Adam T. 08.08.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Ściany w całym domu zagruntowałem atlasem unigrunt, potem wyszpachlowałem Gipsarem, teraz chcę pomalować i mam pytania: 1. Czy powinienem ponownie gruntować wyszpachlowane ściany przed malowaniem? 2. Czy mi nie będzie się łuszczyć farba jak to zrobię? Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.08.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Zagruntuj, inaczej zedrzesz gipsara ze ściany wałkiem. Gipsar uni jest bardzo łatwy do zeskorobania jeżeli go nie zagruntujesz. właściwie sypie się pod dotknięciem palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam T. 08.08.2003 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 no a co z farbą?Czytałem na forum że może się łuszczyć jak zagruntuję bo powierzchnia jest wtedy "krystaliczna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.08.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 NIe mam co prawda doświadczeń z unigruntem. ja stosowałem grunt karakol. W moim przypadku nic się nie łuszczyło. Może to tylko do unigruntu farba nie chce chwytać. u mnie po zagruntowaniu ściana był zdecydowanie ciemniejsza i tak jakby związana ale nie było żadnych problemów z malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.08.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 aha, przy gruntowaniu uważaj aby nie powstawały zacieki. Na zaciekach rzeczywiście mogą być problemy z farbą ale u mnie akurat farba przyjmowała z tym, że po wyschnięciu jej warstwa była wyraźnie cieńsza niż na reszcie ściany. Efekt - na pomalowanej ścianie były widoczne zacieki. musiałem je poszpachlować i jeszcze raz zagruntować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 08.08.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Ściany w całym domu zagruntowałem atlasem unigrunt, potem wyszpachlowałem Gipsarem, teraz chcę pomalować i mam pytania: 1. Czy powinienem ponownie gruntować wyszpachlowane ściany przed malowaniem? 2. Czy mi nie będzie się łuszczyć farba jak to zrobię? Dziękuję za odpowiedź a wiec byl topic na forum o tym jak ktos zagruntowal UNIgruntem i potem mial problemy z kryciem dlatego odpowiedz jest taka: jesli gruntowac to TYLKO gruntem producenta farby - bo wlasnie sa farby na rynku ktore "sie gryza" z produktami innych producentow np. Atlasowski UNIGRUNTEM z tego co wiem to nie czeka cie tylko ew. problem luszczenia farby ale moze to sie objawiac slabym kryciem Generalnie grunt sluzy wyrowaniu chlonnosci podloza co jest szczegolnie wazny przy: - scianach naciaganych gipsem (bo podloze moze nierownomiernie "pic" farbe) co spowoduje wrazenie nierownego krycia - jest to szczegolnie widoczne przy malowaniu farbami w kolorach. - przy malowaniu starych tynkow - eliminacja pylacego podloza - stabilizacji i zwiazaniu podloza tak aby uzyskac jednorodna warstwe z grubsza to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Studio DEKORAL - Tarnów 09.08.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Najlepszym sposobem zagruntowania ścian szpachlowanych jest pomalowanie tą samą farbą co na wierzchniowa tylko rozcieńczona wodą (rozpuszczalnikiem) w stos 1:1. Takie rozwiązanie zaleca DEKORAL. W przypadku farb barwionych już samo gruntowanie kolorem (rozcieńczonym) sprawia, że kolejna warstwa (nierozcieńczona) jest zazwyczaj ostatnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 13.08.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 ot, mądrego przyjemnie posłuchać. Zgadzam się z przedmówcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts