Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to znaczy ciepło w domu?? - ja myslę, że powyżej 22 st. C

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D

u mnie podobnie ( z temperaturą, nie zębami)

małe wietrzonko przed snem (a że izolację mam skopaną to można okno zamknąć)

grzejniki ruszają automatycznie, gdy temp w pomieszczeniu spadnie do 10-11 st.C

po wietrzonku, są często gorące że hej

wcześniej pisałem, 16 st C dla mnie i kobity optymalnie, potem zaczyna się

opuchlizna ( gdy za gorąco ) rano papa wygląda jak po niezłej imprezie, weź się potem tłumacz :D

za to nie wiem co to wilgoć i skraplanie się gdziekolwiek pary

Ja myślę, że blokowcy są ciepłolubni bo po prostu mają to ciepło za darmo i wolą chodzić z krótkim rękawem niż przykręcić kaloryfery. Jak się przeprowadzi do domu i patrzy na licznik to zaczynamy bardziej lubić zimno. Ja od zawsze byłam zahartowana do zimna, w wynajmowanych mieszkaniach zawsze były nieszczelne okna i marzłam niemiłosiernie. Teraz mam 20 st. i jestem szczęśliwa. I rzeczywiście wolę w zimie gruby sweter i ciepłe skarpety, do czytania kocyk. To takie przytulne. A w sypialni jeszcze chłodniej i przytulny mąż. :D

Darmo to nie jest - za ogrzewanie mojego mieszkania ogrzałoby się spory domek! Ale niestety oszczędzanie polegające na przykręcaniu kaloryferów nie przynosi spodziewanego efektu - mimo magicznych podzielników. Tak naprawdę nikt nie wie, co oznaczają te kreseczki, przecież nie jest to faktyczny pomiar, jeśli nie ma obiektywnych jednostek. Straty ciepła muszą być pokryte tak czy tak przez lokatorów. :cry: :evil:

No niestety za darmo to co najwyżej można w mordę dostać :wink:

Dla porównania w moim poprzednim mieszkanku (wynajem) blok nowy, docieplony w normie, na każde mieszkanie był oddzielny pomiar. Średnio nawet już przy takich temp jak dzisiaj płaciłem ok 70 pln do 100 za ogrzewanie miesięcznie + jakieś 80 za wodę łącznie powiedzmy 150 pln a mieszkanko miałem 38m2 i zawsze ciepełko ok 23 *c

Obecnie domek 115 pow grzanej garaż tyle co od pieca i rozdzielacza.

Obecnie wychodzi mi 15 worków na miesiąc tj około 225 PLN

Powierzchnia wzrozła 3 krotnie a koszty o 50%.

Obecnie w domu nie mam jeszcze sterowania ogrzewaniem ale... temperatura w domy także waha się od 23*c w górę więc jeszcze można coś obciąć z tego.

Co mój post wnosi do tematu hmm..., ale jakoś tak mi się fajnie pisało :wink:

Darmo to nie jest - za ogrzewanie mojego mieszkania ogrzałoby się spory domek! Ale niestety oszczędzanie polegające na przykręcaniu kaloryferów nie przynosi spodziewanego efektu - mimo magicznych podzielników. Tak naprawdę nikt nie wie, co oznaczają te kreseczki, przecież nie jest to faktyczny pomiar, jeśli nie ma obiektywnych jednostek. Straty ciepła muszą być pokryte tak czy tak przez lokatorów. :cry: :evil:

Właśnie o tym myślę, przykręcanie nie daje wymiernych efektów finansowych. A w wielu starych blokach nie ma jeszcze żadnych podzielników.

Temperatura w pomieszczeniu a odczucie ciepła to dwie różne sprawy.W domu mam ustawione:22 dzień i 20 noc.Wstaję rano,jest 20,5,chodzę w pidżamie i jest mi ciepło.Jadę do pracy,w gabinecie 20,5,jestem w ciepłych butach flanelowej koszuli , grubym swetrze i jest mi chłodnawo. :lol:

no nie, Jrrzy, żeby w gabinecie 8) we falelowej koszuli i swetrze :o :lol: :lol: to już przesadziłeś :wink: :wink: Pozdrawiam Cię serdecznie :p

20,5 i jest ok, ale zimą nie lubię chodzić nago po domu, wyznaję zasadę: jest zima to musi być zimno :D (latem se polatam na golasa 8) )