Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Casting na monitor LCD do kompa :)

zielonooka

Recommended Posts

Cos komputerowa ostatnio jestem :o :lol:

Monitor w komputerze mi sie roz...pierniczył i "na wczoraj" musze kupic nowy :-?, bo od dwoch dni uzytkuje pozyczony - taki normalny a nie LCD i wkurza mnie to wielkie szare pudlo! (a pozatym oczy mnie bola :evil: )

No to jak zwykle licze na pomoc - bo jak zwykle kompletnie sie nie znam :):):)

Aha- nie mam tez kasy na cos wypasionego! :lol: (bede ja miec po nowym roku ale do nowego roku nie wytrzymam :):):)

Poza tym do tej pory mialam zwykly monitor Belinea i bylo chyba ok (a rozpierniczyl sie nie ze wada fabryczna tylko zielonooka przy przeprowadzce i pakowaniu go uszkodzila i był sobie pękł :-? :( )

Mam pare na oku tanich monitorkow LCD (w zeszlym roku te same byly duuuzo drozsze :)) i tylko chcialam sie spytac czy jest to duzy "szajs" czy moze w miare dobry sprzet i nie popelnie duzego glupstwa go kupujac :)

Tradycyjnie błagam :lol: o nie proponowanie mi monitorow za 1000 zeta w gore :)- chyba ze mi ktos roznice zasponsoruje albo zrobi prezent na gwiazdke - wtedy prosze bardzo - nie krepowac sie :):):)

W gre wchodzi 19" - moze byc normalny, moze byc panoramiczny - :)

Do normalnej pracy na komputerze + dvd (w wypasione gry nie grywam - wiec jakas czulosc czy cos tam na mikrosekudy nie jest naistotniejsza) :)

Mam na oku : (akurat posluguje sie sklepem komputronik - ale nie mowie ze tam bede kupowac):

1. Belinea ( chyba dokladnie taki jaki mialam do tej pory)

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Belinea/19_/matryca_TN_Wide_Angle/19_Belinea_1905S1/pelny,id,31657/

albo ta panoramiczna (chyba ma lepszy kontrast???)

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Belinea/19_/matryca_TN_Wide_Angle/19_Belinea_1925_S1_W_silver_black/pelny,id,30545/

2. Samsung

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Samsung/19_cali/19_Samsung_SyncMaster_940NW/pelny,id,41645/

3. Hyundai

panoramiczny

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Hyundai/19_LCD/19_Hyundai_X90W/pelny,id,29411/

lub "normalny"

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Hyundai/19_LCD/19_Hyundai_N91S/pelny,id,28159/

4. Gateway (nie znam firmy:()

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Gateway/19_LCD/19_Gateway_FPD_1975W/pelny,id,48813/

5. Nec (tez nie znam )

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/NEC/19_LCD/19_NEC_AccuSync_193WM/pelny,id,42328/

6. LG Flatron

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/LG/19_i_wieksze/19_LG_Flatron_L192WS/pelny,id,36751/

:)

Jakby sie komus chcialo zerknac i cos mi doradzic - bylo by super!

Szcegolnie interesuje mnie chyba ten LG i Belinea panoramiczna i Samsung

Dziekuje z gory!

Witaj Zielonooka ,

Ja bym wybrała LG albo Gateway ,ale to tylko wizualnie bo jeśli chodzi o walory to też się nie znam :oops:

Też mam zepsuty monitor nie ma kolorów :evil: , i ostatnio zaszalałam i kupiłam monitor za całe 49zł :lol:

Też marzył mi sie LCD :( ,ale mój ślubny ma taki rozpęd ze chyba bym rok musiała sobie jeszcze przez zieleń patrzeć na muratora :-?

Wiec wole już zwykły monitor bo od tego bardzo bolą mnie oczy , razi strasznie :x

jakbym miał kupować to jakąś 19tkę chyba, sprawdzić warunki gwarancji na pixele, czas reakcji matrycy, rodzaje złącz w kompie i w monitorze (DVI może, hub USB, wyjście na słuchawki i mikrofon), a reszta zależy od szczęścia i kasy. Tak jak napisałaś Belinea Nec samsung, może jeszcze Lg, czyli jednym słowem takie statystyczne "klapy na oczy". :wink:

jakbym miał kupować to jakąś 19tkę chyba' date=' [/b']sprawdzić warunki gwarancji na pixele, czas reakcji matrycy, rodzaje złącz w kompie i w monitorze (DVI może, hub USB, wyjście na słuchawki i mikrofon), a reszta zależy od szczęścia i kasy. Tak jak napisałaś Belinea Nec samsung, może jeszcze Lg, czyli jednym słowem takie statystyczne "klapy na oczy". :wink:

Toć przecież pisze ze 19 ma byc :)

nie wiem co to znaczy "sprawdzic czas reakcji matrycy" - tzn wiem co znaczy slowo "sprawdzic" czy "zapoznac sie " ale nie wiem czy dana wartosc jest ok czy moze nie ok :)

o co biega z "gwarancja na pixele" - o to ze czasem sa tzw "martwe"?

ps. czy ktos uzytkuje ekran panoramiczny a kiedys mial standardowy (lub na odwyrtke:)) i moze mi powiedziec czy jest lepiej / gorzej / bez znaczenia?

zrezygnowałem już w sklepie, denerwowały mnie zniekształcenia obrazu

co prawda przy oglądaniu 'normalnych' programów w TV powinny pojawiać się po bokach czarne paski, ale to funkcje z telewizorów, monitory panoramiczne spłaszczały góry i pogrubiały ludzi ;)

niecały rok temu obejrzałem dziesiątki monitorów w róznych sklepach, porównywałem wszystko, plus ulotki, Internet

w końcu jakościowo zostały Belinea, Benq, LG i Samsung i pozostało wybrać organoleptycznie - cenowo

LG miały przepiękne kolory, ale mi potrzebne było coś do pracy - jakieś 70% czasu przy kompie spędzam z dokumentami w Wordzie ;)

wybrałem taką 20 calówkę

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Samsung/20_cali_i_wieksze/20_Samsung_SyncMaster_203B/pelny,id,27382/

ten monitor rok temu zjechal z jakichś 1700 zł na 1100, teraz kosztuje jeszcze mniej

idealny dla osoby pracującej samotnie

natomiast jesli ktoś często staje nad głową i konsultuje, to jest sporo gorzej

kąty widzenia po bokach ma niezłe, ale z góry już slabiej, a z dołu zupełnie beznadziejnie [w sumie ile osób patrzy z dołu ? ale o tym poniżej]

zero martwych czy złych pikseli

pracuję w rozdzielczości 1024x768, jasność 45%, kontrast 50% - inaczej za bardzo męczył oczy

plusy to rozmaite ustawienia kolorów, cyfrowe wyjście DVI i funkcja pivot [obrócenie o 90 stopni, przydatne np. dla kogoś kto pracuje nad długaśnymi tabelami w Excelu]; ale tu istotne zaczynają być zniekształcenia góra-dół [z normalnego ustawienia ekranu]

poczytaj opinie pod towarem, za to lubię Komputronika :D

Ponury masz 19-stkę i pracujesz w takiej rozdzielczości?

a to jest zabronione ? :o

mam 20-tkę ;)

Koszmar :o , można się zapytać na czym pracujesz, że Ci wystarcza?

dlaczego koszmar ? :o

nie pracuję z grafiką, tylko z tekstem

patrzę na ekran z odległości ok. 70 cm, nie cierpię ślepić w małe literki

max mojego monitora to 1400 na 1050

ale przechodząc z 800x600 wybrałem taką rozdzielczość, jaka mi najbardziej odpowiadała

teraz oczy się przyzwyczaily i może już pora myknąć na 1152x864 ;)

ale to wtedy, kiedy tak zechcę; nie jestem niewolnikiem technologii, a przyzwyczajenie to wszak druga natura ;)

zresztą ja często mam do czynienia z różnymi rozdzielczosciami i prawdę mówiąc, 800x600 jest dla mnie optymalna do pracy

najważniejsze, by to był format 4:3

ja mam benq fp71g+ (17 cali), moze trafilam na wyjatkowo dobry egzemplarz, ale jestem zachwycona :) wyrazne, ostre, kolorowe, LADNE! w zyciu nie wrocie do zwyklych kineskopow, teraz nie jestem w stanie na nich nic przeczytac, tak mnie oczy bola.

no ja tez boleje nad tym pudlem co teraz uzywam

w dodatku duzo pracuje na komputerze min autocad - niby czarny ekran ale oczy i tak bola :(

U mnie to sie tymi sprawami maz zajmuje :oops: , ja to nawet firm produkujących takie rzeczy dobrze nie znam i nie wiedziałabym na co zawracać uwage.

My jakieś 2 lata temu też poszlismy na kompromis jakość- cena i padło na ...tu ci wpiszę z monitora :oops: iiyama, ProLite H481S i jesteśmy bardzo zadowoleni. Ma to obracanie monitora i takie tam. Do starego z zielonymi kolorami nie mogłabym wrócic, a i oczy sie nie męczą. :lol: :lol:

Wiem że teraz bardzo potaniały re monitory.

ja mam benq fp71g+ (17 cali), moze trafilam na wyjatkowo dobry egzemplarz, ale jestem zachwycona :) wyrazne, ostre, kolorowe, LADNE! w zyciu nie wrocie do zwyklych kineskopow, teraz nie jestem w stanie na nich nic przeczytac, tak mnie oczy bola.

Też BenQ. Nie narzekam. Szukać w Tesco albo w Euro AGD

dzieki

raczej zdecyduje sie na normalny a nie panoramiczny [ mam sygnaly ze wlasnie gorzej sie uzytkuje przy grach czy kozystaniu z netu]

filmy ogladam ale na normalnym ekranie i nie odczuwam dyskomfortu ze nie mam panoramicznie

czy np. ten LG co podalam (ale w wersji normalnej) wyglada ok?