Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie .Mój majster mnie pyta czy zaczynamy fundamnt w przyszłym tygodniu bo ma byc +5,+9 stopni.

Czy warto zaczynac czy już sobie odpuscić i zaczać na wiosne.

Przepraszam ale nie mam kogo o to zapytac :(

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/91486-przepraszam-ale-musz%C4%99-was-spytacczy-zaczynac-fundament/

Nie, bo idzie zima i można w każdej chwili spodziewać się większych mrozów,

a nie ma nic gorszego dla fundamentów, jak mróz.

w gruntach wysadzinowych bym dodał

Temperatury plusowe mają się utrzymać tylko do początku grudnia, potem prawdziwa zima. Jeśli zdążysz - OK, zostawisz na stanie zero - fundamenty z zalaną posadzką na gruncie. Tak jest zgodnie ze sztuką i bezpiecznie. Gorzej jeśli nie zdążysz, a nie daj Boże jeśli okaże się że masz wysoko wodę i w fundamentach będzie stała woda :roll:

Chodzi o wody gruntowe .Bo badaniach gruntu przez geologa w okresie jezienno -wiosennym na 1,5 m

Kurcze co nagle to podiable chyba ...Jeszcze mój fundament bardzo bardzo wysoki :(

LAĆ !!! sa domieszki do betonów do - 5 stopni. zresztą fundament jest zagłębiony w ziemi czyli w wykopie tak ? to co mu "mróż" raczej mrozeczek przeszkodzi ? znawet jak będzie to warstwa betonu nei zwiąże na samej powierzchni betonu czyli do około 2-3mm.

Nie przesadzajcie.

Zresztą roboty betonowe do -5 stopni można spokojnie prowadzić tymbardziej kiedy mróz nie jest ciągły lecz tylko rankami.

Pozdrawiam

LAĆ !!! sa domieszki do betonów do - 5 stopni. zresztą fundament jest zagłębiony w ziemi czyli w wykopie tak ? to co mu "mróż" raczej mrozeczek przeszkodzi ? znawet jak będzie to warstwa betonu nei zwiąże na samej powierzchni betonu czyli do około 2-3mm.

Nie przesadzajcie.

Zresztą roboty betonowe do -5 stopni można spokojnie prowadzić tymbardziej kiedy mróz nie jest ciągły lecz tylko rankami.

Pozdrawiam

Ręce mi opadają na takie "cudowne rady".

Jasne że można lać, murować ściany fundamentowe i w międzyczasie dawać na mszę żeby ten "mrozeczek" nie wyniósł -15. :-?

lać/nie lać lać/nie lać lać/nie lać lać/nie lać lać/nie lać

ilu ludzi tyle opinii

zrobić rejestr ryzyka ( :D )

przeanalizować ile może trwać "zalewanie"

skorelować to z prognozami pogody

przeanalizować co można zrobić, żeby w razie niemca zabezpieczyć fundamenty

i podjąć decyzję

jeżeli 1,5m woda wiosną i jesienią - to są zazwyczaj max poziomy wód gruntowych

szkody może spowodować mróz w gruncie nawodnionym, jeżeli dowali, lub róeno trzyma dłuższy czas

same lawy jak się obsypie po bokach to przecież da generalnie 40cm "izolacji" przed przemarzaniem

ale przecież następne pytanie będzie takie:

"Jednak zaryzykowałem i przedwczoraj wylałem ławę czy można już zaczynać murować na niej ściany fundamentowe bo zapowiadają -7 stopni mrozu ??" 8)

biedactwo nie ma szeryfa :(

Sylwia33, gdzie kierbud???

Chyba musi mieć jakiegoś - chociaż na papierze ...

Zauważyłem że niektórzy to przeceniają rolę kierbuda na budowie :)

Pewnie są na świecie jakieś "Super Szeryfy", którzy angażują się w tematy prowadzonej budowy, ale większość tylko wpadnie na budowę ze dwa razy, podbija dziennik budowy i kasuje pieniądze.

Gość M@riusz_Radom

Jak masz wylane lawy to murować, potem zaizolować, przyłożyć styropian i obsypać całość.

Jak nie masz ław to nie zaczynaj - tydzień czasu będą Tobie stały ławy i wiązał beton - a w grudniu może już być różnie z temperaturą .

szeryf nie jest od stania jak kat nad dobrą duszą i robienia za kogoś, żeby było dobrze, ale od przeanalizowania za i przeciw zaczynania jakiejkolwiek roboty i podjęcia decyzji, do tego nawet "papierowy" powinien się poczuwać

beton nie będzie wiązal tydzień, on może wiązać i lata

fundamenty można zrobić w tydzień, dwa, tylko trzeba to umieć zorganizować i tu jest pole do popisu, a że nikomu tak naprawdę nie che się mysleć (wykonawca, "szeryf" i każdy, kto mając wiedzę mógłby), to trzeba dogłębnie rozważyć

Gość M@riusz_Radom

beton nie będzie wiązal tydzień, on może wiązać i lata

Mój KB stwierdził, że na dobrą sprawę można murować bloczki i po 3 dniach ALE on zaleca odczekać z tydzień czasu ( przy uśrednionej temperaturze dobowej około 2 oC ) ;)

biedactwo nie ma szeryfa :(

Sylwia33, gdzie kierbud???

Chyba musi mieć jakiegoś - chociaż na papierze ...

Zauważyłem że niektórzy to przeceniają rolę kierbuda na budowie :)

Pewnie są na świecie jakieś "Super Szeryfy", którzy angażują się w tematy prowadzonej budowy, ale większość tylko wpadnie na budowę ze dwa razy, podbija dziennik budowy i kasuje pieniądze.

No to ja jakiś dziwny przypadek jestem, bo mój kierbud potrafi odpowiedzieć na kluczowe pytania przynajmniej dot. konstrukcji :wink: