Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawa wygląda następująco.

Wymieniam całą instalacje elektryczną w starym budownictwie .

Elektryk , który mi ja robił ( juz zrobił) , zarzekal sie , ze ma uprawnienia.

Zyłam sobie spokojnie .Aż przyszło do płacenia.

Dowiedziałam się , ze pan elektryk nie da mi papierków na to co zrobił .

Spytałam wiec dlaczego ?

Ponoc ma uprawnienia elektryczne , ale jest juz na emeryturze , nie prowadzi działalnosci gospodarczej więc nie może mi nic dac .

Ale wszystko bierze na siebie :lol: .ha ha

Nie mam juz siły denerwowac się.

Moje pytanie jest następujące .

Elektryk z uprawnieniami z prawdziwego zdarzenia po wykonaniu zlecenia jakie powinieni dac mi dokumenty ???Czy ma obowiązek dac.

Jeszcze mu nie zapłaciłam

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/

Sprawa wygląda następująco.

Wymieniam całą instalacje elektryczną w starym budownictwie .

Elektryk , który mi ja robił ( juz zrobił) , zarzekal sie , ze ma uprawnienia.

Zyłam sobie spokojnie .Aż przyszło do płacenia.

Dowiedziałam się , ze pan elektryk nie da mi papierków na to co zrobił .

Spytałam wiec dlaczego ?

Ponoc ma uprawnienia elektryczne , ale jest juz na emeryturze , nie prowadzi działalnosci gospodarczej więc nie może mi nic dac .

Ale wszystko bierze na siebie :lol: .ha ha

Nie mam juz siły denerwowac się.

Moje pytanie jest następujące .

Elektryk z uprawnieniami z prawdziwego zdarzenia po wykonaniu zlecenia jakie powinieni dac mi dokumenty ???Czy ma obowiązek dac.

Nie płać - niech koleś na swój koszt weźmie kogoś z paperami do pomiarów. Jeżeli wszystko będzie ok na dokumentacji podpisze się gość z papierami a ty zapłacisz swojemu elektrykowi za prace ustaloną wcześniej kwotę.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2138476

Elektryk powinien dać protokół z pomiarów instalacji elektrycznej z wynikami oraz z oświadczeniem, że instalacja wykonana została zgodnie z normami i zasadami sztuki technicznej i nadaje się do eksploatacji. Pod tym oświadczeniem ma być podpi pana elektryka z nr jego uprawnień. Do tego powinien wykonać dokumentacje techniczną.

Sam taki papierek kosztuje od 200 do 600 zł. Tyle mu odlicz

Dobry elektryk załącza do protokolu dokumentację fotograficzną wykonywnych robót.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2138563

Gorzej jak ten emeryt za robotę bierze 500 zł.

To "powinien" wynika raczej z prawa zwyczajowego i jak nie chce to takiego papierka nie wypisze.

Samo pytanie o uprawnienia też nie jest jednoznaczne z przeprowadzeniem prób i pomiarów pomontażowych.

Nie musi być tak ,że jeden i ten sam gość ma zrobić instalację i wykonać jej badania. Mogą to być różne osoby.

Więc nie wynika wprost ,że kalkulacja wykonawcy zawierała koszt prób i pomiarów.

Ktos zaraz powie jak to -skoro wykonal mi instalację to ja muszę wiedzieć ,że jest dobra. No to dziadek ci mówi - jest dobra i ja to gwarantuje a jak nie wierzysz to zleć sobie pomiary i jak coś bedzie nie tak to poprawię .

Może to brzmi drastycznie ale tak jest w każdej innej dziedzinie życia. Jedynie elektrycy nauczyli ludzi ,że na słlowo im sie nie wierzy i potrzebny papier.

Weźmy na ten przykład naprawe auta w warsztacie

Mechanior bierze auto, popuka, postuka , kasuję cię czasem wystawi jakiś rachunek i odjazd. Trzeba by zapytać czy mamy mu wierzyć na słowo czy dobre auto nam oddał i nie rozbijemy się na pierwszym zakręcie czy powinien przepuścić auto przez ścieżkę diagnostyczną i dać nam papier ,że wszystko jest w normie.?

Ja nigdy żadnego papierka nie dostałem a jakbym chciał dostać to musiałbym pojechać na stację diagnostyczną i zabulić aby mieć pewność.

Niestety zatrudniając emeryta oszczędzamy na wynagrodzeniu ale ponosimy inne straty bo faktycznie każda profesjonalna firma takie papiery zostawia i jest to juz wkalkulowane w cenę.

Jak zależy ci na zdrowiu psychicznym i nerwach to może pozwól mu iść i wierz święcie ,że wziął wszystko na siebie. Bo bardzo czesto jest tak ,że jak przyjdzie sprawdzać robotę po emerytach to okazuje się ,że i instalacja jest z czasów jego młodości. A wtedy to zaczęłabyś się denerwować .

Ale to życie jest brutalne.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2138631

Z punktu widzenia odbioru budynku, który niewątpliwie Cię czeka, potrzebujesz dokument z pomiarów różnicówek oraz pomiary rezystancji izolacji instalacji.

Natomiast dla własnego komfortu użytkowania powinno się wiedzieć gdzie są kable, jak połączone (schemat), opis rozdzielnicy, aby później nie zatrudniać jasnowidza jak zniknie napięcie w gniazku.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2138695

Ktos zaraz powie jak to -skoro wykonal mi instalację to ja muszę wiedzieć ,że jest dobra. No to dziadek ci mówi - jest dobra i ja to gwarantuje a jak nie wierzysz to zleć sobie pomiary i jak coś bedzie nie tak to poprawię .

no sorki ale nie mogę się z tobą zgodzić - takie myslenie prowadzi do nikąd. U ciebie w pracy jak jest? Ty przekonujesz szefa że twoja praca jest OK czy szef ciebie przekonuje ze twoja praca jest coś warta ???

Bez papierów nie płacę i już - a jak elektryk chce przekonać mnie że jego praca jest OK to on robi pomiary i daje mi gotowy protokół. Proste. To równiez jednoznacznie obrazuje odpowiedzialność za prace.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2138906

Ale wskaż mi inne przypadki )pomijając gazownika) gdzie za robotą idą jakieś badania , certyfikaty, pomiary itp?. Czemu im wierzysz a elektrykowi nie?

Czemu po zallaniu fundamentów nie czekasz na wyniki próbek betonów zanim zapłacisz?

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2139466

Ale wskaż mi inne przypadki )pomijając gazownika) gdzie za robotą idą jakieś badania , certyfikaty, pomiary itp?. Czemu im wierzysz a elektrykowi nie?

Czemu po zallaniu fundamentów nie czekasz na wyniki próbek betonów zanim zapłacisz?

Ależ to proste.

Beton kupuje z gruchy u znanego producenta i przy zalewaniu jest kierownik budowy. Na budowie kierownik budowy na bieżąco powinien sprawdzać czy prace zostały wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną. Z wyłączeniem instalacji.

A ty koleżko nie próbuj odwracać kotka ogonem i zrób pomiary po wykonaniu pracy bo chroni to również twoją firmę instalatorską. A jak ich nie chcesz zrobić to znaczy ze nie jesteś pewien czy dobrze wykonałeś swoją robotę.

Tak przy okazji: robiłeś u siebie testy na szczelność instalacji CO i podłogówki czy po prostu zaufałeś instalatorowi?

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2139659

Ależ to proste.

Beton kupuje z gruchy u znanego producenta i przy zalewaniu jest kierownik budowy. Na budowie kierownik budowy na bieżąco powinien sprawdzać czy prace zostały wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną

Tak samo i kable kupujesz u znanego producenta, przy układaniu ich jest kierownik budowy i na bieżąco powinien sprawdzać czy prace są wykonywane zgodnie ze sztuką. Dodatkowo elektryk dysponuje paletą różnych uprawnień a beton leli ci przypadkowi ludzie.

Jak widzisz przytoczyłeś tylko przypadek znów instalacji ale CO celowo przezemnie pominiętej gdy mówiłem o gazownikach.

Pomiary w instalacjach się wykonuje i ja jestem również za tym. Problem tylko w tym ,że chcielibyście aby to była praca darmowa czyli najpierw szuka się jak najtańszego emeryta , który takich pomiarów nie wykonuje bo nie ma czym ich wykonać bo zamało zarabia aby sobie zakupić sprzęt a potem się mu udowadnia ,że skoro powiedział ,ze ma uprawnienia to znaczy ,że zgodził sie jeszcze wykonac pomiary.

Próby i pomiary odbiorcze są osobna pozycja w kosztorysie i zawsze powinny być opłacane tak jak zapłaciłbyś dodatkowo za badanie betonu mimo ,że był z gruszki i czy zrobiło by to laboratorium praducenta betonu czy laboratorium na politechnice.

Należe do tych forumowiczów , którzy nie żałują innych forumowiczów mających problemy wynikłe z nadmiernej oszczędności . Emeryci mają emerytury i na rybki mają jeździć a jest wiele firm gotowych uczciwie pracować i uczciwie zarabiać.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2139696

chciałbym zauważyć, że wcześniej coś wspominałeś o odpowiedzialności za wpisy do dziennika, bądź konsekwentny

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2139707

Wszystkim dziękuję za odpowiedzi , i proszę o kolejną pomoc .

Jak się wczoraj wieczorem okazało sprawa jest bardziej skomplikowana niż przyszłoby mi do głowy .

A więc tak , wymieniam CAŁĄ(robiona jest od podstaw nowa ) instalację elektryczną ( nowe kable , nowe puszki, nowe gniazdka itp.) w starym mieszkaniu . Jeszcze raz podkreślam w mieszkaniu.

Dlaczego to podkreśliłam , być może to ma jakieś znaczenie .

Do rzeczy .

Mam w mieszkaniu 3 ekipy . ekipa remontowa , hydraulik z uprawnieniami, elektryk(miał być z uprawieniami) tak myślałam do wczoraj .

Remontującą ekipę i hydraulików widziałam na oczy spotykam się z nimi późnymi wieczorami ( wiadomo praca). Elektryka nigdy nie widziałam , rozmawiałam przez telefon.

Załatwiła mi elektryka moja ekipa remontująca mieszkanie.

Nie nabrałam żadnych podejrzeń bo jak przyjeżdżałam do domu to widziałam nowe kable , zamontowaną puszkę z nowymi bezpiecznikami(takie małe dźwignie).

Problem pojawił się aż doszło do płacenia a ja zażądałam odbioru instalacji czyli( pojawienia się elektryka, zrobienie pomiarów, papiery), i dowiedziałam się , że gość na emeryturze i nie da papierów. To co wczoraj Wam opisałam.

Nie zakończyłam sprawy , wstrzymałam na razie pieniądze za elektrykę i nie mam zamiaru ich wypłacać.

Zaczęłam drążyć sprawę dalej. Kłamstwo zawsze wyjdzie .Co się okazało .

Okazało się , że eklektyka nigdy u mnie w domu nie było a całą instalację elektryczną robił jeden człowiek z mojej ekipy ( bo jak on to powiedział potrafi).Ten człowiek nie ma uprawnień.

Nic nie wydało mi się podejrzane bo za gniazdko wołali tak samo jak elektryk od 30-35zł

Co mam teraz zrobić ?,nie mówię już o pieniądzach .

Wiadomo , muszę wziąć nowego elektryka z uprawnieniami , który przyjdzie zrobi pomiary itp. .

Problem polega na tym , że położony jest już sufit podwieszany pod którym ciągnął się kable od halogenów , lamp itp.

Zrobione są gładzie , mieli już na dniach malować .

Jak teraz ten elektryk ma widzieć jak to zostało zrobione , czy poprawnie zostało zrobione.

Czy same pomiary wystarczą do sprawdzenia tego ?

Zaraz pewnie zapytacie co z umową .

Z ekipą mam podpisaną umowę , z hydraulikami również , z elektrykiem też chciałam podpisać umowę , ale nie mogłam się doprosić przyjazdu wieczorem do mojego mieszkania . ( Bo pan pracuje tylko od –do, ja mogę być z samiutkiego rana lub wieczorem późnym) . Rozmawiałam z gościem przez telefon , potwierdził , ze robi u mnie elektrykę , rozmawiałam z nim tez o gniazdkach . Wydawało mi się , ze wszystko będzie ok. Tak naprawdę teraz nie wiem z kim rozmawiałam.

Co ja teraz powinnam zrobic?

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2139841

No ten emeryt się nie wpisze do dziennika napewno.

Ty chyba masz zatwardzenie :-?

i pewnie dlatego ten proktolog w innym poście

Xennę próbowałeś?

regulavit codziennie? jak minęły 2 tygodnie, wystąp o zwrot kasy, podobno można

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2139846

Jeszcze takie pytanko mam .

Czy elektryk emeryt może wydac takie oswiadczenie , ze instalacja jest zgodna z .... podpis i nr. jego uprawnienia?

Czy takie uprawnienia po przejsciu na emeryturę traci się? , trzeba je aktualizowac ?

Jak to jest naprawdę ?

Boję się ,, że przyprowadzą jakiegos goscia , przedstwią jako elektryka , on wystawi pisemko podpisze sie , wpisze jakis nr . i koniec sprawy .

Jak mam sie dowiedziec czy facet rzeczywiscie jest elektrykiem , i ma uprawnienia . ?

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2139890

Wiadomo , muszę wziąć nowego elektryka z uprawnieniami , który przyjdzie zrobi pomiary itp. .

Problem polega na tym , że położony jest już sufit podwieszany pod którym ciągnął się kable od halogenów , lamp itp.

Jak teraz ten elektryk ma widzieć jak to zostało zrobione , czy poprawnie zostało zrobione.

...

1. Doświadczony elektryk sobie poradzi, a gdyby jeszce wykonującemu mógł zadać parę pytań, to będzie to wystarczające.

2. Oględziny w większości dadzą się zawsze zrobić.

3. Pomiary zawsze dadzą się wykonać.

4. każdy elektryk ma zaświadczenie kwalifikacyjne w ktorym jest opisany zakres jego uprawnień (uwaga! formularze są takie same, a zakresy różne!)

do oceny instalacji i wystawiania protokołów potrzebne są uprawnienia typu "D" z niewykreślonymi uprawnieniami kontrolno-pomiarowymi.

Od wystawiającego protokół należy zażądać okazania oryginału zaświadczenia kwalifikacyjnego i pozostawienia wraz z protokołem (2 egz.) jego kserokopii.

jest to normalna procedura, bo przy nowych obiektach, administracja budowlana żąda (przy zgodzie na zasiedlenie) właśnie protokołu z oględzin i pomiarow i kopii uprawnień.

PS.

1. Każdy elektryk zdaje egzamin co 5 lat, więc uprawnienia są ważne 5 lat od daty wystawienia. Emerytura nie ma nic do rzeczy.

2. nie płacić wykonawcy do czasu pomiarów. Podejrzewam, że po nim będą potrzebne poprawki.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2139984

...

1. Doświadczony elektryk sobie poradzi, a gdyby jeszce wykonującemu mógł zadać parę pytań, to będzie to wystarczające.

2. Oględziny w większości dadzą się zawsze zrobić.

3. Pomiary zawsze dadzą się wykonać.

4. każdy elektryk ma zaświadczenie kwalifikacyjne w ktorym jest opisany zakres jego uprawnień (uwaga! formularze są takie same, a zakresy różne!)

do oceny instalacji i wystawiania protokołów potrzebne są uprawnienia typu "D" z niewykreślonymi uprawnieniami kontrolno-pomiarowymi.

Od wystawiającego protokół należy zażądać okazania oryginału zaświadczenia kwalifikacyjnego i pozostawienia wraz z protokołem (2 egz.) jego kserokopii.

jest to normalna procedura, bo przy nowych obiektach, administracja budowlana żąda (przy zgodzie na zasiedlenie) właśnie protokołu z oględzin i pomiarow i kopii uprawnień.

PS.

1. Każdy elektryk zdaje egzamin co 5 lat, więc uprawnienia są ważne 5 lat od daty wystawienia. Emerytura nie ma nic do rzeczy.

2. nie płacić wykonawcy do czasu pomiarów. Podejrzewam, że po nim będą potrzebne poprawki.

Retrofood dziękuję .

Napisałes ,że taką procedurę stosuje się przy nowych obiektach .

U mnie to się dzieje w starym mieszkaniu 25 letnim . Także administracja nie będzie przychodziła sprawdzała . To ja chcę miec zabezpieczenie gdyby cos...

Gdyby to było przesuniecie gniazdka to bym się nie martwiła , ale to wymiana całej instalacji .

Boję się , ze np. zrobi się jakies specie , instalacja zapali sie , spali załózmy pół bloku . Przyjdzie ubezpieczyciel , policja, prokurator itp. poproszą o papiery a ja co? nie mam?

Czy mnie tez w przypadku mieszkania obowiązują takie procedury ?, bo może ja niepotrzebnie wymagam ?

Rozumiem tez , ze emerytura elektryka nie ma nic do rzeczy , ale jeszcze sie dowiedziałam , ze gosc nie prowadzi działanosci , wiec niby jak ma mi te wszystkie papierki wypisac? Chyba nie może tego zrobic ?, no bo on tez w jakis sposób musi się z tego rozliczyc tak?

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2140190

Napisałes ,że taką procedurę stosuje się przy nowych obiektach .

U mnie to się dzieje w starym mieszkaniu 25 letnim . Także administracja nie będzie przychodziła sprawdzała . To ja chcę miec zabezpieczenie gdyby cos...

Gdyby to było przesuniecie gniazdka to bym się nie martwiła , ale to wymiana całej instalacji .

Boję się , ze np. zrobi się jakies specie , instalacja zapali sie , spali załózmy pół bloku . Przyjdzie ubezpieczyciel , policja, prokurator itp. poproszą o papiery a ja co? nie mam?

Czy mnie tez w przypadku mieszkania obowiązują takie procedury ?, bo może ja niepotrzebnie wymagam ?

Rozumiem tez , ze emerytura elektryka nie ma nic do rzeczy , ale jeszcze sie dowiedziałam , ze gosc nie prowadzi działanosci , wiec niby jak ma mi te wszystkie papierki wypisac? Chyba nie może tego zrobic ?, no bo on tez w jakis sposób musi się z tego rozliczyc tak?

Ano właśnie.

Teoretycznie, na remont ins. elektrycznej to administacja (bloku) powinna wyrazić zgodę i potem odebrać protokół pomiarowy. Dlatego należałoby go mieć. Poza tym od 2002 roku istnieje ustawowy obowiązek (zapisany w Prawie Budowlanym) kontroli kazdej instalacji elektrycznej nie rzadziej niż co 5 lat.

Fakt, że mało kto tymi przepisami się przejmuje, ale ... w bloku istnieje możliwość, że źle zrobiona instalacja może poczynić szkody u ... sąsiadów, więc sprawdzenie rzeczywiście jest konieczne.

Do pomiarów trzeba poszukać elektryka z odpowiednimi uprawnieniami i mu to zlecić. jak on się z tego rozliczy to jego sprawa. Ważne, aby wystawił protokół. I dobrze, gdyby miał możliwość zadać wykonawcy parę pytań.

No i wykonawcy potrącić kwotę, jaką trzeba będzie zapłacić sprawdzającemu.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2140256

działalność gospodarcza do tego nie jest potrzebna

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2140513

Jutro mam miec w mieszkaniu pana elektryka z uprawnieniami kontrolno -pomiarowymi.

Jednak elektryk nie bedzie mój , tylko wykonawcy mojej instalacji.( Bo ponoc znalazł tańszego niż ja znalazłam :evil: )

Dlatego miałabym jeszcze do Was jedno pytanko .

Czy taka osoba z uprawnieniami do kontroli i pomiarów , powinna miec jeszcze uprawnienia elektryczne na wykonywanie samej elektryki ?

Dlaczego pytam .

Bo boję się , ze taki pan z tymi uprawnieniami kontrolno -pomiarowymi wejdzie do mieszkania z jakims urzadzeniem , przystawi i powie napiecie dobre,wystawi protokół i koniec.

A ja bym jeszcze chciała popytac o kable o same wykonanie tej elktryki .

Może byc tak? , ze Pan mi powie , proszę pani ja na wykonastwie sie nie znam , ja mam tylko stwierdzic , ze napiecie jest dobre , nie spali pani piekarnika, zmywarki.itp. ?

P.S Kable idą pod sufitem podwieszanym , jest ich bardzo dużo(plątanina), nie są w żadnych osłonkach.Podłączone tez sa pod halogeny. Pod tym sufitem idzie też rura wodna i kawałeczek gazowej ( bo gazówka nie moze byc zabudowana).

Pytałam o to wcześniej przez telefon pana elektryka-niby ok. Ale tak jak opisywałam raczej to elektryk nie był.

Przepraszam , ze tak marudzę i dopytuje ale po tej historii :cry:

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/#findComment-2145307