Newfie 20.11.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 jest jeszcze małe ograniczenie ( z autopsji). Budynek piętrowy, kompy na obu piętrach. Jeżeli ruter WiFi stoi na parterze, komp na piętrze, do tego po przekątnej budynku, po drodze strop ( sporo stali, w kratkę), kilka ścian działowych - sygnał mizerny, wręcz nie nadaje się do odbioru. Jest na to rozwiązanie - AP na piętrze, ale to są dodatkowe koszty. A tak właśnie ma być u mnie - jeden na parterze, drugi na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.11.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 A po cholerę karty WiFi skoro kompy są już połączone lanem ? Wystarczy router ze switchem. Nie trzeba zaraz inwestować w router z acces pointem i inne duperele, żeby miec net na 2 kompach. No chyba że to notki i chcecie surfować na kibelku Oczywiście jest to najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Ale padło również pytanie na temat sieci bezprzewodowej. Na razie jest ok, ale planując instalacje w domu wolałabym wprowadzić jakieś wygodniejsze rozwiązanie - jeśli chodzi o sieci, jestem zielona, a wiem że popularne są już bezprzewodowe rozwiązania w domach jednorodzinnych... Właśnie chodziło o pozbycie się kabla, bo w domu dwa kompy będzie dzieliła kondygnacja - jeden na dole, drugi na poddaszu Takie urządzenie WI-FI WLAN zamontowane przy schodach z powodzeniem obsłuży cały dom + ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 20.11.2007 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 jest jeszcze małe ograniczenie ( z autopsji). Budynek piętrowy, kompy na obu piętrach. Jeżeli ruter WiFi stoi na parterze, komp na piętrze, do tego po przekątnej budynku, po drodze strop ( sporo stali, w kratkę), kilka ścian działowych - sygnał mizerny, wręcz nie nadaje się do odbioru. Jest na to rozwiązanie - AP na piętrze, ale to są dodatkowe koszty. W tym przypadku "dobry" router, np polecany powyżej LinkSys (ja nie mam w tym żadnego interesu, mówię z autopsji) OK, dzięki wszystkim za wypowiedzi, rozjaśniliście mi tą sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 20.11.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Takie urządzenie WI-FI WLAN zamontowane przy schodach z powodzeniem obsłuży cały dom + ogród. Tylko trzeba pamiętać o "podciągnięciu" sygnały internetowego do schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.11.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Takie urządzenie WI-FI WLAN zamontowane przy schodach z powodzeniem obsłuży cały dom + ogród. Tylko trzeba pamiętać o "podciągnięciu" sygnały internetowego do schodów No jasne - oczywiście masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.11.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 O Chce tylko żeby Newfie załapała sens stawiania bezprzewodówki przy dwóch stacjonarnych blaszakach, już połączonych lanem. Nie mam nic do Wifi w domu - sam używam i jest spoko. Tu chodzi o ogólną ideę internetu w domu. Te dwa blaszaki wcześniej czy później zostaną zmienione na laptopy i będzie jak znalazł Od dwóch lat uzywam Linksysa 54GL i jedyne co zrobiłem to zmieniłem w nim soft na alternatywny i działa PIĘKNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 20.11.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 A tak właśnie ma być u mnie - jeden na parterze, drugi na poddaszu Kabel jest najpewniejszym rozwiązaniem, tym bardziej gdy nie masz jeszcze instalacji. Ja robię każdym pokoju po 2 gniazdka lanowe. Zawsze można wykorzystać je do podłączenia telefonu albo innego urządzenia. A router z acces pointem swoją drogą - do notków właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.11.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Ja robię każdym pokoju po 2 gniazdka lanowe. Zawsze można wykorzystać je do podłączenia telefonu albo innego urządzenia. Ja też będę miał podciągnięty LAN do jednego miejsca ( kabel będzie wpięty do Linksysa ) choćby po to, aby podłączyć do niego drukarkę sieciową. Reszta bezwzględnie na wifi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 20.11.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 A tak właśnie ma być u mnie - jeden na parterze, drugi na poddaszu Kabel jest najpewniejszym rozwiązaniem, tym bardziej gdy nie masz jeszcze instalacji. Ja robię każdym pokoju po 2 gniazdka lanowe. Zawsze można wykorzystać je do podłączenia telefonu albo innego urządzenia. A router z acces pointem swoją drogą - do notków właśnie. Ejjjjj, no znów mi się układanka przestaje zgadzać To i kabel i WiFi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.11.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Owszem, każdy router ma takie możliwości Linksys ma 4 wejścia do wpięcia RJ A żeby udowodnić, że bezprzewodówka śmiga aż miło załączam screena zrobionego przed chwilą na http://szybkiinternet.onet.pl/ http://grypc.pl/mario/lacze.JPG [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 20.11.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jeśli masz kabel to zostaw. Jeśli nie to WIFi. Jesli wykonujesz nowa instalacje, to kabel ETH nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 20.11.2007 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jeśli masz kabel to zostaw. Jeśli nie to WIFi. Jesli wykonujesz nowa instalacje, to kabel ETH nie zaszkodzi. Pytam dokładnie pod kątem nowej instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 20.11.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 a na tej stronie próbowałeś?http://speedtest.tp.pl/ispspeed.jsporaz http://www.dsl.cz/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.11.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 a na tej stronie próbowałeś? http://speedtest.tp.pl/ispspeed.jsp oraz http://www.dsl.cz/ Znam przepustowość swojego łącza - DSL 1Mb - to co załączyłem należy traktować jako żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 20.11.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jeśli masz kabel to zostaw. Jeśli nie to WIFi. Jesli wykonujesz nowa instalacje, to kabel ETH nie zaszkodzi. Pytam dokładnie pod kątem nowej instalacji... Skrętka jest tania. Możesz 1-2 gniazdka sieciowe zrobić. Ale myślę, że nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.11.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 a na tej stronie próbowałeś? http://speedtest.tp.pl/ispspeed.jsp oraz http://www.dsl.cz/ Znam przepustowość swojego łącza - DSL 1Mb - to co załączyłem należy traktować jako żarcik żarcik ogromny ja mam 321 kb/s przy tym teście z onetu speedtest.pl Download: 1480 kbps (185 KB/s) Upload: 491 kbps (61.4 KB/s) klasyfikacja pomiędzy neo 1024 a 2048 dotyczy transferów przez wi-fi a praktycznie ok 8-10h 4,5 Gb up z pewnego miejca a na sztywnym to ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.11.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Tak, ja też mam dostęp do Polpaków ale tak na dobrą sprawę to nie chce mi się nic ściągać z sieci, wyrosłem kupuje oryginały ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 20.11.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 W terenie otwartym ok. 100-200m (nie może być pagórków, drzewa również tłumią sygnał). W pomieszczeniu zamkniętym tak do ok. 50m. Karton gips tłumi słabo (sygnał przechodzi), żelbet dużo mocniej. Jesli chodzi o router polecam LinkSys'a opartego na Cisko. Cena ok. 200-250zl, ale niezawodny. Linksys poza "winietką" nie ma nic wspólnego z Cisco. Nie chciało się im robić urządzeń low-end to sobie kupili firemkę i tyle, zresztą nie pierwszy raz. Linksys ma się tak do Cisco jak Ople do GMC Niezawodność Linksysyów to już raczej legenda z dawnych czasów a nie fakt obecny. I każdemu polecam położenie choćby kilku punktów skrętki, żaden AP nie ma takich przepustowości i wydajności jak normalny switch kablowy. W przyszłości może bardzo się przydać, a w trakcie budowy to 2h roboty i 100pln do wydania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 20.11.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 W terenie otwartym ok. 100-200m (nie może być pagórków, drzewa również tłumią sygnał). W pomieszczeniu zamkniętym tak do ok. 50m. Karton gips tłumi słabo (sygnał przechodzi), żelbet dużo mocniej. Jesli chodzi o router polecam LinkSys'a opartego na Cisko. Cena ok. 200-250zl, ale niezawodny. Linksys poza "winietką" nie ma nic wspólnego z Cisco. Nie chciało się im robić urządzeń low-end to sobie kupili firemkę i tyle, zresztą nie pierwszy raz. Linksys ma się tak do Cisco jak Ople do GMC Niezawodność Linksysyów to już raczej legenda z dawnych czasów a nie fakt obecny. I każdemu polecam położenie choćby kilku punktów skrętki, żaden AP nie ma takich przepustowości i wydajności jak normalny switch kablowy. W przyszłości może bardzo się przydać, a w trakcie budowy to 2h roboty i 100pln do wydania. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.11.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Trzeba mierzyć siły na zamiary. Cisco oprócz niewątpliwych zalet ma też wadę - cenę. A Linksys to, według mnie, idealnie wyważony wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts