Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szpachlowanie ścian?

Sad Ripper

Recommended Posts

Szpachlowanie-cekolowanie-gładź- przecierka masą gipsową,akrylową,mineralną,mieszaną ma na celu wygładzenie powierzchni.Równanie -naciąganie powierzchni ma na celu wstępne poprawienie płaszczyzny nierównych tynków,czy to pod płytki czy to pod szpachlowanie-gładzenie-cekolowanie-przecierkę.Tą zaś w zależności od użytego materiału można wykończyć przez szlifowanie mechaniczne (ręcznie lub maszynowo),na mokro przez gąbkowanie i lub bezgąbkowania,bezpośrednio po nałożeniu.Potrzebny jest odpowiedni materiał i technika.

Domyślam się ,że chodzi ci o ostatnią technikę.Rozumiem też ze twój patent polega na użyciu gipsu budowlanego i kawałka panela zamiast tzw "pióra"?

to jest dzial "Lista płac wykonawców"!.

A ty Flash oczywiści w tym dziale podajesz tylko liczby(?) :wink:

oki, oki gladzie od 18-25 zl :D i bez ubarwiania ile warstw ile gruntowan itp.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szpachlowanie-cekolowanie-gładź- przecierka masą gipsową,akrylową,mineralną,mieszaną ma na celu wygładzenie powierzchni.Równanie -naciąganie powierzchni ma na celu wstępne poprawienie płaszczyzny nierównych tynków,czy to pod płytki czy to pod szpachlowanie-gładzenie-cekolowanie-przecierkę.Tą zaś w zależności od użytego materiału można wykończyć przez szlifowanie mechaniczne (ręcznie lub maszynowo),na mokro przez gąbkowanie i lub bezgąbkowania,bezpośrednio po nałożeniu.Potrzebny jest odpowiedni materiał i technika.

Domyślam się ,że chodzi ci o ostatnią technikę.Rozumiem też ze twój patent polega na użyciu gipsu budowlanego i kawałka panela zamiast tzw "pióra"?

sorry ale gipsu budowlanego??

nie jest to pomyłka? chyba do nie wiem osadzania , prowadnic, puszek elektrycznych, to słyszałem.

:wink:

Oczywiście, że tak.Ale kolega mirecki ciągle kładzie nacisk na słowo gips więc kto wie co miał na myśli.Choć w zamierzchłych czasach używało się do tego gipsu z opóźniaczami albo i bez.

Mi właśnie kończą gładzie 18zl /m2 (z gruntowaniem i malowaniem na biało)

dodatkowo obróbka wszystkich okien w cenie.

Moi fachowcy to są szpachlarze - nie szlifierze ;)

Nie wiem jak to robią ale nie szlifują - a sciany i sufity jak lustro.

Sufity i skosy (płyta GK) - szpachlują akryl pucem

sciany tynkowane - dolina nidy - gładz szpachlowa.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam!!!

Fachowo wykonana gładź składa się z dwóch warstw gipsu (jedna podczas szlifowania się przeciera i po pomalowaniu jest to widoczne pod światło). Fachowe pomalowanie gładzi składa się z dwóch warstw malarskich. Pierwsza warstwa powinna być wykonana dość mocno rozrzedzoną farbą a druga gęstą. Zwykłą farbę emulsyjną można rozrzedzić wodą w stosunku ok. 1/1. Ja osobiście dolewam jeszcze preparat gruntujący np. „UNI GRUNT” w stosunku 1woda/1grunt/1farba (to taka moja mikstura). Środek gruntujący ma za zadanie jeszcze bardziej zmniejszyć chłonność gładzi gipsowej. Drugą warstwę można malować farbą nie rozcieńczoną ale dobrze wymieszana. Nie wszystkie farby można rozcieńczać wodą, w takim wypadku zawsze należy stosować się do zaleceń producenta i stosować rozcieńczalniki tej samej firmy co farba.

Jeżeli chodzi o cenę to gładź z malowaniem (2xG+2xM)=15 do 22 zł/m2. KRAKÓW

Pozdrawiam![/b]

• 2 weeks później...
Mi właśnie kończą gładzie 18zl /m2 (z gruntowaniem i malowaniem na biało)

dodatkowo obróbka wszystkich okien w cenie.

Moi fachowcy to są szpachlarze - nie szlifierze ;)

Nie wiem jak to robią ale nie szlifują - a sciany i sufity jak lustro.

Sufity i skosy (płyta GK) - szpachlują akryl pucem

sciany tynkowane - dolina nidy - gładz szpachlowa.

Pozdrawiam

No bo panie jedne gładzie się szlifuje,inne wygładza "na mokro" a jeszcze inne

przez 3 krotne wygładzanie coraz rzadszą konsystencją - ot cała sztuczka twoich "nie szlifierzy".Nie radze próbować różnych technik do różnych gładzi bo efekt może być opłakany

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

a ja mam inne pytanie z 2 beczki ;]

wlasnie szykuje sie do powrotu do Polsku[mieszkac bede w krakowie] z USA ..... i szukac bede pracy jako szpachlarz-malarz... czy jest szansa znalezienia jakies robotki ? moze ktos potrzebowac bedzie fachowca w tej dziedzinie ? mam wykonywanych robot przez siebie !! ;]

jak cos to moj mail: [email protected]

Gość Gosc_gość
a ja mam inne pytanie z 2 beczki ;]

wlasnie szykuje sie do powrotu do Polsku[mieszkac bede w krakowie] z USA ..... i szukac bede pracy jako szpachlarz-malarz... czy jest szansa znalezienia jakies robotki ? moze ktos potrzebowac bedzie fachowca w tej dziedzinie ? mam wykonywanych robot przez siebie !! ;]

jak cos to moj mail: [email protected]

Tia, już do Ciebie ludzie uderzają drzwiami i oknami, bo Pan z USA przyjeżdża. :lol: :lol:

W dodatku tak nieudolnie spamuje :lol: :lol: :lol:

ogolnie nie chcialem spanowac i nie jestem Panem ;] tylko zadalem orientacyjnie pytanie ... a kto chce to zrozumie jak zrozumie ... ogolnie tez jestem ciekawy strasznie technik szpachlowania jakie sa stosowane w Polsce jakich sie uzywa materialow/narzedzi czy cholera wie czego ;] jak ktos chce to moze mi napisac na miala to podyskutuje ...