Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kupiłem właśnie zgrubnie wykończony dom dobrze ocieplony i mam pytanie czy dam radę ogrzać wszystko kominkiem?Ile czasu będzie się palić w nim po załadowaniu.Do pracy wyjeżdżam o 6 rano i wracam ok 17.Wcześniej w domu będą dzieci więc powinno być ciepło.
https://forum.murator.pl/topic/91610-dam-rad%C4%99-ca%C5%82%C4%85-zim%C4%99-pal%C4%85c-tylko-w-kominku/

Troche ogólnie formulujesz pytanie :roll: i daltego ciężko jest na nie jednoznacznie twiedząco ospowiedziec, ale na podstawie doswiadczenia Ci powiem że abstrachując od ocieplenia domu (zakładając że jest ocieplony) TAK.

Pod pewnymi warunkami,

1) wkład jest porządny żeliwny, dekoracyjne blaszne skrzynki z marketu odpadają, gdyż nie gwarantują długiego palenia sie załadunku jak równiez ich sprawność energretyczna jest niska.

2) jezeli bedziesz palił tylko podczas obecnosci w domu to do powiedzmy -2 stopni musisz sie liczyc z tym ze w domu bedzie chłodno po powrocie i podwyzszenie temperatury po odpaleniu kominka potrwa jakis czas

3) złagodzeniem efektu wym w pkt 2) moze byc pozostawienie w domu ogezwaczy elektrycznych ( nie w kazdym pomieszczeniu) które zapobiegną nadmiernemu wychłodzeniu sie domu.

Ja uzywam na stałe konwektorów elektrycznych, a moją tarnave 16 kw odpalam w dni wolne od pracy, stąd wiem ze samym kominkiem mozna ogrzac dom z powodzeniem pod warunkiem ze przerwa w paleniu nie bedzie dłuzsza niz okolo srednio 8 godzin na dobę

Ja niedawno pokrylem dom styropianem, pale w jotulu panoramie(15 kW, DGP) i jest cieplo-20-21st.Dom 100 m.kw.Teraz jak na dworze temp na plusie pale tylko raz- zaladowuje pelny wklad poznym wieczorem.To starcza na cala dobe, wieczorem mam 19.5-20 st.

Rano jest tylko zar ukryty pod popiolem, ktory nie daje juz ciepla.Aparat nawiewny sie wylacza, zamykam doplyw powietrza z zewnatrz i jest cieplo.Kominek sprawdza sie w 100% tylko trzeba zadbac o szereg czynnikow jak odpowiednie drewno, wklad, docieplenie budynku

Dom mam dobrze ocieplony 15cm styropianu i 30 wełny od góry tylko właśnie martwi mnie to że jak dotąd nie udało mi się podtrzymać ognia dłużej niż 7 godzin.

Teraz jest ok. ale jak będą mrozy to chyba będzie kiepsko.

Mam w domu instalację CO tylko brak pieca.Piec mógłbym wstawić nawet zwykły na węgiel ale to jest "nowoczesna" kotłownia na poziomie mieszkania i jak miałbym tam wnosić węgiel??Gaz ma być za 5 lat(tzn. w domyśle 10) no i nie wiem co robić...

Może piec na granulat z drewna(nazywa się to chyba pellet)?Poradźcie coś.

Dom 180 sqm drugi sezon zimowy, ściany BK36 500+12cm styr., dach 25cm wełna, wkład Tarnava 18kW z DGP grawitacyjnym. Do chwili obecnej nie przełączałem gazu na opcję zimową i ogrzewam tylko kominkiem. W dzień w salonie na dole 21deg, nocą po wygaszeniu kominka spada powoli do 19deg, rano rozpalam kominek i po 1/2godz. mam ponownie 21-22deg. W sypialni na górze o 1-2deg więcej. Kominek rano gdy rozpalam załadowany do pełna, po południu dokładam ok. 3 polana, powietrze do palenia zdławione maksymalnie. Mam zamiar utrzymać taki stan do oporu. Myślę że może przy mniejszym komforcie cieplnym powinieneś zimę przetrwać a w razie potężnych mrozów okresowo dogrzejesz prądem.

I jeszcze - raz udało mi się rozpalić ponownie kominek od żaru po 24h. Czesto po 10h mam jeszcze tyle żaru ze mogę rozpalić bez zapałek warunek suche minimu roczne drewno. Do rozpalenia używam brykiety z prasowanych trocin.

Witam,mam wlasnie zamiar zaczac ogrzewac kominkiem i chcialbym sie jak najwiecej o tym dowiedziec,zapraszam do mojego tematu wszystkich ktorzy chca sie podzielic informacjami

http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie,t117715.htm

interesuje mnie wszystko poczawszy od tego jak taka instalacja wyglada,jakie koszty,jaki kominek itd dlatego nie bede zasmiecal komus tematu,bardzo dziekuje za pomoc ZAPRASZAM DO LINKA !!!

Dom 180 sqm drugi sezon zimowy, ściany BK36 500+12cm styr., dach 25cm wełna, wkład Tarnava 18kW z DGP grawitacyjnym. Do chwili obecnej nie przełączałem gazu na opcję zimową i ogrzewam tylko kominkiem. W dzień w salonie na dole 21deg, nocą po wygaszeniu kominka spada powoli do 19deg, rano rozpalam kominek i po 1/2godz. mam ponownie 21-22deg. W sypialni na górze o 1-2deg więcej. Kominek rano gdy rozpalam załadowany do pełna, po południu dokładam ok. 3 polana, powietrze do palenia zdławione maksymalnie. Mam zamiar utrzymać taki stan do oporu. Myślę że może przy mniejszym komforcie cieplnym powinieneś zimę przetrwać a w razie potężnych mrozów okresowo dogrzejesz prądem.

I jeszcze - raz udało mi się rozpalić ponownie kominek od żaru po 24h. Czesto po 10h mam jeszcze tyle żaru ze mogę rozpalić bez zapałek warunek suche minimu roczne drewno. Do rozpalenia używam brykiety z prasowanych trocin.

Ale ja mam zwykły kominek bez płaszcza, a i jeszcze jedno czy u was czuć palonym drewnem czasami?

Rozumiem, że mówiąc płaszcz masz na myśli obudowę. U mnie pierwszą zimę wkład stał bez obudowy i tylko miał nasadzony dystrybutor z rurami. Z tego powodu temperatura w salonie była znacznie wyższa niż na górze. Obecnie, gdy mam obudowę więcej ciepła idzie na górę i temperaturę mogę trochę regulować zmieniając wypływ gorącego powietrza. Co do zapachów to, jeżeli nie otwierasz wkładu podczas pierwszego etapu palenia drewna, gdy jeszcze wydobywa się gęsty dym, to nie powinno być czuć dymu. Może być jeszcze tak, że jeżeli nie masz doprowadzonego świeżego powietrza w okolice wkładu to na sutek wytworzonego podciśnienia przez kominek powietrze jest zasysane przez przewody wentylacyjne. Jeżeli przewody wentylacyjne są obok przewodu dymowego to wydostające się spaliny z kominka mogą być powrotnie zasysane przewodami wentylacyjnymi.

Rozumiem ze jesli mam zamiar ogrzwewac poddasze i lazienke to powinienem raczej wybrac wklad z plaszczem wodnym?

Co jeszcze jest potrzebne do takiej instalacji?

Czy ma znaczenie to czy kominek bedzie dostarczycielem cieplej wody?

Ale ja mam zwykły kominek bez płaszcza, a i jeszcze jedno czy u was czuć palonym drewnem czasami?

Jeszcze raz przeczytałem Twój post i może Ty masz kominek otwarty bez wkładu. Jeśli tak to pamiętaj ze otwarte palenisko to zaledwie 40% sprawności kominka z wkładem i może Ci ciepła zabraknąć. Wybacz, ale pytasz bardzo nieprecyzyjnie.

Rozumiem ze jesli mam zamiar ogrzwewac poddasze i lazienke to powinienem raczej wybrac wklad z plaszczem wodnym?

Co jeszcze jest potrzebne do takiej instalacji?

Czy ma znaczenie to czy kominek bedzie dostarczycielem cieplej wody?

Pozwól, że przedstawię mój punk widzenia.

Osobiście nie jestem zwolennikiem kominków z płaszczem wodnym. Tak naprawdę to jestem zwolennikiem bezpośredniuego ogrzewania ciepłym powietrzem, ale ta dziedzina w Polsce jeszcze jest w powijakach, choć wiele się już zmieniło od czasu, kiedy pierwszy raz zastanawiałem się nad sposobem ogrzewania w moim domu.

Dlaczego ciepłe powietrze? Przecież ciepło, jakie odczuwamy w domu to właśnie temperatura otaczającego nas powietrza. Trochę bez sensu jest ogrzewać wodę by ta transportowała ciepło i oddawała je do powietrza w danym pomieszczeniu. Prościej jest ogrzewać bezpośrednio powietrze i je transportować najlepiej bezgłośnie i bezkosztowo, czyli grawitacyjnie. Dobrze zaprojektowany i zrobiony system może równocześnie spełniać rolę wentylacji. Czy jest to sposób łatwy i prosty, to inne zagadnienie.

Jednocześnie uważam, że docelowo kominek, jako jedyne źródło ogrzewania to nieporozumienie. Musi być jeszcze jakieś inne źródło ciepła i jemu bym powierzył zadanie uzyskania CWU. Podobno jest to też niezgodne z przepisami.

ogrzewam tylko kominkiem, od kilkunastu lat. w porównaniu z poprzednim domem (połowę mniej ocieplenia) zużycie drewna spadło o połowę. 4 mp. na sezon
ogrzewam tylko kominkiem, od kilkunastu lat. w porównaniu z poprzednim domem (połowę mniej ocieplenia) zużycie drewna spadło o połowę. 4 mp. na sezon

ogrzewasz kominkiem z plaszczem?

czy kominek sluzy Ci tez do ogrzewania wody urzytkowej?

My mieszkamy od 2 lat w domku parterowym o pow.140 m2, ogrzewamy kominkiem dobrym - wkłąd spartherm, kosztował duzo, ale grzeje dobrze, mamy rozprowadzenia na wszystkie pokoje. @2 lata temu była b. ciezka zima -20 stopni u nas i w pokojach czasami dogrzewalismy grzejnikami elektrycznymi ( był to nasz 1 rok mieszkania ), ale zeszłej zimy nie włączyliśmy chyba ani razu elektrycznego ogrzewania. Ciepła wodę mamy na zasobnik 300l grzejący wodę w nocy w tańszej taryfie. Spokojnie da się ogrzewać prawie wyłącznie kominkiem Wieczorem dokółądamy drewna, rano się żarzy i dokładamy kilka drewienek, a wracając z pracy około 17 znów dokładamy i jest dobrze.

Jest ciepło stale około 20,21 stopni.

Jak chcesz grzać kominkiem musisz mieć dobry wkład kominkowy to podstawa, my za nasz chyba 18kw płacilismy chyba 8 tys zł plus oczywiście rozporowadzenia i wykończenie kominka - w sumie 2 razy więcej ale było warto.

ogrzewasz kominkiem z plaszczem?

czy kominek sluzy Ci tez do ogrzewania wody urzytkowej?

DGP

Pytanie do posiadaczy DGP: czy macie tez w niektorych pomieszczeniach podlogowke, czy mozna sie obejsc bez niej? Jesli macie dodatkowo piec do CWU, to czym sie sugerowac przy wyborze? Szukac takich o mniejszej mocy do grzania wody (jaka moc brac pod uwage - rodzina 4-5osob)?

Z gory dzieki za odpowiedz

Pytanie do posiadaczy DGP: czy macie tez w niektorych pomieszczeniach podlogowke, czy mozna sie obejsc bez niej? Jesli macie dodatkowo piec do CWU, to czym sie sugerowac przy wyborze? Szukac takich o mniejszej mocy do grzania wody (jaka moc brac pod uwage - rodzina 4-5osob)?

Z gory dzieki za odpowiedz

1) podłogówke posiadam, ale elektryczną moze byc pdkafelkowa mata grzejna (jedyne rozwiązanie gdy poziom podłóg jest juz ustalony) i akumulacyjna przewody grzejne w betonie na etapie projektowym. 1 rozwiąznie ma mniejsza bezładnosc termiczna ale jest nieco drozsze w eskeploatacji, 2 rozwiąznie jest odwrotnąscią 1 ale moze pracowac w zasadzie na taryfie nocnej. Robienie wodnej podłogówki na piecu wysokotemperatórowym jakim jest jednak kominek to nieporozumienie i kosmiczne koszty.

2) do cuw nie jest konieczny piec przyłącze elektryczne wystarczy w zupelnosci (rozumiem ze przyłącza gazowego nie ma na razie w okolicy)

3) dla 5 osobowejr odziny powinien wystarczyc w zupełnosci ogrzewacz 300 litrowy, choc wszystko zalezy od preferencji w korzystaniu z cuw mieszkanców :wink:

:o Widze że wątek lekko sie rozkręcił i to na merytorycznie dobrym poziomie, :D . Nie posiadam kominka z płaszczem wodnym, ale mam pewne sugestie jakie zaobserwowalem uznajomych którzy maja:

1) dreno musi byc bardzo suche i dobre gatunkowo bo inaczej palenisko nie uzyska dostatecznie duzej temperatury i szyba zakopci sie i zapiecze niemiłosiernie, to samo dzieje sie zanim bufor sie nie załaduje gorącą wodą) Po prostu zbyt duzo energii jest odbierane z kominka w tej fazaie rozpalania i proces spalania przebiega w zbyt niskiej tem co powodujekopcenie.

2) konieczne jest pomieszczenie na zainstalowanie zbiornika buforowego,

3) kominek z plalszczem jest zdecydowanie drogi a ponadto trzeba zainstalowac normalne co,

4) istnieje pewnien dysomfort podczas eksploatacji kiedy wyłączą prąd bo główna pompa obiegowa plaszcza przestaje dzialac i woda sie w niej gotuje.

Reasumując gra nie wydaje sie warta zbytnio swieczki, ale wszystko zalezy od tego co kto lubi?

:o Widze że wątek lekko sie rozkręcił i to na merytorycznie dobrym poziomie, :D . Nie posiadam kominka z płaszczem wodnym, ale mam pewne sugestie jakie zaobserwowalem uznajomych którzy maja:

1) dreno musi byc bardzo suche i dobre gatunkowo bo inaczej palenisko nie uzyska dostatecznie duzej temperatury i szyba zakopci sie i zapiecze niemiłosiernie, to samo dzieje sie zanim bufor sie nie załaduje gorącą wodą) Po prostu zbyt duzo energii jest odbierane z kominka w tej fazaie rozpalania i proces spalania przebiega w zbyt niskiej tem co powodujekopcenie.

2) konieczne jest pomieszczenie na zainstalowanie zbiornika buforowego,

3) kominek z plalszczem jest zdecydowanie drogi a ponadto trzeba zainstalowac normalne co,

4) istnieje pewnien dysomfort podczas eksploatacji kiedy wyłączą prąd bo główna pompa obiegowa plaszcza przestaje dzialac i woda sie w niej gotuje.

Reasumując gra nie wydaje sie warta zbytnio swieczki, ale wszystko zalezy od tego co kto lubi?

witam,

niezapominaj jeszcze o tym ,że KZPW jest dopełnieniem innego źródła ciepła ktore wykorzystujesz w domu.(węgiel,gaz).Jest na rynku taka różnorodność w dobraniu sobie urządzeń(sterowników itp), które pilnują za Ciebie cały proces grzewczy w domu.

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=343&cms=324