Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Hani i Roberta - projekt indywidualny

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja takze przylaczam sie do gratulacji, dom jest piekny.

Chcialbym odniesc sie do poruszanego gdzies trze str wczesniej materialu:

heraklith.

Jakie sa koszty takiego materiału?

Rozmawialem z przedstawicielem firmy interior Zachod, ktory doradzil mi zastosowac na podbitkę raczej płyty cementowe (??? swoją drogą ciekawy materiał).

pozdrawiam

Marek

Dzieki za mile słowa :)

Ja użyłem takich: Oto aktualna strona: http://www.knaufinsulation.pl/pl/products/heratekta-m3

Koszt w 2007 zł ok. 40zł m2 za płytę M3 (gr.3cm).

Plyty sa podobne do cementowych ale w środku mają styropian i są pewnie przez to lżejsze i mają lepszą izolacyjność.

Pozdro

bobi

a Ty nadal cierpliwie odpowiadasz na pytania? :o nie tylko Twój dom jest niesamowity. jego właściciel również :D

ja wracam do tematu rynien. będę kupować w przyszłym tygodniu i mam do wyboru takie zwykłe (spod walca) albo patynowane.

jakbyś mial wybierać to z perspektywy czasu patrząc na to jak ci patynują które byś wybral? to 200 zł różnicy

Bobi, wielkie dzieki za odp, no i jak widze takze za cierpliwosc dla pytajacych :)

Dzis rozmawialem z majstrem/dekarzem/goralem. Najwyrazniej w mojej okolicy nikt nie wie jak zrobic taka podbitke.

Fachowcow zadziwil brak blachy pod rynnami - wg nich tam MUSI byc blacha :)

Najwyrazniej kosmiczna technologia plyt z naniesionym klejem i tynkiem ich przerosla.

Czy po dluzszym uzytkwaniu takie rozwiazanie (otynkowanie naroznika pod rynna) zdaje egzamin?

pozdrawiam

m

bobi

a Ty nadal cierpliwie odpowiadasz na pytania? :o nie tylko Twój dom jest niesamowity. jego właściciel również :D

ja wracam do tematu rynien. będę kupować w przyszłym tygodniu i mam do wyboru takie zwykłe (spod walca) albo patynowane.

jakbyś mial wybierać to z perspektywy czasu patrząc na to jak ci patynują które byś wybral? to 200 zł różnicy

teraz wybrałbym te bardziej patynowane, ponieważ te moje zbyt szybko sie nie patynuja, a minął już rok :)

Pozdro

Bobi, wielkie dzieki za odp, no i jak widze takze za cierpliwosc dla pytajacych :)

Dzis rozmawialem z majstrem/dekarzem/goralem. Najwyrazniej w mojej okolicy nikt nie wie jak zrobic taka podbitke.

Fachowcow zadziwil brak blachy pod rynnami - wg nich tam MUSI byc blacha :)

Najwyrazniej kosmiczna technologia plyt z naniesionym klejem i tynkiem ich przerosla.

Czy po dluzszym uzytkwaniu takie rozwiazanie (otynkowanie naroznika pod rynna) zdaje egzamin?

pozdrawiam

m

pod rynnami powinna byc blacha :) będziemy teraz ją zakładać, ale bardziej ze względów estetycznych niż praktycznych. Brakowało nam tego wykończenia dachu. Jednak dotychczas nie mieliśmy problemów, ponieważ papa zachodziła pod rynny, więc woda nie przedostawała się pod podbitkę :)

pozdro

Patrząc na pierwsze zdjęcie myślałam, że to animacja komputerowa...

SUPER, GRATULUJĘ JESZCZE RAZ

Czy mógłbyś napisać jak wykonana jest "podbitka"? Bo to już nie podbitka i nie wiem jak nazywa się taka przestrzeń pomiędzy murem a dachem....

Jak sie robi taką podbitkę? Gdzie te płyty się kupuje? Cyz po ociepleniu domu można wykonać taką podbitkę? Jak to wyglada finansowo?

Podbitka wykonana jest z płyt heratekta M3 Płyty były przykrecone do łat drewnianych i profili aluminiowych, na nie klej,siatka,tynk mineralny. Wykonane po obłozeniu domu wełną i po nałożeniu siatki (zdjecie). Aktualne ceny i przedstawiciele na stronie www ktora podalem w poscie powyzwj.

Ponizej zdjecie które udało mi się znaleść:

http://images33.fotosik.pl/59/ca89a2be1e401319.jpg

• 1 month później...