Aksel 20.11.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Zaczynam pomalu myslec o zakupie dzialki i kupnie domku drewnianego (cos takiego jak tu: http://www.talbud.pl) bede brak na to kredyty (najpierw na dzialke a potem na domek) zastanawiam sie czy kupic dzialke z mediami (zwykle drozsza) czy kupic nieuzbrojona i podlaczyc sobie prad we wlasnym zakresie. wode mam zamiar czerpac ze studni glebinowej. ile moze kosztowac podciagniecie pradu do dzialki ?ile jest z tym papierkowej roboty ?ile to trwa czasu ? dodam ze jestem z Bielska (jesli region ma znaczenie dla tego typu rzeczy) pozdrawiamAksel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 20.11.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jeżeli nie dużo droższa, to kupuj działkę z mediami. Zakład energetyczny to nie przelewki - trochę uprzykrzą życie, a poza tym koszty... Jeżeli działka bez mediów, to przed kupnem warto dowiedzieć się w ZE o warunki techniczne podłączenia. Ja kupiłem działkę z prądem, wodą i gazem w podobnej cenie jak bez. Zaoszczędziłem trochę pieniędzy i sporo zdrowia... Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 20.11.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Niestety nie pamiętam dokładnie ile czasu zajęło mi załatwiani prądu na budowę (pare lat temu , hm... skleroza ) .Podobno fachowcy za zrobienie prowizorki na budowę chcą ok. 2-2,5 tys zł . Można znacznie obniżyć koszty samemu szukając słupa ,skrzynki, ew. kupując używane. jeśli chodzi o to jaką działkę, to zależy od ceny. Trzeba wszystko policzyć, no i załatwianie prądu to na pewno kilka tygodni czekania , więc zależy czy Ci się będzie spieszyło , czy nie. Życzę powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 20.11.2007 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Wlasciwie to zalezy mi tylko na pradzie pozostale media nie sa tak istotne. z gazu prawdopodobnie nie bede korzystal (choc to ciagle kwestia otwarta)a woda tak jak pisalem pojdzie ze studni tak apropos: jakie sa koszty (tak orientacyjnie) wykonania studni glebinowej i zamontowania osprzetu (pompy itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 20.11.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Wlasciwie to zalezy mi tylko na pradzie pozostale media nie sa tak istotne. z gazu prawdopodobnie nie bede korzystal (choc to ciagle kwestia otwarta) a woda tak jak pisalem pojdzie ze studni tak apropos: jakie sa koszty (tak orientacyjnie) wykonania studni glebinowej i zamontowania osprzetu (pompy itp) Jeśli mogę coś doradzić do najpierw rozeznaj temat studni. Na jakiej głębokości jest woda i czy nadaje się do czegoś więcej niż podlewanie trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.11.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Zanim zdecydujesz się zakupić działke bez mediów to zorientuj się w ZE jakie są warunki podłączenia tej parceli do sieci oraz kiedy to może nastapić. Na forum są opisne liczne przypadki kilkuletniego oczekiwania na podłączenie i kosztów idących w tysiące złotych (a nawet dziesiątki tysięcy). Oczekiwanie na podłączenie jest niekiedy tak długie, że budowy sa realizowane przy pomocy agregatu pradotwórczego. Zanim tanio kupisz - zorientuj się dlaczego ktoś tanio sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 20.11.2007 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Zanim tanio kupisz - zorientuj się dlaczego ktoś tanio sprzedaje. madre slowa dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 21.11.2007 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 ceny: jeśli twoje przyłącze krótsze niż 200 metrów od sieci NN to ok 120 zł + VAT za każdy zgłoszony KW mocy nie jestem specem od elektryki wiec czy moglbys wyjasnic co to znaczy za kazdy zgloszony KW mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.11.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Kwestia ile wpiszesz zapotrzebowanie mocy. Dla przeciętnego domku jednorodzinnego około 12 kW x 120 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 21.11.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 czyli okolo 3000 PLN jesli przylacze jest ponizej 200m w sumie nie jest to jakas straszna cena, jednak z tym okresem oczekiwania (nawet 1,5 roku) to mnie zmartwiliscie chyba jednak bede szukal dzialki z pradem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 21.11.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 czyli okolo 3000 PLN jesli przylacze jest ponizej 200m w sumie nie jest to jakas straszna cena, jednak z tym okresem oczekiwania (nawet 1,5 roku) to mnie zmartwiliscie chyba jednak bede szukal dzialki z pradem 1,5 roczny czas oczekiwania to okres maksymalny - rozeznaj sprawe z dotychczasowym włascicielem działki - moż ejuż skłądał wniosek o warunki przyłączy. Jełsi nie, weź mapę zasadniczą i złóż w Zakładzie Energetycznym - odpowiedź powinna przyjść po ok. 2 tygodniach. wraz z szacowanym kosztem przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 21.11.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Acha, i jeszcze jedno - oblicz w przybliżeniu zapotrzebowanie na energię i przyjmij 1kW rezerwy - trzeba to podac przy skąłdaniu wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.11.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Lepiej podać mniej, zwiększyć zawsze można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 21.11.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 czyli okolo 3000 PLN jesli przylacze jest ponizej 200m w sumie nie jest to jakas straszna cena, jednak z tym okresem oczekiwania (nawet 1,5 roku) to mnie zmartwiliscie chyba jednak bede szukal dzialki z pradem Tu pewnie wkradł się pewien błąd rozumowania. Działka uzbrojona to taka do której jest możliwość podłączenia "prądu". A opłata za każdy 1kW jest pobierana zawsze zanim zacznie się używać prądu. Nie ma działek pustych na których stoi złącze i jest opłacona opłata stała. ZE nie podpina "prądu" pod działkę bez budynku czy bez pozwolenia na budowę. Tak czy owak te około 3000 zapłacisz, niezależnie jaką działkę kupujesz. Zawsze może wyjść więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caty 21.11.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 czyli okolo 3000 PLN jesli przylacze jest ponizej 200m w sumie nie jest to jakas straszna cena, jednak z tym okresem oczekiwania (nawet 1,5 roku) to mnie zmartwiliscie chyba jednak bede szukal dzialki z pradem Tu pewnie wkradł się pewien błąd rozumowania. Działka uzbrojona to taka do której jest możliwość podłączenia "prądu". A opłata za każdy 1kW jest pobierana zawsze zanim zacznie się używać prądu. Nie ma działek pustych na których stoi złącze i jest opłacona opłata stała. ZE nie podpina "prądu" pod działkę bez budynku czy bez pozwolenia na budowę. Tak czy owak te około 3000 zapłacisz, niezależnie jaką działkę kupujesz. Zawsze może wyjść więcej. A jak sytuacja wygląda, gdy słup jest dość daleko powiedzmy kilkadziesiąt metrów, czy elektrownia stawia taki słup na swój koszt i liczy tylko za podlączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 21.11.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 czyli okolo 3000 PLN jesli przylacze jest ponizej 200m w sumie nie jest to jakas straszna cena, jednak z tym okresem oczekiwania (nawet 1,5 roku) to mnie zmartwiliscie chyba jednak bede szukal dzialki z pradem Tu pewnie wkradł się pewien błąd rozumowania. Działka uzbrojona to taka do której jest możliwość podłączenia "prądu". A opłata za każdy 1kW jest pobierana zawsze zanim zacznie się używać prądu. Nie ma działek pustych na których stoi złącze i jest opłacona opłata stała. ZE nie podpina "prądu" pod działkę bez budynku czy bez pozwolenia na budowę. Tak czy owak te około 3000 zapłacisz, niezależnie jaką działkę kupujesz. Zawsze może wyjść więcej. A jak sytuacja wygląda, gdy słup jest dość daleko powiedzmy kilkadziesiąt metrów, czy elektrownia stawia taki słup na swój koszt i liczy tylko za podlączenie? Tak liczy tylko opłatę stałą do 200m od słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.11.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 tak się skupiliście na tym prądzie a dużo droższe jest ciągnięcie wody albo kanalizacji - ja na wodę i kanalizę wydałem 10kpln. Właśnie przedwczoraj podłączyli mnie do sieci kanalizacyjnej która była od mojej działki 40m czyli tak: 37m rury pcv fi 200 studzienka teleskopowa fi 400 i 6m rury fi 160 - koszt 5500zł (2 dni niespiesznej roboty) a były firmy które chciały 10k i 15k pln oczywiście powinna zrobić to gmina na swój koszt ale... jak kupowałem działkę to liczyłem się z tym dodatkowym kosztem i szacowałem go wtedy na okolo 6-8kpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 22.11.2007 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 ciekawe co będzie jak zaczniesz budowę i zaczną się prawdziwe kłopoty, np budowlańce zażądają podwyżki albo schodzą z placu ?? budowlancem jestem ja sam sobie dom postawie jesli zajdzie taka potrzeba. moje slabe strony to elektryka i hydraulika (tu musze nazbierac troche informacji zeby poczuc sie pewniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 22.11.2007 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Właśnie przedwczoraj podłączyli mnie do sieci kanalizacyjnej która była od mojej działki 40m czyli tak: 37m rury pcv fi 200 studzienka teleskopowa fi 400 i 6m rury fi 160 - koszt 5500zł (2 dni niespiesznej roboty) a były firmy które chciały 10k i 15k pln nie lepiej wlasne szambo sobie zrobic ? co miesiac i tak bedziesz placil firmie za odprowadzenie sciekow (tak jak i za oproznianie szamba sie placi) wydaje mi sie ze koszt szamba jest znacznie mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.11.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 mam w PZT napisane tłustą czcionką że na moim terenie niedozwolone są szczelne zbiorniki bezodpływowe (czyli szamba). Kuriozalny zapis, bo gmina twierdzi że nie ma kasy na budowę sieci kanalizacyjnej. A warunki wydają że należy wpiąć się do istniejącej sieci... Podobno na POS też sie nie zgadzaja bo jest bardzo wysoki poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts