piechocinski 23.11.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Infrastrukturalne expose…..cz. I transport Donald Tusk : Wszystkie dotychczasowe rządy-bez wyjątku –mówiły że trzeba je budować (polskie drogi) i żadnemu się to nie udało. Autostrad i przyzwoitych dróg jest skandalicznie mało. Co gorsza, ciągle wiele dróg tranzytowych przechodzi przez środek wsi i miast. Z powodu tysięcy Tirów przejeżdżających pod oknami życie mieszkańców zamienia się koszmar. Czarne punkty i krzyże przy drogach stały się częścią polskiego krajobrazu.Wieloletnie niedoinwestowanie remontów dróg, przy ciągle rosnącym natężeniu ruchu samochodowego jest problemem nie mniejszej wagi, niż brak autostrad. Zmienimy to. Przyspieszymy budowę obwodnic i autostrad, Połączymy główne areny mistrzostw EURO 2012 siecią szybkich dróg.Przyczyną wolnego tempa budowy dróg i autostrad w Polsce przez ostatnie kilkanaście ostatnich lat były bariery prawne i proceduralne, brak decyzyjności i ciągłości w prowadzonych działaniach, niewydolne, złe zarządzanie oraz zbyt skromny budżet na budowę i remonty. Wyeliminujemy bariery proceduralne i prawne hamujące szybkie inwestycje infrastrukturalne. Będziemy zdecydowanie sprawniej kontynuować zaplanowane inwestycje i stawiać kolejne cele. Wykorzystamy wiedzę i do świadczenie menedżerów ,którzy potrafią w pełni spożytkować środki unijne na budowę dróg w Polsce. Fundusze unijne i budżet to najważniejsze źródła finansowania inwestycji infrastrukturalnych, ale państwo musi wykorzystać także potencjał tkwiący we współpracy prywatnym kapitałem. System partnerstwa publiczno-prywatnego może być równoprawnym źródłem finansowania tych inwestycji.Obecny stan infrastruktury drogowej w Polsce to nie tylko bariera rozwoju, to zagrożenie spójności terytorialnej naszego kraju. Nie akceptujemy stanu, w którym z Wrocławia łatwiej i szybciej można dojechać do Pragi i Drezna .a z Poznania do Berlina niż do polskiej stolicy -Warszawy. To jest wymiar współczesnego patriotyzmu. Pamiętamy o konieczności zrównoważenia rozwoju kraju. Inwestycje transportowe we wschodnich województwach Polski będą przedmiotem szczególnej uwagi ministra infrastruktury, a także mojej. Musimy radykalnie zmniejszać liczbę ofiar wypadków drogowych, a w szczególności tych najbardziej tragicznych, śmiertelnych. Komunikacja to nie tylko drogi. Poczta Polska i nowoczesna kolej powinna świadczyć o sile i sprawności państwa. Dziś sytuacja daleka jest od ideału. Modernizacji wymaga infrastruktura polskich kolei. Pasażerowie mają prawo do czystych dworców, punktualnych ,szybkich pociągów, a kolejowy transport towarowy musi mieć warunki do konkurowania z innymi formami przewozu.Grupę PKP czekają kolejne lata realizacji przyjętej strategii. Rozwiążemy problemy Przewozów Regionalnych, a mój rząd zakończy prace nad studium kolei dużych prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 24.11.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Panie Piechocinski . Podpowiem Panu , przedstawicielowi narodu , jak rozwiazac problemy z infrastruktura drogowa . Otoz wystarczy skupic sie na obnizeniu ceny helikopterow i klopot zniknie . Dziekuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 26.11.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Ja moglbym latac balonem ale o infrastrukturze przed snem zawsze chetnie poczytam. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jose33 27.11.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Trudno uwierzyć w to że od 1989 nie wybudowano autostrady łączącej granice zachodnią z wschodnią, przez tych 18 lat autostrada dotarła tylko do Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 27.11.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Otoz wystarczy skupic sie na obnizeniu ceny helikopterow i klopot zniknie . Dziekuje . Albo zeby chociaz lokomotywy potanialy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 28.11.2007 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Mi bardzo podoba się kierunek nowoczesna kolej. Znając polskie realia skończy się na zakupach ciuchci i wagonów. I dlatego oczami wyobaźni widzę siebie w polskim Teżewe jak siedzę w wagonie barowym WARS i sączę na stojąco piwko a w międzyczasie pokonuję CMK z zawrotną prędkością 40 km/h (bo akurat trwa wieczny remont torów na dostosowanie do następnej generacji szybkich pociągów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.11.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Otoz wystarczy skupic sie na obnizeniu ceny helikopterow i klopot zniknie . Dziekuje . Albo zeby chociaz lokomotywy potanialy. Zosia, Luc - no nie mogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 29.11.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Pytanie: to ile % PKB ma zamiar rocznie przeznaczyć rząd Pana Premiera Tuska na drogi ? Wydaje mi się, że dopiero po takiej DEKLARACJI jestesmy w stanie de facto spekulować czy expose zostanie zrealizowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts