Newfie 23.11.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Ja i styropian na zewnątrz i dysperbit dwutronnie... W końcu nie aż tak dużo kosztuje ... podrzucę kolejny "argument" "za" - i wszyscy dają ... A co jeśli jednak coś w tym jest że dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ... A co jeśli jednak coś w tym jest że dają jest taki "trend" /czyt. skuteczny marketing producentów wełny i styropianu/ p.s. kiedys był trend na margaryne ludzie zajadali się nią - zamiast masłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 23.11.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ... A co jeśli jednak coś w tym jest że dają jest taki "trend" /czyt. skuteczny marketing producentów wełny i styropianu/ p.s. kiedys był trend na margaryne ludzie zajadali się nią - zamiast masłem ... Wełny już w te fundamenty nie wsadzałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 23.11.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Ja malowałem tylko od zewnątrz...choć zaczynam dochodzić do wniosku że to była strata kasy . Ocieplenia jeszcze nie mama ale będzie głównie z tego powodu, że jakoś chce cokół wykonczyć a narazie jest pomalowane dysperbitem wię jeśli nie dam styro to raczej nic na to nie przykleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.11.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Smarowanie ścian fundamentow dysperbitem uważam za nieskuteczne i niepotrzebne. Tak samo zresztą jak "ocieplanie" ich styropianem. Zbrojenia ławy też nie robiłeś? bo uważałeś że niepotrzebnie sobie coś projektant wymyślił? Przecież jak dom jest wkopany w ziemię to się nie przewróci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.11.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Smarowanie ścian fundamentow dysperbitem uważam za nieskuteczne i niepotrzebne. Tak samo zresztą jak "ocieplanie" ich styropianem. rozwiń trochę bardziej hes albo brzoza to ocieplanie styrem swoją droga już było mocno dyskutowane z tego co pamiętam co do smarowania dysperbitem - trzeba robić konsekwentnie jak smarować to z obu, jak nie smarować to też z obu a że taka izolacja nie jest niezbędna to inna bajka co do izolacji od spodu to ma sens tylko w przypadku ciężkiej, ale i tak ława zazwyczaj pozostaje w wodzie, odcina się ścianę od ławy izolacja fundamentów styropianem to ciekawe zagadnienie czekam czy odezwie sie kiedyś ktoś kto odzyskał choc drobną część kasy za styropian włożony w ziemie ... na zasadzie wskaż mi punkt podparcia, a podniosę Ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ... na zasadzie wskaż mi punkt podparcia, a podniosę Ziemię Barbossa kiedys juz wklejałem tabelke /oczywiscie przykładowa i dla róznych domów te proporcje moga sie przesuwac/ z tabelki wynikało, ze głowne straty ciepła z budynku to wentylacja grawitacyjna /ok 60 % - cytuje z pamieci wiec to moze byc obarczone błedami/ okna - znów procenty strop - ... sciany - ... drzwi /wietrzenie przez wchodzenie, nieszczelnosci jak dziurka od klucza itp/ posadzka - ... to co trafia z /dobrze izolowanej i zdylatowanej od scian - zakładam/ posadzki do fundamentu i stamtąd ucieka w sina dal - to jakies promile strat z ogółu strat cieplnych budynku dla tych promili strzela sie sie z armat /ładując sie w kosztowne izolacje scian fundamentowych/ zamiast przeznaczyc kilka PLN wiecej co roku na opłacenie rachunku za prąd czy zakup worka węgla wiecej w sezonie grzewczym - co moim zdaniem lepiej sie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.11.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 a ja kiedyś pisałem, że chodzi mi o ocieplenie na głębokość przemarzania, a nie ocieplenie całej ściany, jezeli budynek niepodpiwniczony i to niekoniecznie bezpośrednio ze względu na straty ciepła, ale m.in. właśnie na przemarzanie i możliwość wywalenia pleśni na ścianach, przy styku z podłogą masz Swoje zdanie, ja swoje ani ja Ciebie nie przekonam, ani Ty mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 23.11.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 a ja kiedyś pisałem, że chodzi mi o ocieplenie na głębokość przemarzania, a nie ocieplenie całej ściany, jezeli budynek niepodpiwniczony i to niekoniecznie bezpośrednio ze względu na straty ciepła, ale m.in. właśnie na przemarzanie i możliwość wywalenia pleśni na ścianach, przy styku z podłogą masz Swoje zdanie, ja swoje ani ja Ciebie nie przekonam, ani Ty mnie Pleśń przy styku z podłogą nie musi powstawać z powodu nieocieplenia ściany (fundamentu). To dość typowy przyklad wyciągania błędnych wniosków z obserwacji zjawiska. Na razie nie mam czasu rozwijać, myślę, że jak już wrzucę w wolnym czasie obiecany temat zimnych ścian, wiele sobie wyjaśnimy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.11.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Pleśń przy styku z podłogą nie musi powstawać z powodu nieocieplenia ściany (fundamentu). To dość typowy przyklad wyciągania błędnych wniosków z obserwacji zjawiska. Na razie nie mam czasu rozwijać, myślę, że jak już rozkręcę w wolnym czasie obiecany temat zimnych ścian, wiele sobie wyjaśnimy. Pozdrawiam. zapewne z powodu braku dziury pod sufitem zaintrygowałeś mnie tymi "typowymi błędnymi wnioskami" jak już napisałem, nikt mnie nie przekona, że takie ocieplenie nie jest potrzebne, w tym jestem niereformowalny i będę ryczał Liberum Veto !!!! dla zaniechania izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 a ja kiedyś pisałem, że chodzi mi o ocieplenie na głębokość przemarzania, a nie ocieplenie całej ściany, jezeli budynek niepodpiwniczony ... tu jestem skłonniejszy do kompromisu ...i to niekoniecznie bezpośrednio ze względu na straty ciepła, ale m.in. właśnie na przemarzanie i możliwość wywalenia pleśni na ścianach, przy styku z podłogą masz Swoje zdanie, ja swoje ani ja Ciebie nie przekonam, ani Ty mnie aby zjawisko niedogrzanej sciany /w narożnikach czy za meblami/ nie wystąpiło poprowadziłem powrót centralnego ogrzewania wokól scian zewnętrznych budynku /pod posadzką ... coś a'la podłogówka / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 23.11.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Hmmm ... ja od wewnątrz mam otynkowane, zatarte i posmarowane dysperbitem ściany fundamentowe. Tak było w projekcie. A od zewnątrz też się zastanawiam na razie mocno czy ocieplać ... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 23.11.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 z ocieplaniem fundamentów też miałem mieszane uczucia, niemniej wyszedłem z założenia, że ścianę trzeba poniekąd traktować także jako radiator odprowadzający ciepło w głąb ziemi i na odwrót, i nic do tego niestety mają podłogi ocieplone choćby półmetrową warstwą styropianu. Jest to ewidentny mostek termiczny w głąb ziemi co by nie mówić. Można by to przyrównać w dużym uproszczeniu do gościa ubranego w watówkę i kożuch a stojącego bosymi stopami w zimnym strumieniu. Naprawdę nie pomoże mu nawet ciepła czapka na głowie przez którą ucieka najwięcej ciepła z organizmu.Co do smarowania dysperbitem to oczywiście smarowałbym z dwóch stron z zewnatrz i od wewnątrz, natomiast ocieplenie styro tylko od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ... Co do smarowania dysperbitem to oczywiście smarowałbym z dwóch stron z zewnatrz i od wewnątrz ... a od spodu nie ? skąd taka niekonsekwencja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.11.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 po co odwracasz kota ogonem? Ocieplasz /ocieplałeś ścianę zewnętrzną? Jeżeli tak to po co to robiłeś? Nie szkoda było kasy? Można było dołożyć parę zł do ogrzewania co roku... jak przyjdzie mróz to ciepło z nagrzanych i dobrze ocieplonych ścian będzie uciekać przez nieocieplony fundament w zmrożoną ziemię. Myślę że więcej niż 1m w głąb nie warto ocieplać przy braku piwnicy. Ale co do tego czy to należy robić nie ma sensu się spierać bo oczywiście należy. I to że ktoś tego kiedyś nie zrobił nie przekona mnie, że nie trzeba bo on tak właśnie ma. W ten sposób patrząc można wcale nie ocieplać domu i zamiast dachówki położyć na dachu papę i ją tylko "ładnie" zasmołować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 23.11.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Izolacja termiczna - od zewnątrz do głębokości przemarzania gruntu.Izolacja przeciwwilgociowa pionowa - od zewnątrz na całej wysokości ściany fundamentowej, przechodząca w pozimomą znajdującą się pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą 1. kondygnacji, od wewnątrz nie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 23.11.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ... Co do smarowania dysperbitem to oczywiście smarowałbym z dwóch stron z zewnatrz i od wewnątrz ... a od spodu nie ? skąd taka niekonsekwencja ... Nie ironizuj brzoza. Cenię Twoje wypowiedzi na forum za rzeczowość i praktyczne spojrzenie na różne tematy ale czasami upierasz się bez powodu, jak choćby z tą izolacją. Prawdą jest, że przez ładne pare miesięcy, ławy i spora część ściany fundamentowej stoi w wodzie albo wilgotnej ziemi bądż piachu i chłonie wilgoć jak diabli. Poza domem czy bezpośrednio pod nim nie ma znaczenia, ten sam zbiornik wody. Tak więc im większą powierzchnię zaizoluję tym lepiej dla ściany. Tak więc o czym tu dyskutować jak jest to oczywista oczywistość jak mówią niektórzy. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ... Prawdą jest, że przez ładne pare miesięcy, ławy i spora część ściany fundamentowej stoi w wodzie albo wilgotnej ziemi bądż piachu i chłonie wilgoć jak diabli. Poza domem czy bezpośrednio pod nim nie ma znaczenia, ten sam zbiornik wody. Tak więc im większą powierzchnię zaizoluję tym lepiej dla ściany. Tak więc o czym tu dyskutować jak jest to oczywista oczywistość jak mówią niektórzy. pzdr. betonowi woda nie przeszkadza - to raz jesli część sciany stoi w wodzie czy wilgotnym piachu to /obojętnie czy jest pomaźgana dysperbitem czy nie/ jest mokra dlatego, ze po pierwsze nie zrobisz tego dokładnie na budowie - budowa to nie apteka i zawsze zostana jakies małe niedociągnięcia - a woda sobie znajdzie droge sama po drugie aby izolacja była skuteczna - musiała by byc cięzka po trzecie dysperbit to dyspersja asfaltowo - kauczukowo - wodna czyli rozrabialna na wodzie, srodek - moim zdaniem - nieporównanie gorszy od abizolu - słuzy raczej poprawie humoru inwestora niz izolacji ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 23.11.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 zdaję sobie doskonale sprawę z tego o czym piszesz i w dużej części to podzielam, nie mniej penetracja wody w głąb zasmarowanej dysperbitem ściany fundamentowej a co za tym idzie nasiąkanie jej wodą i następnie jej kapilarne podciąganie, jest w dużej mierze ograniczone i oto przede wszystkim chodzi. Suchszy beton ma lepsze własności izolacyjne niż całkowicie mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 23.11.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 betonowi woda nie przeszkadza - to raz Jeśli beton nasiąknie, a do tego temperatura przejdzie "w nim" kilka razy przez zero nie będzie już tak wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts