Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna z ruchomym słupkiem, czy bez ?

Recommended Posts

Jak w temacie - stoimy przed dylematem, chcemy kupić okna drewniane.

To, że ruchomy słupek jest estetyczniejszy, daje poczucie większej przestrzeni, to wiem, ale czy okno nie bedzie się opuszczało ?, a w związku z tym nie wypaczy się.... :roll: ?

Wymairy (bo wiem, że to istotna sprawa):

szer. x wys.

- 150 x 170

- 180 x 240

- 120 x 150

- 180 x 240

Proszę Was o opinie, lub doświadczenia.

Dzięki, pozdrawiam

Jak w temacie - stoimy przed dylematem, chcemy kupić okna drewniane.

To, że ruchomy słupek jest estetyczniejszy, daje poczucie większej przestrzeni, to wiem, ale czy okno nie bedzie się opuszczało ?, a w związku z tym nie wypaczy się.... :roll: ?

Wymairy (bo wiem, że to istotna sprawa):

szer. x wys.

- 150 x 170

- 180 x 240

- 120 x 150

- 180 x 240

Proszę Was o opinie, lub doświadczenia.

Dzięki, pozdrawiam

Ja mam 3 okna balkonowe 180x240

wziąłem 2 ze stałym słupkiem i jedno z ruchomym, by mieć szersze wyjście na taras :) każde okno balkonowe jest dość ciężkie - jeśli będzie stale otwarte może się odchylac na zawiasach - do stałego otwarcia - najlepiej okna z uchyłem.

Co do sztywności okna - wazny jest nie tyle słupek co pozioma poprzeczka w ok. 1/5 okna.

Ja mam bez poprzeczek - producent Oknoplast Kraków.

tak wyglądają:

http://images30.fotosik.pl/69/262c982e40eb190b.jpg

według mnie są takei "zgrabniejsze" od tych z poprzeczką. Tamte kojarzą mi się z blokowiskami :)

Ja mam 3 okna balkonowe 180x240

wziąłem 2 ze stałym słupkiem i jedno z ruchomym, by mieć szersze wyjście na taras :) każde okno balkonowe jest dość ciężkie - jeśli będzie stale otwarte może się odchylac na zawiasach - do stałego otwarcia - najlepiej okna z uchyłem.

Co do sztywności okna - wazny jest nie tyle słupek co pozioma poprzeczka w ok. 1/5 okna.

Ja mam bez poprzeczek - producent Oknoplast Kraków.

No właśnie, o to szersze wyjście chodzi :-?

carringtontomas, masz możliwość porównania, bo masz dwa rodzaje, jak długo je użytkujesz i czy dobrze myślę, że te z ruchomym słupkiem są częściej otwarte, a jeśli tak, to jak często ? i jeszce jedno pytanie, czy coś u Ciebie się dzieje ? - opuściły się ?

Dzięki za odzew

W tych 180 x 240 dałbym stały słupek ze względu na rozmiar. W pozostałych może być ruchomy.

To fakt, że logiczniejsze jest dać słupek, ale mi się marzą takie szerokie :-? i dlatego proszę o opinie - chyba liczę jednak na to, że mnie ktoś uspokoi :wink: i marzenia o szerokim wyjsciu na taras się spełnią 8)

Dzięki

Niestety nie pomogę Ci bo jeszcze nie mieszkam :) - z uwagi na obecną pore roku dzrwi są cały czas zamkniete.

Jednak moi rodzice mają drzwo z ruchomym słupkiem od 8 lat - nie maja żadnych problemów z użytkowaniem.

Przecież w drzwiach z ruchomym słupkiem nie trzeba za każdym razem otwierac obu skrzydeł - tutaj decyzja należy do Ciebie - Inna sprawa to producent okien.

Tak na marginesie to ja mam 2 podwójne okna w salonie, jedno na stronę wschodnią (ruchomy słupek) oraz od południa (słupek stały), dlatego nei zastanawiałem się :)

Jak się cieszę, że rodzice Twoi nie mają problemu użytkując takie okna 8 lat.

Ja mam dwa okna balkonowe (na razie tylko otwory) w salonie od strony zachodniej, stoję przed wyborem Urzędowski albo M&S.

M&S w standardzie mają ruchome słupki, u Urzędowskiego na zamówienie, ale przecież ten pierwszy nie jest złym producentem, zatem jako standard stosowałby ruchome słupki i narażał swoje produkty na reklamacje :roll: ? - pocieszam się, że nie :wink:

Dzięki

W tych 180 x 240 dałbym stały słupek ze względu na rozmiar. W pozostałych może być ruchomy.
a w czym problem?

Bo nie do końca rozumiem?

To gabaryty za duże jak na ruchomy słupek w drewnie?

Ktoś chyba sobie żartuje ze mnie ;)

W PVC można spokojnie wykonać (fakt - z pozioma poprzeczką) wiec skąd ten strach?

jareko, tzn. mogę brać z ruchomym słupkiem ? :D

jesli producent nie zglasz zastrzezen - brac :)

Kilkakrotnie spotkałem sie z oknami drewnianymi o jeszcze większej szerokości (Gebauer, Urzedowski)

Te gabaryty stwarzają kłopoty w PVC ale w drewnie, gdzie szyba moznaby powiedzieć jest wklejona i staje sie elementem dodatkowo scalającym ramiaki - nie widzę klopotu

• 3 years później...

Odświeżam temat.

U mnie w projekcie sa okna tarasowe szerokości 180cm, czyli 2x90. Wysokości chyba 220cm. Napewno okna musza być bez poziomej poprzeczki i z ruchomym słupkiem. Myslałam o oknach PCV. Czy z takimi oknami nie będzie problmu i w trakcie zamawiania i zwłaszcza w uzytkowaniu? Jesli okna miały by się okazac za szerokie to doradźcie jaka maksymalna szerokośc będzie odpowiednia dla okien plastikowych i drewnianych, bo tych jeszcze nie skreslam, a wnioskuje po postach jareko że sa mocniejsze i na większe szerokosci można sobie pozwolić

• 3 months później...

Firmy nagminnie robią okna balkonowe, bez poprzeczki w kolorze o wielkości ok 180x230 a często i większe. Sam też popełniłem takich wiele, z tym że czasem mam wrażenie, że poprzeczka by co nieco im pomogła /usztyniła i nie byłoby potrzeby regulacji.

W drewnie balkony mają podwójny ramiak na dole, przez co są na starcie dodatkowo wzmocnione.