Basia1112 20.11.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Proszę o opinie na temat użytkowania okien jednopołaciowych o wymiarze 150x150.W projekcie mam takie,bardzo mi się podobają,ale...no własnie.Podzielcie się swoim doświadczeniem.Jestem zdecydowana na okna Oknoplast Kraków,profil Veka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 21.11.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 MAm okna wyłacznie jednopołaciowe albo 120 x 150 albo 150 x 150 "+" Super się myje Wyglądają super, jednolita grubość ramy wszędzie. Przy rozmaitych podziałąch jedne się otwierają, inne nie i to skutkuje różną grubością ramy. Zwykle się nie chce rozważać tego od strony estetycznej a szkoda. BOSKO wyglądają we wnętrzu jak porównuję z takimi podziałami, to nawet okno tarasowe 210 x 200 które MUSIAŁO mieć podział ze względów konstrukcyjnych - denerwuje mnie "z tą głupią poprzeczką co zasłania". rozwiera się bez żadnych problemów (tj lufcikiem do góry) "-" tylko jeden - niespecjalnie zachęcają do otwierania. Robię to tylko do mycia. Nie ma natomiast problemów z "opadaniem " dość dużego i ciężkiego skrzydła. MOje są drewniane i stolarz dwa razy je po prostu wyregulował i już od roku nic się z nimi nie dzieje. Wniosek - jeżeli miałabym dom parterowy - połowa okien nie tylko byłaby jednopołaciowa ale nawet jeszcze większa i w ogóle nie otwierana tzw. witrynki. W piętrówce - okna górne do mycia muszą się otwierać POzdrawiam i życzę szybkiej i bezproblemowej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 22.11.2007 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Technicznie żaden problem, estetycznie zależy od domu, w niektórych takie duże przeszklenia są super, niektóre proszą się o mniejsze, takie "wiejskie" podzialy. Na pewno trudniej otwierać do wietrzenia i trzeba przewidzeć miejsce na otwarcie nawet od czasu do czasu takiego wielkiego skrzydła, ale też na ogół rzadko się je w pełni otwiera. Okno fix, czyli witrynę miałam i bardzo klęłam przy myciu ze względu na latanie w te i nazad celem dopolerowania smug, już myślałam,ze dobrze i spowrotem na zewnątrz. W zimniejszą pogodę przeziębienie gotowe. Ale za to mniej roboty przy myciu ram i uszczelek i okno tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 23.11.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 El-ka i na to patent - trza mieć pomocnika Dwójka moich dzieci do roboty umiarkowanie wyrywna ale pomachać mamie gdzie jeszcze smuga to zrobią bez problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 23.11.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 mam takie jednopołaciowe 150 wys x 200 szer przy czym zawiasy są tylko na dole i dwie klamki po bokach oraz ograniczniki uchylaniado mycia ograniczniki odczepiam i kładę okno na stół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 23.11.2007 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Może ktoś jeszcze się wypowie?Muszę podjąć decyzję.Proszę!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 24.11.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 no ja mysle ze przydała by sie tu opina jakiegoś fachowca od okien ,jak to jest z bezpieczenstwem takiej witryny w razie włamania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 24.11.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Nie wiem dlaczego ale słowo "jednopołaciowe" kojarzą mi się z połacią dachu i takim też oknem a poważnie to mam właśnie takie w domu i gdybym miała wybierać jeszcze raz kupiłabym takie same - do mycia o wiele wygodniejsze, przy otwieraniu nie ma problemów. wojtek l jeśli chodzi o włamania to chyba niema większego znaczenia dla złodzieja - jak ma wejść to i tak wejdzie. Znajomi wprawili okna które miały jakieś zabezpieczenia antywłamaniowe - nie dla złodzieja. Po miesiącu od wprawienia ktoś podważył okno i wszedł na budowę. Na szczęście nie wyniósł nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 24.11.2007 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Miałam jakieś zaćmienie mózgu i nie wiedziałam jak to nazwać,choć gdzieś tą nazwę słyszałam.Masz racje-troche dziwnie się to kojarzy,ale cieszę się ,że Ci którzy odpisali na mój post wiedza o co chodzi.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 25.11.2007 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Mam takie super się myją (mam taką gumkę do ściągania wody), nie ma problemu z otwieraniem, za to są fajne widoki. takie okna są tańsze od tych podzielonych - u mnie miały być na połowę wychodził taki "patyk na środku", że ani poduszki nie można położyć. Wszelkie inne rozwiązania podrażały koszt okna od 100 - 200 zł/szt (ruchome szprosy i takie tam). całe okno ma jeden zamek na całym obwodzie, co powoduje, że jest bezpieczniejsze antywłamaniowo od tych podzielonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 25.11.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 może ktos wklei jakieś zdjecie tych pieknych okien.mi tez zalezy na uchwyceniu ladnych widoków za oknem prosze o zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 26.11.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Mnie też się takie podobają, ale czy jednopołaciowe 150na150 może być PCV Jak tylko będę mogła wezmę jednopołaciowe. Ponieważ będzie to parterowy domek, to latem będę się czuła mimo wszystko bezpieczniej jesli otworzę na "lufcik" duże okno , niż gdybym miała otwierac np połowę okna na oścież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 26.11.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Ja mam takie jednopołaciowe 90/200 i 180 x150- witryna, reszta to 150x150 , polecam- piekne widoki i parter , wiec z myciem nie mam problemów.http://images24.fotosik.pl/104/e5fd324ecdfdeec6m.jpghttp://images25.fotosik.pl/57/613407842b971532m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 26.11.2007 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Ja też chcę PCV białe od środka,orzech na zew.Zrobiłam kilka wycen,ale Oknoplast Kraków jako jedyny daje gwarancję w taj opcji 150x150 jednoskrzydłowe.Za niewielką dopłatą -gwarancja na 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 26.11.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Ja mam succo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 26.11.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 u mnie pvc pięciokomorowe białe wymiar 125x150 domek jeszcze w remoncie, ale na zdjątkach widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SOBOTKOWA 27.11.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 My też mamy prawie wszystkie okna jednopołaciowe. Wyjątek stanowią lukarny. Na parterze 2 fixy, jeden dosyć duży 180x270. Swietna sprawa jeśli chodzi o widoki i mycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liwia 28.11.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Polecam, ja w projekcie miałam dzielone, ale zrezygnowałam i teraz mam piękne widoki jak obrazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 28.11.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Zastanów się dobrze nad kolorem. Ja wymarzyłam sobie na zewnątrz brąz w środku białe i takie też mam ale trochę żałuje że w środku nie są brązowe. Niby białe ładne, czyste itd ale widziałam gdzieś w brązie z takim samym parapetem - jakoś inaczej to wygląda. Czegoś mi brakuje (w białych), coś jest nie tak. Może to że PCV bardzo przyciąga kurz a na białym bardziej to widać ? Sąsiadki jak widzą mnie w oknach to już pewnie stukają się w głowę ale myje je minimum raz w miesiącu a już po tygodniu od mycia przecieram ramy ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 29.11.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Mnie też się takie podobają, ale czy jednopołaciowe 150na150 może być PCV Moim zdaniem bez problemu. Ja też takie będę miał, właśnie z PCV. Mam już nawet wycenę - za białe okno 150x150 zapłacę 800zł, za 120x150 - 600zł. Widzę, że coraz więcej ludzie buduje parterowe domy. Fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts