zielonooka 20.11.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Cos komputerowa ostatnio jestem Monitor w komputerze mi sie roz...pierniczył i "na wczoraj" musze kupic nowy , bo od dwoch dni uzytkuje pozyczony - taki normalny a nie LCD i wkurza mnie to wielkie szare pudlo! (a pozatym oczy mnie bola ) No to jak zwykle licze na pomoc - bo jak zwykle kompletnie sie nie znam :) Aha- nie mam tez kasy na cos wypasionego! (bede ja miec po nowym roku ale do nowego roku nie wytrzymam :) Poza tym do tej pory mialam zwykly monitor Belinea i bylo chyba ok (a rozpierniczyl sie nie ze wada fabryczna tylko zielonooka przy przeprowadzce i pakowaniu go uszkodzila i był sobie pękł ) Mam pare na oku tanich monitorkow LCD (w zeszlym roku te same byly duuuzo drozsze ) i tylko chcialam sie spytac czy jest to duzy "szajs" czy moze w miare dobry sprzet i nie popelnie duzego glupstwa go kupujac Tradycyjnie błagam o nie proponowanie mi monitorow za 1000 zeta w gore - chyba ze mi ktos roznice zasponsoruje albo zrobi prezent na gwiazdke - wtedy prosze bardzo - nie krepowac sie :) W gre wchodzi 19" - moze byc normalny, moze byc panoramiczny - Do normalnej pracy na komputerze + dvd (w wypasione gry nie grywam - wiec jakas czulosc czy cos tam na mikrosekudy nie jest naistotniejsza) Mam na oku : (akurat posluguje sie sklepem komputronik - ale nie mowie ze tam bede kupowac): 1. Belinea ( chyba dokladnie taki jaki mialam do tej pory) http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Belinea/19_/matryca_TN_Wide_Angle/19_Belinea_1905S1/pelny,id,31657/ albo ta panoramiczna (chyba ma lepszy kontrast???) http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Belinea/19_/matryca_TN_Wide_Angle/19_Belinea_1925_S1_W_silver_black/pelny,id,30545/ 2. Samsung http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Samsung/19_cali/19_Samsung_SyncMaster_940NW/pelny,id,41645/ 3. Hyundai panoramiczny http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Hyundai/19_LCD/19_Hyundai_X90W/pelny,id,29411/ lub "normalny" http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Hyundai/19_LCD/19_Hyundai_N91S/pelny,id,28159/ 4. Gateway (nie znam firmy:() http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Gateway/19_LCD/19_Gateway_FPD_1975W/pelny,id,48813/ 5. Nec (tez nie znam ) http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/NEC/19_LCD/19_NEC_AccuSync_193WM/pelny,id,42328/ 6. LG Flatron http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/LG/19_i_wieksze/19_LG_Flatron_L192WS/pelny,id,36751/ Jakby sie komus chcialo zerknac i cos mi doradzic - bylo by super! Szcegolnie interesuje mnie chyba ten LG i Belinea panoramiczna i Samsung Dziekuje z gory! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 21.11.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witaj Zielonooka , Ja bym wybrała LG albo Gateway ,ale to tylko wizualnie bo jeśli chodzi o walory to też się nie znam Też mam zepsuty monitor nie ma kolorów , i ostatnio zaszalałam i kupiłam monitor za całe 49zł Też marzył mi sie LCD ,ale mój ślubny ma taki rozpęd ze chyba bym rok musiała sobie jeszcze przez zieleń patrzeć na muratora Wiec wole już zwykły monitor bo od tego bardzo bolą mnie oczy , razi strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 21.11.2007 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Dzieki ! Nie znam kompletnie firmy Gateway dlatego z "pewna ostroznoscia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 21.11.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Ja mam NEC-a AccuSync LCD93v już jakiś czas i sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dcostagnac 21.11.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 jakbym miał kupować to jakąś 19tkę chyba, sprawdzić warunki gwarancji na pixele, czas reakcji matrycy, rodzaje złącz w kompie i w monitorze (DVI może, hub USB, wyjście na słuchawki i mikrofon), a reszta zależy od szczęścia i kasy. Tak jak napisałaś Belinea Nec samsung, może jeszcze Lg, czyli jednym słowem takie statystyczne "klapy na oczy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 21.11.2007 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 jakbym miał kupować to jakąś 19tkę chyba' date=' [/b']sprawdzić warunki gwarancji na pixele, czas reakcji matrycy, rodzaje złącz w kompie i w monitorze (DVI może, hub USB, wyjście na słuchawki i mikrofon), a reszta zależy od szczęścia i kasy. Tak jak napisałaś Belinea Nec samsung, może jeszcze Lg, czyli jednym słowem takie statystyczne "klapy na oczy". Toć przecież pisze ze 19 ma byc nie wiem co to znaczy "sprawdzic czas reakcji matrycy" - tzn wiem co znaczy slowo "sprawdzic" czy "zapoznac sie " ale nie wiem czy dana wartosc jest ok czy moze nie ok o co biega z "gwarancja na pixele" - o to ze czasem sa tzw "martwe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 21.11.2007 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 ps. czy ktos uzytkuje ekran panoramiczny a kiedys mial standardowy (lub na odwyrtke:)) i moze mi powiedziec czy jest lepiej / gorzej / bez znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekeko 21.11.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Z tych monitorow wybralbym LG sam mam LGika i dziala bez najmniejszych zarzutow, polecam jednym slowem!Jezeli chodzi o panorame to wzrok ogolnie bardziej dostosowany jest do takich ekranow i powiem zdecydowanie lepiej sie uzywa taki monitor! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 21.11.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 ps. czy ktos uzytkuje ekran panoramiczny a kiedys mial standardowy (lub na odwyrtke:)) i moze mi powiedziec czy jest lepiej / gorzej / bez znaczenia? zrezygnowałem już w sklepie, denerwowały mnie zniekształcenia obrazu co prawda przy oglądaniu 'normalnych' programów w TV powinny pojawiać się po bokach czarne paski, ale to funkcje z telewizorów, monitory panoramiczne spłaszczały góry i pogrubiały ludzi niecały rok temu obejrzałem dziesiątki monitorów w róznych sklepach, porównywałem wszystko, plus ulotki, Internet w końcu jakościowo zostały Belinea, Benq, LG i Samsung i pozostało wybrać organoleptycznie - cenowo LG miały przepiękne kolory, ale mi potrzebne było coś do pracy - jakieś 70% czasu przy kompie spędzam z dokumentami w Wordzie wybrałem taką 20 calówkę http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Samsung/20_cali_i_wieksze/20_Samsung_SyncMaster_203B/pelny,id,27382/ ten monitor rok temu zjechal z jakichś 1700 zł na 1100, teraz kosztuje jeszcze mniej idealny dla osoby pracującej samotnie natomiast jesli ktoś często staje nad głową i konsultuje, to jest sporo gorzej kąty widzenia po bokach ma niezłe, ale z góry już slabiej, a z dołu zupełnie beznadziejnie [w sumie ile osób patrzy z dołu ? ale o tym poniżej] zero martwych czy złych pikseli pracuję w rozdzielczości 1024x768, jasność 45%, kontrast 50% - inaczej za bardzo męczył oczy plusy to rozmaite ustawienia kolorów, cyfrowe wyjście DVI i funkcja pivot [obrócenie o 90 stopni, przydatne np. dla kogoś kto pracuje nad długaśnymi tabelami w Excelu]; ale tu istotne zaczynają być zniekształcenia góra-dół [z normalnego ustawienia ekranu] poczytaj opinie pod towarem, za to lubię Komputronika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 21.11.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Ponury masz 19-stkę i pracujesz w takiej rozdzielczości? Koszmar , można się zapytać na czym pracujesz, że Ci wystarcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 21.11.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Ponury masz 19-stkę i pracujesz w takiej rozdzielczości? a to jest zabronione ? mam 20-tkę Koszmar , można się zapytać na czym pracujesz, że Ci wystarcza? dlaczego koszmar ? nie pracuję z grafiką, tylko z tekstem patrzę na ekran z odległości ok. 70 cm, nie cierpię ślepić w małe literki max mojego monitora to 1400 na 1050 ale przechodząc z 800x600 wybrałem taką rozdzielczość, jaka mi najbardziej odpowiadała teraz oczy się przyzwyczaily i może już pora myknąć na 1152x864 ale to wtedy, kiedy tak zechcę; nie jestem niewolnikiem technologii, a przyzwyczajenie to wszak druga natura zresztą ja często mam do czynienia z różnymi rozdzielczosciami i prawdę mówiąc, 800x600 jest dla mnie optymalna do pracy najważniejsze, by to był format 4:3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 21.11.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Aha jak z tekstem to luzik, jestem w stanie sobie to wyobrazić, mój mąż też ma taaakie litery hehehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 22.11.2007 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Dzieki ! W ogole okazalo ze sypie mi sie juz sam komputer i chyba musze wymienic na nowy... A jak nowy no to taki "wypasiony" juz chyba nie? Ide napaść na bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelinka 22.11.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 ja mam benq fp71g+ (17 cali), moze trafilam na wyjatkowo dobry egzemplarz, ale jestem zachwycona wyrazne, ostre, kolorowe, LADNE! w zyciu nie wrocie do zwyklych kineskopow, teraz nie jestem w stanie na nich nic przeczytac, tak mnie oczy bola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 22.11.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 ja mam benq fp71g+ (17 cali), moze trafilam na wyjatkowo dobry egzemplarz, ale jestem zachwycona wyrazne, ostre, kolorowe, LADNE! w zyciu nie wrocie do zwyklych kineskopow, teraz nie jestem w stanie na nich nic przeczytac, tak mnie oczy bola. no ja tez boleje nad tym pudlem co teraz uzywam w dodatku duzo pracuje na komputerze min autocad - niby czarny ekran ale oczy i tak bola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 23.11.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 U mnie to sie tymi sprawami maz zajmuje , ja to nawet firm produkujących takie rzeczy dobrze nie znam i nie wiedziałabym na co zawracać uwage. My jakieś 2 lata temu też poszlismy na kompromis jakość- cena i padło na ...tu ci wpiszę z monitora iiyama, ProLite H481S i jesteśmy bardzo zadowoleni. Ma to obracanie monitora i takie tam. Do starego z zielonymi kolorami nie mogłabym wrócic, a i oczy sie nie męczą. Wiem że teraz bardzo potaniały re monitory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.11.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ja mam benq fp71g+ (17 cali), moze trafilam na wyjatkowo dobry egzemplarz, ale jestem zachwycona wyrazne, ostre, kolorowe, LADNE! w zyciu nie wrocie do zwyklych kineskopow, teraz nie jestem w stanie na nich nic przeczytac, tak mnie oczy bola. Też BenQ. Nie narzekam. Szukać w Tesco albo w Euro AGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 23.11.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Do oglądania filmów - panoramiczny.Do grania - zwykły, gry często nie mają tych dziwnych trybów.Do biura, internetu - zwykły też trochę lepszy, mniej przewijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekeko 23.11.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jezeli do pracy to dobre beda LG one maja kilka trybow, tym samym rozne prametry ustawine np film, gra itd. Masz wygodny przycisk na obudowie, wiec bez problemu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.11.2007 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 dzieki raczej zdecyduje sie na normalny a nie panoramiczny [ mam sygnaly ze wlasnie gorzej sie uzytkuje przy grach czy kozystaniu z netu]filmy ogladam ale na normalnym ekranie i nie odczuwam dyskomfortu ze nie mam panoramicznie czy np. ten LG co podalam (ale w wersji normalnej) wyglada ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts