Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domki kanadyjskie

Aksel

Recommended Posts

jestem zainteresowany zakupem domku kanadyjskiego

chcialbym Was zapytac o opinie zanim wybiore sie do samej firmy ktora je sprzedaje

cenowo sa to atrakcyjne oferty (od 35tys.)

interesuje mnie tez roznica miedzy domkiem calorocznym a domkiem mieszkalnym ?

jakie to ma znaczenie np przy braniu kredytu na taki dom (wiem ze np BPH oczekuje aby dom byl mieszkalny).

ile czasu trwa montaz takiego domku ?

i co jeszcze trzeba samemu wykonac po jego postawieniu? instalacje ?

podlaczenie szamba? ocieplenie ? odgromy ? itp

za 35 tys. PLN to pewnie

będzie projekt i fundament :o

resztę trzeba będzie sobie dorobić samemu...

jak rozumiesz to ze bedzie to tylko sam projekt i fundament ?

sa tez domki za 120tys. i to ma byc cena za projekt ?

poza tym w opisie jest ze montaz to dodatkowo koszt 10% wartosci domku

Podaj powierzchnię tego domu.

Może się narażę kanadyjczykom, ale dla mnie te domy sa takie trochę "jednorazowe"

Drewniane domy można zdemontować i postawić w innym miejscu (chociaż z typowym kanadyjczykiem jakoś sobie tego nie wyobrażam); spróbuj zrobić to z budynkiem murowanym :wink:

Zauważ, że:

1. Wszystkie ceny podane są 'od', czyli np. 'od 33.300zł' - to oznacza, że w praktyce na pewno będzie wiecej;

2. Najtańszy dom mieszkalny u nich kosztuje 'od 73.900zł'

3. Rzeczywiście jest tam dom całoroczny za 'od 33.300zł', ale: dom całoroczny nie jest domem mieszkalnym w świetle prawa, i na przykład nie jestem pewien, czy można się w takim domu. Oczywiście oni piszą, że opcjonalnie mogą dostosować go do przepisów prawa budowlanego, żeby stał się domem mieszkalnym - ale oznacza to napewno niemałą kasę (pewnie znacznie zbliżającą te 35.000 do 75.000).

a tu jest konkretnie ten domek o ktorym pisalem

http://www.talbud.pl/tomek_r.html

i tak jak pytalem interesuja mnie opinie tych ktorzy cos juz wiedza na temat takich domkow

co trzeba jeszcze zrobic po postawieniu takiego domku przez firme ?

wiem ze trzeba miec fundamenty. przypuszczam ze instalacje we wlasnym zakresie, studnia, szambo itp

nie wiem jak z ociepleniem

Zwróc uwagę na ostanie zdanie opisu:

"Może występować również jako dom mieszkalny spełniający wszystkie wymogi prawa budowlanego."

Ja bym na Twoim miejscu już dzwonił do nich z pytaniem, czy oznacza to jakieś modyfikacje i jak to się ma do podanej ceny.

Sądzę, że miły Pan odpowie Ci coś w tym stylu:

"Z uwagi na konieczność wykonania wszystkich wymaganych prawem instalacji, a także na konieczność spełnienia wszystkich norm budowlanych odnoszących się do budownictwa indywidualnego, koszt domu wzrośnie o 40.000zł".

Z opisu wynika, że cena obejmuje jedynie konstrukcję domu plus stolarka i blachodachówka.

Nie podają grubości stosowanej izolacji - wełny, więc można założyć że trzeba dołożyć.

Zostaje fundament, instalacje wew, wylewki.

Pytanie co z zewnątrz - zostaje drewno, czy coś innego. Jeśli drewno to czym zabezpieczone?

W tej cenie to drewno raczej tylko strugane, a powinno być suszone.

Zadzwoń do nich, popytaj, niech wyślą konkretną kalkulację.

Tutaj: http://www.um.wroc.pl/p/951/ na przykład jest wykaz dokumentów, niezbędnych do zameldowania.

Jest wśród nich dokument potwierdzający odbiór techniczny budynku. Dom całoroczny nie podlega takiemu odbiorowi - co w szczególności oznacza, że nie musi spełnić wszystkich wymagań niezbędnych do odbioru.

I pewnie nie spełnia - ze względu na koszty.

Tutaj masz podobne pytania - i kilka odpowiedzi:

http://projekty.domow.org/index.php/article.29031.html

http://projekty.domow.org/index.php/article.29033.html

http://projekty.domow.org/index.php/article.29047.html

[/u]

Interesowałem sie kiedyś podobnym domkiem ale z innej firmy wiec podziele się :wink:

Podstwaowa różnica to grubość krokwii i szkieletu ścian. Dla wersji letniskowej bodajże 16cm wiec jeżeli chcemy całoroczny trzeba dać min 20cm zeby ocieplenie było odpowiednie. Poza tym w środku brak jakichkolwiek instalacji, komina, wentylacji oraz wykończenie jest na surowo, czyli gołe podłogi + strop jedna warswa desek na krokwiach. Okna (tam były z pojedyńczymi szybami) pewnie są najprostrze z drewna nieklejonego. Drzwi zewn. nieocieplone, w środku tylko drzwi do łazienki itd.

Podkreslam, że nie mówię o tej konkretnej firmie, ale zasada pewnie jest podobna. Wtedy (jakieś 5-6 lat temu) taki dom kosztował 30-35tyś. ale po dodaniu zgubsza tego wszystkiego co wymieniłem rosła do min.80-90 więc sobie dałem spokuj. Ale teraz sa inne czasy i ceny więc musisz zwrócic uwagę na to co wyliczyłem i zadecydowac samemu.

Pozdrawiam.