mihow 20.11.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Witam!Byłem dzisiaj złożyć dokumenty na odbiór budynku.Pani powiedziała mi, że brakuje mi "oświadczenia kierownika branży sanitarnej - tego co robił mi instalacje sanitarne w domu". Co w związku z tym mam konkretnie jej dostarczyć? Miał ktoś z czymś takim do czynienia? Czy jest jakiś wzór takiego oświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 20.11.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 witam,ale i fajnie że już odbierasz dom W związku z tym musisz mieć zrobione przyłącza, więc skorzystam i : Mam pytanko czy do przyłączy mediów potrzeba jakąś mapke robić ? Mam warunki do każdego z mediów i mapke do celów projektowych z zaznaczoną lokalizacją wod-kna, gazu i energii Jeden geodeta mi powiedział że potrzeba mi jakaś mapke żebym mógł np zrobić przyłącza kanalizacji - czy on aby nie próbuje niepotrzebnie mnie naciągnąć na koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 20.11.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Witam! Byłem dzisiaj złożyć dokumenty na odbiór budynku. Pani powiedziała mi, że brakuje mi "oświadczenia kierownika branży sanitarnej - tego co robił mi instalacje sanitarne w domu". Co w związku z tym mam konkretnie jej dostarczyć? Miał ktoś z czymś takim do czynienia? Czy jest jakiś wzór takiego oświadczenia?Mam jeszcze cieply odbior .Dzisiejszy. Nie mialam takiego papierka. Jak to mowia co kraj to obyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 21.11.2007 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 A pojawili się u Ciebie na miejscu budowy? Czy wszystko dobyło się na papierkach tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 21.11.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Przy budowie domku jednorodzinnego nie ma kierownika branżowego (inaczej- kierownika robót)!Zgodnie z art 57 ma być oświadczenie kierownika budowy i to bez względu na rodzaj tej budowy! PINB nie ma prawa wymagać składania takiego oświadczenia !!! W przypadku upierania się inspektora przy swoim - proszę umówić się z Inspektorem Powiatowym i poprosić o zwrot pieniędzy za opłacenie nie wymaganego prawem kierownika!Pozdrawiam FlankerPs.Ten inspektor chyba pracuje tam kilka miesięcy, tak jak w większości PINB-ów, z resztą kto by dłużej pracował za 1500 zł,I jeszcze jedno, nikt z PINB-u na odbiór do Ciebie nie przyjdzie , bez obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 22.11.2007 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Dzięki. Jak przyjdą to ich... powitam ciepłą herbatką Innego wyjścia nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 23.11.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 potwierdzam, PINB nie ma prawa wymagac oświadczenia od branzysty. z całą pewnością będzie rządać protokółu odbioru przyłączy wod-kan, ale to wydaje gmina (w większości przypadków). generalnie odbiór to nic strasznego. mihow, ciepła herbatka dla zmarzniętych inspektorow w taki chłodny dzień, to sama rozkosz Anett i Artur, konieczny jest geodezyjny pomiar powykonawczy, czyli po wybudowaniu wszystkiego wzywasz geodetę i on namierza przyłącza i budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 07.12.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 O tej instalacji pisze ci kierownik budwoy w dzienniku. Ja odebralam chate miesiac temu i tez nie byli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 07.12.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Widocznie jakiś światły inspektor zastanowił sie jak ktoś kto posiada uprawnienia w specjalności konstrukcyjnej może kierować robotami sanitarnymi i jeszcze napisać na ten temat oświadczenie. Jaki art. mówi ,że na budowie domków jednorodzinnych nie potrzeba kierowników robót? Dotej pory podkładają sie wam kierownicy budowy ale wiele ryzykują bo w każdej chwili można go oskarżyć o pełnienie funkcji technicznych bez odpowiednich uprawnień np przykład takich instalacji sanitarnych czy gazowych. Tak więc w PB w miejscu na temat odbioru nic nie pisze o oświadczeniach kierowników robót ale wdanie się w spór z inspektorem może spowodować przegląd dziennika budowy i pytanie " kto u pana na budowie kierował budową instalacji takich czy innych i jakie on ma uprawnienia do tego. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego , że gdyby ustawodawca chciał aby jeden człowiek mógł pełnić funkcję w całym zakresie robót budowlanych to wydawali by jedne uniwersalne uprawnienia bez podziału na specjalności, każdy rodzaj studiów byłby wykształceniem odpowiednim i wszyscy zdawali by egzaminy z tego samego zakresu. Na dziś każdy uczy się czegoś innego i z tego go egzaminują. W twoim przypadku nie wdawałbym się w spory tylko szybko znalazłbym kogoś o odpowiednich uprawnieniach, kupiłbym oświadczenie i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 15.12.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Dzięki. Jak przyjdą to ich... powitam ciepłą herbatką Innego wyjścia nie mam Witaj mihow, Widzę, że od dnia w którym złożyłeś dokumenty do odbioru budynku minęły już 3 tygodnie. Jestem bardzo ciekawa, czy miałeś kontrolę z PINBu i jakieś problemy. Ja zgłaszam zakończenie budowy w poniedziałek i chciałabym wiedzieć czego się spodziewać. Pozdrawiam, Katrin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 16.12.2007 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Cześć!Złożyłem papierki trochę później - 12 grudnia. A więc jeszcze mają czas. Żeby nie zapeszać nic nie będę mówił... Jak tylko wszystko się skończy odezwę się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 19.12.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Witam Was. Mam pytanie, czy moznaby sprobowac wykonac instalacje wodno-kanalizacyjna samodzielnie? Tak zeby nie bylo problemow przy odbiorze? Kto sie musi pozniej pod tym podpisac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red72 19.12.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 http://www.bip.mpwiksieradz.pl/index.jsp?bipkod=/009 poczytaj jak to jest np. w Sieradzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 19.12.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Sam etap podlaczenia do sieci wodociagowej mam juz polowicznie za soba. Chodzi mi o instalacje wewnatrz domu. Czy jest podobnie? Czy do polozenia rur itp. musze wynajac kogos kto posiada, wymagane przy odbiorze, uprawnienia? A także czy musze zrobic instalacje sanitarne (wewn. domu) wg projektu? Czy po wprowadzeniu jakies zmiany bedzie problem przy odbiorze budynku, badz samej instalacji? Czy odbior instalacji wewnetrznej tez robi MPWiK? Troche sie juz w tym gubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 20.12.2007 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Właśnie trzymam odbiór mojego mieszkanka w dłoni. Wszystko trwało w sumie 3 dni robocze. Zero problemów. Dostarczyłem wszystkie wymienione przez nich dokumenty i po 3 dniach zadzwonili, że papierki sa już do odebrania. Oczywiście nikt nie przyjechał na odbiór itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 20.12.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 mihow - gratulacje Tymczasem ja ponowie prosbe o pomoc. Czy moge sobe zamontowac grzejniki i polozyc rury pcv od zimnej i cieplej wody samodzielnie. Czy bedzie pozniej problem z odbiorem instalacji, albo calego budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 21.12.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Witam!!!Przeczytaj sobie art. 57 ust 2 ustawy Pb, zakres zmian o których piszesz należy (moim zdaniem, gdyż decyzję podejmuje projektant w oparciu o art 36a ustawy Pb) do "nieistotnch", dlatego też zgodnie z art. 57 ust 2 do wniosku powinieneś załączyć rysunki zmian i akceptację projektanta (na oświadczeniu). Nikt nie ma prawa się do tego czepiać. I bez obaw!!!!!!!Pozdrawiam, Flanker! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 22.12.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 mihow - gratulacje Tymczasem ja ponowie prosbe o pomoc. Czy moge sobe zamontowac grzejniki i polozyc rury pcv od zimnej i cieplej wody samodzielnie. Czy bedzie pozniej problem z odbiorem instalacji, albo calego budynku? możesz jeśli tylko potrafisz to zrobić prawidłowo nie ma obowiązku przedłożenia protokółu z odbioru instalacji grzewczej wewnętrznej w przypadku np. budynu mieszk. jedn. pamiętaj jednak, że to kierownik podpisuję się pod całością robót budowlanych, więc warto żeby wiedział jak to robiłeś i był przy uruchamianiu instalacji natomias nie polecam samodzielnego montażu i uruchamiania pieca co i cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlang 23.12.2007 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Witam! Właśnie jestem w trakcie załatwiania zgłoszenie zakończenia budowy. PINB niestety zakwestionował kilka spraw i po ich uzupełnieniu pozostała sprawa niewykonania łuków zjazdu do drogi publicznej, której niestety jeszcze nie ma. Inspektor niby rozumie, że wykonanie tych nieszczęsnych łuków do nieistniejącej drogi jest bezsensowne, ale niestety uznaje, że budowa jest niezakończona. Namawia mnie na odbiór częściowy i obowiązkową kontrolę, która oczywiście może skończyć się wysokimi karami za każde odstępstwo od projektu, jak sam zauważył pan inspektor. Nie ukrywam, że obawiam się tej kontroli , bo nasz PINB słynie z dokładności i szczegółowości kontroli. Mam jeszcze możliwość odwołania się od decyzji, ale jak się to może skończyć to niestety nie wiem. Proszę o poradę, czy ktoś miał podobny problem i jak z niego można wybrnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 23.12.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 przede wszystkim zachowaj spokójniestety odbiór częściowy w twoim przypadku jest wskazany - w końcu inwestycja jest niezakończona.proponuję żebyś zrobił sobie (dla samego siebie) zestawienie wszystkich odstępstw jakie zrobiłeś. potem na podstawie art. 36a ust. 5 przeprowadź weryfikację, które są istotne, a które nie. może się wtedy okazać, że wszystkie są nieistotne, a reszta nieważne (pamiętaj tylko aby mieć oświadczenie projektanta, że wyraża zgodę na te odstępstwa nieistotne).niestety, w przypadku istotnych odstępstw będzie cię czekała legalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts