pigeon 03.03.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ja dostalem cenytynki 15 zl/m2gladzie 15 zl/m2malowanie 6 zl/m2+materialy nie jest to Warszawa - ale moze to byc podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arok 04.03.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dzieki za odpowiedz. Mi proponuje polozenie plyt z materialem za 55 zl m2 a do tego gladz z materialem i wstepnym malowaniem za 19zl m2. Nie wiem czy to jest dobry pomysl... Czy duzo bym oszczedzil gdybym zamiast plyt GK zrobil zwykle tynki a na to gladzie?[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidex73 05.03.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 WitamEkipa połozyła nide (skasowali mało) zaczeli szpachlować łącza, nakładać kontowniki i od poniedziałku się nie pokazują, chyba coś innego złapali ... moje pytanie, jaki teraz jest spodziewany koszt szpachlowania ? nida położona jest tak "se' Pozdrawiam Dawidhttp://garczarki.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 06.03.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 >>>> dla minie szpachlowanie - to to samo np co np: "cekolowanie" - efekt koncowy bedzie taki sam jak po polozeniu tynku gipsowego - nmaszynowo czyt ez recznie- (a jak na koncu zacieraja maszynami i trzymja je w dloniach- to to juz jest recznie?) <<<< nie jestem wszystkowiedzący , ale wg mnie szpachlowanie to albo płyt kg , albo szpachlowanie tynków czy gipsowych , czy cement-wapiennych w celu otrzymania gładszej powierzchni.Ręcznie to ręcznie czyli np pacą z papierem ściernym, a nie szlifierką oscylacyjną.Chociaż u siebie robię szpachlowanie i szlifowanie samodzielnie (mam 900m2 samej ściany)to wiem że szlifierką trzeba bardzo uważać i dojść do wprawy-łatwo zniszczyć wygładzoną powierzchnię. co do tynkowania i szpachlowania. To 2 osobne i różne sprawy, gołe cegły się tynkuje, później się je szpachluje jeśli nie odpowiada nam gładkość uzyskana po tynkowaniu. Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirecki 06.03.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Sorry że się wtrącę ale... gładzie jak robić to tylko gipsowe a nie żadne tam inne ustrojstwa . Poza tym ( przy najmniej ja tak robię ) gładzie robi się na gotowo bez szpachlowania .I choć to robota ręczna o pacy stalowej nie ma mowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirecki 06.03.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 miało być bez szlifowania .... upsss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 06.03.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Sorry że się wtrącę ale... gładzie jak robić to tylko gipsowe a nie żadne tam inne ustrojstwa . Poza tym ( przy najmniej ja tak robię ) gładzie robi się na gotowo bez szpachlowania .I choć to robota ręczna o pacy stalowej nie ma mowy ... ok, gładź - szpachlowanie no powiedzmy że dla mnie to samo, chociaż można się spierać że szpachlowanie to tylko miejscowe, ale nie o to chodzi , jako że ja samouk i zarobkowo nie wykonuję można coś więcej na temat tego że nie pacą stalową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfysywiu 06.03.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 no musisz własną ręką wygładzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KacMar 08.03.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 no musisz własną ręką wygładzić Jaka głęboka myśl jest w tej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 08.03.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 no musisz własną ręką wygładzić Jaka głęboka myśl jest w tej wypowiedzi. Widać nie każdy chce się podzielić wiedzą , na powyższy temat , choćby ogólną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirecki 09.03.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 nie ślęczę przy kompie , sorry . Paca stalowa pozostawia na końcach smugi........ Zatem : szpachlujcie gipsem szpachlowym , podwójnie ale nie dwa razy , tzn kładziemy warstwę gipsu ale po położeniu ( w zależności od tempa ) 2-4m2 nakładamy następną - cienką - warstwę . I tak na całej powierzchni - sufit , ściany itp. Paca stalowa - nieporozumienie ( choć sam niestety długo się z nią męczyłem ) Sprawdzone narzędzie to..... saiding . Kupujemy w budowlanym sklepiku jedną listwę saidingu i obcinamy kawałek o długości około 25-30 centymetrów . Następnie obcinamy boki tak by powstał nam trapez i na koniec zaokrąglamy rogi pióra i najlepsze narzędzie mamy gotowe do użycia . Zapewniam że starcza na bardo długo . gips musi być w miarę rzadki bo kładzie się cienką warstwę która szybko przysycha . Powierzchnia wychodzi gładka bez smug i zaciągnięć , no i oczywiście bez chorego szlifowania i robienia z siebie białego bałwanka - spróbujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 09.03.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 nie ślęczę przy kompie , sorry . Paca stalowa pozostawia na końcach smugi........ Zatem : szpachlujcie gipsem szpachlowym , podwójnie ale nie dwa razy , tzn kładziemy warstwę gipsu ale po położeniu ( w zależności od tempa ) 2-4m2 nakładamy następną - cienką - warstwę . I tak na całej powierzchni - sufit , ściany itp. Paca stalowa - nieporozumienie ( choć sam niestety długo się z nią męczyłem ) Sprawdzone narzędzie to..... saiding . Kupujemy w budowlanym sklepiku jedną listwę saidingu i obcinamy kawałek o długości około 25-30 centymetrów . Następnie obcinamy boki tak by powstał nam trapez i na koniec zaokrąglamy rogi pióra i najlepsze narzędzie mamy gotowe do użycia . Zapewniam że starcza na bardo długo . gips musi być w miarę rzadki bo kładzie się cienką warstwę która szybko przysycha . Powierzchnia wychodzi gładka bez smug i zaciągnięć , no i oczywiście bez chorego szlifowania i robienia z siebie białego bałwanka - spróbujcie Stara metoda,tak sie robi sztablaturę,naciagaliśmy kiedyś płyta pilśniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 09.03.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 nie ślęczę przy kompie , sorry . Paca stalowa pozostawia na końcach smugi........ Zatem : szpachlujcie gipsem szpachlowym , podwójnie ale nie dwa razy , tzn kładziemy warstwę gipsu ale po położeniu ( w zależności od tempa ) 2-4m2 nakładamy następną - cienką - warstwę . I tak na całej powierzchni - sufit , ściany itp. Paca stalowa - nieporozumienie ( choć sam niestety długo się z nią męczyłem ) Sprawdzone narzędzie to..... saiding . Kupujemy w budowlanym sklepiku jedną listwę saidingu i obcinamy kawałek o długości około 25-30 centymetrów . Następnie obcinamy boki tak by powstał nam trapez i na koniec zaokrąglamy rogi pióra i najlepsze narzędzie mamy gotowe do użycia . Zapewniam że starcza na bardo długo . gips musi być w miarę rzadki bo kładzie się cienką warstwę która szybko przysycha . Powierzchnia wychodzi gładka bez smug i zaciągnięć , no i oczywiście bez chorego szlifowania i robienia z siebie białego bałwanka - spróbujcie Dzięki , mam gdzieś w garażu podbitkę plastikową takie 6 metrowe odcinki , myślisz że się będzie nadawać? listwa ta ma około 10 cm szerokości. rozumiem że te 25-30 cm to optymalna wielkość naszej "pacy" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 10.03.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Ciekawe jak to po tej sidingowej obróbce wygląda po pomalowaniu na ciemny kolor i pod światło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 10.03.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Ciekawe jak to po tej sidingowej obróbce wygląda po pomalowaniu na ciemny kolor i pod światło... Chętnie też bym zobaczył jakieś zdjęcia w takowej roboty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirecki 11.03.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 panowie , nie mylcie pojęć : szpachlowanie to nie naciąganie ścian !!! szpachlę ( gips ) kładziemy po to by ściana czy sufit była gładka , i po to jest to ustrojstwo ( siding ) by nie męczyć się ze szlifowaniem . Jeśli ktoś bawi się w usuwanie dołków i górek gipsem to sorry ale to pomyłka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 11.03.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Szpachlowanie-cekolowanie-gładź- przecierka masą gipsową,akrylową,mineralną,mieszaną ma na celu wygładzenie powierzchni.Równanie -naciąganie powierzchni ma na celu wstępne poprawienie płaszczyzny nierównych tynków,czy to pod płytki czy to pod szpachlowanie-gładzenie-cekolowanie-przecierkę.Tą zaś w zależności od użytego materiału można wykończyć przez szlifowanie mechaniczne (ręcznie lub maszynowo),na mokro przez gąbkowanie i lub bezgąbkowania,bezpośrednio po nałożeniu.Potrzebny jest odpowiedni materiał i technika.Domyślam się ,że chodzi ci o ostatnią technikę.Rozumiem też ze twój patent polega na użyciu gipsu budowlanego i kawałka panela zamiast tzw "pióra"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 11.03.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Szpachlowanie-cekolowanie-gładź- przecierka masą gipsową,akrylową,mineralną,mieszaną ma na celu wygładzenie powierzchni.Równanie -naciąganie powierzchni ma na celu wstępne poprawienie płaszczyzny nierównych tynków,czy to pod płytki czy to pod szpachlowanie-gładzenie-cekolowanie-przecierkę.Tą zaś w zależności od użytego materiału można wykończyć przez szlifowanie mechaniczne (ręcznie lub maszynowo),na mokro przez gąbkowanie i lub bezgąbkowania,bezpośrednio po nałożeniu.Potrzebny jest odpowiedni materiał i technika. Domyślam się ,że chodzi ci o ostatnią technikę.Rozumiem też ze twój patent polega na użyciu gipsu budowlanego i kawałka panela zamiast tzw "pióra"? to jest dzial "Lista płac wykonawców"!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 11.03.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Szpachlowanie-cekolowanie-gładź- przecierka masą gipsową,akrylową,mineralną,mieszaną ma na celu wygładzenie powierzchni.Równanie -naciąganie powierzchni ma na celu wstępne poprawienie płaszczyzny nierównych tynków,czy to pod płytki czy to pod szpachlowanie-gładzenie-cekolowanie-przecierkę.Tą zaś w zależności od użytego materiału można wykończyć przez szlifowanie mechaniczne (ręcznie lub maszynowo),na mokro przez gąbkowanie i lub bezgąbkowania,bezpośrednio po nałożeniu.Potrzebny jest odpowiedni materiał i technika. Domyślam się ,że chodzi ci o ostatnią technikę.Rozumiem też ze twój patent polega na użyciu gipsu budowlanego i kawałka panela zamiast tzw "pióra"? to jest dzial "Lista płac wykonawców"!. A ty Flash oczywiści w tym dziale podajesz tylko liczby(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 12.03.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Szpachlowanie-cekolowanie-gładź- przecierka masą gipsową,akrylową,mineralną,mieszaną ma na celu wygładzenie powierzchni.Równanie -naciąganie powierzchni ma na celu wstępne poprawienie płaszczyzny nierównych tynków,czy to pod płytki czy to pod szpachlowanie-gładzenie-cekolowanie-przecierkę.Tą zaś w zależności od użytego materiału można wykończyć przez szlifowanie mechaniczne (ręcznie lub maszynowo),na mokro przez gąbkowanie i lub bezgąbkowania,bezpośrednio po nałożeniu.Potrzebny jest odpowiedni materiał i technika. Domyślam się ,że chodzi ci o ostatnią technikę.Rozumiem też ze twój patent polega na użyciu gipsu budowlanego i kawałka panela zamiast tzw "pióra"? sorry ale gipsu budowlanego?? nie jest to pomyłka? chyba do nie wiem osadzania , prowadnic, puszek elektrycznych, to słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts