Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykrywacz przewodów miedzianych

piotru7

Recommended Posts

Witam

Może ktoś polecić jakiś wykrywacz przewodów miedzianych,

który sprawdziłby się nie tylko jak są przewody pod napięciem

ale i potrafiłby wykryć przewody bez napiecia pod tynkiem.

No i cena żeby nie była zbyt wygórowana :)

bo te marketowe wykrywacze to są dobre tylko do wykrycia gniazdka

z napięciem :D

Chcę zakupić taki przyrząd, stąd moje pytanie.

Widziałem już wykrywacze Bosha za 110 zl, ale nie wiem

jak chodzą w praktyce. na przewodach bez napięcia

Nie chodzą - wierz mi.

A jesli chcesz się przekonać, to weź w sklepie kawałek drutu miedzianego, poproś Pana, żeby Ci taki przyrząd odpakował, wsadź baterię i spróbuj.

Oczywiście drut połóż luzem np. na stole.

W ogólności to się nie da: możesz wykryć albo coś, co ma inne właściwości magnetyczne od otoczenia, albo coś, co wytwarza jakieś pole - elektryczne lub magnetyczne.

Przewód miedziany bez napięcia nie spełnia żadnego z tych wymagań. Pozostaje rentgen ;) albo odkuwanie tynku ;)

Super.

Niezupełnie

bo można wykryć zmianę gęstości otoczenia (muru)

i tak właśnie działają "profesjonalne" wykrywacze

Tzn jak chcesz zmierzyć gęstość bez pobierania próbki o określonej objętości i bez ważenia jej?

To się nie da (a raczej da się - rentgenem).

Profesjonalne wykrywacze metali (takie, jak do szukania skarbów) wykorzystują dwa zjawiska:

1. zmianę właściwości magnetycznych (czyli wykrywane są ferromagnetyki: żelazo, chrom itp) - to jest banał i to jest jedna z funkcji wykrywaczy "gwoździ" za 30PLN;

2. pojawienie się wtórnego pola elektromagnetycznego na skutek indukowania się w "skarbie" prądów wirowych (wszystkie ciałą przewodzące) - pole to jest nieco przesunięte w fazie w stosunku do pola pobudzającego (ze względu na rezystancję strat materiału), i generuje w cewce wykrywacza metalu napięcie przesunięte w fazie w stosunku do napięcia "pobudzającego". Tak działają np. wykrywacze PI (Pulse Induction) - na cewkę podawane są krótkie impulsy napięcia, i jednocześnie obserwowane jest to, co na cewce się pojawia. W przypadku obecności przedmiotów metalowych, w których wzbudziły się prądy wirowe, impulsy ulegają niewielkiemu "rozmyciu" (wydłużeniu).

Sensowna realizacja takiego wykrywacza, który działałby stabilnie i powtarzalnie, wymaga b. stabilnego (czasowo i amplitudowo) źródła impulsów i możliwości dokładnego pomiaru czasu i napięcia - obecnie zwykle robi się to cyfrowo na jakimś procesorku i przetworniku A/C. A skoro procesorek, to z zasady takie urządzenia będą miały wyświetlacz LCD.

A więc, jeśli ten Bosch ma display LCD, to być może umie wykryć kable bez napięcia. Sądzę jednak, że poniżej 1000PLN takiego urządzenia nie kupisz.

W/g mnie najlepiej sprawdzić w sklepie - jeśli wyłapiesz z odległości 5cm prosty kawałek drutu 1mm2 leżący na stole, to może-może...

Lepszy opis tego jest tu: http://www.muratorplus.pl/technika/urzadzenia/narzedzia_-sprzet/dmf-10-zoom,25453_25539.htm

W sumie wygląda nieźle - sądzę, że wykrywanie drewna w murze odbywa się na zasadzie wykrywania zmiany wilgotności materiału. Oczywiście nie chodzi o pomiar wilgotności na powierzchni, ale o tłumienie pola elektromagnetycznego zależne od wilgotności materiałów (tego patentu do wykrywania skarbów nie da się zastosować :( - ziemia za mokra i odległości za duże).

Procesorek ma, twierdzą że wykrywa miedź bez napięcia z odległości 5cm (tutaj widać, że te dane są nie do końca precyzyjne, bo jasne jest, że kawał blachy miedzianej łatwiej się wykryje, niż przewód telefoniczny 2x0.35 - powinni podać jeszcze rozmiary obiektu wykrywanego z tej odległości).

Być może zadziała ;) a cena, mówiąc szczerze, mnie zaskoczyła - jest niższa, niż myślałem.

Aby ten przewód był do wykrycia - to musi być pod napięciem. Traktując go jako metal - czułość i dokładność pomiaru będzie bardzo niewielka. POdłączenie do tego kabelka napięcia 230V od razu znacznie ułatwi pomiar. Takie wykrywacze pola elektrycznego i metali produkuje taka firma "Satnet" tel. 071 3609 359. Mam ich wykrywacz i jestem b. zadowolony. Cena koło 65zł. :wink:

Kolego, zaopatrz się w najprostrze urządzenie:

http://www.allegro.pl/item268076589_super_wykrywacz_fazer_777_detector.html

a będziesz zadowolony. Uzytkuję coś takiego i sprawsdza się znakomicie.

To urządzenie nie wykryje kabla miedzianego, nie znajdującego się pod napięciem.

Najlepiej przeczytać, o czym jest wątek, zanim się coś napisze :-?

Kolego, zaopatrz się w najprostrze urządzenie:

http://www.allegro.pl/item268076589_super_wykrywacz_fazer_777_detector.html

a będziesz zadowolony. Uzytkuję coś takiego i sprawsdza się znakomicie.

polecam.

http://www.acar.com.pl/katalog/fazer_777.jpg

Taki mam, ale nie jestem zadowolony :(

Owszem jest on dobry do przewodów ale pod napięciem,

a ja jak pisałem potrzebuję do miedzi i bez napięcia

Witam

Może ktoś polecić jakiś wykrywacz przewodów miedzianych,

który sprawdziłby się nie tylko jak są przewody pod napięciem

ale i potrafiłby wykryć przewody bez napiecia pod tynkiem.

No i cena żeby nie była zbyt wygórowana :)

bo te marketowe wykrywacze to są dobre tylko do wykrycia gniazdka

z napięciem :D

Bosch DMF 10

Mi się sprawdził

Pozdr

Piotr

Nie wchodzę w żadne "piezoelektryczne" dyskusje.

Kupiłem Boscha, wykrywa profile alu, drewno, kable bez i pod napięciem i tyle.

Posiada funkcje zoom, można co do centymetra namierzyć przedmiot.

Nie dyskutuje co i jak...wiem z doświadczenia, że działa i jest OK.

Mam tak świeży dom w sensie jego adaptacji, ilości instalacji że po prostu postanowiłem to sobie kupić i mieć spokój....