Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurcze... taki problem to nie problem ;) Takie pomiary to wykona bez problemu prawie każdy elektryk ;) Bo za to mu zapłacisz :) A jeżeli uzgodniłeś koszt elektryki razem z pomiarami to odejmij temu typkowi tyle ile zapłacisz za pomiary i już ;)

Aha i nie martw się o to że ktoś nie wie jak idą dane kable bo ten gościu co będzie robił pomiary na pewno sobie z tym poradzi :)

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2145684

Kurcze... taki problem to nie problem ;) Takie pomiary to wykona bez problemu prawie każdy elektryk ;) Bo za to mu zapłacisz :) A jeżeli uzgodniłeś koszt elektryki razem z pomiarami to odejmij temu typkowi tyle ile zapłacisz za pomiary i już ;)

Aha i nie martw się o to że ktoś nie wie jak idą dane kable bo ten gościu co będzie robił pomiary na pewno sobie z tym poradzi :)

:o :o :o Nie wiem czy do końca wiesz o czym piszesz. Obawiam się , że "prawie każdy elektryk" nie ma uprawnień D kontrolno-pomiarowych , a do tego jeszcze odpowiednich przyrządów.
https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2145744

Uprawnienia E to są uprawnienia eksploatacyjne. Koles ktory je ma moze np. wymienic zarowke w firmie, ewentualnie wykona jakies instalacje... Jezeli podpisze ci ze instalacja zostala pomierzona itd.. to takie cos bedzie niewazne bo nie ma uprawnien do pomiarow...

Goscie ktorzy wykonuja pomiary, musza na egzaminie wykazac sie nie tylko znajomoscia teorii ale i praktyki, wiec jak przyjdzie na pomiar to spokojnie mozna go wypytac tez o wykonawstwo... Papiery typu E jest bardzo latwo zdobyc (wiem bo sam zrobilem po przestudiowaniu jednej ksiazeczki) wiec samo stwierdzenie "mam uprawnienia" nie swiadczy o tym ze ktos ma doswiadczenie...

powodzenia...

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2145789

futrzak61 - czyli samo E nie wystarcza?

Musi miec D i niewykreslone pomiary+kontrola tak?

A uprawnienia budowlane tez musi miec czy wystarczy samo D .

Pogubiłam się juz:)

Niezbędne są uprawnienia "D" + (niewykreślone) kontrolno pomiarowe.

UB nie jest potrzebne, mało tego. Osoba z UB a bez D+"pomiary" - nie ma prawa wystawiania orzeczeń odnośnie dopuszczenia instalacji elektrycznej do eksploatacji (ale to się rzadko zdarza, aby taki ktoś nie miał).

I ma ksero tych uprawnień dołączyć do wystawionego protokołu!!!!!

Koniec i kropka.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2145971

Najpierw sam się doucz a potem innym udzielaj rad.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2145974

futrzak61 - czyli samo E nie wystarcza?

Musi miec D i niewykreslone pomiary+kontrola tak?

A uprawnienia budowlane tez musi miec czy wystarczy samo D .

Pogubiłam się juz:)

Niezbędne są uprawnienia "D" + (niewykreślone) kontrolno pomiarowe.

UB nie jest potrzebne, mało tego. Osoba z UB a bez D+"pomiary" - nie ma prawa wystawiania orzeczeń odnośnie dopuszczenia instalacji elektrycznej do eksploatacji (ale to się rzadko zdarza, aby taki ktoś nie miał).

I ma ksero tych uprawnień dołączyć do wystawionego protokołu!!!!!

Koniec i kropka.

Czyli ja rozumuje to tak pan z uprawnieniami E , moze wykonac pomiary , powie mi , ze wszystko jest zrobione dobrze , badz zle , napiecie jest ok lub nie .Moze na kartce napisac , ze wszystko jest ok , postawic pieczatke, podpis. To będzie pewne zabezpieczenie dla mnie.

( Własciwie prawnie to , zadne zabezpieczenie )

Ale Pan z uprawnieniami E , nie moze wystawic prawdziwego protokołu to moze zrobic tylko pan z uprawnieniami D kontrolno pomiarowymi tak?

Nie powinno ich byc przypadkiem 2 ? naraz . Bo jak ma pan z D wystawic protokół ? Bo protokół powinien byc spisany po pomiarach.

No chyba ze pan z D ma tez uprawniena na pomiary .

Kumam czacze?

Czy Pan z E powie mi , ze gniazdko nie moze byc w łazience nad sama umywalką jak to zobaczy ? czy musi miec jeszcze inne uprawnienia :wink:

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2146022

Czyli ja rozumuje to tak pan z uprawnieniami E , moze wykonac pomiary , powie mi , ze wszystko jest zrobione dobrze , badz zle , napiecie jest ok lub nie .Moze na kartce napisac , ze wszystko jest ok , postawic pieczatke, podpis. To będzie pewne zabezpieczenie dla mnie.

Ale Pan z uprawnieniami E , nie moze wystawic prawdziwego protokołu to moze zrobic tylko pan z uprawnieniami D kontrolno pomiarowymi tak?

Nie powinno ich byc przypadkiem 2 ? naraz . Bo jak ma pan z D wystawic protokół ? Bo protokół powinien byc spisany po pomiarach.

Kumam czacze?

Czy Pan z E powie mi , ze gniazdko nie moze byc w łazience nad sama umywalką jak to zobaczy ? czy musi miec jeszcze inne uprawnienia :wink:

Pan z uprawnieniami E prawdopodobnie nie ma pieczątki ani innego miernika, bo to za drogi sprzęt, aby Pana z E było na to stać. Pan z E ma uprawnienia E bo takie "rozdają na kazdym rogu ulicy" i nikt nie czyta co tam jest w środku. A E od E bywa, ze różni się diametralnie. A i tak żadne E nie uprawnia do wystawiania orzeczenia o stanie instalacji.

Ile razy to jeszcze napisać??????

PS. Żaden Pan z E lub z D nie zagwarantuje, że napięcie w gniazdkach bedzie zawsze prawidłowe, bo nie od tego są. Od tego jest dostawca energii, czyli Zakład Energetyczny.

PS2. Żadnego gniazdka nad umywalką byc nie może, rozmieszczenie osprzętu w łazienkach jest uwarunkowane normami obowiązkowymi i kazdy elektryk zarówno wykonawca jak i pomiarowiec powinien je znać.

PS3. Trzeba było podać gdzie to jest, to może bym przyjechał i sprawdził tą instalację i byłoby po problemie.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2146094

Kumam czacze?

Pan z uprawnieniami E prawdopodobnie nie ma pieczątki ani innego miernika, bo to za drogi sprzęt, aby Pana z E było na to stać. Pan z E ma uprawnienia E bo takie "rozdają na kazdym rogu ulicy" i nikt nie czyta co tam jest w środku. A E od E bywa, ze różni się diametralnie. A i tak żadne E nie uprawnia do wystawiania orzeczenia o stanie instalacji.

Ile razy to jeszcze napisać??????

PS. Żaden Pan z E lub z D nie zagwarantuje, że napięcie w gniazdkach bedzie zawsze prawidłowe, bo nie od tego są. Od tego jest dostawca energii, czyli Zakład Energetyczny.

PS2. Żadnego gniazdka nad umywalką byc nie może, rozmieszczenie osprzętu w łazienkach jest uwarunkowane normami obowiązkowymi i kazdy elektryk zarówno wykonawca jak i pomiarowiec powinien je znać.

PS3. Trzeba było podać gdzie to jest, to może bym przyjechał i sprawdził tą instalację i byłoby po problemie.

retroofod , nie wiem jak mam Ci dziękowac za te szczegółowe wyjaśnienia .

Wysyłam wirtualnego buziaka :oops:

Retroofod mam jeszcze takie pytanko . Jak nie zmienił sie własciciel mieszkania prze 25 lat i nie były zmieniane liczniki , otwierane plomby , to czy ja mam obiwiazek zgłaszac te prace ponizej opisane w elektrowni?

Bo prace elektryczne wykonywane - to była zmiana puszki (na wilekie korki) na mała puszeczkę z tymi dzwigienkami i zmiana okablowania z miedzi na miedz ( nie z aluminium na miedz), przesuniecie gniazdka lub dorobienie go.

Bo moze ja nie potrzebnie żadam odbioru takiej instalacji . Może wystarczyłoby poswiadczenie elektryka z uprawnieniami E .

Pytam bo dzwoniłam do kilku elektryków , dowiadywałam sie w swojej spółdzielni i elektrowni . I przyznam Wam , ze kazdy gada co innego .

Jedni mówia , ze wystarcza E , inni , ze D jescze inni , ze jak były wykonywane takie prace (opisane wyzej)to po co mi w ogóle jakis odbiór instalacji .

Dlaczego nikt konkretnie , nie potrafi sie okreslic , tylko kazdy mówi co innego .?

Przeciez ja nie jestem elektrykiem , ja tylko zleciłam prace elektryczne. Czy ja naprawde musze sie na tym wszystkim znac i sama to ustalac.?

Dlaczego kazdy elektryk mówi co innego , dlaczego nie mówią i robią jednomyślnie .Naprawdę nie rozumiem tego. :roll:

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2146464

Retroofod mam jeszcze takie pytanko . Jak nie zmienił sie własciciel mieszkania prze 25 lat i nie były zmieniane liczniki , otwierane plomby , to czy ja mam obiwiazek zgłaszac te prace ponizej opisane w elektrowni?

Ani elektrowni, ani ZE nic do tego. Oczywiście, jeżeli plomby na liczniku są nienaruszone.

już pisałem, że zgodnie z prawem zamiar remontu należało zgłosic w administracji a potem to im dostarczyć protokoł. Ale wiem, ze w takich przypadkach i tak mało kto się tym przejmuje i każdy se robi na własną ręke.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2146605

Koleżanko niewątpliwie chodzi tu o odbiór inwestorski instalacji a więc to ty sobie ustal i wymagaj kto i jakie uprawnienia ma posiadać aby dokonał się odbór tej instalacji.

Szaleństwo z uprawnieniami D polega na tym ,że ludzie nie czają co to jest kontrola okresowa instalacji. Odpowiedz sobie sama czy masz do czynienia w tym przypadku z kontrolą okresową co np 5 lat?

Inny mit ,że nawet do przeglądów okresowych potrzebny jest elektryk z D + pomiary. Ustawa mówi jasno ,osobach pełniących dozór przy eksploatacji instalacji i sieci do 1kV i tyle. Nikt tam nie wspomina o uprawnieniach pomiarowych.

Następny fakt- każdy elektryk posiadający E jest uprawniony do fizycznego wykonywania instalacji elektrycznych. Posiadający jeszcze do tego pomiary ma prawo dokonać pomiarów swojej pracy. Na prośbę inwestora oczywiste jest chyba ,że ma taki gość prawo złożyć oświadczenie, że instalacje wykonał poprawnie, że nadaje się do eksploatacji i dołączyć do tego protokół z pomiarów.

Jeżeli chcesz sprowadzic niezależnego fachowca aby ocenił i sprawdził czyjąś prace to może to być jedynie osoba posiadajaca uprawnienia budowlane lub zaświadczenie typu D jeśli uważasz ,że jest to przegląd okresowy instalacji a nie odbiór instalacji. (Jak uważasz?)

Wczoraj padło stwierdzenie dość kontrowersyjne moim zdanie ,że osoba z UB mie ma prawa dokonywać oceny instalacji elektrycznej. Zacytuję więc coś z prawa budowlanego aby pokazać ,że jednak ma.

Samodzielne funkcje techniczne w budownictwie

Art. 12. 1. Za samodzielną funkcję techniczną w budownictwie uważa się działalność związaną z koniecznością fachowej oceny zjawisk technicznych lub samodzielnego rozwiązania zagadnień architektonicznych i technicznych oraz techniczno-organizacyjnych, a w szczególności działalność obejmującą:

1) projektowanie, sprawdzanie projektów architektoniczno-budowlanych i sprawowanie nadzoru autorskiego;

2) kierowanie budową lub innymi robotami budowlanymi;

3) kierowanie wytwarzaniem konstrukcyjnych elementów budowlanych oraz nadzór i kontrolę techniczną wytwarzania tych elementów;

4) wykonywanie nadzoru inwestorskiego;

5) sprawowanie kontroli technicznej utrzymania obiektów budowlanych;

6) (uchylony);

7) rzeczoznawstwo budowlane.

.

Tak więc moc należy do ciebie i to ty masz zdecydować jak ma wyglądać odbiór inwestorski robót budowlanych tak elektrycznych jak i pozostałych

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2146695

Ani elektrowni, ani ZE nic do tego. Oczywiście, jeżeli plomby na liczniku są nienaruszone.

już pisałem, że zgodnie z prawem zamiar remontu należało zgłosic w administracji a potem to im dostarczyć protokoł. Ale wiem, ze w takich przypadkach i tak mało kto się tym przejmuje i każdy se robi na własną ręke.

Tylko jak ja poszłam do administracji , z konkretnym pytaniem .

A brzmiało ono tak , chciałabym przeniesc kuchnie na drugą stronę sicany .

Jakie mam składac dokumenty, gdzie zgłaszac itp.

To administracja mnie zapytała czy bede sciany burzyła u sąsiada. ( no nie, nie będę ) , to nic pani nie musi zgłaszac.

Przeniosłam kuchnie , hydraulicy przeniesli rurki .

Teraz sie okazuje , ze zastosowałam samowolkę budowlaną a hydraulik nie miał prawa bez projektu wykonac swoich prac.

Ludzie w jakim my kraju zyjemy , ze administracja robi co chce, hydrayulik robi co chce , a osoba remontująca mieszkanie wykonuje elektryke bez uprawnien ( zwykłe oszustwo , bo zleciłam prace osobie z uprawnieniami (ponoc)).

I jeszcze nikt nie chce podpisywac umów .

Normalnie , noż w kieszeni się otwiera.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2147863

Witam

Oczywiście są strefy tylko że one nie dotyczą umywalek, jak znajduje się w strefie liczonej względem prysznica czy wanny to zgoda ale od razu taki rygorystyczny zakaz i to podpieranie się "obowiązującymi normami" to lekkie nadużycie na zasadzie zabronić wszystkiego bo to nie zaszkodzi.

https://forum.murator.pl/topic/91416-elektryka-pilne/page/2/#findComment-2148216