lafela 11.01.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam wszystkich!Pomóżce proszę!!! co sądzicie o tym projekcie; wydaje mi się funkcjonalny. Napiszcie czy nie widzicie jakiś błędów i co byscie zmienili. Jak sądzicie, czy ten dom będzie drogi w budowie (wiem, że to względne, ale chociaż orientacyjnie.) Zdaję się na doświadczenie forumowiczów i dziękuję za pomoc. Ola.http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=277 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 11.01.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Domek funkcjonalny i wydaje sie niedrogi w budowie. Z wad: 3 kominy a wiec duzo jak na taki domek i kuchnia trochę nieustwana i bez okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafela 12.01.2007 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Dziedkuję bardzo za odpowiedź okno jest w kuchni tylko nie widac go na wizualizacji, jest w projekcie, mam skany. O tych kominach nie pomyslałam, zresztą co mailam mysleć jak sie na tym nie znam:) Czy to mozna jakos zredukować, bo rozumiem ze więcej kominów to drożej? Pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 12.01.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Jeden komin systemowy to koszt około 2tys., a więc komin podraża budowę. Jednak kominek zewnętrzny jest ładny. Możecie go zlikwidować i nie będzie trzeciego komina. Sprawa do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 13.01.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Jedna uwaga. Kominki zewnetrzny i wewnetrzny maja wspólny komin. To dom w zasadzie stricte parterowy, więc ułozony na wiekszej powierzchni. Potrzebujesz co najmniej 2 kominów dymnych do kominka i kotłowni. Trzeci, wentylacyjny wynika z usytułowania duzej łazienki. Teoretycznie możesz sie go pozbyć jak zmienisz układ pomieszczeń i dużą łazienkę dasz koło WC. Jesli nieco rozbudujesz komin w kotłowni (o dodatkowy kanał wentylacyjny) to zaoszczędzisz. Również na prowadzeniu instalacji (obie łazienki obok siebie). Ten projekt mozna chyba łatwo modyfikować bo z rysunku wynika, że ma mało scian nośnych. To duża zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokuz 31.01.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam! Ja przymierzam się do bardzo podobnego Projektu LENKA o Anecie też myślałem ale kuchnia wydaje mi się za mała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafela 02.02.2007 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Dzień dobry,Lenkę też braliśmy pod uwagę, to są bardzo podobne domy. Mam pytanie- czy planujecie coś zrobić na poddaszu? czy zosatwiacie tylko strych? I jak szacujecie koszty budowy jeśli mozna spytac? Pozdrawiam Ola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokuz 02.02.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Na początku na poddaszu zamierzamy mieć stryszek na niepotrzebne drobiazgi, a w przyszłości jak dół będzie za mały to kto wie. Jeśli chodzi o koszty to zakładam jakieś 200- 250 tyś oczywiście bliżej tej górnej granicy. Ale to tylko takie moje życzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 14.02.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam! Również rozważam możliwość realizacji jednego z tych projektów tj. Aneta lub Lenka. Interesuje mnie przyszłościowo adaptacja poddasza. pozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokuz 14.02.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witaj Adam! Jeśli jesteś zainteresowany adaptacją poddasza to Biuro projektów IGN Projekty wysyła mailem propozycję adaptacji poddasza. Lenka ma do zagospodarowania ok 55 m kw. powierzchni a zamiast jednej z garderob można zrobić schody na poddasze. Ja już wybrałem projekt i nawet go zakupiłem. Jest to jednak LENKA. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 15.02.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dzięki za podpowiedź, skorzystam i gratuluję decyzji i wyboru projektu.Kiedyś telefonicznie w jednym z biur dowiedziałem się, że projekt Aneta jest nowy i nie mają jeszcze adaptacji poddasza, zaproponowali inny projekt z poddaszem użytkowym. Podobają mi się oba projekty - Lenka i Aneta. Bardziej skłaniałem się do Anety, ponieważ dach jest prosty i wydaje mi się, że będzie troszkę tańsza w budowie. Lenka jest jednak projektem, w którym wszystkie pomieszczenia są jak dla mnie odpowiednie powierzchniowo i podoba mi się ich rozkład. W Anecie chciałbym zrobić trochę zmian. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafela 15.02.2007 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jak fajnie, że ktoś jest jeszcze zainteresowany tymi projektami. Aneta to nasz faworyt. Też zostaliśmy poinformowani, że nie ma realizacji tych projektów.Poddasze można zaadaptować, na skanach widać, że wychodzą 2 pokoje i łazienka.Nie są one jednak zbyt wysokie, w najwyższym miejscu jakieś 2,30m.My myslimy czy nie zrobić trochę wyżej podnosząc dach.O jakich zmianach myslicie w Anecie?My chcielibyśmy powiększyć garaż, zmienić trochę ustawienia okien. Byliśmy wczoraj u pani architekt i ona stwierdziła, że dom jest mało przestzrenny, że ona zrobiłaby salon razem z holem itp. Ale takie cos mi nie odpowiada, fajnei ze kuchnai jest częściowo odzoelona, a jednoczesnie z jadalnią. Zresztą kazdemu ma prawo podobać się coś innego. Napiszcie o czym Wy myślicie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twisnia 15.02.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witaj Adam! Jeśli jesteś zainteresowany adaptacją poddasza to Biuro projektów IGN Projekty wysyła mailem propozycję adaptacji poddasza. Lenka ma do zagospodarowania ok 55 m kw. powierzchni a zamiast jednej z garderob można zrobić schody na poddasze. Ja już wybrałem projekt i nawet go zakupiłem. Jest to jednak LENKA. Pozdrawiam fajnie że kupiłeś projekt LENKA ja też jestem zainteresowany tym projektem i jeśli zaakceptują go w gminie (uzgodnienia dotyczące zagospodarowanie działki) to też go kupię. Chciałbym zapytać kiedy planujesz zacząć budowę. I jeśli nie masz nic przeciwko to wymieńmy się np e-maile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 16.02.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 My również chcieliśmy podnieść dach, zastanawia nas korytarz przy pokojach czy w rzeczywistości nie będzie za bardzo wąski. Myślimy o połączeniu jadalni z kuchnią i wygospodarowaniu miejsca na spiżarnię. Ciekawe jak w praktyce wyglądałoby to okno narożne w jadalni. Chcemy oddzielić kuchnie od salonu - traci na uroku, ale jest praktyczne. Rozważaliśmy poszerzenie domu z prawej strony o ok. 1m, powiększyłoby to pokoje no i mógłby być trochę szerszy ten korytarz. Zastanawiamy się też nad garażem 2 stanowiskowym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafela 16.02.2007 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dziękuję za odpowiedź, co do okna naroznego to raczej je zlikwidujemy, zrobimy jedno w kuchni i drugie na bocznej ścianie w jadlani. Niewykluczone też ze zrobimy opcję ewentualnego zamknięcia kuchni, w tym projkcie to nie ma problemu. Garaz dwustanowiskowy tez bierzemy pod uwage, bo gdzie trzymac nawet te rowery, sanki itp. Tylko jak sie to poprzelicza wszystko, adaptacje poddasza tez tzreba zrobic samemu to zblizamy sie do cen za projekt indywidualny niestety:(pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 18.07.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Wybrałem jednak inny projekt, troszkę szkoda bo domek Aneta przypadł mi do gustu, ale musiałbym robić dużo zmian. Wybrałem projekt Lote II z archipelagu. Niestety w nowym projekcie nie ma tak zadaszonego tarasu i kominka na zewnątrz, a to było dla nas ważne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_piatek 16.08.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 witam, My również przymierzamy się do zakupu "Anetki" , zmiany jakie chcemy wprowadzić to 2-u stanowiskowy garaż i otwarta kuchnia, zastanawiamy się również nad zmianą wejścia do garderoby od sypialni oraz wyjścia na powiększony taras przez sypialnie przy salonie zamiast okna??? ciekawe co powiedzą na to przy adaptacji projektu??? moze nie tyle co a ILE Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENATA F 20.11.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 WITAM! Po długich przeszukiwaniach forum nie znalazłam nikogo, kto budowałby dom Aneta, a ja właśnie rozpoczęłam budowę i chętnie wymieniłabym uwagi i doświadczenia z osobami, które ten dom budują. Pozdrawiam Renata F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklana 13.12.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Witam serdecznie. Ja również przeszukałem wszystkie fora i nie znalazłem nic na temat Antety na 5-tkę. A szkoda, bo zamierzamy ją postawić. Projekt oszczędny, fajna ergonomia dla 3,4 osób (na razie jest nas dwoje, a ma być 3 ) Zastanawia nas tylko wersja z podwójnym garażem. Jak wasza budowa? Skończyliście już? Plusy minusy tego projektu. Wiem, że mineło sporo czasu od daty zamieszczenia Twojej informacji, ale... może zajrzysz tu czasem. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rebeka 15.07.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Wszystko wskazuje na to,że będziemy budować ten domek : podaję link: http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/aneta/277/rzuty Co sądzicie o tym projekcie.Wydaje nam sie prosty jak konstrukcja gwożdzia. Dostaliśmy propozycję adaptacji poddasza. Ok 40m przy kącie 25st.,spokojnie 2 pokoiki +łazienka. Na dole kilka przeróbek: -salon wydłużyć kosztem tarasu (nie zalezy nam na zadaszeniu bo zabiera słońce,taras będzie drewniany) -wydłużyć garaż o np.1m. Mam nadzieję, że nie zburzy to proporcji budynku -schody w miejscu garderoby na dole -połaczyć pokoje 5+6 i zrobić naszą sypialnię ze sporą garderobą. Troszke oddać garderobie pod schodami, -trochę kuchni oddać witrołapowi aby zmieściła się tam szafa -kuchnię i jadalnię połączyć, wydzielić małą spiżarnię, a resztę częściowo zamknąć na salon -jadalnię przenieść do salonu.Będzie powiększony wiec sie wszystko powinno zmieścić To chyba najważniejsze zmiany, które planujemy.Domek nam się podoba.Plan przewiduje dach dwuspadowy o nachyleniu 45st. dla domu z poddaszem lub 12-22st. dla innych domów. Nie wiemy czy dach 25st. trzeba będzie zmieniać, czy jest jakaś "tolerancja" ? Proszę piszcie,co sadzicie o tym projekcie. POzdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts