e-Mandzia 21.11.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jak w temacie - stoimy przed dylematem, chcemy kupić okna drewniane. To, że ruchomy słupek jest estetyczniejszy, daje poczucie większej przestrzeni, to wiem, ale czy okno nie bedzie się opuszczało ?, a w związku z tym nie wypaczy się.... ? Wymairy (bo wiem, że to istotna sprawa): szer. x wys. - 150 x 170 - 180 x 240 - 120 x 150 - 180 x 240 Proszę Was o opinie, lub doświadczenia. Dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 21.11.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jak w temacie - stoimy przed dylematem, chcemy kupić okna drewniane. To, że ruchomy słupek jest estetyczniejszy, daje poczucie większej przestrzeni, to wiem, ale czy okno nie bedzie się opuszczało ?, a w związku z tym nie wypaczy się.... ? Wymairy (bo wiem, że to istotna sprawa): szer. x wys. - 150 x 170 - 180 x 240 - 120 x 150 - 180 x 240 Proszę Was o opinie, lub doświadczenia. Dzięki, pozdrawiam Ja mam 3 okna balkonowe 180x240 wziąłem 2 ze stałym słupkiem i jedno z ruchomym, by mieć szersze wyjście na taras każde okno balkonowe jest dość ciężkie - jeśli będzie stale otwarte może się odchylac na zawiasach - do stałego otwarcia - najlepiej okna z uchyłem. Co do sztywności okna - wazny jest nie tyle słupek co pozioma poprzeczka w ok. 1/5 okna. Ja mam bez poprzeczek - producent Oknoplast Kraków. tak wyglądają: http://images30.fotosik.pl/69/262c982e40eb190b.jpg według mnie są takei "zgrabniejsze" od tych z poprzeczką. Tamte kojarzą mi się z blokowiskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.11.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 W tych 180 x 240 dałbym stały słupek ze względu na rozmiar. W pozostałych może być ruchomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 21.11.2007 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Ja mam 3 okna balkonowe 180x240 wziąłem 2 ze stałym słupkiem i jedno z ruchomym, by mieć szersze wyjście na taras każde okno balkonowe jest dość ciężkie - jeśli będzie stale otwarte może się odchylac na zawiasach - do stałego otwarcia - najlepiej okna z uchyłem. Co do sztywności okna - wazny jest nie tyle słupek co pozioma poprzeczka w ok. 1/5 okna. Ja mam bez poprzeczek - producent Oknoplast Kraków. No właśnie, o to szersze wyjście chodzi carringtontomas, masz możliwość porównania, bo masz dwa rodzaje, jak długo je użytkujesz i czy dobrze myślę, że te z ruchomym słupkiem są częściej otwarte, a jeśli tak, to jak często ? i jeszce jedno pytanie, czy coś u Ciebie się dzieje ? - opuściły się ? Dzięki za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 21.11.2007 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 W tych 180 x 240 dałbym stały słupek ze względu na rozmiar. W pozostałych może być ruchomy. To fakt, że logiczniejsze jest dać słupek, ale mi się marzą takie szerokie i dlatego proszę o opinie - chyba liczę jednak na to, że mnie ktoś uspokoi i marzenia o szerokim wyjsciu na taras się spełnią Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 21.11.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Niestety nie pomogę Ci bo jeszcze nie mieszkam - z uwagi na obecną pore roku dzrwi są cały czas zamkniete. Jednak moi rodzice mają drzwo z ruchomym słupkiem od 8 lat - nie maja żadnych problemów z użytkowaniem. Przecież w drzwiach z ruchomym słupkiem nie trzeba za każdym razem otwierac obu skrzydeł - tutaj decyzja należy do Ciebie - Inna sprawa to producent okien. Tak na marginesie to ja mam 2 podwójne okna w salonie, jedno na stronę wschodnią (ruchomy słupek) oraz od południa (słupek stały), dlatego nei zastanawiałem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 21.11.2007 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jak się cieszę, że rodzice Twoi nie mają problemu użytkując takie okna 8 lat. Ja mam dwa okna balkonowe (na razie tylko otwory) w salonie od strony zachodniej, stoję przed wyborem Urzędowski albo M&S. M&S w standardzie mają ruchome słupki, u Urzędowskiego na zamówienie, ale przecież ten pierwszy nie jest złym producentem, zatem jako standard stosowałby ruchome słupki i narażał swoje produkty na reklamacje ? - pocieszam się, że nie Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.11.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 W tych 180 x 240 dałbym stały słupek ze względu na rozmiar. W pozostałych może być ruchomy.a w czym problem? Bo nie do końca rozumiem? To gabaryty za duże jak na ruchomy słupek w drewnie? Ktoś chyba sobie żartuje ze mnie W PVC można spokojnie wykonać (fakt - z pozioma poprzeczką) wiec skąd ten strach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 21.11.2007 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 jareko, tzn. mogę brać z ruchomym słupkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.11.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 jareko, tzn. mogę brać z ruchomym słupkiem ? jesli producent nie zglasz zastrzezen - brac Kilkakrotnie spotkałem sie z oknami drewnianymi o jeszcze większej szerokości (Gebauer, Urzedowski) Te gabaryty stwarzają kłopoty w PVC ale w drewnie, gdzie szyba moznaby powiedzieć jest wklejona i staje sie elementem dodatkowo scalającym ramiaki - nie widzę klopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 22.11.2007 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 jareko, dzięki tak naprawdę, to to chciałam usłyszeć - biorę Dziękuję wszystki, że zechcieli podzielić się swoimi opiniami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 22.04.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Odświeżam temat.U mnie w projekcie sa okna tarasowe szerokości 180cm, czyli 2x90. Wysokości chyba 220cm. Napewno okna musza być bez poziomej poprzeczki i z ruchomym słupkiem. Myslałam o oknach PCV. Czy z takimi oknami nie będzie problmu i w trakcie zamawiania i zwłaszcza w uzytkowaniu? Jesli okna miały by się okazac za szerokie to doradźcie jaka maksymalna szerokośc będzie odpowiednia dla okien plastikowych i drewnianych, bo tych jeszcze nie skreslam, a wnioskuje po postach jareko że sa mocniejsze i na większe szerokosci można sobie pozwolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evitare 26.07.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Ja także odświeżam temat i przyłączam się do Mariki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.07.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Firmy nagminnie robią okna balkonowe, bez poprzeczki w kolorze o wielkości ok 180x230 a często i większe. Sam też popełniłem takich wiele, z tym że czasem mam wrażenie, że poprzeczka by co nieco im pomogła /usztyniła i nie byłoby potrzeby regulacji.W drewnie balkony mają podwójny ramiak na dole, przez co są na starcie dodatkowo wzmocnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts