hes 26.11.2007 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 1950, wrzuć luz, czepiasz się, grzejniki od zawsze mam pod oknami.To tylko strona z książki, nie spis czegoś, czego nie wiedziałem. A książka jest stara, dlatego nie skażona powinnościiami wobec sponsorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30kwhm2 26.11.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 hes. Kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Nie potrzeba dogrzewać kątów jeśli są one odpowiednio zaizolowane. Problemy z grzybem wilgocią i zimnymi ścianami to problemy starego budownictwa lub współczesnej spartaczonej roboty fachowców. Jeśli zaizolujesz odpowiednio ściany i zlikwidujesz mostki to problem znika. Ścian ma może z 0,5K mniej niż temp powietrza w domu. Grzyb, pleśń to efekt skraplania się nadmiaru wilgoci, co ma miejsce gdy niewydolnie działa wentylacja. Tu na prawdę nie ma co roztrząsać. Oczywiście że fajniejsza jest podłogówka niż grzejniki konwektorowe, tyle, że w dobrze docieplonym domu konwektorki włączają się sporadycznie przy największych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 26.11.2007 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Grzyb, pleśń to efekt skraplania się nadmiaru wilgoci, co ma miejsce gdy niewydolnie działa wentylacja. To mówisz, że temperatura nic do tego skraplania nie ma ? Jaka wg. Ciebie musi być ta wilgotność przy 22 st. żeby skroplilo się na ścianie o takiej samej temperaturze ? Potrafisz odpowiedzieć na takie pytanie ? Czy żeby zrobić mostek cieplny, wystarczy przystawic do ściany szafę, za którą też może pojawić sie wilgoć ? I to tym szybciej, im bardziej szafa jest przysunięta do ściany ? Jak byś to wytłumaczyl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30kwhm2 26.11.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Grzyb, pleśń to efekt skraplania się nadmiaru wilgoci, co ma miejsce gdy niewydolnie działa wentylacja. To mówisz, że temperatura nic do tego skraplania nie ma ? Jaka wg. Ciebie musi być ta wilgotność przy 22 st. żeby skroplilo się na ścianie o takiej samej temperaturze ? Potrafisz odpowiedzieć na takie pytanie ? Czy żeby zrobić mostek cieplny, wystarczy przystawic do ściany szafę, za którą też może pojawić sie wilgoć ? I to tym szybciej, im bardziej szafa jest przysunięta do ściany ? Jak byś to wytłumaczyl ? Oczywiście, że temperatura ma wpływ, ale niewielki (w zakresie różnicy 22-19 stopni). Woda za szafą się skropli jeśli jest jej za dużo w powietrzu, a ściana za szafą jest po prostu mniej wentylowana. Jeśli masz taki problem to sprawdź higrometrem jaką masz wilgotność. Na skraplanie się wody na ścianach są wzory i tabele. To dość łatwo sprawdzić jaka jest zależność temperatury, a jaka wilgotności. Ja jestem przekonany że problemem jest przede wszystkim wilgoć, ale nie chce mi się szukać tabel/wzorów. Zainspirowałem Cię - wydaje mi się że poszukanie dowodów to zadanie dla Ciebie, jeśli uważasz, że nie mam racji to mi to udowodnij, a przy okazji utwierdzisz się w swoich przekonaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 26.11.2007 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Rozumiem, że za szafą mostka cieplnego nie ma, a jednak się tam skrapla. Czyli może się skraplać nawet bez mostka. To już jest coś. Mamy problem, bo mi też nie chce się szukać tabel/wzorów. Ściany pełne wody n "Punkt rosy to temperatura, w której para wodna zawarta w powietrzu staje się przesycona i skrapla się właśnie na bardzo zimnych ścianach. Przy zachowaniu odpowiedniej temperatury i wilgotności pomieszczeń skraplanie się wody na ścianach jest mało prawdopodobne. Zjawisko to, w przypadku nieodpowiednich warunków cieplno – wilgotnościowych, rozpoczyna się od ościeżnic okiennych i narożników ścian. Związane jest to z rozkładem temperatury na powierzchni ścian, która w tych miejscach jest niższa niż na pozostałym obszarze." źródło:http://mieszkam.gratka.pl/artykul/239-1-z-wilgocia-walcz-ogrzewaniem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.11.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Rozumiem, że za szafą mostka cieplnego nie ma, a jednak się tam skrapla. Czyli może się skraplać nawet bez mostka. To już jest coś. bez mostka to Ci się skropli przy dennej wentylacji, wysokiej temp wewnętrznej + +spora wilgotność spowodowana np. praniem w "normalnych" warunkach zjawisko nie występuje tak ciężko dociera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 26.11.2007 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Czyli może skraplać się bez mostka. Wystarczy szafa. Dociera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.11.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 nie docierazawziąłeś na tę szafę, że hejnie będzie wykraplania pleśni w normalnych warunkach przy prawidłowym ociepleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 26.11.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Sądzę hes, że jesteś prowokatorem.Ale to nie jest dobra robota dla forum, bo mącisz w głowach ludziom i wprowadzasz niepokój. Naprawdę nie kazdy musi zgłębiać zagadnienia wilgotnościowo-temperaturowe i rozumieć istotę problemu, chociaż ci którzy o tym piszą, powinni to wiedzieć. Ale teza ze wystarczy postawić duży mebel blisko ściany i już może wykraplać się tam wilgoć jest nazwyczajniej nieprawdziwa. Wiele spraw musi sie zbiec w czasie i miejscu, aby to była rzeczywistość.A współczesne budownictwo ma wszelkie możliwości, aby się przed tym zjawiskiem obronić. I nie potrzeba żadnych cudownych rozwiązań.To tyle........niczego nowego tu już nie wniosę, zatem żegnam ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 26.11.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dajcie spokój z tą szafą! Coraz rzadszy mebel. Częściej zwłaszcza w nowych domach mamy garderoby, ale uwaga: też winny być dobrze wentylowane!Zmaganie hes-a przypomina heroiczną walkę z przeganianiem pleśni z narożników w kierunku obrzeży okien a stamtąd na szyby naszych okien, które zaczną zachodzić mgłą....Dochodzimy do wniosku, że aby było dobrze to zarówno temperatura w domu jak i wilgotność powinny podlegać regulacji w naszych domach. I o tym mówił już dawno temu pan mollier...Czyli mamy do wyboru: albo grzać powietrze i ściany albo trochę grzać i dobrze dmuchnąć (lub dobrze zassać). Angole mówią: "to suck or to blow" Co lepsze? Dla... klimatyzowania pomieszczeń oczywiście.pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 ... Dochodzimy do wniosku, że aby było dobrze to zarówno temperatura w domu jak i wilgotność powinny podlegać regulacji w naszych domach. I o tym mówił już dawno temu pan mollier... Czyli mamy do wyboru: albo grzać powietrze i ściany albo trochę grzać i dobrze dmuchnąć (lub dobrze zassać). Angole mówią: "to suck or to blow" Co lepsze? Dla... klimatyzowania pomieszczeń oczywiście. pzdr. -romwis te wnioski romwisa wydaja mi sie słuszne ... lecz ja bym ujał to tak: nie wystarczy władowac kase w izolacje /ścian/, szczelne okna i zamknąć sie w termosie - licząc juz tylko na zwrot kasy niestety to nie jest przełozenie proste /stęchlizna nie słuzy nam i domowi/- dom trzeba zarówno wietrzyć /spowodowac ruch powietrza/ a potem grzac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.11.2007 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Dajcie spokój z tą szafą! Coraz rzadszy mebel. Częściej zwłaszcza w nowych domach mamy garderoby, ale uwaga: też winny być dobrze wentylowane! Zmaganie hes-a przypomina heroiczną walkę z przeganianiem pleśni z narożników w kierunku obrzeży okien a stamtąd na szyby naszych okien, które zaczną zachodzić mgłą.... Dochodzimy do wniosku, że aby było dobrze to zarówno temperatura w domu jak i wilgotność powinny podlegać regulacji w naszych domach. I o tym mówił już dawno temu pan mollier... Czyli mamy do wyboru: albo grzać powietrze i ściany albo trochę grzać i dobrze dmuchnąć (lub dobrze zassać). Angole mówią: "to suck or to blow" Co lepsze? Dla... klimatyzowania pomieszczeń oczywiście. pzdr. -romwis Szafa to tylko przykład, pomoc naukowa. Może być jeszcze tapeta, za którą też często nieżle pleśnieje. Zaparowanie szyb to nie taka zła rzecz, może niech się lepiej nadmiar wilgoci skropli na nich, niż w narożnikach ( już ani słowa o szafie!). Zgadzam sie: grzać i wentylować (rozsądnie i skutecznie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guciooo 28.11.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ja niedawno ociepliłem ściany... tapetą. Sciana z grubą tapetą jest o wiele cieplejsza od ściany bez niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.11.2007 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Dopuszczalne, ale tapeta musiałaby być bardzo szczelna, inaczej parawodna przechodzaca przez tapetę może się skraplać na ścianie za nią, bo ściana za tapetą będzie dość zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 28.11.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ja niedawno ociepliłem ściany... tapetą. Sciana z grubą tapetą jest o wiele cieplejsza od ściany bez niej. Nie jest cieplejsza warstwa wierzchnia ma po prostu inne ciepło własciwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 28.11.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Dopuszczalne, ale tapeta musiałaby być bardzo szczelna, inaczej para wodna przechodzaca przez tapetę może się skraplać na ścianie za nią, bo ściana za tapetą będzie dość zimna. hes wypisujesz w tym watku takie bzdury, ze az strach rozpoczynac dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.11.2007 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Dopuszczalne, ale tapeta musiałaby być bardzo szczelna, inaczej para wodna przechodzaca przez tapetę może się skraplać na ścianie za nią, bo ściana za tapetą będzie dość zimna. hes wypisujesz w tym watku takie bzdury, ze az strach rozpoczynac dyskusje. Zacytowałeś mnie, teraz czekam na uzasadnienie tych bzdur. Mianowicie co tu jest nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 28.11.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Hes ten cytat jest tylko przykładem. Niestety większość Twoich wypowiedzi (chociaż muszę przyznać, że przeczytałem je pobieżnie) jest krótko mówiąc na poziomie .... wracając do zacytowanej wypowiedzi to niestety muszę odpowiedziec pytaniem - widziałeś kiedyś rozkład wilgotnościowo cieplny takiej ściany?widziałeś może rozkłady izoterm i oporów dyfuzyjnych?Jeśli nie to zacznij prosze od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.11.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Zrozumiałem z Twojej wypowiedzi jedno- nie chcesz udowodnić swoich racji,więc nie mamy na razie o czym rozmawiać. Pozdrawiam i czekam na konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.11.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 re hesCzeka mnie założenie elektrycznego przewodu grzejnego w zewnętrznej ścianie pokoju w starym budownictwie (wys pom 3,8m). Miałem zamiar taki przewód umieścić w bruzdach ściany w dolnej części (do wys ok 1,5m), i pod oknami (są dwa), ale po przeczytaniu tego wątku myślę, że może warto taki przewód poprowadzić w rogu pokoju do sufitu, wówczas ściana może być dogrzana nawet w górnym rogu. Czy Twoim zdaniem warto w ten sposób zaplanować rozkład przewodu grzejnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts