Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty-dysperbitem od środka????

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Smarowanie ścian fundamentow dysperbitem

uważam za nieskuteczne i niepotrzebne. Tak samo zresztą jak "ocieplanie"

ich styropianem.

Zbrojenia ławy też nie robiłeś? bo uważałeś że niepotrzebnie sobie coś projektant wymyślił? Przecież jak dom jest wkopany w ziemię to się nie przewróci... :lol:

Smarowanie ścian fundamentow dysperbitem

uważam za nieskuteczne i niepotrzebne. Tak samo zresztą jak "ocieplanie"

ich styropianem.

rozwiń trochę bardziej hes albo brzoza to ocieplanie styrem

swoją droga już było mocno dyskutowane z tego co pamiętam

co do smarowania dysperbitem - trzeba robić konsekwentnie jak smarować to z obu, jak nie smarować to też z obu

a że taka izolacja nie jest niezbędna to inna bajka

co do izolacji od spodu to ma sens tylko w przypadku ciężkiej, ale i tak ława zazwyczaj pozostaje w wodzie, odcina się ścianę od ławy

izolacja fundamentów styropianem to ciekawe zagadnienie

czekam czy odezwie sie kiedyś ktoś kto odzyskał choc drobną część kasy za styropian włożony w ziemie ...

na zasadzie wskaż mi punkt podparcia, a podniosę Ziemię

... na zasadzie wskaż mi punkt podparcia, a podniosę Ziemię

Barbossa

kiedys juz wklejałem tabelke /oczywiscie przykładowa i dla róznych domów te proporcje moga sie przesuwac/

z tabelki wynikało, ze głowne straty ciepła z budynku to wentylacja grawitacyjna /ok 60 % - cytuje z pamieci wiec to moze byc obarczone błedami/

okna - znów procenty

strop - ...

sciany - ...

drzwi /wietrzenie przez wchodzenie, nieszczelnosci jak dziurka od klucza itp/

posadzka - ...

to co trafia z /dobrze izolowanej i zdylatowanej od scian - zakładam/ posadzki do fundamentu i stamtąd ucieka w sina dal - to jakies promile strat z ogółu strat cieplnych budynku

dla tych promili strzela sie sie z armat /ładując sie w kosztowne izolacje scian fundamentowych/

zamiast przeznaczyc kilka PLN wiecej co roku na opłacenie rachunku za prąd czy zakup worka węgla wiecej w sezonie grzewczym - co moim zdaniem lepiej sie opłaca

a ja kiedyś pisałem, że chodzi mi o ocieplenie na głębokość przemarzania, a nie ocieplenie całej ściany, jezeli budynek niepodpiwniczony

i to niekoniecznie bezpośrednio ze względu na straty ciepła, ale m.in. właśnie na przemarzanie i możliwość wywalenia pleśni na ścianach, przy styku z podłogą

masz Swoje zdanie, ja swoje

ani ja Ciebie nie przekonam, ani Ty mnie :D

a ja kiedyś pisałem, że chodzi mi o ocieplenie na głębokość przemarzania, a nie ocieplenie całej ściany, jezeli budynek niepodpiwniczony

i to niekoniecznie bezpośrednio ze względu na straty ciepła, ale m.in. właśnie na przemarzanie i możliwość wywalenia pleśni na ścianach, przy styku z podłogą

Pleśń przy styku z podłogą nie musi powstawać z powodu nieocieplenia ściany

(fundamentu). To dość typowy przyklad wyciągania błędnych wniosków

z obserwacji zjawiska. Na razie nie mam czasu rozwijać, myślę, że jak już

wrzucę w wolnym czasie obiecany temat zimnych ścian, wiele sobie

wyjaśnimy. Pozdrawiam.

Pleśń przy styku z podłogą nie musi powstawać z powodu nieocieplenia ściany

(fundamentu). To dość typowy przyklad wyciągania błędnych wniosków

z obserwacji zjawiska. Na razie nie mam czasu rozwijać, myślę, że jak już

rozkręcę w wolnym czasie obiecany temat zimnych ścian, wiele sobie

wyjaśnimy. Pozdrawiam.

zapewne z powodu braku dziury pod sufitem

zaintrygowałeś mnie tymi "typowymi błędnymi wnioskami"

jak już napisałem, nikt mnie nie przekona, że takie ocieplenie nie jest potrzebne, w tym jestem niereformowalny i będę ryczał Liberum Veto !!!! dla zaniechania izolacji

a ja kiedyś pisałem, że chodzi mi o ocieplenie na głębokość przemarzania, a nie ocieplenie całej ściany, jezeli budynek niepodpiwniczony ...

tu jestem skłonniejszy do kompromisu :D

...i to niekoniecznie bezpośrednio ze względu na straty ciepła, ale m.in. właśnie na przemarzanie i możliwość wywalenia pleśni na ścianach, przy styku z podłogą

aby zjawisko niedogrzanej sciany /w narożnikach czy za meblami/ nie wystąpiło

poprowadziłem powrót centralnego ogrzewania wokól scian zewnętrznych budynku /pod posadzką ... coś a'la podłogówka /

:wink:

z ocieplaniem fundamentów też miałem mieszane uczucia, niemniej wyszedłem z założenia, że ścianę trzeba poniekąd traktować także jako radiator odprowadzający ciepło w głąb ziemi i na odwrót, i nic do tego niestety mają podłogi ocieplone choćby półmetrową warstwą styropianu. Jest to ewidentny mostek termiczny w głąb ziemi co by nie mówić. Można by to przyrównać w dużym uproszczeniu do gościa ubranego w watówkę i kożuch a stojącego bosymi stopami w zimnym strumieniu. Naprawdę nie pomoże mu nawet ciepła czapka na głowie przez którą ucieka najwięcej ciepła z organizmu.

Co do smarowania dysperbitem to oczywiście smarowałbym z dwóch stron z zewnatrz i od wewnątrz, natomiast ocieplenie styro tylko od zewnątrz.

po co odwracasz kota ogonem? Ocieplasz /ocieplałeś ścianę zewnętrzną? Jeżeli tak to po co to robiłeś? Nie szkoda było kasy? Można było dołożyć parę zł do ogrzewania co roku...

jak przyjdzie mróz to ciepło z nagrzanych i dobrze ocieplonych ścian będzie uciekać przez nieocieplony fundament w zmrożoną ziemię. Myślę że więcej niż 1m w głąb nie warto ocieplać przy braku piwnicy. Ale co do tego czy to należy robić nie ma sensu się spierać bo oczywiście należy. I to że ktoś tego kiedyś nie zrobił nie przekona mnie, że nie trzeba bo on tak właśnie ma.

W ten sposób patrząc można wcale nie ocieplać domu i zamiast dachówki położyć na dachu papę i ją tylko "ładnie" zasmołować.

... Co do smarowania dysperbitem to oczywiście smarowałbym z dwóch stron z zewnatrz i od wewnątrz ...

a od spodu nie ?

skąd taka niekonsekwencja ... :roll:

Nie ironizuj brzoza. Cenię Twoje wypowiedzi na forum za rzeczowość i praktyczne spojrzenie na różne tematy ale czasami upierasz się bez powodu, jak choćby z tą izolacją. Prawdą jest, że przez ładne pare miesięcy, ławy i spora część ściany fundamentowej stoi w wodzie albo wilgotnej ziemi bądż piachu i chłonie wilgoć jak diabli. Poza domem czy bezpośrednio pod nim nie ma znaczenia, ten sam zbiornik wody. Tak więc im większą powierzchnię zaizoluję tym lepiej dla ściany. Tak więc o czym tu dyskutować jak jest to oczywista oczywistość jak mówią niektórzy.

pzdr.

... Prawdą jest, że przez ładne pare miesięcy, ławy i spora część ściany fundamentowej stoi w wodzie albo wilgotnej ziemi bądż piachu i chłonie wilgoć jak diabli. Poza domem czy bezpośrednio pod nim nie ma znaczenia, ten sam zbiornik wody. Tak więc im większą powierzchnię zaizoluję tym lepiej dla ściany. Tak więc o czym tu dyskutować jak jest to oczywista oczywistość jak mówią niektórzy.

pzdr.

betonowi woda nie przeszkadza - to raz

jesli część sciany stoi w wodzie czy wilgotnym piachu to /obojętnie czy jest pomaźgana dysperbitem czy nie/ jest mokra dlatego, ze

po pierwsze nie zrobisz tego dokładnie na budowie - budowa to nie apteka i zawsze zostana jakies małe niedociągnięcia - a woda sobie znajdzie droge sama

po drugie aby izolacja była skuteczna - musiała by byc cięzka

po trzecie dysperbit to dyspersja asfaltowo - kauczukowo - wodna

czyli rozrabialna na wodzie, srodek - moim zdaniem - nieporównanie gorszy od abizolu - słuzy raczej poprawie humoru inwestora niz izolacji ...

pzdr

zdaję sobie doskonale sprawę z tego o czym piszesz i w dużej części to podzielam, nie mniej penetracja wody w głąb zasmarowanej dysperbitem ściany fundamentowej a co za tym idzie nasiąkanie jej wodą i następnie jej kapilarne podciąganie, jest w dużej mierze ograniczone i oto przede wszystkim chodzi. Suchszy beton ma lepsze własności izolacyjne niż całkowicie mokry.