Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Wowki

Recommended Posts

Ew-ka - to co Tobie ktoś mówił o styropianie nie polega na prawdzie. Nie wiem z czego Ty budujesz swój dom. Niemniej sądzę, że jedyne 10 cm styropianu przy scianie dwuwarstwowej to nieporozumienie.

np. przy ścianie z bloczka max 220 mm współczynnik k- wynosi:

styropian FS-15 10 cm - 0,3

styropian FS-15 12 cm - 0,26

styropian FS-15 15 cm - 0,22

Tak więc widzisz, różnice są jednak zauważalne. A koszt dodatkowych 3 cm styropianu to w sumie "drobiazg" w ogólnej kwocie kosztów ocieplenia.

Jeśli chcesz dokonać obliczeń sama - to proszę bardzo - http://www.kolmet.com.pl/Press/kalk_wsp_strat_ciepla.htm

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej.

Pozwól że i ja cośkolwiek napiszę.

Chacia ok, metraż też, ale:

-dach mógł mieć trochę większe okapy-zmieniły by się trochę proporcje

-troszkę nie widzi mi się elewacja zach.-za"łyse ściany" :wink:, albo źle rozmieszczone okna

-reszta imponująca!!!!

Poza tym wszystko to rzecz gustu, a o gustach nie powinno sie dyskutować.

Co do styropianu to wg mnie współ.0,3 styknie, chyba że masz rekuperator, bo przy wietrzeniu drzwiami i oknami ten współ (niższy) . to psu nu budę :wink:

Dawno mnie tu nie było..... więc do roboty.

Mat76- magicznego sposobu na osuszenie ścian nie znam. Osuszyła natura której należy dać czas na tę czynność. między położeniem tynków i wylewek a malowaniem ścian i montażem stolarki wewnętrznej oraz podłóg minęło na mojej budowie kilka "słonecznych" miesięcy.

bodzio_g - ta odległość pomiędzy nadprożami okien a okapem dachu powstała poprzez podjęcie decyzji o podwyższeniu ściany kolankowej o 1 maksa. Efekt zewnętrzny jest "taki sobie" ale wewnątrz same plus. Przy ścianie można prawie ,że stanąć i przystawić meble.

Ta ściana w elewacji zachodniej z wieloma wąskimi oknami kryje po swojej wewnętrznej stronie jedno pomieszczenie którym jest kuchnia wraz z jadalnią. Długość tego pomieszczenia wynosi ponad 11 metrów a szerokość 6 m. Takie rozmieszczenie okien pozwoliło na właściwe doświetlenie całego pomieszczenia (dodać należy jeszcze duże okno kuchenne od północy oraz drzwi na werandę i okno od południa) zresztą to pomieszczenie możesz zobaczyć na jednej z fotografii. Takie rozmieszczenie okien pozwoliło także na odpowiednie zawieszenie szafek kuchennych oraz postawienie kredensu centralnie na ścianie w jadalni.

Współczynnik k u mnie wynosi mniej niż 0.26 gdyż użyłem maksa nie 220 lecz 296. Zimą jest ciepło a latem też mikroklimat wewnątrz jest przyjemniejszy niż ten ukrop na zewnątrz.

Mat76, bodzio_g, ROBINSON - :D

Wowka, masz naprawdę piękny dom. I nie piszę tego tutaj, żeby Ci kadzić - bo i po co miałabym to robić? Każdy z nas wkłada w budowę własnego domu ogrom serca, pracy i wysiłku. Jeśli Wam się dobrze mieszka i jesteście z domu zadowoleni, to cudnie. Bo to właśnie jest najważniejsze.

Wowka, życzę Wam samych szczęśliwych dni w Waszym domu. I na pohybel wszystkim malkontentom :wink: .

Pozdrowienia serdeczne

Agnieszka

Ps. Jaką macie dachówkę?

AgnesK - mam "maziatą" :wink: dachówkę średzką Jesienny Liść Robena

http://www.roben.pl/upload_module/wysiwyg/dachowki/jesienny_li.jpg

Z doświadczenia radzę (o ile się zdecyduje ktośc na te dachówkę) by kupić całość potrzebnej dachówki z jednej partii.

Gdy oglądałem tę dachówkę u różnych dystrybutorów to różniła się nieznacznie elementem koloru żótego który raz mniej raz bardziej był wpadający w odcień brązu.

Ps. Szukając foto do prezentacji natknąłem się na stronie Robena na informację o podwyżce od września cen na dachówki o 3 % i na inne wyroby o 6%

oglądałam Twoj domek wiele razy i wciąż mnie nurtuje jedno-

- jak wygląda i jak rozwiązaliście od środka półokrągłą ściankę spiżarni- pomysł mnie zaciekawił, bo moja spiżarnia będzie wystająca na mieszkanie 2 bokami a po przeciwnej ścianie będzie kominek i tak sobie myślę,że półokrągła spiżarnia i półokrągły kominek - byłby może niezły duet :D ale nie wiem jak w spiżarni zagospodarować okrągłą ścianę :cry:

może kilka zdjęć , albo chociaż jedno? :wink:

emems - te deski na suficie to właściwie atrapa spodu podłogi. Nad nimi jest dopiero właściwa konstrukcja nośna podłgi strychu (graciarni) też drewniana. Na strych wchodzi się przy pomocy schodów drabinkowych. A od czasu zamieszkania (kwietnia) byłem tam 2 razy :p

Estech czy ty to mat76 ?

Ew-ka - z tą scianką wewnątrz spiżarni nie było najmniejszego problemu. Zaokrąglony jest tylko ten jeden róg. Zaokrąglenie jest b. wyraźne i było jego wykonanie dośc uciązliwe dla murarza. Ale efekt końcowy nam się podoba. W środku na tej ścianie jest otwarty regał po drugiej stronie łuku kolejny a w środku świetne miejsce na miotłę mop i wiadro :p

Pozdrawiam

dzikus - otwarta część na dole - salon+kuchnia+jadalnia+holl ma łącznie 96m2 powierzchni. Jeśli otworzy się szerokie podwójne drzwi do przedniego holu to wówczas ta powierzchnia wzrośnie do 112 m2.

Panie magistrze wprus - po pana odzywkach na Forum plus obelgach przesłanych w korespondencji na moje prywatne konto byłbym zaskoczony gdyby i tutaj się pan magister nie pojawił.

A co do wypowiedzi to i tak była ona jak na pana magistra łagodna. :wink:

Jeśli chodzi o odległość od miasta to informuję pana magistra, że wynosi ona 25 minut jazdy samochodem od centrum Katowic, 15 minut od centrum Sosnowca oraz mniej niż 10 minut od centrum Dąbrowy Górniczej. Czy jeszcze coś pana magistra interesuje?

Pozdrawiam.

Wowka urczyście donoszę ,że jestem posiadaczką :wink: półokrągłej ścianki też od spiżarni .....Podpatrzyłam ja u Ciebie i zauroczyła mnie od pierwszej chwili... I taka teraz stoi w moim malutkim domku :D

Dzięki za to ,że umieściłeś zdjęcia ......

Miło mi :p

Pozdrawiam

• 1 month później...

wowka powiedz ile wybecelowałeś za ten domek.

nie podoba mi sie dach, wole dachy dwuspadowe, jak to mowią stodoły. ale powierzchni wewnętrznej i dachówki to ci szczerze zazdroszcze. i jeszcze ten pokoik dla listonosza, nawet o tym nie pomyslalem a to takie funcjonalne w czasach gdy listonosze beda sprawdzac czy abonamnet RTV płacisz. :lol: :lol: :lol:

• 1 month później...