listek 23.11.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 listek, ale jak to szyfrowanie ustawić ? Tak dla laika, po chłopsku. Będę wdzięczny. Tak jak napisał "PavvelB", Jeśli coś jeszcze to wyjaśnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 23.11.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Cypek to już wiem gdzie podjechać jak będę musiał skorzystać z netu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 23.11.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Cholera, ten mój AC ma menu niemieckie i klops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 23.11.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 W tej chwili standardem staje się sieć 1 Gbit/s. Podobnie jak Pentium 8 i 2TB Ram, standard napędzany przez producentów, Chipa i "taniośc" chińczyków ... bez przesady, jest tu ktoś, kto w domowych warunkach (niech będzie, nawet firmowych ) pociagnął taki transfer pomiędzy komputerami ? Nawet macierz SANowska tyle nie wydoli Czytam ten wątek, siedzę cicho ale tu już nie wytrzymałem. Radzę nie wchodzić na takie grzązkie grunty jak wydajności struktury SAN w konfrontacji z ethernetem w domu ponieważ: po pierwsze jedno ma się nijak do drugiego po drugie nie ma czegoś takiego jak macierz SANowska, co najwyżej pracująca w sieci/środowisku SANowskim po trzecie macierze pracujące w topologii SAN mają wielokrotnie większą wydajność niż 1 Gbit/s i to co napisałeś nie jest prawdą po czwarte ma się to nijak do wątku ponieważ nikt nie będzie budował sieci SAN w domu po piąte wreszcie kogoś orientującego się w tych klimatach mogą zęby zaboleć jak ktoś pisze takie rzeczy w takim miejscu... A po ostatnie zgadzam się z Tobą, że gigabit ethernet w domu jeszcze długo pozostanie niewykorzystany... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 23.11.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Co Ty gadasz. Złamanie szyfrowania 128 bit WEP wymaga "przechwycenia" od 6-35 GB danych. WPA lub WPA2 wymaga wpisania hasła 8-63 znaków. Złamanie WPA2 wymaga ogromnej ilości danych do przefiltrowania. Zwykły komputer potrzebowałby baaaaaaaaaaaaaaardzo dużo czasu do złamania kodu. Znacznie szybciej i znacznie mniej danych potrzeba.. Uwzglednij tez bledy w implementacji WPA. Do WPA to juz dzieci moga sobie sciagnac soft do crakowania. Jedynym protokolem uznawanym za akceptowalnie bezpieczny jest WPA2. Tylko ze bardzo niewiele urzadzen i sterownikow do kart go obsluguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 23.11.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Czy kiedykolwiek próbowałes złamas "głupie" hasło (powiedzmy 7 znakowe administratora) w Windowsie?Jeśli nie to spróbuj.Może od razu zaproponujmy Forumowiczom założenie Radiusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.11.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Czy kiedykolwiek próbowałes złamas "głupie" hasło (powiedzmy 7 znakowe administratora) w Windowsie? Jeśli nie to spróbuj. Może od razu zaproponujmy Forumowiczom założenie Radiusa. Ja próbowałem i co z tego wynika ? Widzisz bo nie chodzi, żeby stosować koniecznie twarde łamanie tylko to co napisał bst : "Uwzglednij tez bledy w implementacji". Włamanie WEP polega na statystyce a nie "brutalu". Skoro się interesujesz/zajmujesz sieciami to znasz statystyki. Ile polegało na próbowaniu miliona kombinacji ? Widziałeś kiedyś włamanie do dużego systemu IT na żywo ? Polecam jak będziesz miał okazję Ile tam nie było zabezpieczeń, ile Radiusów itp Co do Windowsa ... Włam/wyłożenie na Windowsa w opcji default jest w miarę prosty, po zastosowaniu template'ów trudny. Jak doszlifujesz ręcznie to raczej niemożliwy. Podobnie jest z WiFi, jak się nie przyłożysz do konfiguracji to efekty widać w powietrzu, 3/4 sieci zaprasza otwartymi rękami, jak jest wep to trywialnie ustawione itp. Próbowałeś złamać WEPa ? Spróbuj sam, zobaczysz Ale zrobił mi się lekki OT więc kończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 23.11.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Oki. Tylko dla 90% (a może nawet więcej użytkowników) wystarczy zwykły WEP 128 bitowy i ewentualnie filtracja MAC adresów. Jeśli ktoś wymyślił zabezpieczenie - to ktoś inny może je złamać. Weźmy choćby włamanie do serwerów rządowych czy tak jak to ostatnio miało miejsce do serwisu e-panda.pl. Po co zasiewać ziarno niepewności, że WEP lub WPA jest niewystarczające. Wprowadza to tylko zamieszanie. Przypominają mi sie dyskusje o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą albo czy ocieplać fundament, itp Myślę, że wystarczy Pozdrawiam i życzę spokojnego używania WiFi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guciooo 24.11.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Szukam sprzętu który odbierałby internet od dostawcy radiowego z anteny zewnętrznej i rozsyłał po moim małym mieszkaniu radiowo (aby w laptopie działał) oraz jednocześnie kablem do pc i kablem do tunera satelitarnego z N. Ma ktos cos takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 24.11.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Jeśli można wiedzieć po co do tunera(chodzi o tv cyfrową n?)?Jakie są wejścia do tunera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 24.11.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Oki. Tylko dla 90% (a może nawet więcej użytkowników) wystarczy zwykły WEP 128 bitowy i ewentualnie filtracja MAC adresów. Jeśli ktoś wymyślił zabezpieczenie - to ktoś inny może je złamać. Weźmy choćby włamanie do serwerów rządowych czy tak jak to ostatnio miało miejsce do serwisu e-panda.pl. Nie nie wystarczy. Jeśli już szyfrujemy, to róbmy to dobrze, bo łamanie wep jest rzeczywiście banalnie i nie wymaga zbyt wielu danych niestety. Filtracja MAC to chyba głównie jak chcemy ustawić opcję żeby dzieci po nocy na necie nie siedziały to odciąć ich po 22 Wszystkie urządzenia mają w tej chwili co najmniej WEP i taki sobie ustawmy a jak mamy w routerze WPA2 to ustawmy taki, do windows XP jest patch z obsługą WPA2, a Vista i Linuxy mają już w standardzie WPA2. I najważniejsze - koniecznie zmieniajcie nazwę sieci i hasło administratora !!! Ileż jest sieci WiFi, w których użytkownicy nie zmieniają haseł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 24.11.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 I najważniejsze - koniecznie zmieniajcie nazwę sieci i hasło administratora !!! Ileż jest sieci WiFi, w których użytkownicy nie zmieniają haseł. Jeśli użytkownik nie zmieni domyślnego loginu i hasła na routerze to nie ma o czym rozmawiać. Co do łamania WEP'a. Zwykłemu użytkownikowi nie przyjdzie to nawet do głowy. Nie ma co siać paniki. Do wszystkiego trzeba podchodzić z umiarem-tak jak do budowy domu Inna sprawa, że jak byłem w Warszawie i przeskanowałem sobie sieci będące w zasięgu, to 3/4 były wcale nie zabezpieczone. Jeśli masz do wyboru sieć z zabezpieczeniami i sieć bez, to którą wybierzesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 24.11.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Wbrew pozorom podpinanie się do niezabezpieczonych sieci wcale takim sprytnym pomysłem nie jest, można trafić na sprytniejszego - który wystawia niezabezpieczoną sieć, żeby podsłuchiwać i będzie małe ups Zwykłemu użytkownikowi nie, ale nastoletniemu synowi sąsiada i owszem Dlatego zabezpieczmy się najlepszym systemem jakim możemy, bo co nam szkodzi włączyć WPA2 jak mamy? Swoją drogą trochę odjechaliśmy od głównego tematu wątku, ale może ktoś z budowniczych kliknie przypadkiem i się czegoś nowego dowie. Pozdrawiam budujących sieciowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.11.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Należy mieć nadzieję, że się trochę rozjaśniło a nie "widzę ciemność, ciemność widzę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 25.11.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Kurcze - przyjechali goście z WiMax na pomiary i ... nie ma szans. TPSA nie ma, kabla nie ma... czy naprawdę pozostał mi tylko net poprzez GSM? Ma ktoś jakiś pomysł - potrzebuję łącza do pracy - min 256/1024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.11.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 A nie ma nikogo z siecią WiFI w odległości powiedzmy do 5km (oczywiście może byc dalej, ale rosną koszty ze względu na zastosowane urzadzenia). Wykonali by "most" do Ciebie i miałbyś neta. Popytaj tylko o cenę. GSM to ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 25.11.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 W odległości 5km na 100% napewno ktoś ma dostęp choćby do jakiegoś kabla ale co dalej>? Jak to załatwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.11.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 W zależności od łącza jakie ktoś w okolicy posiada (TP - dsl można dzielić, Neostrady- nie, co do innych sie nie wypowiadam).Masz 2 wyjścia:1. Ktoś ma dsl'a (lub coś innego). Stawia u siebie AP (Access Point), Ty u siebie również. Od AP do Twojego komputera po radiu lub kablu.2. Firma udostępniająca/ sprzedająca internet. Udajesz się do firmy, opisujesz czego potrzebujesz i kwestia ceny. Nic Cię nie obchodzi (konfiguracja, itp) Polecam opcję 2. PS. Ja nie sprzedaje internetu, sam mam jak w p.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 26.11.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Super, jeszcze mi powiedz tylko na jakim złączu w kompie instaluje się tą kartę? W standardowych PC się da? Newfie, jeśli jesteś laikiem nikt Ci nie da rady zrozumiale wytłumaczyć przez internet jak poprawnie zrobić sieć. Szczególnie nie bierz się za WiFi chyba, że masz zamiar dzielić się zawartością dysku z łebkami szukającymi rozrywki. Zainwestuj 200 zł w serwisanta komputerowego który kupi odpowiednie urządzenia, dobrze Ci to złoży i ustawi a przede wszystkim bezpiecznie. Na pewno w Twojej okolicy działa kilkanaście małych firm typu "SOS komputer". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 27.11.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Oki. Tylko dla 90% (a może nawet więcej użytkowników) wystarczy zwykły WEP 128 bitowy i ewentualnie filtracja MAC adresów. Jeśli ktoś wymyślił zabezpieczenie - to ktoś inny może je złamać. Weźmy choćby włamanie do serwerów rządowych czy tak jak to ostatnio miało miejsce do serwisu e-panda.pl. Po co zasiewać ziarno niepewności, że WEP lub WPA jest niewystarczające. Wprowadza to tylko zamieszanie. Informowanie ze cos nie jest wystarczajaca ochrona nie jest wprowadzaniem zamieszania ani czysto akademicka dyskusja a edukacja. Wiekszosc osob kozystajacych z komputerow wykozystuje je min. do platnosci internetowych wiec powinni byc swiadomi zagrozen. Bo wbrew pozorom aby zlamac WEP/WPA/wlamac sie np. na wspominana strone e-panda nie potrzeba jakiejs zaawansowaej wiedzy tylko umiejetnosci kozystania z googla i uruchomienia prostego narzedzia. Dlatego tez sugerujemy wlaczenie tak silnych zabezpieczen jak tylko jest to mozliwe, lub - jezeli nie jest to mozliwe - uswiadomienie sobie zagrozen. A i radiusa tutaj nie sugeruje bo 801.1x do ktorego mozna go tu wykozystac nie wplynie znaczaco na poziom bezpieczenstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts