katja 08.08.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem, żeby na deskownie dachu zamiast papy kłaść membranę? Dekarz poleca mi takie rozwiązanie. Jest taka folia Permo, paroprzepuszczalna z ochronną warstwą włókniny, firmy Kleber. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 08.08.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Pierwsze słysze....moze jakaś nowinka albo porostu nie jestem dobry w te klocki .... ja na swoim dachu mam deskowanie i papa dlatego tak bo 2 lata tak zostawiłem i dopiero w tym roku kładłem dachówke ... ale moze to i dobry pomysł ... przelicz moze zdecyduje cena folii i papy Pozdrowionka Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.08.2003 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Zapomniałam napisać, że od razu na tę folię ma być położona dachówka.Cena przemawia na korzyść papy, ale inne względy...O tych foliach przeczytałam na: http://www.fortum.finn.pl/1060.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 08.08.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 A nie boicie się kłaść papy pod dachówke lub nawet blachodachówke, że po kilku latach ulegając czynnikom zewnętrznym takim jak wilgoć, mróz( w zime) i wysoka temperatura(latem) ulegnie zniszczeniu i trzeba będzie zrywać dachówke żeby się dostać do zniszczonej papy i wymienić ja???Przecierz papa ma stosunkowo niską trwałość, nieporównywalnie niższą do trwałość dachówki czy nawet blachodachówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 08.08.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Katjamy też będziemy tak robić (tzn. deski+folia). Ostatnio widzieliśmy kilka dachów robionych w ten właśnie sposób. Tylko folię będziemy mieć inną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.08.2003 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Katja my też będziemy tak robić (tzn. deski+folia). Ostatnio widzieliśmy kilka dachów robionych w ten właśnie sposób. Tylko folię będziemy mieć inną Dociak, jaką folię kładziecie, jakąś wzmocnioną, bo gdy ta folia leży na deskowaniu jest bardziej narażona na przetarcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 08.08.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Folia się nazywa detla maxx http://www.dorken.com.pl/folie_dach/delta_maxx.html Z wierzchu wygląda jak folia a od spodu jest coś jakby włóknina. Podobno ta włóknina "przyczepia" się do desek a warstwa wierzchnia "pracuje". Nie jestem pewna, że opisałam to tak jak to naprawdę wygląda A poza tym wydaje mi się, że jeśli się folię daje bez deskowania to wtedy jest większe niebezpieczeństwo przetarcia się folii niż w sytuacji kiedy ona całą swoją powierzchnią przylega do desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.08.2003 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Widzę więc, że to nie wymysł mojego dekarza i, że inni też tak robią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 08.08.2003 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Folia paroprzepuszczalna na deskowaniu, w przeciwieństwie do papy, umożliwia ewakuacje wilgoci z wełny, gdyby się tam znalazła.Od spodu, pod wełną jest z kolei folia paroizolacyjna nie przepuszczająca pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 08.08.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Czy ta folia do kładzenia na pełnym deskowaniu różni się czymś od tej kładzionej bez deskowania? Czy to jest może ta sama folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.08.2003 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Podobno nie, w opisie folii Permo light i forte wyraźnie jest napisane, że można je kłaść na deskowanie: http://www.fortum.finn.pl/1060.htm Pozdrawiam, jutro wyjeżdżam przenosić chałupę z bali i nie wiem, jak sobie poradzę bez forum, za 3 tygodnie ma stać chałupa z kominem i dachem, fundamenty już czekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masdaw 08.08.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Ja też założyłem folię Dorkena i nie deskowałem. "Moi" fachowcy twierdzili, że tak można zrobić pod warunkiem, że w ciągu 1-2 miesięcy położy się dachówkę. Jeżeli przerwa ma być dłuższa to trzeba odeskować. Wydaje mi się (ostatecznie nie policzyłem! ), że sama folia jest tańsza od odeskowania - ze względu na łatwiejsze położenie i koszt materiału (drewno jest drogie!). Póki co nie mogę podzielić się doświadczeniami z eksploatacji - a to tak na prawdę byłoby najciekawsze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Anan 09.08.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Ja u siebie dałem pełne deskowanie, a na to położyłem folię specjalną wysokoparoprzepuszczalną. Doradził mi to kierownik budowy. Mineły już trzy lata, ostatnio zaglądałem pod deski i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 09.08.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 [ Pozdrawiam, jutro wyjeżdżam przenosić chałupę z bali i nie wiem, jak sobie poradzę bez forum, za 3 tygodnie ma stać chałupa z kominem i dachem, fundamenty już czekają. No to przyjemnego przenoszenia i czekamy na relację za trzy tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlas64 09.08.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 chcę dać deskowanie+papa i dopiero za rok,dwa położyć blachodachówkiCzy dać folię? Jeśli tak to czy trzeba zrywać papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts