Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zła izolacja stropu

markonix

Recommended Posts

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sięgają wsparcia siły wyższej! :lol:

"Święty (Ludwik) jest patronem Francji, Paryża, Monachium, Berlina, Poissy, kilku żeńskich zgromadzeń zakonnych oraz wielu zawodów: drukarzy, fryzjerów, hafciarek, introligatorów, kamieniarzy, krawców, piekarzy, rybaków, tkaczy, uczonych, sztukatorów, tapicerów, malarzy pokojowych, pracowników budowlanych, szczotkarzy, jubilerów, kupców, guzikarzy, sprzedawców lnu, woźnych sądowych. Wzywany jest w modlitwie przez proszących o ustrzeżenie od ślepoty i głuchoty, o oddalenie epidemii oraz przez pielgrzymów i podróżnych."

A bez tego też się da tę budowę skończyć! :lol:

Adam M.

A jak zastosujesz styropian jako materiał konstrukcyjny - to podpisze?! :o :o :o

A bez Ludwika i z atestami! :lol: :lol: :lol:

A jak zastosujesz sieczkę żytnią przesypaną wapnem?

A jak piach wymieszany z popiołem?

A może jakby tak glinę?

Wtedy podpisze?

Przecież zastanawiamy się nad materiałem docieplenia, wypełniaczem termoizolacyjnym!

Ja zastosowałbym aerożele, ale w Castoramie nie sprzedają! Sam sobie muszę zrobić... :lol:

Adam M.

Ludziska tekturę, wiórki i chrust stosują i żyją! Farba wszystko ładnie kryje!

No to czarne wieści nadchodzą :-? Ściany rozchodzą się ok 6 cm. Prawdopodobnie rozpycha je dach. Na moje niefachowe oko to widzę tylko pęknięcia ale ja się nie znam. Proponują mi rozebranie ścian do okien, przebudowa, nowy strop i dach. Za dużo tych nowości jak dla mnie. Chciałbym też zachować tradycyjny belkowy strop a proponują wylewkę i podnieść o 3 pustaki bo jak już robić to na 2 pokolenia. Proszę o radę jeśli ktoś miał podobne doświadczenia.

edycja: ściany cegła 45 cm

Wiem, że bez projektu się nie obejdzie, ale czy można zrobić wieniec ( zbrojony, żelbetowy) na zewnętrznym murze zaraz pod murłatą. Na zewnątrz i tak będzie ocieplenie. Boję się zaproponować taką herezję majstrowi :oops: Chciałbym uniknąć rozbierania dobrego dachu i drewnianego stropu.

Wiem, że bez projektu się nie obejdzie, ale czy można zrobić wieniec ( zbrojony, żelbetowy) na zewnętrznym murze zaraz pod murłatą. Na zewnątrz i tak będzie ocieplenie. Boję się zaproponować taką herezję majstrowi :oops: Chciałbym uniknąć rozbierania dobrego dachu i drewnianego stropu.

a ten mur to jest pojedynczy?? może jakieś zdjęcia? mało informacji

czy na zewnątrz jak przyłozysz łatę czy poziomicę to jest to widoczne>??

wiesz sposoby sa różne, mozna dach podnieść na lewarach i poprawić mur,

dla brygady to sam miód rozebrac i zpołozyć nowe... kasa leci dniówki tez... a inwestor klnie w żywy kamień,

jakie jest pokrycie dachu? może cięzka dachówka i może wystarczy zmienić na blachę?

może podeprzeć i ankry, zastrzyki z betonu, no k... rusz głowa i pomóz nam sobie pomóc

Pozdrawiam..

No to czarne wieści nadchodzą :-? Ściany rozchodzą się ok 6 cm. Prawdopodobnie rozpycha je dach. Na moje niefachowe oko to widzę tylko pęknięcia ale ja się nie znam. Proponują mi rozebranie ścian do okien, przebudowa, nowy strop i dach. Za dużo tych nowości jak dla mnie. Chciałbym też zachować tradycyjny belkowy strop a proponują wylewkę i podnieść o 3 pustaki bo jak już robić to na 2 pokolenia. Proszę o radę jeśli ktoś miał podobne doświadczenia.

edycja: ściany cegła 45 cm

Masz te szpary na 6 cm?

czy ktoś pomierzył odchyłki od pionu?

czy to się dzieje w narożnikach

poco ci hangar na górze

czy jest to konieczne, a na pewno kosztowne?

robią się ubytki w zaprawie?

miałeś dociążony strop wcześniej?

jak jest teraz?

co z nadprożami? czy pęknięcia są obok nich?

co kryje dach. a co kryło go wcześniej?

ja bym zaczęła od sprawdzenia fundamentów :roll: :roll: :roll:

To co chcesz zrobić to koszt budowy połowy nowego domu :evil:

pokaż fotki

Dziękuje. Podtrzymujecie mnie na duchu. Na chwilę obecną wiem tylko więcej o dachu. Kiedyś była dachówka i więźba pozostała mocarna( podpory pionowe na poddaszu itp). Jakieś 15 lat temu pokrycie zmienione na blachę ocynkowaną ( wywijaną) , po ok 10 latach pomalowane. Stan obecny to lustro o strony poddasza tzn zero rdzy nie wiem jak od strony malowanej. Krokwie jak nowe nadal żółte. Co do reszty wynajmę specjalistę niech pomierzy i coś zaproponuje. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Mnie też tak srtaszyli, że ściany się odchylają, że siada, że lepiej nowy postawić.

opazało się że fundament ok 60 cm nic nie siada ściana w jednym miejscu jest słaba, ale do naprawienia, jedno nadproże do poprawki, więżba zdrowa, kilka miejsc problemowych,

Załóż na te swoje szpary plomby ze szkła zobacz, czy się jeszcze pogłębiają.

nie panikuj i nie śpiesz się

posłuchaj co mówią różni inż.

• 4 weeks później...
Może jeszcze tak:

Ludwik to istna "cykuta", ale bez niego się nie da.

Spowalniacz cholerny! Dawać jak najmniej. Tyle, aby się pieniło i nie przeszkadzało.

Czemu on? Bo powszechnie dostępny, bo tani, bo skuteczny.

Szukam zamiennika pianotwórczego a nie spowalniającego wiązanie.

Są, ale poza moim zasięgiem (chwilowo).

A.M.

Jak przebiegają prace nad recepturą ?

• 1 month później...
  • 4 months później...

Mam coraz więcej watpliwości

Trochę odwieżę, mam konstrukcję stropu drewnianą, od spodu deski, siatka i tynk na suficie. Powyżej w tym momencie jest pustka i deski przybite do belek stropu, na to trochę siana i resztki plew.

Chciałem ocieplić spienionym perlitobetonem, ale:

wyliczyłem, że na 1 m2 powierzchni ocieplenia o grubości 10 cm potrzebuję wlać około 30litrów wody. A niestety dół mam wykończony i już mieszkam.

Mogę włożyć folią, ale nie wierzę, że będzie to super szczelne i nie przedostanie sie jakas ilość wody i nieszczęście gotowe.

Mogę zasypać przestrzeń między legarami suchym perlitem a na wierzch tylko cienką warstwą zaprawyzaciągnąć ok 2-3 cm. Ale perlit nie jest nasiąkliwy, czyli każda ilośc wody przesiąknie do desek podwieszonych na suficie. A ponadto wiele jest szpar, pęknięć i cholera wie gdzie się ten materiał będzie sypał.

Czy ktoś może doradzić, co mozna wybrać w tym temacie.

Może być wełna, ale mam obawy co do gryzoni i kun które na moim terenie są częstym przypadkiem.

Już mnie trochę irytuje ten problem, a zima niedaleko...

Pozdrawiam.