Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Internet w domu - jakie rozwiązanie techniczne?

Newfie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli masz kabel to zostaw. Jeśli nie to WIFi. Jesli wykonujesz nowa instalacje, to kabel ETH nie zaszkodzi.

Pytam dokładnie pod kątem nowej instalacji...

Skrętka jest tania. Możesz 1-2 gniazdka sieciowe zrobić.

Ale myślę, że nie ma sensu

Wszystko zależy co, gdzie i po co.

Jeśli mamy zaplanowane i jasne co gdzie ma stać, to zawsze lepiej położyć kable. Kabelek jak na razie ciągle szybszy, nie ma to co prawda znaczenia przy dostępie do internetu ale przy dostępie komputer komputer już tak. Najlepiej pociągnąć od razu do miejsca gdzie będzie stać telewizor, sprzęt grający etc. to się zawsze może przydać - oglądanie filmów z komputera na TV, muzyka z serwerka.

Dopiero do tego dołożyć WiFi, jeśli robione od początku (czyli dopiero będzie wszystko kupowane) to w standardzie n.

Dopiero do tego dołożyć WiFi, jeśli robione od początku (czyli dopiero będzie wszystko kupowane) to w standardzie n.

Przepraszam po co standard 802.11n. To jak strzelanie do wróbla z armaty. Po za tym z czego mi wiadomo standard "n" nie jest jeszcze w pełni standardem tak jak a, b czy g.

"Prace standaryzacyjne powinny się zakończyć w roku 2008. W teorii przepustowość tych sieci powininna sięgać do 350 Mb/s a w praktyce póki co nie przekraczają 200Mb/s." (wikipedia)

Większość komputerów domowych i tak nie wykorzystuje przepustowości 100 Base-T (m.in. dyski twarde nie są w stanie "przetrawić" takiej ilości informacji), w praktyce ok 50-60 Mbit/sek.

Standard 802.11g w zupełności wystarczy, nawet do przesyłania plików pomiędzy komputerami. No chyba, że ktoś w przyszłości planuje zakup bezprzewodowego zestawu kina domowego, itp, 8)

Witam

Moim zdaniem budując dom warto położyć kable a to dlatego że przepustowość sieci WiFi jest wystarczająca do internetu ale nie wystarczająca do kina domowego czytaj MediaCenter, film w HDTV. O co chodzi zapytacie się? Złożyłem sobie MC posiadam również dysk sieciowy na którym trzymam filmy, zdjęcia, muzykę który podłączony jest do router i niestety po WiFi filmy HDTV tną się. W domu planuje aby każdy miał dostęp do tego dysku a więc planuje położenie kabli do każdej sypialni plus salon.

P.S. Położenie kabla dużo nie kosztuje a zawsze może się przydać na przyszłość

Przepraszam po co standard 802.11n. To jak strzelanie do wróbla z armaty. Po za tym z czego mi wiadomo standard "n" nie jest jeszcze w pełni standardem tak jak a, b czy g.

Po pierwsze co innego szybkość łącza a co innego rzeczywisty transfer. To że bity w g latać mogą z taką szybkością, to nie znaczy, że taki mamy transfer. Na ence na pewno się zyska, nietylko na szybkości, ale też na zasięgu. Po drugie jest już draft n, który różnice do standardu ma mieć już tylko w sterownikach.

Po trzecie bardzo polecam, bo już sam mam :-)

A co do przesyłania plików między komputerami, to sieć bezprzewodowa ma niestety taką wadę, że mocno traci na prędkości, jeśli obsługuje więcej komputerów.

Ok, zgadza się, tylko ze n-ki są dużo droższe. Jeśli chodzi o straty prędkości to warto zastosować jeden standard np. 802.11g (nie stosować w jednej sieci b i g ) lub 802.11a.

Poza tym "Newfie" pytała o 2-3 komputery. Każdy musi sam zdecydować ile chce/może wydać i co mu sie w przyszłości przyda, tak jak z kupnem samochodu, wyposażeniem domu, itp

:wink:

Jeżeli wiesz gdzie w domu będą stały komputery to zdecydowanie polecałbym podciągnąć kabel. Nie są to duże koszty. W tej chwili standardem staje się sieć 1 Gbit/s. Kable pociągnąć do jednego węzła i postawić tam ruter ze switchem. Może też być z punktem dostępowym żeby można było z laptopem wyjść sobie na taras. Do rutera trzeba doprowadzić sygnał od dostawcy. U siebie w domu właśnie planuje zrobić taką mieszaną instalację.

W tej chwili standardem staje się sieć 1 Gbit/s.

Podobnie jak Pentium 8 i 2TB Ram, standard napędzany przez producentów, Chipa i "taniośc" chińczyków ... bez przesady, jest tu ktoś, kto w domowych warunkach (niech będzie, nawet firmowych :lol: ) pociagnął taki transfer pomiędzy komputerami ? Nawet macierz SANowska tyle nie wydoli :roll:

Jakos nikt nie wspomnial o bezpieczenstwie..

Przy szyfrowaniu WEP - nie ma zupelnie mowy o bezpieczenstwie transmisji..

przy WPA - jest tez bardzo kiepsko..

WPA2 dopiero daje namastke bezpieczenstwa i ochrony..

Dlatego sugeruje, aby jednak w miare mozliwosci do stacjonarnej pracy podciagnac sobie kabelek.. i ograniczac moc AP do minimum.

Tak apropo, to ja mam w ogóle nie zabezpieczonego AP przed dostępem.

Mam TCom Sinus 154SE 54MBit 140mW AP+WDS

Pracuje wspaniale, tylko mam kłopot.

Nie umiem zabezpieczyć się przed podłaczaniem się obcych osób do mojej sieci. Jestem laikiem. Napiszcie proszę w trzech zdaniach, jak zahasłować dostęp do sieci przez niego.

Obecnie w domu mam sieć bezprzewodową i bardzo sobie chwalę.

W budowanym domku równiez planuję router WiFi jednak oprócz tego będę kładł przewody i robił gniazdka w kazdym pokoju. To na ewentualność, gdyby routerowi zachciało się zepsuć, a jak wiemy zdarzy się to na 100% podczas urlopu świąt lub każdego innego dnia wolnego, we kótrym akutar mamy czas na większe korzystanie z internetu :)

konfigurujesz sieć (szyfrowanie WEP lub WPA oraz ewentualnie filtracja MAC adresów).

Jakos nikt nie wspomnial o bezpieczenstwie..

Przy szyfrowaniu WEP - nie ma zupelnie mowy o bezpieczenstwie transmisji..

przy WPA - jest tez bardzo kiepsko..

WPA2 dopiero daje namastke bezpieczenstwa i ochrony..

Co Ty gadasz. Złamanie szyfrowania 128 bit WEP wymaga "przechwycenia" od 6-35 GB danych.

WPA lub WPA2 wymaga wpisania hasła 8-63 znaków. Złamanie WPA2 wymaga ogromnej ilości danych do przefiltrowania. Zwykły komputer potrzebowałby baaaaaaaaaaaaaaardzo dużo czasu do złamania kodu.

Na temat zabezpieczania sieci WiFi, dwa przykładowe adresy znalezione przez Google. Jest tam tego dużo więcej

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_115716.html

http://www.promanski.info/?page_id=131

Szczegółów dla konkretnego AC trzeba poszukać w instrukcji.

Mice ja akurat w firmie mam kompa podpiętego do sieci firmowej przez sieć 1Gbit. Zgadzam się co do tego, że w tej chwili nawet macierz nie da takiego strumienia danych. Z podkreśleniem "w tej chwili". Kto wie co będzie za 5 - 10 lat? Kilkanaście lat temu Bill Gates powiedział "640 KB RAMu wystarczy każdemu" Ręka w górę kto ma tyle pamięci? Nie widzę..