Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Internet w domu - jakie rozwiązanie techniczne?

Newfie

Recommended Posts

Nie jestem pewna czy to dobre miejsce na takie pytanie, ale zaryzykuję :wink: :

W mieszkaniu mam dwa komputery w sąsiednich pokojach, połączone kablem sieciowym. Internet na komputerze córki wymaga włączonego mojego komputera. Na razie jest ok, ale planując instalacje w domu wolałabym wprowadzić jakieś wygodniejsze rozwiązanie - jeśli chodzi o sieci, jestem zielona, a wiem że popularne są już bezprzewodowe rozwiązania w domach jednorodzinnych...

Pomóżcie i podpowiedzcie jak to zrobić :oops:

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

router wifi za 130 złotych plus do każdego komputera karta wifi. idealnie. żadnych kabli w domu

mam tak i jestem zadowolony. nawet na balkonie czy w ogródku mogę sobie surfowac z notebookiem na kolanach

Super, jeszcze mi powiedz tylko na jakim złączu w kompie instaluje się tą kartę? W standardowych PC się da? :wink:

Witam.

Przede wszystkim router bezprzewodowy (WiFi) z modemem ADSL. WiFi w standardzie 802.11b lub 802.11g pracujący na 2,4GHz lub 802.11a na 5GHz.

Mając już router w odpowiednim standardzie do każdego komputera kupujesz/instalujesz kartę w gniazdo PCI. konfigurujesz sieć (szyfrowanie WEP lub WPA oraz ewentualnie filtracja MAC adresów). Tak po krótce.

Pozdrawiam

W terenie otwartym ok. 100-200m (nie może być pagórków, drzewa również tłumią sygnał). W pomieszczeniu zamkniętym tak do ok. 50m. Karton gips tłumi słabo (sygnał przechodzi), żelbet dużo mocniej.

Jesli chodzi o router polecam LinkSys'a opartego na Cisko. Cena ok. 200-250zl, ale niezawodny. Z tańszych DLink'a lub Planex'a (nie mylić z Planet'em). Warto dołożyć: lepszy zasięg i stabilność urządzenia.

tak po krótce to pc stacjonarny podłączyć przewodem z AP czy tam routerem, bo pewnie tam jest net

nawet jeżeli nie, to lepiej na usb niż kartę wewn

Pozwolę sie nie zgodzić. Karta WiFi na USB często zawodzi. Na co dzień zajmuję się sieciami WiFi. Dongle na USB to ostateczność. Lepsze na PCI lub PCMIA

Pod tym linkiem są 94 urządzenia :o Możesz mi wytłumaczyć jak zbudować taką sieć ( z jakich urządzeń) mając np internet przez TPsę? :oops:

No przepraszam, ale myślałem że wkleiło się konkretne urządzenie

ja mam coś takiego - zasięg ok 20 m http://gigaset.siemens.com/shc/0,1935,pl_pl_0_15702_rArNrNrNrN,00.html

A po cholerę karty WiFi skoro kompy są już połączone lanem ? Wystarczy router ze switchem. Nie trzeba zaraz inwestować w router z acces pointem i inne duperele, żeby miec net na 2 kompach.

No chyba że to notki i chcecie surfować na kibelku ;)

Oczywiście jest to najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Ale padło również pytanie na temat sieci bezprzewodowej.

Na razie jest ok, ale planując instalacje w domu wolałabym wprowadzić jakieś wygodniejsze rozwiązanie - jeśli chodzi o sieci, jestem zielona, a wiem że popularne są już bezprzewodowe rozwiązania w domach jednorodzinnych...

listek

od jakiegoś czasu (na kablówce)

ROUTER D-LINK DI-624 WiFi 108 Mbps, GW.DLINK

KARTA USB WiFi 108 Mbps D-LINK DWL-G132

wcześniej pcmcia

bez różnicy

tyle, że usb na przedłużaczu ze "stojaczkiem" łapie nawet lepiej

są wersje z anteną

samo usb - podzielam opinię, działa gorzej

odpada natomiast upierdliwość montażu, możliwość przekładania pomiedzy róznymi kompami

mam miejsca, gdzie nie sięga (na piętro pod kątem niska, pod spodem b.dobra)

ale mam inny problem, pomożesz?

jest jeszcze małe ograniczenie ( z autopsji). Budynek piętrowy, kompy na obu piętrach. Jeżeli ruter WiFi stoi na parterze, komp na piętrze, do tego po przekątnej budynku, po drodze strop ( sporo stali, w kratkę), kilka ścian działowych - sygnał mizerny, wręcz nie nadaje się do odbioru. Jest na to rozwiązanie - AP na piętrze, ale to są dodatkowe koszty.

Jasne.

Chce tylko żeby Newfie załapała sens stawiania bezprzewodówki przy dwóch stacjonarnych blaszakach, już połączonych lanem.

Nie mam nic do Wifi w domu - sam używam i jest spoko.

A po cholerę karty WiFi skoro kompy są już połączone lanem ? Wystarczy router ze switchem. Nie trzeba zaraz inwestować w router z acces pointem i inne duperele, żeby miec net na 2 kompach.

No chyba że to notki i chcecie surfować na kibelku ;)

Na razie jest ok, ale planując instalacje w domu wolałabym wprowadzić jakieś wygodniejsze rozwiązanie - jeśli chodzi o sieci, jestem zielona, a wiem że popularne są już bezprzewodowe rozwiązania w domach jednorodzinnych...

Właśnie chodziło o pozbycie się kabla, bo w domu dwa kompy będzie dzieliła kondygnacja - jeden na dole, drugi na poddaszu

jest jeszcze małe ograniczenie ( z autopsji). Budynek piętrowy, kompy na obu piętrach. Jeżeli ruter WiFi stoi na parterze, komp na piętrze, do tego po przekątnej budynku, po drodze strop ( sporo stali, w kratkę), kilka ścian działowych - sygnał mizerny, wręcz nie nadaje się do odbioru. Jest na to rozwiązanie - AP na piętrze, ale to są dodatkowe koszty.

W tym przypadku "dobry" router, np polecany powyżej LinkSys (ja nie mam w tym żadnego interesu, mówię z autopsji)