Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deskowanie + folia

katja

Recommended Posts

Pierwsze słysze....moze jakaś nowinka albo porostu nie jestem dobry w te klocki .... ja na swoim dachu mam deskowanie i papa dlatego tak bo 2 lata tak zostawiłem i dopiero w tym roku kładłem dachówke ... ale moze to i dobry pomysł ... przelicz moze zdecyduje cena folii i papy

Pozdrowionka

Marek

A nie boicie się kłaść papy pod dachówke lub nawet blachodachówke, że po kilku latach ulegając czynnikom zewnętrznym takim jak wilgoć, mróz( w zime) i wysoka temperatura(latem) ulegnie zniszczeniu i trzeba będzie zrywać dachówke żeby się dostać do zniszczonej papy i wymienić ja???Przecierz papa ma stosunkowo niską trwałość, nieporównywalnie niższą do trwałość dachówki czy nawet blachodachówki...

Katja

my też będziemy tak robić (tzn. deski+folia). Ostatnio widzieliśmy kilka dachów robionych w ten właśnie sposób. Tylko folię będziemy mieć inną

Dociak, jaką folię kładziecie, jakąś wzmocnioną, bo gdy ta folia leży na deskowaniu jest bardziej narażona na przetarcie? :-?

Folia się nazywa detla maxx http://www.dorken.com.pl/folie_dach/delta_maxx.html

Z wierzchu wygląda jak folia a od spodu jest coś jakby włóknina. Podobno ta włóknina "przyczepia" się do desek a warstwa wierzchnia "pracuje". Nie jestem pewna, że opisałam to tak jak to naprawdę wygląda :-?

A poza tym wydaje mi się, że jeśli się folię daje bez deskowania to wtedy jest większe niebezpieczeństwo przetarcia się folii niż w sytuacji kiedy ona całą swoją powierzchnią przylega do desek

Podobno nie, w opisie folii Permo light i forte wyraźnie jest napisane, że można je kłaść na deskowanie: http://www.fortum.finn.pl/1060.htm

Pozdrawiam, jutro wyjeżdżam przenosić chałupę z bali i nie wiem, jak sobie poradzę bez forum, za 3 tygodnie ma stać chałupa z kominem i dachem, fundamenty już czekają. :lol: :D :) :cry:

Ja też założyłem folię Dorkena i nie deskowałem. "Moi" fachowcy twierdzili, że tak można zrobić pod warunkiem, że w ciągu 1-2 miesięcy położy się dachówkę. Jeżeli przerwa ma być dłuższa to trzeba odeskować. Wydaje mi się (ostatecznie nie policzyłem! :-? ), że sama folia jest tańsza od odeskowania - ze względu na łatwiejsze położenie i koszt materiału (drewno jest drogie!).

Póki co nie mogę podzielić się doświadczeniami z eksploatacji - a to tak na prawdę byłoby najciekawsze!

Gość Anan
Ja u siebie dałem pełne deskowanie, a na to położyłem folię specjalną wysokoparoprzepuszczalną. Doradził mi to kierownik budowy. Mineły już trzy lata, ostatnio zaglądałem pod deski i nic się nie dzieje.