Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZABUDOWA GEBERITU - JAK PRAWIDLOWO ZABUDOWAC REGIPSEM

bonart1

Recommended Posts

ZABUDOWA GEBERITU - JAK PRAWIDLOWO ZABUDOWAC STELARZ REGIPSEM

- macie moze jakis link do instruktarzu? Geberit (stelarz) juz przymocowalem do sciany i podlogi, lezy bardzo dobrze - "ciagnikiem nie wyrwiesz", teraz chce to obudowac regipsem, bezposrednio plyte wkretami przykrecam do tych ksztaltownikow stelarza (robie w nich dziury najpierw malym wiertelkiem, czy po prostu mam kupic wkrety z "widia" i dadza rade, jakie inne wskazowki - ktos mowil o podwojnej plycie??? - najlepiej jakbyscie mnie przekierowali - odpowiedni link, lub wkleic jakiegos pdfa / jpeg z instruktarzem...

dziekuje bardzo!!!!

Ja przykręciłem dwie płyty, z tym że pierwszą była płyta OSB 12mm, którą przykręciłem wkrętami samonawiercającymi do stelaża a następnie płytę g-k przykręciłem normalnymi wkrętami do OSB. Według mnie plyta g-k jest za bardzo delikatna do przykręcania jej wkrętami samonawiercajacymi bezpośrednio do stelaża.

stelaz musiz uzupelnic kostrukcja zrobiona z profili np. U 30,a nastepnie przykrecic plyty gipsowe.Wszystko uzaleznione jest od tego czy stelaz bedzie wbudowany w sciane GK czy tez bedzie obudowany,mozliwosci interpretacji konstrukcji sa szerokie.Odstep pomiedzy szynami nie powinien przekraczac 40cm przy jednej plycie i 60 cm przy 2 plytach GK.Wszystko z powodu glazury.

pozdrawiam!

super, dzieki za wskazowki.

- bedzie to obudowane, automatycznie zrobi sie polka u gory (stelaz nie jest wbudowany w scian)

- czy ktos ma jakis sposob na zrobienie tej zabudowy, ruchomej? nie wiem moze ktos wymyslil i ma jakis patent, by w razie awarii mozna to bylo bezproblemowo rozmontowac wraz z plytkami dostajac sie do stelarza (zbiornika, zawiesi itd).

- pytam, bo na te chwile zakladam ze nie da rady inaczej, ze zabudowa bedzie stalym elementem i w razie problemow tylko kucie i od nowa plytkowanie, ale moze ktos cos sensownego wymyslil...