Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pole do popisu dla prawdziwych doradcow

psm

Recommended Posts

Mam zamiar zamieszkac w domu niedaleko Lublina.Dom jest parterowy ze strychem nad cala powierzchnia,z dwuspadowym dachem pokrytym eternitem(do wymiany oczywiscie).do mojej dyspozycji bedzie polowa domu i strych(zamierzam go zagospodarowac).W domu nie ma lazienki.Kanalizacja ma byc podlaczona w przyszlym roku(tak mowia w gminie).Nie ma tez ogrzewania centralnego.

chce wyremontowac go jak najmniejszym nakladem finansowym gdyz nie jestem zamoznym czlowiekiem i wszelkie rady,pomysly i dyskusje beda mile widziane,dziekuje!!!

Na poczatek moze takie pytanie;Czy moge zaczac budowe lazienki jesli do domu nie jest podlaczona kanalizacja?wybaczcie jesli te pytania beda momentami banalne albo wrecz nie na miejscu,na posesji nie ma szamba i chyba nie ma narazie sensu kopanie go skoro maja podlaczyc ta kanalizacje niedlugo...

No ok,tyle sie domyslam,ale zanim skoncze moze podlaczenie bedzie bliskie a i tak przecierz nikt mi w domu za darmo tej kanalizacji nie podlaczy.

Wiec spytam moze tak,czy moge robic instalacje kanalizacyjna w domu zanim jeszcze podlacza odplyw?Jak tak to od czego powinienem zaczac?

zorientuj się w którym miejscu będziesz podłączony i w ta stronę wyprowadzaj rurę kanalizacyjną. Nie bardzo rozumiem, gdzie widzisz problem :roll:

jeśli nie możesz się zorientować na miejscu, to w gminie mają dokumentację. wystarczy u nich popatrzeć.

• 1 month później...
No ok,tyle sie domyslam,ale zanim skoncze moze podlaczenie bedzie bliskie a i tak przecierz nikt mi w domu za darmo tej kanalizacji nie podlaczy.

Wiec spytam moze tak,czy moge robic instalacje kanalizacyjna w domu zanim jeszcze podlacza odplyw?Jak tak to od czego powinienem zaczac?

Czy prace związane z kanalizacją w Twojej gminie czy miejscowości się już rozpoczęły? czy dokumentacja już gotowa? przetarg na wykonawcę już zamknięty?

jeżeli nie to nie licz na szybkie wykonanie kanalizcji..

tak jak wczesnie Ci radzono... w domu wykonaj wszelakie instalacje, zachowująć kierunek i poziom "wejścia" do ogólnej kanalizacji..

a jeżeli bedzie problem z terminami to po "drodze" jeżeli jest taka możliwość, mozna zrobić szambo niewielkimi kosztami...

Jakoś nie wierzę, że w tej kwesti obiecywane terminy będż dotrzymane...

a potrzeby fizjologiczne nie cierpią czasem zwłoki

No i przed ewentualnym tynkowaniem, czy innym wyrównaniem ścian, zastanów się nad wymianą instalacji elektrycznej. Jeśli po remoncie będziesz potrzebował zgody na zameldowanie się w budynku, to nikt nie odbierze instalacji, jesli nie będzie dostosowana do obecnych przepisów branżowych. A i dla własnej wygody i uniknięcia problemów w przyszłości należaloby się jej dokładnie przyglądnąć, czy odpowiada potrzebom (właściwe rozmieszczenie oświetlenia i gniazd), jaki jest jej stan techniczny itp. itd.