gourmand 25.07.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Witaj Gosiu,minęło kilka dni od twojego postu, jednak zabiorę głos w sprawie cię nurtującej. Po kolei, salon - powiększenie jak najbardziej (nawet "mój architekt" zrzęda przychylił się do tego). Taras - też się przyda. Można pod nim ukryć również wlot rury doprowadzającej powietrze do kominka. Kuchnia - proponowane przez ciebie rozwiązania są racjonalne. To tobie w tym domu ma być wygodnie. W razie potrzeby, możesz przesunąć ściankę w głąb salonu, jednak nie za dużo, gdyż wejście mogłoby się okazać zbyt wąskie. Wentylację sugeruję wykonać poprzez osobny kanał, który można ukryć w np. szafie wnękowej wiatrołapu i zakończyć kominkiem dachówkowym, jeśli dom będzie kryty dachówką. Okna w kuchni - raczej jedno szerokie na ścianie frontowej, wyżej osadzone z uwagi na baterię zlewozmywakową !!!). Wyższe osadzenie i szerokość nie zakłóci proporcji elewacji z uwagi na to, że innych okien na tej ścianie nie ma. Garaż - nie tylko wydłużyć o jeden metr ale i poszerzyć o tyle samo, oczywiście w kierunku drzwi wejściowych. Ten zabieg poprawi znacząco jego funkcjonalność. Okienka - w zależności od ustawienia domu w stosunku do stron świata, od północy raczej nie.Podcień nad wejściem - sugeruję wydłużyć do ściany szczytowej domu. Adekwatnie do tego wyrównać dach. Jeśli się na to zdecydujesz, należy pamiętać o tym przy zamawianiu więźby dachowej.Jeśli już dotarliśmy do dachu - 45 stopni to sporo. Architekt i tak musi go przeprojektować. O ile się orientuję, to samodzielne zmiany nie mogą wynieść więcej jak 5 stopni.Zwiększenie kąta nachylenia dachu o 20 stopni znacząco wpłynie na wysokość domu, a tym samym, zmienione zostaną jego proporcje. Dach może go po prostu zdominować. Prawdopodobnie należało będzie go wyżej posadowić i przez to "dodać" optycznie trochę ściany.To tyle na niedzielę, może coś się przyda.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rebeka 27.07.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witaj Gosiu, minęło kilka dni od twojego postu, jednak zabiorę głos w sprawie cię nurtującej. Po kolei, salon - powiększenie jak najbardziej (nawet "mój architekt" zrzęda przychylił się do tego). Taras - też się przyda. Można pod nim ukryć również wlot rury doprowadzającej powietrze do kominka. Kuchnia - proponowane przez ciebie rozwiązania są racjonalne. To tobie w tym domu ma być wygodnie. W razie potrzeby, możesz przesunąć ściankę w głąb salonu, jednak nie za dużo, gdyż wejście mogłoby się okazać zbyt wąskie. Wentylację sugeruję wykonać poprzez osobny kanał, który można ukryć w np. szafie wnękowej wiatrołapu i zakończyć kominkiem dachówkowym, jeśli dom będzie kryty dachówką. Okna w kuchni - raczej jedno szerokie na ścianie frontowej, wyżej osadzone z uwagi na baterię zlewozmywakową !!!). Wyższe osadzenie i szerokość nie zakłóci proporcji elewacji z uwagi na to, że innych okien na tej ścianie nie ma. Garaż - nie tylko wydłużyć o jeden metr ale i poszerzyć o tyle samo, oczywiście w kierunku drzwi wejściowych. Ten zabieg poprawi znacząco jego funkcjonalność. Okienka - w zależności od ustawienia domu w stosunku do stron świata, od północy raczej nie. Podcień nad wejściem - sugeruję wydłużyć do ściany szczytowej domu. Adekwatnie do tego wyrównać dach. Jeśli się na to zdecydujesz, należy pamiętać o tym przy zamawianiu więźby dachowej. Jeśli już dotarliśmy do dachu - 45 stopni to sporo. Architekt i tak musi go przeprojektować. O ile się orientuję, to samodzielne zmiany nie mogą wynieść więcej jak 5 stopni. Zwiększenie kąta nachylenia dachu o 20 stopni znacząco wpłynie na wysokość domu, a tym samym, zmienione zostaną jego proporcje. Dach może go po prostu zdominować. Prawdopodobnie należało będzie go wyżej posadowić i przez to "dodać" optycznie trochę ściany. To tyle na niedzielę, może coś się przyda. Powodzenia. Witaj, bardzo dziękuję za odzew i Twoje spostrzeżenia.W większości się zgadzam.Czyżbyś "zabierał się" dobudowy ANETY? Co do salonu: o ile powiększasz salon?Czy likwidujesz zupełnie taras, czy tylko zmniejszasz zadaszenie.Nie zależy nam na zadaszeniu, ale z drugiej strony nie chcielibyśmy aby salon stał sie "kiszkowaty". Co do kuchni:takie właśnie rozwiązanie wydaje mi sie fajne.Podoba mi się też to zaproponowane w projekcie,ale wtedy kuchnia musiałaby być większa (a przez to cały domek na dole) Z oknami jak najbardziej jestem za tym, aby było jedno w kuchni i jedno większe w salonie. Co do garażu:jaka jest szerokość garażu? Czy poszerzenie go o 1 m w stronę wejścia nie zburzy proporcji? Zawsze bałam się aby nie wyszedł nam domek przy garażu (a nie odwrotnie).Tutaj nie mamy wyjścia bo działka ma 22m szerokości i garaż musi być od frontu, Srony świata:myśłimy o lustrzanym odbiciu.Wejście do domku od pólnocnego zachodu. Północ wypada jakoś na "czubek garażu" a południe na "czubek"tarasu.Wieczorem słońce zajrzy jeszcze od frontu do kuchni. Co do kąta dachu:chyba nie wyraziłam się dokładnie.Myślimy o parterówce z możliwością poddasza.Kąt ma być więc 22st (nie wiem czy trzeba będzie zmieniać te 25st. na 22st.).Poddasze przy 45st. to byłoby wielkie lotnisko.My szukamy parterówki,ale potrzebujemy 5 pokoi i typowa parterówa byłaby zbyt rozległa (=droga).Wymyśliliśmy więc, że domek typu ANETA to będzie kompromis pomiędzy parterówką i domkiem z poddaszem.Dostaliśmy rzut poddasza przy 25st.To jest ok 40metrów poddasza(2 pokoiki+łazienka dla dzieci).W sumie ok 160m to i tak więcej niż zakładaliśmy na początku,ale mamy dość schodów i dlatego kombinujemy w tę stroną. To tyle póki co.Mamy ostatnio nad czym myśleć Jeszcze raz dziękuję za odzew i czekam na jeszcze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rebeka 27.07.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witaj Gosiu, minęło kilka dni od twojego postu, jednak zabiorę głos w sprawie cię nurtującej. Po kolei, salon - powiększenie jak najbardziej (nawet "mój architekt" zrzęda przychylił się do tego). Taras - też się przyda. Można pod nim ukryć również wlot rury doprowadzającej powietrze do kominka. Kuchnia - proponowane przez ciebie rozwiązania są racjonalne. To tobie w tym domu ma być wygodnie. W razie potrzeby, możesz przesunąć ściankę w głąb salonu, jednak nie za dużo, gdyż wejście mogłoby się okazać zbyt wąskie. Wentylację sugeruję wykonać poprzez osobny kanał, który można ukryć w np. szafie wnękowej wiatrołapu i zakończyć kominkiem dachówkowym, jeśli dom będzie kryty dachówką. Okna w kuchni - raczej jedno szerokie na ścianie frontowej, wyżej osadzone z uwagi na baterię zlewozmywakową !!!). Wyższe osadzenie i szerokość nie zakłóci proporcji elewacji z uwagi na to, że innych okien na tej ścianie nie ma. Garaż - nie tylko wydłużyć o jeden metr ale i poszerzyć o tyle samo, oczywiście w kierunku drzwi wejściowych. Ten zabieg poprawi znacząco jego funkcjonalność. Okienka - w zależności od ustawienia domu w stosunku do stron świata, od północy raczej nie. Podcień nad wejściem - sugeruję wydłużyć do ściany szczytowej domu. Adekwatnie do tego wyrównać dach. Jeśli się na to zdecydujesz, należy pamiętać o tym przy zamawianiu więźby dachowej. Jeśli już dotarliśmy do dachu - 45 stopni to sporo. Architekt i tak musi go przeprojektować. O ile się orientuję, to samodzielne zmiany nie mogą wynieść więcej jak 5 stopni. Zwiększenie kąta nachylenia dachu o 20 stopni znacząco wpłynie na wysokość domu, a tym samym, zmienione zostaną jego proporcje. Dach może go po prostu zdominować. Prawdopodobnie należało będzie go wyżej posadowić i przez to "dodać" optycznie trochę ściany. To tyle na niedzielę, może coś się przyda. Powodzenia. Witaj, bardzo dziękuję za odzew i Twoje spostrzeżenia.W większości się zgadzam.Czyżbyś "zabierał się" dobudowy ANETY? Co do salonu: o ile powiększasz salon?Czy likwidujesz zupełnie taras, czy tylko zmniejszasz zadaszenie.Nie zależy nam na zadaszeniu, ale z drugiej strony nie chcielibyśmy aby salon stał sie "kiszkowaty". Co do kuchni:takie właśnie rozwiązanie wydaje mi sie fajne.Podoba mi się też to zaproponowane w projekcie,ale wtedy kuchnia musiałaby być większa (a przez to cały domek na dole) Z oknami jak najbardziej jestem za tym, aby było jedno w kuchni i jedno większe w salonie. Co do garażu:jaka jest szerokość garażu? Czy poszerzenie go o 1 m w stronę wejścia nie zburzy proporcji? Zawsze bałam się aby nie wyszedł nam domek przy garażu (a nie odwrotnie).Tutaj nie mamy wyjścia bo działka ma 22m szerokości i garaż musi być od frontu, Srony świata:myśłimy o lustrzanym odbiciu.Wejście do domku od pólnocnego zachodu. Północ wypada jakoś na "czubek garażu" a południe na "czubek"tarasu.Wieczorem słońce zajrzy jeszcze od frontu do kuchni. Co do kąta dachu:chyba nie wyraziłam się dokładnie.Myślimy o parterówce z możliwością poddasza.Kąt ma być więc 22st (nie wiem czy trzeba będzie zmieniać te 25st. na 22st.).Poddasze przy 45st. to byłoby wielkie lotnisko.My szukamy parterówki,ale potrzebujemy 5 pokoi i typowa parterówa byłaby zbyt rozległa (=droga).Wymyśliliśmy więc, że domek typu ANETA to będzie kompromis pomiędzy parterówką i domkiem z poddaszem.Dostaliśmy rzut poddasza przy 25st.To jest ok 40metrów poddasza(2 pokoiki+łazienka dla dzieci).W sumie ok 160m to i tak więcej niż zakładaliśmy na początku,ale mamy dość schodów i dlatego kombinujemy w tę stroną. To tyle póki co.Mamy ostatnio nad czym myśleć Jeszcze raz dziękuję za odzew i czekam na jeszcze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 11.08.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam serdecznie. Ja również przeszukałem wszystkie fora i nie znalazłem nic na temat Antety na 5-tkę. A szkoda, bo zamierzamy ją postawić. Projekt oszczędny, fajna ergonomia dla 3,4 osób (na razie jest nas dwoje, a ma być 3 ) Zastanawia nas tylko wersja z podwójnym garażem. Jak wasza budowa? Skończyliście już? Plusy minusy tego projektu. Wiem, że mineło sporo czasu od daty zamieszczenia Twojej informacji, ale... może zajrzysz tu czasem. Pozdrawiam serdecznie Podciagam temat. Może teraz znajdzie się więcej amatorów projektu ANETA, albo jeszcze lepiej osób, które już postawiły ten domek.? Bardzo chętnie wysłuchałbym cennych uwag z procesu realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 11.08.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Czy ktoś z ludzi którzy 3 lata temu planowali budować ANETĘ może pochwalić się doświadczeniami z realizacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikarat 14.08.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 witam,ja również jestem ciekawa czy ktoś buduje domek Aneta,mam już projekt pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 18.08.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 (edytowane) Rowniez jestem ciekawa kto jeszcze buduje Anetke, a jeszcze bardziej kto juz ja zbudowal. Juz calkiem swietnie byloby ja obejrzec na zywo Monikrat, sasiadko - jakie zmiany planujesz zrobic w Anetce? Kiedy rozpoczynasz budowe? Edytowane 18 Sierpnia 2010 przez rania uzupelnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikarat 18.08.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 zmian dużych nie przewiduję, ale z tą małą kuchnią coś trzeba zrobić, połączę ją z jadalnią ( nie będzie ścianki działowej) ,budowa rusza na dniach,pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Krzysiu 10.11.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Witam!Właśnie zaczęłam budowę "Anety" w wersji z podwójnym garażem. Zmieniłam kuchnię - będzie wzdłuż całej ściany, zlikwidowałam narożne okno. Pozdrawiam sympatyków ANETY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 10.11.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 projekt ok,choc nie jestem zwolenniczką tak przyczepionych garaży...okropnie mi się to nie podoba.Ale to tylko moje zdanie.jeżeli chodzi o wnętrze jest jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karkol2004 10.11.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Witam, a może coś takiegohttp://www.extradom.pl/projekt-domu-hobbit-iii-bsb1012.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 12.11.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam, a może coś takiego http://www.extradom.pl/projekt-domu-hobbit-iii-bsb1012.aspx Nie kupiłabym tego projektu W ZYCIU.Umieszczenie sypialni jest okropne.Kuchnia jest mikroskopijnie mała.koszmar.Kiszkowate pokoiki.Co z zewnątrz jest ładny -wewnątrz -MASAKRA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikarat 03.12.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Witam,moja anetka już stoi, ale biedna bez dachu......za to cała w śniegu ( ech....), zmiany jakie dokonałam to spiżarnia kosztem kuchni i jadalni, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.O.K. 26.01.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam, moja anetka już stoi, ale biedna bez dachu......za to cała w śniegu ( ech....), zmiany jakie dokonałam to spiżarnia kosztem kuchni i jadalni, pozdrawiam Witam Widziałem zmieniony projekt Anety ze spiżarnią kosztem kuchni, zapowiadał się ciekawie - w tym roku rusza jej budowa pod Włocławkiem. Ja moją Anetę już wybudowałem, jestem na etapie wykończeniówki, projekt dość mocno pozmieniałem i wygląda ona mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts