Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Internet w domu - jakie rozwiązanie techniczne?

Newfie

Recommended Posts

jest jeszcze małe ograniczenie ( z autopsji). Budynek piętrowy, kompy na obu piętrach. Jeżeli ruter WiFi stoi na parterze, komp na piętrze, do tego po przekątnej budynku, po drodze strop ( sporo stali, w kratkę), kilka ścian działowych - sygnał mizerny, wręcz nie nadaje się do odbioru. Jest na to rozwiązanie - AP na piętrze, ale to są dodatkowe koszty.

A tak właśnie ma być u mnie - jeden na parterze, drugi na poddaszu :roll:

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A po cholerę karty WiFi skoro kompy są już połączone lanem ? Wystarczy router ze switchem. Nie trzeba zaraz inwestować w router z acces pointem i inne duperele, żeby miec net na 2 kompach.

No chyba że to notki i chcecie surfować na kibelku ;)

Oczywiście jest to najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Ale padło również pytanie na temat sieci bezprzewodowej.

Na razie jest ok, ale planując instalacje w domu wolałabym wprowadzić jakieś wygodniejsze rozwiązanie - jeśli chodzi o sieci, jestem zielona, a wiem że popularne są już bezprzewodowe rozwiązania w domach jednorodzinnych...

Właśnie chodziło o pozbycie się kabla, bo w domu dwa kompy będzie dzieliła kondygnacja - jeden na dole, drugi na poddaszu

Takie urządzenie WI-FI WLAN zamontowane przy schodach z powodzeniem obsłuży cały dom + ogród.

jest jeszcze małe ograniczenie ( z autopsji). Budynek piętrowy, kompy na obu piętrach. Jeżeli ruter WiFi stoi na parterze, komp na piętrze, do tego po przekątnej budynku, po drodze strop ( sporo stali, w kratkę), kilka ścian działowych - sygnał mizerny, wręcz nie nadaje się do odbioru. Jest na to rozwiązanie - AP na piętrze, ale to są dodatkowe koszty.

W tym przypadku "dobry" router, np polecany powyżej LinkSys (ja nie mam w tym żadnego interesu, mówię z autopsji)

OK, dzięki wszystkim za wypowiedzi, rozjaśniliście mi tą sprawę :D

Gość M@riusz_Radom

O

Chce tylko żeby Newfie załapała sens stawiania bezprzewodówki przy dwóch stacjonarnych blaszakach, już połączonych lanem.

Nie mam nic do Wifi w domu - sam używam i jest spoko.

Tu chodzi o ogólną ideę internetu w domu. Te dwa blaszaki wcześniej czy później zostaną zmienione na laptopy i będzie jak znalazł ;) Od dwóch lat uzywam Linksysa 54GL i jedyne co zrobiłem to zmieniłem w nim soft na alternatywny :) i działa PIĘKNIE ;)

Kabel jest najpewniejszym rozwiązaniem, tym bardziej gdy nie masz jeszcze instalacji.

Ja robię każdym pokoju po 2 gniazdka lanowe. Zawsze można wykorzystać je do podłączenia telefonu albo innego urządzenia.

A router z acces pointem swoją drogą - do notków właśnie.

Gość M@riusz_Radom

Ja robię każdym pokoju po 2 gniazdka lanowe. Zawsze można wykorzystać je do podłączenia telefonu albo innego urządzenia.

Ja też będę miał podciągnięty LAN do jednego miejsca ( kabel będzie wpięty do Linksysa ) choćby po to, aby podłączyć do niego drukarkę sieciową. Reszta bezwzględnie na wifi ;)

Kabel jest najpewniejszym rozwiązaniem, tym bardziej gdy nie masz jeszcze instalacji.

A router z acces pointem swoją drogą - do notków właśnie.

Ejjjjj, no znów mi się układanka przestaje zgadzać :o To i kabel i WiFi?

a na tej stronie próbowałeś?

http://speedtest.tp.pl/ispspeed.jsp

oraz

http://www.dsl.cz/

Znam przepustowość swojego łącza ;) - DSL 1Mb - to co załączyłem należy traktować jako żarcik ;)

żarcik :D ogromny

ja mam 321 kb/s przy tym teście z onetu

speedtest.pl

Download: 1480 kbps (185 KB/s)

Upload: 491 kbps (61.4 KB/s)

klasyfikacja pomiędzy neo 1024 a 2048

dotyczy transferów przez wi-fi

a praktycznie ok 8-10h 4,5 Gb up z pewnego miejca :D

a na sztywnym to ho ho

W terenie otwartym ok. 100-200m (nie może być pagórków, drzewa również tłumią sygnał). W pomieszczeniu zamkniętym tak do ok. 50m. Karton gips tłumi słabo (sygnał przechodzi), żelbet dużo mocniej.

Jesli chodzi o router polecam LinkSys'a opartego na Cisko. Cena ok. 200-250zl, ale niezawodny.

Linksys poza "winietką" nie ma nic wspólnego z Cisco. Nie chciało się im robić urządzeń low-end to sobie kupili firemkę i tyle, zresztą nie pierwszy raz. Linksys ma się tak do Cisco jak Ople do GMC :lol:

Niezawodność Linksysyów to już raczej legenda z dawnych czasów a nie fakt obecny.

I każdemu polecam położenie choćby kilku punktów skrętki, żaden AP nie ma takich przepustowości i wydajności jak normalny switch kablowy. W przyszłości może bardzo się przydać, a w trakcie budowy to 2h roboty i 100pln do wydania.

W terenie otwartym ok. 100-200m (nie może być pagórków, drzewa również tłumią sygnał). W pomieszczeniu zamkniętym tak do ok. 50m. Karton gips tłumi słabo (sygnał przechodzi), żelbet dużo mocniej.

Jesli chodzi o router polecam LinkSys'a opartego na Cisko. Cena ok. 200-250zl, ale niezawodny.

Linksys poza "winietką" nie ma nic wspólnego z Cisco. Nie chciało się im robić urządzeń low-end to sobie kupili firemkę i tyle, zresztą nie pierwszy raz. Linksys ma się tak do Cisco jak Ople do GMC :lol:

Niezawodność Linksysyów to już raczej legenda z dawnych czasów a nie fakt obecny.

I każdemu polecam położenie choćby kilku punktów skrętki, żaden AP nie ma takich przepustowości i wydajności jak normalny switch kablowy. W przyszłości może bardzo się przydać, a w trakcie budowy to 2h roboty i 100pln do wydania.

Amen :lol: