Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem przy malowaniu (już pokonany)

TomekXTR

Recommended Posts

wszystko udało się naprawić

(opis w poscie): http://forum.muratordom.pl/post2186208.htm#2186208

--------------------------stara wiadomość -----------------------------------------------------

Pewnie sporo jest takich postów ale jestem juz w desperacji...

proszę o jakies sugestie:

Jestem na etapie malowania ścian w pokoju.

Ściany były tynkowane "goldbandem" oraz wykończane głądzią "finisz". Później zagruntowane.

Jako farby wybrałem Dulux:

"biała czekolada" - kremowa

"cynamonowy deser" - brązowa.

Z jasna kremową nie było żadnych problemów.

Z brązową na poczatku też nie. Po pomalowaniu 2 warstw gdzieniegdzie widać było jeszcze ze tynk lekko przebija przez farbe. Do tego momentu kolor był jednolity. Postanowiłem położyć ostatnia warstwe.

Tu zaczał sie horror bo po nałożeniu tej warstwy widać każde pociągnięcie wałkiem. Farba na ścianie pozostawia różne odcienie, które nie giną wraz z wysychaniem.

Nie wiem co robie źle... :(

Farba przed każdym malowaniem była starannie mieszana, a odstępy miedzy kolejnymi malowaniami to 24h....

Pisze ten post kiedy jestem na etapie 5 warstwy.... co dalej ?

:(

Pozdrawiam

Tomek

pomalować 3 raz.przebijania.

a czy sciana byla przed malowaniem dobrze zagruntowana?

niewiem jakim walkiem malujesz, niekiedy wina lezy wlasnie po stronie walkow, badz po prostu technice malowania.

ja polecam walki z mikrofibry np. Anzy. sprobuj pomalowc sciane takim walkiem przciagajac go po calej wysokosci sciany i w miare szybko laczyc kolejne pasy tak aby farba nie wysychala na laczeniach kolejno malowanych odcinkow.

Cześć!

Dulux to porządna firma nie sadzę by to była wina farby czy też nieodpowiedniego wałka. Podejrzewam, że problem tkwi w ścianie. Byś może ktoś zagruntował nie do końca suchy tynk odcinają odpływ wilgoci.

Na jasnym kolorze plamy są mniej widoczne, czym kolor ciemniejszy tym plamy bardziej wyraźne. Wielokrotne malowanie nic nie pomorze. Należy cierpliwie czekać aż ściany wyschną.

Powodów plam może być więcej chociażby np: zapylone ściany po cyklinowaniu czy używanie wściekle agresywnych lakierów do parkietu.

Pozdrawiam.

Ps. Gldband jest tynkiem cienkowarstwowym. Nie powinno się go używać jako podstawowej masy tynkarskiej.

Dziękuje za odpowiedzi.

Farby nie były mieszane, są oryginalne z puszek.

Nie wykluczam że wina leży również po stronie tynków i faktycznie prędzej jestem w stanie uwierzyć w moją złą technikę niż złą jakość Duluxa...

Chcę teraz poczekać jeszcze dzień i kupić również farbę lateksową ale z serii dulux once o troche jaśniejszym odcieniu "Kawa z przyjacielem"

Zakładając ze teraz nie powstaną juz smugi (zakupiłem też inny wałek - ponoć polecany do tego typu) czy nie będzie problemów z kryciem (Jaśniejszy odcień na ciemniejszy ?)

Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam.

No i po bólu udało się pięknie.

Nowa barwa (kawa z przyjacielem) znakomicie pokryła poprzednią - nieudaną (cynamonowy deser). Wszystko wygląda gładko i bez smug.

Cieszę sie tym bardziej bo ten nowy odcień nawet bardziej przypadł mi do gustu.

Jedyne co mnie martwi to fakt, że tej farby zostało położone jakieś 5 warstw i moze to mieć jakies negatywne efekty na przyszłość ... no ale cóż... póki co nie ma sensu (i czasu) tego zdrapywać.

Ze swojej strony mogę powiedzieć ze zestawienie barw Duluxa

biała czekolada + kawa z przyjacielem - tworzy dość miły i ciepły klimat.

Co do problemów z kryciem, polecam wszystkim zmianę farby na inną o podobnym odcieniu (nie koniecznie zawsze tej samej firmy)

Aha i jeszcze jedna ważna rzecz: Tam gdzie kupujecie farbę zapytajcie się koniecznie jaki wałek używać do konkretnej farby.

Dziś już nie jest tak jak kiedyś :) Farby to dość skomplikowana chemia - wiec i narzędzia muszą być dokładnie dopasowane. Gdybym to wiedzieł wcześniej, nie popełniłbym pewnych błędów...

Pozdrawiam

Tomek