Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom 120 m2 - koszt instalacj elektrycznej vs gaz

Recommended Posts

Witam.

Na wiosnę rozpoczynam budowę domku jednorodzinnego

- Dom 120 m2. (bez piwnicy)

- Porotherm 38

- 10-12 cm styropianu. Ogrzewanie podłogowe kuchnia, łazienki.

- rekuperator

Jaki będzie koszt instalacji do CO i c.w.u. gdybym wybrał energie elektryczną, lub gaz. Oczywiście istnieje możliwość podłączenia gazu, a wprzypadku prądu oczywiście nocne taryfy.

Co polecicie? Pamiętając, że przy dużej różnicy w cenie instalacji na niekorzyść gazu rzędu 10-15 tyś a kosztach eksploatacji na niekorzyść prądu 1 tyś dopiero po około 15 latach będziemy płacili drożej za prąd.

Czy warto więc bawić się w kominy, przeglądy serwis...

Z góry dziękuje

jeśli naprawdę myślisz o prądzie to zmień ścianę na jakąś tańszą i cieplejszą, np U-220 + 20 cm styropianu, albo najtańszy rodzaj BK o grubości 25 cm i na to 20 cm styropianu, wtedy będziesz mógł zastosować u siebie elektryczne ogrzewanie konwekcyjne, koszt inwestycyjny całości nie przekroczy 1000 zł

Gdybyś zbudował sobie ciepły dom 3 litrowy to na ogrzanie swojego domku 120m2 potrzebował byś średnio 3600 kWh do tego podobna ilość na CWU a więc rachunek wyszedł by ok 7200 kWh * 0,28 zł/kWh = 2016 zł rocznie

koszt inwestycyjny gazu to przyłącze, piec, kaloryfery, rurki, robocizna ok 20 tyś, gazu potrzebował byś odpowiednio ok 800 m3, zwrot inwestycji po ok 20 latach, jak piec się nie rozleci, albo jak ruskie nie zakręca kurka zostawiają cię na lodzie

dobrze prawisz

słuchajcie go :)

Witam

elektryczne ogrzewanie konwekcyjne, koszt inwestycyjny całości nie przekroczy 1000 zł

Chyba lekko Ci się kwoty pomoliły, bo przy gazowym ogrzewaniu wyliczasz rurki, piece itp a tu zapominasz że samo przystosowanie isntalacji elektrycznej będzie kosztować (większa moc, większa rozdzielnica, więcej kabli) a piece jakieś też trzeba kupić do grzania.

Witam

Uważam jedynie że nie zachowujecie proporcji w liczeniu kosztów, z jednej strony 1000zł z drugiej 20 tys.

Dodatkowe 100m kabla - min. 200zł

Dodatkowa robocizna - 200zł

Doposażenie rozdzielnicy i zwiększenie rozmiarów - 200zł

I faktycznie jest poniżej 1000 ale do tego doliczyć grzejniki i wyjdzie bliżej 2 tys, dodatkowo nie masz racji z mocą zamówioną, bo nie słyszałem żeby 13kW była obligatoryjna to po pierwsze a po drugie to musisz mieć te 8kW zapasu na grzejniki i tym samym jakbym normalnie zamawiał minimum 10kW bo uważam że to nie jest za dużo jak na domek to przy elekrycznym ogrzewaniu napewno zamówiłbym te 8kW więcej. A teraz na szybko policzyłem ile mnie kosztowała instalacja CO wraz z podłączeniem gazu i wyszło mi 9-10tys a nie 20tys. I różnica już nie jest tak powalająca.

Bo prawidłowo grzejniki powinne być na odzielnych obwodach więc do każdego powinno się pociągnąć oddzielny kabelek, licząc ok. 6 grzejników rozłożonych po całym domu to wyjdzie plus minus 100m, do każdego oddzielne zabezpieczenie, niektórzy też dorzucają oddzielną różnicówkę na każdy i robi się mało miejsca w rodzielnicy więc kupuje się większą niż jakby nie było tych grzejników.

zbliżone koszta:

piec gazowy 2500 - termet

rurka alupex 200m - 700zł

5 grzejników Kermi + łazienkowy ok. 2000

robocizna 120zł za punkt x 7 - 840 plus ok. 500 za kotłownie - 1340

instalacja zbiornikowa i wewnętrzna gazowa 1700 + 500 mapka = 2200

wychodzi niecałe 9 tys doliczając drobne elementy instalacyjne można zaokrąglić do 10 tys.

Co do mocy to mam zamówione 15kW.

Do kosztów instalacji gazowej zalicz:

komin, koszt przyłącza, koszt wykonania odrębnego projektu technicznego, mapa do celów projektowych, koszt opinii kominiarskiej przed i po wykonawczej - czyli jakieś 8-15 tyś zł w zależności od długości przyłącza...+ oczywiście koszt kotła, grzejników, instalacji, robocizny.

pozdrowienia serdeczne

Witam

No nie będe się upierał, jak nie będą to nic, te 15kW sobie spokojnie poradzi bo troszeczkę wziąlem z zapasem, a jakby co to mogę sobie ograniczyć korzystanie z energii w czasie korzystania z grzejników. I z takim podejściem to faktycznie koszt inwestycyjny jest niski, powiedziałbym że prawie żaden, większość nowo budowanych domków ma instalacje ogrzewania elektrycznego !!! Wystarczy kupić parę farelek :lol:

Do kosztów instalacji gazowej zalicz:

komin, koszt przyłącza, koszt wykonania odrębnego projektu technicznego, mapa do celów projektowych, koszt opinii kominiarskiej przed i po wykonawczej - czyli jakieś 8-15 tyś zł w zależności od długości przyłącza...+ oczywiście koszt kotła, grzejników, instalacji, robocizny.

Ej, czytaj dokładniej. .Pisałem o instalcji zbiornikowej nie wiem ile kosztuje przyłącze gazu ziemnego.Z tej wyliczanki to niepodałem kosztów komina bo trudno by było koszta wyodrębnić bo i tak murowałem komin do wentylacji więc koszt kanału dymowego nie był taki wysoki, jak ktoś ma zamiar miec kominek to też musi wołać kominiarza i koszt mnie wyniósł raptem 300zł za opinie i za końcowy odbiór Zresztą kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania i rurę przez ścianę i można bez komina.

Gość ZW

Tyle mnie wyniosło ogrzewanie elektryczne pod koniec 2005. Dom 126m2

1. Rozbudowa przyłącza o 15kW: 2,1 kpln, w tym opłata dla ZEWT

2. Podłogowe Elektra 100m2 - kable, termostaty pokojowe, skrzynka rozdzielcza z zawartością: 6,5 kpln w tym robocizna.

3. Sterownik do 2 taryfy: - zegar, przekaźnik, mała skrzynka - niecałe 0,2 kpln

4. 3 konwektory "farelki" z zegarami podobne jak na zdjęciu wyżej: 0,5 kpln

5. Ocieplenie zwykłe w/g projektu: ściana i podłoga 12, dach 30, okna zwykłe: 0 kpln

6. Bojler z montażem: 1,4 kpln (dopisałem, przecież to też inwestycja w prąd)

razem inwestycja: 10,7 kpln

Co do kosztów - ogrzewam "mieszkaniowo" od początku października tego roku.

Warunki:

Temp na wysokości oczu: 20.5-21, więcej rano po ładowaniu podłogi.

Ten sam termometr położony na podłodze pokazuje 23.

Termostaty nastawione są na liczbę "30" oprócz sieni ("20") i jest tam wyraźnie zimniej.

Grzanie i bojler w godzinach 22-6, 13-15.

Kominkiem nie dogrzewam bo jeszcze nie mam, ani innych źródeł ciepła.

Zużycie:

za październik 1430 kWh

za listopad do dziś niecałe 1800kWh

z tego 10-12kWh dziennie w dziennej, reszta w nocnej. Średnio cena kWh wychodzi 0,32pln/kWh

Temperatura cały dzień utrzymuje się stała. Jeśli towarzystwo narobi przeciągów farelka przywraca komfort w ciągu 5 minut.

Liczyłem dokładnie tak jak Ty: jeśli na instalacji gazowej przepłacę na inwestycji 15-20kpln a zaoszczędzę max 2-3 kpln rocznie to mam okres zwrotu w najlepszym razie 5 lat. Za taki projekt w pracy zabiliby mnie śmiechem.

pozdrawiam, życzę dobrego wyboru

Witam.

Na wiosnę rozpoczynam budowę domku jednorodzinnego

- Dom 120 m2. (bez piwnicy)

- Porotherm 38

- 10-12 cm styropianu. Ogrzewanie podłogowe kuchnia, łazienki.

- rekuperator

Jaki będzie koszt instalacji do CO i c.w.u. gdybym wybrał energie elektryczną, lub gaz. Oczywiście istnieje możliwość podłączenia gazu, a wprzypadku prądu oczywiście nocne taryfy.

Co polecicie? Pamiętając, że przy dużej różnicy w cenie instalacji na niekorzyść gazu rzędu 10-15 tyś a kosztach eksploatacji na niekorzyść prądu 1 tyś dopiero po około 15 latach będziemy płacili drożej za prąd.

Czy warto więc bawić się w kominy, przeglądy serwis...

Z góry dziękuje

mamy dom parterowy 110 m.kw. z uzytkowym poddaszem (poddasze ok. 60 m.kw. dokonczymy w pozniejszym terminie), budowe rozpoczelismyw maju ubieglego roku, ceny, ktore podam pochodza z okresu wrzesien-grudzien 2006:

- instalacja gazowa: ogrzewanie domu i wody, za kompleksowa usluge (material + robocizna), kociol vaillant jednofunkcyjny, z otwarta komora spalania i z zasobnikiem cieplej wody 100 l, rurki , zawory, grzejniki (o ile pamietam purmo) - koszt 27 000

- instalacja elektryczna CALA - czyli normalne rozprowadzenie calej instalacji w domu+ dodatkowe podlaczenia dla piecy akumulacyjnych ( dimplex duoheat) na gotowo, z robocizna, wszystkimi kablami, kontaktami,gniazdami, tablica, bezpiecznikami,bojlerem, matami w kuchni i lazience i absolutnie cala reszta 12 000.

zrobilismy oczywiscie elektryczne, moc przylaczeniowa 16 kw i nie ma potrzeby zmienac - wystarcza w zupelnosci.

Jak wiadomo ogrzewanie elektryczne ma dużo plusów ale ma też minusy, takim poważnym minusem w/g mnie nie jest nawet koszt użytkowania ale brak możliwości przejścia ewentualnie na tańsze sposoby ogrzewania, jeżeli miał bym możliwość podłączenia gazu ziemnego oczywiste jest że taka decyzja została by podjęta, w związku z tym że takiej możliwości nie mam wybrałem ogrzewanie elektryczne.

Co do kosztów w początkowej fazie inwestycji to w/g mnie też nie jest tak dobrze na korzyść energii elektryczne, jeżeli wydamy tak jak pisze Makary

dom parterowy 110 m.kw. z uzytkowym poddaszem

- instalacja gazowa: ogrzewanie domu i wody, za kompleksowa usluge (material + robocizna), kociol vaillant jednofunkcyjny, z otwarta komora spalania i z zasobnikiem cieplej wody 100 l, rurki , zawory, grzejniki (o ile pamietam purmo) - koszt 27 000

- instalacja elektryczna CALA - czyli normalne rozprowadzenie calej instalacji w domu+ dodatkowe podlaczenia dla piecy akumulacyjnych ( dimplex duoheat) na gotowo, z robocizna, wszystkimi kablami, kontaktami,gniazdami, tablica, bezpiecznikami,bojlerem, matami w kuchni i lazience i absolutnie cala reszta 12 000.

Widać różnicę 15 000 zł, można powiedzieć "kupa kasy" ale jeżeli rozpatrzymy ewentualny zakup rekuperatora /który raczej przy ogrzewaniu elektrycznym jest konieczny/ oraz zakup np. piecy akumulacyjnych to wydaje mi się że tej kasy nam braknie.

Decydując się na gaz mamy możliwość w przyszłości wspomagać całe ogrzewanie np. kominkiem z płaszczem wodnym, jeżeli jest możliwość postawienia pieca na paliwo stałe to nic nie stoi na przeszkodzie aby taki piec wpiąć w cały układ :wink:

Musisz poczytać istniejące tematy na tym forum, dobrze się zastanowić, wybór sposobu ogrzewanie jest bardzo poważną decyzją, nie można jej podjąc na podstawie kilku postów.

Tak więc życzę miłej lektury czytając forum

Gość ZW
... jeżeli rozpatrzymy ewentualny zakup rekuperatora /który raczej przy ogrzewaniu elektrycznym jest konieczny...

proszę koledze nie obrzydzać prądu ;) rekuperator przy prądzie nie jest "konieczny", to decyzja jak każda inna.

Przy ofertach na poziomie 15-20kpln za instalację w małym domu (ja takie dostałem) rekuperator nie ma żadnego sensu ekonomicznego NAWET przy grzaniu prądem. Czas zwrotu jakieś 15 lat.

Może kiedyś, gdy znacznie podrożeje prąd i znacznie stanieją rekuperatory :)

pozdrawiam

Ej, czytaj dokładniej. .Pisałem o instalcji zbiornikowej nie wiem ile kosztuje przyłącze gazu ziemnego.Z tej wyliczanki to niepodałem kosztów komina bo trudno by było koszta wyodrębnić bo i tak murowałem komin do wentylacji więc koszt kanału dymowego nie był taki wysoki, jak ktoś ma zamiar miec kominek to też musi wołać kominiarza i koszt mnie wyniósł raptem 300zł za opinie i za końcowy odbiór Zresztą kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania i rurę przez ścianę i można bez komina.

Mój post nie był skierowany do Ciebie tylko do autora wątku... Jest jeszcze przed budową domu więc kwestia budowy komina jest otwarta. Zakładam że pisząc że ma dostęp do gazu nie miał na myśli butli z propanem.

Zupełnie inną sprawą jest zasadność zamykania sobie drogi do wykorzystania innych alternatywnych źródeł ogrzewania w przyszłości.

Zamierzam ogrzewać dom elektrycznie jednakże w wylewce zatapiam rurki do ogrzewania podłogowego..tak na wszelki wypadek..Wydatek niewielki a w przyszłości mogę podpiąć pod rurki jakiekolwiek źródło ciepła.

mpoplaw autor wątku sugeruje wykorzystanie taryfy nocnej więc konwektory jakie Ty polecasz nie nadają się... Albo kable w wylewce albo konwektory akumulacyjne (najlepiej z dynamicznym rozładowaniem) koszt bagatela 1500-2000 zł sztuka...A z kilka przydałoby się ;-)

pozdrowienia

Albo kable w wylewce albo konwektory akumulacyjne (najlepiej z dynamicznym rozładowaniem) koszt bagatela 1500-2000 zł sztuka...A z kilka przydałoby się ;-)

piece akumulacyjne mozna kupic i za 700 zl i za 7000 sztuka - sens w tym,zeby dobrze wiedziec czego sie szuka i potrzebuje. ja kupilam duoheaty dimplexa, statyczne z dodatkowym promiennikiem - cena ok 1100 zl z dostawa i montazem (po rabacie 15 % i vat 7%)

ZW napisał

proszę koledze nie obrzydzać prądu

nie mam takiego zamiaru :wink: sam jestem zwolennikiem ogrzewania elektrycznego :lol: :lol:

rekuperator przy prądzie nie jest "konieczny"

oczywiście że nie jest konieczny, ale prawda jest taka że bardzo by sie przydał przy takim ogrzewaniu, zresztą autor wątku nadmienił na wstępie że rozpatruje zainstalowanie rekuperatora :wink:

co do piecy akumulacyjnych to nie mam żadnych doświadczeń, z tego co przeczytałem na forum to ja wybrał bym piece z dynamicznym rozładowaniem, tak więc nie zdecydował bym się na piece statyczne tak jak Makary ale tak już jest "nie ma się co się lubi to się lubi co się ma". :wink:

Gość ZW

...Zupełnie inną sprawą jest zasadność zamykania sobie drogi do wykorzystania innych alternatywnych źródeł ogrzewania w przyszłości...

Niestety, święta prawda.

Żeby zainwestować mało w elektrykę należy sobie zamknąć drogę do źródeł alternatywnych czyli grzejących wodę ;)

Martwiło mnie to, ale:

1. Może kiedyś odkryją alternatywne źródło prądu zamiast ciepłej wody - tanie baterie słoneczne, ogniwo paliwowe.

2. Nie wierzę w (1).

W ostateczności, gdy prąd podrożeje dużo bardziej niż gaz pociągnę rurki miedziane po wierzchu ścian. Nie wygląda to bardzo pięknie ale bardzo strasznie też nie. Albo w listwach instalacyjnych.

pozdrawiam

A jakby dać w wylewce betonowej rury wodnej podłogówki a pomiędzy nimi kabel grzejny elektrycznej podłogówki? Już o tym pisałem w innym wątku.

W skrócie - mielibyśmy w jednej warstwie betonowej (6-10 cm), w jednym układzie wykonawczym, dwa systemy: wodna podłogówka i elektryczna podłogówka. Dwa w jednym ! O zaletach można dużo.

Wada jedna: dodatkowy koszt przewodów grzejnych (4-6 tys dla 100 m2 domku). Ja swój nowy dom całoroczny na wsi będę przez lata traktował jako letniskowy i dlatego ogrzewanie prądem byłoby idealnym wyjściem (bezpieczeństwo, łatwość regulacji), ale potem wraz z upływem lat i gotówki a przypływem wolnego czasu można by przejść na ogrzewanie wodne w podłodze napędzane płaszczem wodnym z kominka z udziałem bufora wodnego. Grzałki w buforze na wypadek nieobecności i dłuższych wyjazdów.

Tylko nie uzyskałem do tej pory od producentów wiążącej opinii na temat możliwości kolokowania obu systemów w jednej warstwie betonu.

pzdr.

-romwis

Gość ZW
Pisałem o instalcji zbiornikowej

ja do szczęścia jeszcze bym chciał żebyś podał koszt 1kWh uzyskiwanej z gazu z butli, bo zaraz okaże się że między ceną prądu a gazem z butli nie ma żadnej różnicy

nie ma

LPG: ~13kWh/kg, ~0,55kg/dm3 przy 15 stC (źr: http://www.e-petrol.pl/index.php/lpg/wlasciwosci.html)

Wynik: 7,15kWh/litr

ile kosztuje 1l ? Coś koło 2 zł => 28gr /kWh energii = taryfa nocna.

pozdrawiam

nie masz racji

1kwh w taryfie nocnej u mnie kosztuje 0,215zł a więc ponad 25% mniej.........

A teraz coś o kosztach inwestycyjnych. Mam dom o powierzchni 150m2. Zakupiłem 6 piecy akumulacyjnych dynamicznych 4x2kw, 2x4kw - koszt całości ok 10tys z montażem.

Na dom mam przyznane 30kw mocy

Koszt całej indtalacji elektrycznej (2 skrzynki po 96 pól :) ) zamknął się kwotą około 10tyś.

Mam również rekuperator (nie ze względów oszczędnościowych ale ze względu na komfort wentylacji) - 11tyś zł

Teraz trochę o ociepleniu - dach 30cm wełny, ściany 15 cm styropianu.

Obecne koszty ogrzewania przy aktualnej temperaturze (do -5 w nocy) to 45kwh/dobę x 0,215zł = 9,68

a więc w miesiącu to około 300zł :)

Temperatura w domu: 22 - 22,5 stopnia

Gość ZW

johny jak mierzysz koszty samego ogrzewania, podlicznikiem ?

W lecie miałem średnie zużycie 22kWh dziennie na wszystko,

z tego naiwnie dedukuję koszt samego ogrzewania

w październiku: 1430 kWh - 22x31kWh = ~750kWh = 25kWh dziennie

w listopadzie: 1900 - 26x22 = 1330kWh = 53kWh dziennie.

- trochę mniejszy dom,

- słabsze ocieplenie

- nie mam rekuperatora.

ciekawe jak to wyjdzie przy dużych mrozach.

Jeśli rokująco może skuszę się na rekuperator.

PS: w moim ZE nocny kWh kosztuje prawie 28gr, niestety. Czyli w cenie propanu