Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

LAĆ !!! sa domieszki do betonów do - 5 stopni. zresztą fundament jest zagłębiony w ziemi czyli w wykopie tak ? to co mu "mróż" raczej mrozeczek przeszkodzi ? znawet jak będzie to warstwa betonu nei zwiąże na samej powierzchni betonu czyli do około 2-3mm.

Nie przesadzajcie.

Zresztą roboty betonowe do -5 stopni można spokojnie prowadzić tymbardziej kiedy mróz nie jest ciągły lecz tylko rankami.

Pozdrawiam

Ręce mi opadają na takie "cudowne rady".

Jasne że można lać, murować ściany fundamentowe i w międzyczasie dawać na mszę żeby ten "mrozeczek" nie wyniósł -15. :-?

Witaj kolezanko :)

a moge zadac pytanie jakie kierunek wykształcenia i ile lat praktyki zawodowej w tym kierunkumasz skoro tak negujesz moja wypowiedź :)?

nie pisze o bezmyslnym laniu betonu, lecz o pracach prowadzonych rozsądnie w zakresie wylewania fundamentów zagłębionych w ziemi i okresliłem wysokości temperatur gdzie mogą być one prowadzone .

Pozdrawiam

LAĆ !!! sa domieszki do betonów do - 5 stopni. zresztą fundament jest zagłębiony w ziemi czyli w wykopie tak ? to co mu "mróż" raczej mrozeczek przeszkodzi ? znawet jak będzie to warstwa betonu nei zwiąże na samej powierzchni betonu czyli do około 2-3mm.

Nie przesadzajcie.

Zresztą roboty betonowe do -5 stopni można spokojnie prowadzić tymbardziej kiedy mróz nie jest ciągły lecz tylko rankami.

Pozdrawiam

Ręce mi opadają na takie "cudowne rady".

Jasne że można lać, murować ściany fundamentowe i w międzyczasie dawać na mszę żeby ten "mrozeczek" nie wyniósł -15. :-?

Witaj kolezanko :)

a moge zadac pytanie jakie kierunek wykształcenia i ile lat praktyki zawodowej w tym kierunkumasz skoro tak negujesz moja wypowiedź :)?

nie pisze o bezmyslnym laniu betonu, lecz o pracach prowadzonych rozsądnie w zakresie wylewania fundamentów zagłębionych w ziemi i okresliłem wysokości temperatur gdzie mogą być one prowadzone .

Pozdrawiam

Teoretyk? :wink:

Ja jak wszyscy tutaj - doktorat na budowlance 8)

Tylko że ja tym razem mówię o końcu listopada.

My możemyn sobie udowadniać że można albo nie można, a z problemem zostanie... sylwia33. Ja miałam na myśli tylko dobrą radę - zysk z ropoczęcia budowy żaden, chyba że tylko wykonawcy, bo już jakaś kasa wpadnie.

A tak BTW - przestała się odzywać :wink:

A my zdecydowanie do frakcji "LAĆ". Tydzień temu wylaliśmy, się wiązało,

a we wtorek panowie zaczynają murować bloczki! Beton mamy "zimowy". Zasypiemy i czekamy na ocieplenie. Dodam, że prognozy pogody tzw. długofalowe mamy oblatane we wszystkie strony i nie tylko z powodu planowanego wyjazdu na narty! Zawsze to trochę do przodu! A dwa tygodnie na budowie bywają bardzo ważne!