Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga w łazience - jasna czy ciemna?

Newfie

Recommended Posts

Wymyśliłam sobie łazienkę wykończoną zestwem płytek imitujących drewno i beżowy kamień. Na całą podłogę chciałam dać te ciemne, do tego te beżowe na ścianach (nie cała wysokość, połączone z beżową przecierką), z dodatkami tych drewnianych (rama lustra, obudowa wanny itp). I teraz mam dylemat - czy cała ciemna podłoga z jasnymi ścianami nie będzie wyglądac ponuro? Może lepiej jakoś połączyć na podłodze jasne i ciemne? Ma ktoś z Was ciemne podłogi w łazience (łazienka średniej wielkości - 3,10 na 2,80) :oops:

Ja mam beż na ścianach i z kolekcji beż na podłodze ale z dodatkami ciemnymi, z tej samej kolekcji tylko ciemne, jest ich tylko ~30%,tj. kupiliśmy 2/3 jasnych i 1/3 ciemnych, trochę trwało żeby je ładnie wkomponować, ale efekt jest całkiem całkiem (łazienka 9m2), z samych jasnych było by mdło, z samych ciemnych b. ponuro i przytłaczająco, mimo że mam duże okno, (tak mi się wydaje :wink: ),

to co zauważyłam, to na ciemnych bardziej widać plamy po wodzie pod światło.

Mi się marzą ciemne brązowe kafle na podłodze. myślę o kolekcji bambus z Paradyża. Zaplanowałam sobie coś takiego:

http://foto3.m.onet.pl/_m/384b06e2852ab7d4f7d26dc8fd5795c3,5,19,0.jpg

Ta podłoga jest taka:

http://www.paradyz.com/images/products/mini/002468.jpg

A ściany byłyby beżowe i verde:

http://www.paradyz.com/images/products/mini/002467.jpg

http://www.paradyz.com/images/products/mini/002471.jpg

Mąż narzeka że będzie za ciemno :-? Dlatego myslę pod blatem na umywalki i pod miską sedesową dac jakieś jasne wstawki na tej podlodze -np to verde. Z tym, że moja łazienka ma 14,5m i dwa spore okna.

Moja ma niecałe 10 m i jedno okno dachowe, więc juz prawie na pewno zrobię kombinację jasnego z ciemnym na podłodze - jedynym większym ciemnym elementem będzie "drewniana" obudowa wanny ze stopniem (wanna obniżona - leżąca na stropie) :wink:

Faktycznie fajnie brzmi ten opis, ja też mam wannę pod skosem. A kiedy będziesz mieć tę łazienkę gotową, bo chętnie bym obejrzała jakieś zdjątka...

Moja ma niecałe 10 m i jedno okno dachowe, więc juz prawie na pewno zrobię kombinację jasnego z ciemnym na podłodze - jedynym większym ciemnym elementem będzie "drewniana" obudowa wanny ze stopniem (wanna obniżona - leżąca na stropie) :wink:

Faktycznie fajnie brzmi ten opis, ja też mam wannę pod skosem. A kiedy będziesz mieć tę łazienkę gotową, bo chętnie bym obejrzała jakieś zdjątka...

No to dopiero wiosną :)

Zaintrygowalaś mnie tą wanną :) Mi też by pasowało trochę ją obniżyc bo wypada pod skosem. czyli jak rozumiem- wanna stoi bezpośrednio na stropie, a styropian, IIwylewka i płytki -są tak jakby "obok" niej? A dajesz w tej łazience podłogówkę?

Dokładnie tak jak piszesz, styropian, podłogówka wylewka są dokoła :) Ja też wsadzam wannę pod skos i takie obniżenie widziałam w którymś dzienniku budowy :wink:

Ale napisz chociaż czy dobrze rozumuję "technologicznie" -bo będę męża molestowac tą obniżoną wanną i muszę znac szczegóły :wink:

Tak, tak, obudowa wanny z bloczka, stawiam ja na stropie w to wsadzę potem wannę,, wszystko dookoła, czyli styropian, podłogówka, wylewka - tylko do tej obudowy :wink:

...Obecnie mam ciemną podłogę i...nigdy więcej ! Widać każdą plamę po wyschniętych kroplach wody i każdy pyłek...Z uporem maniaka gonię wszystkich, żeby wychodząc z łazienki patrzyli, co zostawiają na podłodze... :roll:

A ja mam jasną (biała w błękitne "ciapki") i też nie polecam! Widac każde wdepnięcie papciem w kroplę wody, każdego włosa (mimo że nie jestem brunetką) -porażka. Dlatego w nowym domku -chyba zrobię pół na pół :)