Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku

mihow

Recommended Posts

Witam!

Byłem dzisiaj złożyć dokumenty na odbiór budynku.

Pani powiedziała mi, że brakuje mi "oświadczenia kierownika branży sanitarnej - tego co robił mi instalacje sanitarne w domu".

Co w związku z tym mam konkretnie jej dostarczyć? Miał ktoś z czymś takim do czynienia?

Czy jest jakiś wzór takiego oświadczenia?

witam,ale i fajnie że już odbierasz dom

W związku z tym musisz mieć zrobione przyłącza, więc skorzystam i :

Mam pytanko czy do przyłączy mediów potrzeba jakąś mapke robić ?

Mam warunki do każdego z mediów i mapke do celów projektowych z zaznaczoną lokalizacją wod-kna, gazu i energii

Jeden geodeta mi powiedział że potrzeba mi jakaś mapke żebym mógł np zrobić przyłącza kanalizacji - czy on aby nie próbuje niepotrzebnie mnie naciągnąć na koszty?

Witam!

Byłem dzisiaj złożyć dokumenty na odbiór budynku.

Pani powiedziała mi, że brakuje mi "oświadczenia kierownika branży sanitarnej - tego co robił mi instalacje sanitarne w domu".

Co w związku z tym mam konkretnie jej dostarczyć? Miał ktoś z czymś takim do czynienia?

Czy jest jakiś wzór takiego oświadczenia?

Mam jeszcze cieply odbior .Dzisiejszy.

Nie mialam takiego papierka.

Jak to mowia co kraj to obyczaj

Przy budowie domku jednorodzinnego nie ma kierownika branżowego (inaczej- kierownika robót)!

Zgodnie z art 57 ma być oświadczenie kierownika budowy i to bez względu na rodzaj tej budowy! PINB nie ma prawa wymagać składania takiego oświadczenia !!! W przypadku upierania się inspektora przy swoim - proszę umówić się z Inspektorem Powiatowym i poprosić o zwrot pieniędzy za opłacenie nie wymaganego prawem kierownika!

Pozdrawiam Flanker

Ps.

Ten inspektor chyba pracuje tam kilka miesięcy, tak jak w większości PINB-ów, z resztą kto by dłużej pracował za 1500 zł,

I jeszcze jedno, nikt z PINB-u na odbiór do Ciebie nie przyjdzie , bez obawy.

potwierdzam, PINB nie ma prawa wymagac oświadczenia od branzysty. z całą pewnością będzie rządać protokółu odbioru przyłączy wod-kan, ale to wydaje gmina (w większości przypadków).

generalnie odbiór to nic strasznego.

mihow, ciepła herbatka dla zmarzniętych inspektorow w taki chłodny dzień, to sama rozkosz :D

Anett i Artur, konieczny jest geodezyjny pomiar powykonawczy, czyli po wybudowaniu wszystkiego wzywasz geodetę i on namierza przyłącza i budynek.

• 2 weeks później...

Widocznie jakiś światły inspektor zastanowił sie jak ktoś kto posiada uprawnienia w specjalności konstrukcyjnej może kierować robotami sanitarnymi i jeszcze napisać na ten temat oświadczenie.

Jaki art. mówi ,że na budowie domków jednorodzinnych nie potrzeba kierowników robót?

Dotej pory podkładają sie wam kierownicy budowy ale wiele ryzykują bo w każdej chwili można go oskarżyć o pełnienie funkcji technicznych bez odpowiednich uprawnień np przykład takich instalacji sanitarnych czy gazowych.

Tak więc w PB w miejscu na temat odbioru nic nie pisze o oświadczeniach kierowników robót ale wdanie się w spór z inspektorem może spowodować przegląd dziennika budowy i pytanie " kto u pana na budowie kierował budową instalacji takich czy innych i jakie on ma uprawnienia do tego.

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego , że gdyby ustawodawca chciał aby jeden człowiek mógł pełnić funkcję w całym zakresie robót budowlanych to wydawali by jedne uniwersalne uprawnienia bez podziału na specjalności, każdy rodzaj studiów byłby wykształceniem odpowiednim i wszyscy zdawali by egzaminy z tego samego zakresu. Na dziś każdy uczy się czegoś innego i z tego go egzaminują.

W twoim przypadku nie wdawałbym się w spory tylko szybko znalazłbym kogoś o odpowiednich uprawnieniach, kupiłbym oświadczenie i po kłopocie

Dzięki. Jak przyjdą to ich... powitam ciepłą herbatką :) Innego wyjścia nie mam :)

Witaj mihow,

Widzę, że od dnia w którym złożyłeś dokumenty do odbioru budynku minęły już 3 tygodnie. Jestem bardzo ciekawa, czy miałeś kontrolę z PINBu i jakieś problemy.

Ja zgłaszam zakończenie budowy w poniedziałek i chciałabym wiedzieć czego się spodziewać.

Pozdrawiam,

Katrin

Sam etap podlaczenia do sieci wodociagowej mam juz polowicznie za soba.

Chodzi mi o instalacje wewnatrz domu. Czy jest podobnie? Czy do polozenia rur itp. musze wynajac kogos kto posiada, wymagane przy odbiorze, uprawnienia?

A także czy musze zrobic instalacje sanitarne (wewn. domu) wg projektu? Czy po wprowadzeniu jakies zmiany bedzie problem przy odbiorze budynku, badz samej instalacji? Czy odbior instalacji wewnetrznej tez robi MPWiK?

Troche sie juz w tym gubie :roll:

Witam!!!

Przeczytaj sobie art. 57 ust 2 ustawy Pb, zakres zmian o których piszesz należy (moim zdaniem, gdyż decyzję podejmuje projektant w oparciu o art 36a ustawy Pb) do "nieistotnch", dlatego też zgodnie z art. 57 ust 2 do wniosku powinieneś załączyć rysunki zmian i akceptację projektanta (na oświadczeniu). Nikt nie ma prawa się do tego czepiać. I bez obaw!!!!!!!

Pozdrawiam, Flanker!

mihow - gratulacje :wink:

Tymczasem ja ponowie prosbe o pomoc. Czy moge sobe zamontowac grzejniki i polozyc rury pcv od zimnej i cieplej wody samodzielnie. Czy bedzie pozniej problem z odbiorem instalacji, albo calego budynku?

możesz

jeśli tylko potrafisz to zrobić prawidłowo

nie ma obowiązku przedłożenia protokółu z odbioru instalacji grzewczej wewnętrznej w przypadku np. budynu mieszk. jedn.

pamiętaj jednak, że to kierownik podpisuję się pod całością robót budowlanych, więc warto żeby wiedział jak to robiłeś i był przy uruchamianiu instalacji

natomias nie polecam samodzielnego montażu i uruchamiania pieca co i cwu

Witam! Właśnie jestem w trakcie załatwiania zgłoszenie zakończenia budowy. PINB niestety zakwestionował kilka spraw i po ich uzupełnieniu pozostała sprawa niewykonania łuków zjazdu do drogi publicznej, której niestety jeszcze nie ma. Inspektor niby rozumie, że wykonanie tych nieszczęsnych łuków do nieistniejącej drogi jest bezsensowne, ale niestety uznaje, że budowa jest niezakończona. Namawia mnie na odbiór częściowy i obowiązkową kontrolę, która oczywiście może skończyć się wysokimi karami za każde odstępstwo od projektu, jak sam zauważył pan inspektor. Nie ukrywam, że obawiam się tej kontroli , bo nasz PINB słynie z dokładności i szczegółowości kontroli. Mam jeszcze możliwość odwołania się od decyzji, ale jak się to może skończyć to niestety nie wiem. Proszę o poradę, czy ktoś miał podobny problem i jak z niego można wybrnąć.

przede wszystkim zachowaj spokój

niestety odbiór częściowy w twoim przypadku jest wskazany - w końcu inwestycja jest niezakończona.

proponuję żebyś zrobił sobie (dla samego siebie) zestawienie wszystkich odstępstw jakie zrobiłeś. potem na podstawie art. 36a ust. 5 przeprowadź weryfikację, które są istotne, a które nie. może się wtedy okazać, że wszystkie są nieistotne, a reszta nieważne (pamiętaj tylko aby mieć oświadczenie projektanta, że wyraża zgodę na te odstępstwa nieistotne).

niestety, w przypadku istotnych odstępstw będzie cię czekała legalizacja.