Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

CZESC -DZIEKI ZA ODZEW.

Sprawa jest taka ze nie mam ogrzewania a warunki techniczne sa bardzo ciezkie,bo

kotłowni na wegiel nie ma(brak miejsca na piec ,wegiel itp)

Piec gazowy(nie ma gazu)- a i ogrzewanie gazowe to spore wydatki

Piec elektryczny mozliwe ale z tego co czytam na forum to bankructwo

pompy ciepła i kolektory odpada za duzy naklad inwestycji

Wiec juz sam nie wiem. Co mam zrobic.

Jedyne co jest to kominek 14kw z dgp wlasnego wykonania,oraz zamontowany na komin wymiennik wody .temperatura na grzejniku po 45 min palenia to 50-60 st ale jest tylko 1 grzejnik,wiec nie ma co liczyc na temperature

To jest mój big big problem,nie dajacy mi zasnać.

Najlepiej to by bylo jak bym mial cos za paliwo stałe z rozprowadzeniem na grzejniki???

jak np piec kaflowy + podkowa ale to rozwiazanie jest dosc stare i malo praktyczne

Moze macie jakis pomysl??prosze wysilcie sie

https://forum.murator.pl/topic/91503-ogrzewanie/

CZESC -DZIEKI ZA ODZEW.

Sprawa jest taka ze nie mam ogrzewania ani wody c.w.u a warunki techniczne sa bardzo ciezkie,bo

kotłowni na wegiel nie ma(brak miejsca na piec ,wegiel itp)

Piec gazowy(nie ma gazu)- a i ogrzewanie gazowe to spore wydatki

Piec elektryczny mozliwe ale z tego co czytam na forum to bankructwo

pompy ciepła i kolektory odpada za duzy naklad inwestycji

Wiec juz sam nie wiem. Co mam zrobic.

Jedyne co jest to kominek 14kw z dgp wlasnego wykonania,oraz zamontowany na komin wymiennik wody .temperatura na grzejniku po 45 min palenia to 50-60 st ale jest tylko 1 grzejnik,wiec nie ma co liczyc na temperature

To jest mój big big problem,nie dajacy mi zasnać.

Najlepiej to by bylo jak bym mial cos za paliwo stałe z rozprowadzeniem na grzejniki???jakis piec Co naa niewiem wegiel,lub cos innego ale taki co moze stac w salonie czyli ładny piec,estetyczny itp

jak np piec kaflowy + podkowa ale to rozwiazanie jest dosc stare i malo praktyczne

moze tez klima z grzaniem.ponoc sa oszczedne nawet?

Wiem ze moj post jest haotyczny i bez skladu ale no nie wiem jak wam przyblizyc sytuaje.

Moze macie jakis pomysl??prosze wysilcie sie

https://forum.murator.pl/topic/91503-ogrzewanie/#findComment-2141804

Jak już masz kominek to go trzeba wykorzystywać. Do kompletu dostawiłbym bufor, 500-1000 litrów, z wbudowanymi grzałkami, tak aby tą wodę podgrzać w razie potrzeby prądem, ale w II taryfie. Ogrzewanie mieszane z DGP a tam gdzie nie dociera powiesić kaloryfery.

Co jeszcze można? Wymienić kominek na taki z płaszczem wodnym, wtedy bufor nabiera dodatkowego sensu. No i powiesić odpowiednią ilość grzejników.

https://forum.murator.pl/topic/91503-ogrzewanie/#findComment-2144740