Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto gruntowa? przed malowaniem?

Recommended Posts

NIe mam co prawda doświadczeń z unigruntem. ja stosowałem grunt karakol. W moim przypadku nic się nie łuszczyło. Może to tylko do unigruntu farba nie chce chwytać. u mnie po zagruntowaniu ściana był zdecydowanie ciemniejsza i tak jakby związana ale nie było żadnych problemów z malowaniem.

aha, przy gruntowaniu uważaj aby nie powstawały zacieki. Na zaciekach rzeczywiście mogą być problemy z farbą ale u mnie akurat farba przyjmowała z tym, że po wyschnięciu jej warstwa była wyraźnie cieńsza niż na reszcie ściany. Efekt - na pomalowanej ścianie były widoczne zacieki. musiałem je poszpachlować i jeszcze raz zagruntować.

Ściany w całym domu zagruntowałem atlasem unigrunt, potem wyszpachlowałem Gipsarem, teraz chcę pomalować i mam pytania:

1. Czy powinienem ponownie gruntować wyszpachlowane ściany przed malowaniem?

2. Czy mi nie będzie się łuszczyć farba jak to zrobię?

Dziękuję za odpowiedź

a wiec byl topic na forum o tym jak ktos zagruntowal UNIgruntem i potem mial problemy z kryciem dlatego odpowiedz jest taka:

jesli gruntowac to TYLKO gruntem producenta farby - bo wlasnie sa farby na rynku ktore "sie gryza" z produktami innych producentow np. Atlasowski UNIGRUNTEM

z tego co wiem to nie czeka cie tylko ew. problem luszczenia farby ale moze to sie objawiac slabym kryciem

Generalnie grunt sluzy wyrowaniu chlonnosci podloza co jest szczegolnie wazny przy:

- scianach naciaganych gipsem (bo podloze moze nierownomiernie "pic" farbe) co spowoduje wrazenie nierownego krycia

- jest to szczegolnie widoczne przy malowaniu farbami w kolorach.

- przy malowaniu starych tynkow - eliminacja pylacego podloza

- stabilizacji i zwiazaniu podloza tak aby uzyskac jednorodna warstwe

z grubsza to tyle

Gość Studio DEKORAL - Tarnów
Najlepszym sposobem zagruntowania ścian szpachlowanych jest pomalowanie tą samą farbą co na wierzchniowa tylko rozcieńczona wodą (rozpuszczalnikiem) w stos 1:1. Takie rozwiązanie zaleca DEKORAL. W przypadku farb barwionych już samo gruntowanie kolorem (rozcieńczonym) sprawia, że kolejna warstwa (nierozcieńczona) jest zazwyczaj ostatnią.