laspalmas 21.02.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Trochę wątek padł a odjakiegoś czasu gryzie mnie małe pytanko, a w tym wątku jest to co mnie interesuje:Czy mając gniazka lan w pokojach, aby w każdym z nich można było równocześnie korzystać z internetu muszę mieć z kazdego pokoju sprowadzony kabel do routera czy wszystkie gniazdka sieciowe we wszystkich pokojach mogą być na tym samym kablu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 21.02.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Musisz mieć ruter i z każdego pokoju kabel do rutera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 21.02.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Musisz mieć ruter i z każdego pokoju kabel do rutera. Dzięki PavvelB. Czyli w przypadku "wszystkiego" na jednym kablu będzie możliwość w tym samym czasie użytkowania tylko jednego komputera na sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 21.02.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Musisz mieć ruter i z każdego pokoju kabel do rutera. Dzięki PavvelB. Czyli w przypadku "wszystkiego" na jednym kablu będzie możliwość w tym samym czasie użytkowania tylko jednego komputera na sieci? w takim przypadku sieć nie będzie działać prawidłowo, a jest duże prawdopodobieństw że nawet wcale. jedno gniazdko-jeden kabel - inaczej nidyrydy, chyba że cię stać na gniazda z wbudowanym switchem, ale są one drogie jak cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 21.02.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 No to niezła zagwozdka, a jeszcze mały drobiazg, a mianowicie czy w jednym pokoju gniazda mogą być wpięte (3 szt.) w jeden kabel idący do routera? tu akutat opcjonalnie ma działać 1 komputer więc wykorzystywane jednocześnie będzie 1 gniazdo. Słyszałem że są gniazda początkowe, przelotowe i końcowe czy to to samo o czym ty piszesz - gniazda ze switchem? Na koniec jeśli wrzuci się gniazda ze switchem na jednym kablu to rozumiem że wszystko będzie działać prawidłowo? Czy się orientujesz ile takie gniazdo mniej więcej kosztuje? Trochę dużo zagadek jak na jeden raz ale powoli zaczynam sobie to układać w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb104 21.02.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Teoretycznie 1 gniazdo - 1 kabel, ale:jezeli jestes pewien, ze w danym momencie bedziesz wykorzystywal tylko 1 gniazdo z 3 znadjujacych sie w danym pomieszczeniu - to mozna pokusic sie o wykonanie instlacji "przelotowej".Polega to na tym, ze instalujesz gniazda z 2 zlaczami RJ45 i laczysz je "szeregowo" tzn do zlacze L(lewe) gniazda 1 doprowadzasz kabel ze zewnatrz, Złacze P gniazda 1 (P1) laczysz ze zlaczem L gniazda 2 (L2) , zlacze P gniazda 2 (P2) z L gn. 3 (L3) itd.I teraz tak, jezeli chcesz podlaczyc komp. do gniazda 1 to wpinasz go bezposrednio do zlacza L1. Jak chcesz komp. wpiac do gniazda 3, to przypinasz go do L3, a na gniezdach 1 i 2 wpinasz przelotki (tzn laczysz L1 z P1 i odpowiedznio L2 z P2). Wspomniane przelotki to nic innego jak krotkie kawalki skretki z 2 wtyczkami RJ45.Zaproponowane rozwiazanie jest oczywiscie zaprzeczeniem idei okablowania strukturalnego, ale dzialac bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 21.02.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nie ma czegoś takiego, jak łączenie na jednym kablu!!! W zamierzchłych czasach był Ethernet na kablu koncentrycznym. To był kabel z którego można było robić odgałęzienia. Ale to było wolne i zawodne. Teraz masz router + switch. Zwykle switch jest już z routerem, ale może mieć za mało gniazd (zwykle ma 4) - wtedy musisz dołożyć drugi. Od jednego gniazda switcha idzie jeden kabel zakończony JEDNYM gniazdem. Jak masz gniazdo podwójne - dajesz dwa kable. Nie ma zrównoleglania!! To nie telefon. A tak przy okazji: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=1803&Demonstracja+Mala+siec+domowa+w+Windows+XP Ceny gniazd bardzo różne. od: http://www.dipol.com.pl/gniazdo_natynkowe_kat_5_pn-ks-8b_pojedyncze_J2710.htm do: http://sklep.pgi.com.pl/gniazdo-45kat5e-zlaczem-beznarzedziowymfstp-p-11261.html PS. Nie zauważyłem powyższej porady (pisaliśmy równocześnie). Na upartego można robić różne rzeczy, ale laik się w tym pogubi, a różne przejściówki pogarszają niezawodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 21.02.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 W przypadku "wszystkiego na jednym kablu" albo nie będzie nic działać albo tylko jeden komputer naraz. Problem jest w adresach IP. W sieci każde urządzenie musi mieć inny adres.Wygląda to tak: masz łącze od dostawcy internetu, kabel albo radiolinię. Na to łącze masz przyznany jeden adres IP. Jeśli masz wpięty jeden komputer to on otrzymuje ten adres i może sie "dogadać" z serwerem dostawcy. Jeśli wepniesz do tego samego kabla drugi komputer oba otrzymają ten sam adres i w tym momencie sieć padnie.Ruter ma za zadanie połączyć dwie sieci: zewnętrzną czyli sieć dostawcy i wewnętrzna czyli Twoje komputery. Ruter nadaje też każdemu komputerowi wewnętrzny adres IP i zajmuje się odpowiednim kierowaniem danych na zewnątrz i z zewnątrz.Switch ma za zadanie najprościej mówiąc przekazywać sygnał przychodzący do odpowiedniego wyjścia. Jednak nie potrafi sam nadać adresów IP. Dlatego sam switch nie jest rozwiązaniem problemu, musi być w sieci ruter.Jeśli potrzebujesz kilku gniazdek w pokoju najlepszym rozwiązaniem jest pociągnięcie oddzielnego kabla do każdego gniazdka. Jeśli dopiero zakładasz instalację w domu to nie powinno to być problemem a skrętka nie jest droga. Jeżeli jest już kabel doprowadzony do pokoju i nie ma możliwości dołożenia nowych to na tym kablu który jest wpinasz najprostszy switch i z niego rozprowadzasz kable do wszystkich gniazdek w pokoju. Wtedy nawet możesz jednocześnie używać dwóch lub więcej gniazdek bez konfliktu adresów IP. Rozwiązanie z przelotkami podane przez mb104 może działać ale według mnie za dużo zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 22.02.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dzięki za odpowiedzi. Doprowadzenie osobnego kabla do każdego pokojeu nie stanowi problemu, ale do kazdego gniazka już tak dletego że wyszłoby ponad 10 kabli więc zaczeły by mi się mnożyć routery i switche - czego chcę uniknąć. Więc mam w opcji kabel do pokoju i dalej wg. mb104. W jednym pokoju i tak będzie maksymalnie jednocześnie wykorzystywane 1 komputer więc nie chcę za dużo kombinować z siecią która ma być pożytecznym dodatkiem a nie rozbudowaną struktórą. Chcę uniknąć po prostu switcha w każdym pokoju. Szczeże mówiąc nigdy nie zastanawiałem się nad sieciami i nie sądziłem że jest z tym tyle zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts