Aksel 20.11.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 jestem zainteresowany zakupem domku kanadyjskiego chcialbym Was zapytac o opinie zanim wybiore sie do samej firmy ktora je sprzedaje cenowo sa to atrakcyjne oferty (od 35tys.) interesuje mnie tez roznica miedzy domkiem calorocznym a domkiem mieszkalnym ?jakie to ma znaczenie np przy braniu kredytu na taki dom (wiem ze np BPH oczekuje aby dom byl mieszkalny). ile czasu trwa montaz takiego domku ? i co jeszcze trzeba samemu wykonac po jego postawieniu? instalacje ?podlaczenie szamba? ocieplenie ? odgromy ? itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 20.11.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Chyba miedzy domiem letniskowym a calorocznym W praawie budowlanym nie ma pojecia domek letniskowy (chyba ze ponizej 35 mkw) i tak zalatwiasz takie same papiery jak na budowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.11.2007 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 za 35 tys. PLN to pewnie będzie projekt i fundament resztę trzeba będzie sobie dorobić samemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 21.11.2007 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 za 35 tys. PLN to pewnie będzie projekt i fundament resztę trzeba będzie sobie dorobić samemu... jak rozumiesz to ze bedzie to tylko sam projekt i fundament ? sa tez domki za 120tys. i to ma byc cena za projekt ? poza tym w opisie jest ze montaz to dodatkowo koszt 10% wartosci domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.11.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Podaj powierzchnię tego domu.Może się narażę kanadyjczykom, ale dla mnie te domy sa takie trochę "jednorazowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 21.11.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Podaj powierzchnię tego domu. Może się narażę kanadyjczykom, ale dla mnie te domy sa takie trochę "jednorazowe" Drewniane domy można zdemontować i postawić w innym miejscu (chociaż z typowym kanadyjczykiem jakoś sobie tego nie wyobrażam); spróbuj zrobić to z budynkiem murowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 21.11.2007 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 ten o ktorym ja pisalem (za 35tys PLN) z montazem ma powierzchnie ok 80m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 21.11.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 sa tez domki za 120tys. i to ma byc cena za projekt ? poza tym w opisie jest ze montaz to dodatkowo koszt 10% wartosci domku To chyba ceny sprzed 10 lat A za 35k zeta to można co najwyżej domeczek letniskowy postawić, i to przy sporym wkładzie własnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 21.11.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 ten o ktorym ja pisalem (za 35tys PLN) z montazem ma powierzchnie ok 80m2 Podaj stronę producenta, bo ja chyba jeszcze nie wytrzeźwiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.11.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Phi, jak 80 m2 za 35 kPLN to fajna alternatywa dla mieszkania. Nawet uwzględniając koszt działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 21.11.2007 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Phi, jak 80 m2 za 35 kPLN to fajna alternatywa dla mieszkania. Nawet uwzględniając koszt działki. no mniej wiecej ja mam teraz mieszkanie 35m2 80m2 domek z ogrodem mi wystarczy do szczescia http://www.talbud.pl - to jest strona tego producenta domkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.11.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Zauważ, że:1. Wszystkie ceny podane są 'od', czyli np. 'od 33.300zł' - to oznacza, że w praktyce na pewno będzie wiecej;2. Najtańszy dom mieszkalny u nich kosztuje 'od 73.900zł'3. Rzeczywiście jest tam dom całoroczny za 'od 33.300zł', ale: dom całoroczny nie jest domem mieszkalnym w świetle prawa, i na przykład nie jestem pewien, czy można się w takim domu. Oczywiście oni piszą, że opcjonalnie mogą dostosować go do przepisów prawa budowlanego, żeby stał się domem mieszkalnym - ale oznacza to napewno niemałą kasę (pewnie znacznie zbliżającą te 35.000 do 75.000). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 21.11.2007 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 a tu jest konkretnie ten domek o ktorym pisalem http://www.talbud.pl/tomek_r.html i tak jak pytalem interesuja mnie opinie tych ktorzy cos juz wiedza na temat takich domkow co trzeba jeszcze zrobic po postawieniu takiego domku przez firme ?wiem ze trzeba miec fundamenty. przypuszczam ze instalacje we wlasnym zakresie, studnia, szambo itp nie wiem jak z ociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.11.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Zwróc uwagę na ostanie zdanie opisu:"Może występować również jako dom mieszkalny spełniający wszystkie wymogi prawa budowlanego."Ja bym na Twoim miejscu już dzwonił do nich z pytaniem, czy oznacza to jakieś modyfikacje i jak to się ma do podanej ceny.Sądzę, że miły Pan odpowie Ci coś w tym stylu:"Z uwagi na konieczność wykonania wszystkich wymaganych prawem instalacji, a także na konieczność spełnienia wszystkich norm budowlanych odnoszących się do budownictwa indywidualnego, koszt domu wzrośnie o 40.000zł". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.11.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Zapytaj w firmie, czy w tym jest koszt instalacji wewnętrznych takich jak prąd, woda, kanaliza.Podejrzewam, że nie, więc musisz koszt tych instalacji doliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 21.11.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Z opisu wynika, że cena obejmuje jedynie konstrukcję domu plus stolarka i blachodachówka.Nie podają grubości stosowanej izolacji - wełny, więc można założyć że trzeba dołożyć. Zostaje fundament, instalacje wew, wylewki.Pytanie co z zewnątrz - zostaje drewno, czy coś innego. Jeśli drewno to czym zabezpieczone?W tej cenie to drewno raczej tylko strugane, a powinno być suszone. Zadzwoń do nich, popytaj, niech wyślą konkretną kalkulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.11.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Tutaj: http://www.um.wroc.pl/p/951/ na przykład jest wykaz dokumentów, niezbędnych do zameldowania.Jest wśród nich dokument potwierdzający odbiór techniczny budynku. Dom całoroczny nie podlega takiemu odbiorowi - co w szczególności oznacza, że nie musi spełnić wszystkich wymagań niezbędnych do odbioru.I pewnie nie spełnia - ze względu na koszty. Tutaj masz podobne pytania - i kilka odpowiedzi:http://projekty.domow.org/index.php/article.29031.htmlhttp://projekty.domow.org/index.php/article.29033.htmlhttp://projekty.domow.org/index.php/article.29047.html[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 21.11.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 A i jeszcze jedno - musisz patrzeć na domy mieszkalne. W domu letniskowym nawet całorocznym nie możesz się zameldować) a przede wszystkim (o ile się nie mylę) Energetyka nie wyda Ci warunków przyłacza prądu. Znaczy się wyda ale na budynek letniskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 21.11.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Interesowałem sie kiedyś podobnym domkiem ale z innej firmy wiec podziele się Podstwaowa różnica to grubość krokwii i szkieletu ścian. Dla wersji letniskowej bodajże 16cm wiec jeżeli chcemy całoroczny trzeba dać min 20cm zeby ocieplenie było odpowiednie. Poza tym w środku brak jakichkolwiek instalacji, komina, wentylacji oraz wykończenie jest na surowo, czyli gołe podłogi + strop jedna warswa desek na krokwiach. Okna (tam były z pojedyńczymi szybami) pewnie są najprostrze z drewna nieklejonego. Drzwi zewn. nieocieplone, w środku tylko drzwi do łazienki itd. Podkreslam, że nie mówię o tej konkretnej firmie, ale zasada pewnie jest podobna. Wtedy (jakieś 5-6 lat temu) taki dom kosztował 30-35tyś. ale po dodaniu zgubsza tego wszystkiego co wymieniłem rosła do min.80-90 więc sobie dałem spokuj. Ale teraz sa inne czasy i ceny więc musisz zwrócic uwagę na to co wyliczyłem i zadecydowac samemu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts