Adam T. 08.08.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 kibelek i łazienka małe (to drugie oczywiście z okienkiem). W łazience jest grzejnik drabinkowy - no i właśnie.Czy wystarczą kratki wentylacji grawitacyjnej czy KONIECZNE musi być zainstalowanie wentylatorka w kratce w celu przyspieszenia wymiany powietrza np. po kompaniu się (załączany czasowo)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokas 09.08.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Teoretycznie wystarczy wentylacja grawitacyjna. Uważam jednak, że w tych pomieszczeniech powinno się zastosować wentylatorki. W łazience ze sterownikiem higrostatycznym, reaguje na wilgotność pomieszczenia. W kibelku z wyłącznikiem czasowym połaczonym z oświetleniem, włącza się w momencie załączenia światła, wyłącza kilka minut po zgaszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 09.08.2003 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 U mnie grawitacyjna działa bardzo dobrze i nie mam okienka. Należy tylko dopilnować, żeby drzwi na dole miały otwory. Wentylatory lubią hałasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michy 19.11.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam serdecznie. Szukam porady jak rozwiązać wentylacje w mojej łazience. Nie chcę zakładać nowego wątku, więc podpiąłem się pod ten. Moja łazienka powstała z połączenia łazienki i ubikacji i dzięki temu mam dwa oddzielne piony wentylacyjne (są one przypisane tylko do mojego mieszkania, mieszkam w bloku 3 piętrowym, na 2 piętrze). Oprócz nich jest jeszcze w mieszkaniu jeden pion wentylacyjny (też przypisany tylko do mojego mieszkania), w kuchni - będzie do niego podłączony okap mechaniczny (kuchenka będzie elektryczna). W całym mieszkaniu mam nawiewniki w oknach. Planowałem w łazience zamontować do jednego kanału wentylator, tak aby przyspieszyć wymianę powietrza podczas korzystania z łazienki, a na drugi kanał wentylacyjny założyć jedynie kratkę i mieć wentylacje grawitacyjną, by zachować w mieszkaniu stały przepływ powietrza z sypialni i salonu, w kierunku łazienki. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Czy przypadkiem włączony wentylator w łazience, na jednym z pionów wentylacyjnych, nie będzie powodować, że drugi pion wentylacyjny zamiast usuwać powietrze na zewnątrz, będzie je zaciągać? Czy w ogóle zastosowanie wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej jest dozwolone w jednym pomieszczeniu? Znalazłem na ten temat dwie, różniące się od siebie odpowiedzi i nie wiem która jest poprawna: jedna z odpowiedzi brzmiała, że w żadnym wypadku nie wolno łączyć tych dwóch typów wentylacji, a druga brzmiała, że nie wolno tylko wówczas, gdy w pomieszczeniu jest urządzenie z otwartą komorą spalania (u mnie w mieszkaniu takiego urządzenia nie będzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 19.11.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Praktycznie, mozesz miec "cofke" z komina bez wentylatora jesli nie bedzie dostatecznie duzo "swiezego" powietrza.Spokojnie mozesz tak zrobic ale zaslon te druga kratke, np. kratka zaluzjowa itp.W lazience chyba nie powinienes miec nawiewnika w oknie? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 19.11.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Łączenie wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną jest zabronione właśnie ze względu na możliwość cofki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 19.11.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Nie wolno łączyć wentylacji mechanicznej wyciągowej z grawitacyjną. Tu nie tylko chodzi o urządzenia z otwartą komora spalania. Wentylator na jednym z kanałów może spowodować nawiewanie z innego np.: najbliższego kanału wentylacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michy 19.11.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Zapomniałem napisać, że łazienka jest bez okna (okna z nawiewnikami są w sypialniach i salonie połączonym z kuchnią) Zasłaniając kratkę nie będę miał swobodnego przepływu powietrza z pokoi do łazienki, czyli nie będzie zastosowana ta idea wentylacji grawitacyjnej z zastosowaniem nawiewników w pomieszczeniach z czystym powietrzem i kanału wentylacyjnego w pomieszczeniu z powietrzem brudnym/wilgotnym (no chyba, że za każdym razem otwierać/zamykać żaluzje, ale taka konieczność pamiętania o manualnej czynności nie podoba mi się)... w takiej sytuacji może lepiej byłoby zamontować od razu dwa wentylatory w łazience (po jednym na każdym pionie wentylacyjnym) - byłaby większa wydajność wentylacji i ustawić te wentylatory tak, aby np raz na godzinę włączyły się na kilka minut, aby wymusić ruch powietrza z pokoi, do łazienki (zasilanie dla wentylatora jest przygotowane na oddzielnym obwodzie i instalacja elektryczna w domu jest tzw "inteligentna", więc mógłbym bez większego problemu zaprogramowania kiedy wentylatory mają pracować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 19.11.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Michy - jak byś do tego dołączył wentylator w kuchni to masz już wentylację mechaniczną wywiewną.Jak nie podłączysz to dalej masz mieszaną - istnieje możliwość zaciągnięcia powietrza kratką w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michy 19.11.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Jak wspominałem wcześniej, w kuchni będzie okap mechaniczny (czyli po prostu z wentylatorem) podłączony do pionu wentylacyjnego (czyli nie będzie żadnej kratki)... w takim razie wychodzi na to, że będę miał wentylację mechaniczną wywiewną (skoro nie można mieszać wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną, to zamontuje w łazience dwa wentylatory). Pytanie tylko, czy wentylacja mechaniczna wywiewna to dobre rozwiązanie? Cieszyć się? Czy może mógłbym coś zrobić lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 19.11.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Cieszyć się Aby uzyskać 1 wymianę na godzinę powietrza policz sobie kubaturę mieszkania (powierzchnia x wysokość) powiedzmy że będzie to 50m2 x 2,5 m = 125 m3 Więc 3 wentylatorki powinny mieć wydajność 125 m3 /h - oczywiście jest to niewielka wydajność więc jak kupisz większe to podziel sobie na czas pracy i czas przerwy. Np. takim przekaźniczkiem: http://www.elkoep.pl/crm-2h-4~1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michy 19.11.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Dziękuję bardzo za wszystkie informacje. Bardzo mi pomogliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 20.11.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Jak wspominałem wcześniej, w kuchni będzie okap mechaniczny (czyli po prostu z wentylatorem) podłączony do pionu wentylacyjnego (czyli nie będzie żadnej kratki)... w takim razie wychodzi na to, że będę miał wentylację mechaniczną wywiewną (skoro nie można mieszać wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną, to zamontuje w łazience dwa wentylatory). Pytanie tylko, czy wentylacja mechaniczna wywiewna to dobre rozwiązanie? Cieszyć się? Czy może mógłbym coś zrobić lepiej? Możesz mieć "cofkę" z okapu w kuchni jak zadziałają 2 wentylatory w łazience ! Jeśli masz 2 kanały w łazience - to went. grawitacyjna powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.11.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Cieszyć się? Czy może mógłbym coś zrobić lepiej? Aby uniknąć "cofki" (zaciągania) możesz zastosować wentylatory z zaworami zwrotnymi ("klapka" na osi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.11.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Mamy w kuchni podpięty wyciąg do tego samego kanału co "kratka". W mieszkaniu - kawalerce mamy tylko dwa kanały (łazienka, kuchnia-pokój), nie rozumiem dlaczego tak to zrobiono, blok jest w miarę nowy, multimedialny, dobrze zbudowany, energooszczędny, bez gazowy.Jak włączamy wyciąg to zamykamy kratkę - specjalnie taką kupiliśmy widząc co się dzieje, bo się robi cofka, jak wyciąg jest wyłączony to jest normalny ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.11.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 A jak się to ma do tego że w kuchni jaką być 2 kanały wentylacyjne jeden z kratka a drugi dla okapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.11.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 kibelek i łazienka małe (to drugie oczywiście z okienkiem). W łazience jest grzejnik drabinkowy - no i właśnie. Czy wystarczą kratki wentylacji grawitacyjnej czy KONIECZNE musi być zainstalowanie wentylatorka w kratce w celu przyspieszenia wymiany powietrza np. po kompaniu się (załączany czasowo)? Latem z całą pewnością kanały wentylacji grawitacyjnej nie wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts