Remi 09.08.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Drodzy Eksperci !Niedowano uzyskalem tytul prawny do zapuszczonej działki wypoczynkowj- spadek. Postanowiłem zacząć od rekultywacji terenu np: załozenie 1000m2 trawnika, szambo etc. Wiadomo, że energaia elektryczna jest do tego niezbedna - teoretycznie prawo zabrania tzw. użyczania energii po sąsiedzku. Stąd wystąpiłem o warunki do ZE Łódź.Po 7 tygodniach otrzymałem propozycje wykonania przyłacza do końca 2005 r. Teraz negocjuje z Zakładem w sprawie przyspieszenia, lecz oni twierdza, że jest szansa jeśli przyniose im pozwolenie na budowe /rozumiem graja na zwłokę to kolejne kilka m-cy i juz jest zima/.Chce się owszem budować, lecz za 3 lata. Kiedy mówię, że jestem w stanie wyłożyc swoje pieniadze za to juz dziś, w ogole nie reagują. Nawet powiedzieli, że i tak zakład musi zrócić mi to do końca 2005, bo to jest zaplanowane w ich budżecie. P Y T A N I E Czy zakład dostarcza wyłącznie prąd do budynków, czy może do niezabudowanej nieruchomości, skrzynka i tak ma byc na granicy ?Dodam, że nie istnieje bariera techniczna oraz prawna dostarczenia energii do mojej działki, wymaga pociagniecia około 40 mb kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.08.2003 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Na początek cytat z ustawy Prawo budowlane :Art. 29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:......20) przyłączy do budynków: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych,i Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy. 2. Pracami przygotowawczymi są:...... 4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy. 3. Prace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem....... 5. Rozpoczęcie dostaw energii, wody, ciepła lub gazu na potrzeby budowy może nastąpić jedynie po okazaniu wymaganego pozwolenia na budowę lub zgłoszenia.Wynika z tego, że do wykonania przyłącza (docelowego do budynku) pozwolenie na budowę jest zbędne.Natomiast jeżeli wykonywane jest odrębne (tymczasowe) przyłącze na potrzeby budowy, to można je wykonać po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remi 10.08.2003 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Szanowny HenoK To jest jasne, ZE chodzi o pozwolenie na budowę budynku wypoczynkowego. Ja mam już w ręku "Warunki wykonania przyłącza"tylko za 3 lata będę miał prąd. Proponuję pójść dwutorowo na gruncie prawa i praktyki, należy przeanalizować Prawo Budowlane vs Energetyczne: 1/ Ustawa z dnia 10 kwietnia 1997r. Prawo Energetyczne (Dz. U. Nr 54, poz. 348 ze zm.), 2/ Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 25 września 2000r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych, obrotu energią elektryczną, świadczenia usług przesyłowych, ruchu sieciowego i eksploatacji sieci oraz standardów jakościowych obsługi odbiorców (Dz. U. Nr 85, poz.957 z 2000r.), Czy ktoś z Państwa posiada skrzynke na działce wypoczynkowej, budowlanej, nie mając w toku działan zmierzajacych do uzyskania Pozwolenia na Budowe. Nie każdy przecież ma od razu tak duże pieniądze w drodze do własnego dachu nad głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drad 14.08.2003 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Szanowni Remi i HenokChciałbym zapytac czy ENEA w umowie kazdemu klientowi "wciska" par. 13 w ktorym zastrzega sobie nieodplatne umozliwienie przez klienta w obrebie nieruchomosci budowy i rozbudowy sieci i przyłączy i oczywiscie nieodplatne udostepnianie pomieszczen na zainstalowanie ukladow pomiarowo- rozliczeniowych i sterujacych??Czy jezeli podpisalem taka umowe Zaklad moze na mnie wymusic wejscie na moj teren i postawienie np. slupa energetycznego albo stacji transformatorowej??? Prosze o wyjasnienie mi tego zagrozenia i wskazowki jak moge nie dac sobie zbudowac obok domu jakiejs "elektrowni" ktora Zakladowi bedzie niezbedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2003 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Henok, coś chyba nie tak. Widziałem kilka przypadków w róznych okolicach, na pewno działki budowlane- właściciele nie mają jeszcze żadnego pozwolenia na budowę na 100% !!!!, a mają wodę na działce. Mozesz to wyjaśnić?PozdrawiamBartek z Łodżi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2003 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 5. Rozpoczęcie dostaw energii, wody, ciepła lub gazu na potrzeby budowy może nastąpić jedynie po okazaniu wymaganego pozwolenia na budowę lub zgłoszenia. ..............a na podlewanie ogrodu moze nastąpić ???????? no chyba bez okazywania niczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.08.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Henok, coś chyba nie tak. Widziałem kilka przypadków w róznych okolicach, na pewno działki budowlane- właściciele nie mają jeszcze żadnego pozwolenia na budowę na 100% !!!!, a mają wodę na działce. Mozesz to wyjaśnić? Pozdrawiam Bartek z Łodżi Wyjaśnienie jest proste. Jeżeli wystąpiłeś o pozwolenie na budowę domu, to "Rozpoczęcie dostaw energii, wody, ciepła lub gazu na potrzeby budowy może nastąpić jedynie po okazaniu wymaganego pozwolenia na budowę lub zgłoszenia". Jednak nikt nie zabrania Ci wystąpić o pozwolenie na budowę samego przyłącza wodociągowego na Twoją działkę. Nie wiem tylko jak interpretować ten zapis : Art. 29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ...... 20) przyłączy do budynków: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, . Wynika z niego, że na budowę przyłączy do budynków nie jest wymagane pozwolenie na budowę a tylko zgłoszenie (do zgłoszenia trzeba dołączyć projekt). Jak jest jednak w przypadku przyłącza na działkę ? Czy w tym wypadku wymagane jest pozwolenie na budowę ? Prawdopodobnie tak, bo inaczej nie miałby sensu w/w zapis o rozpoczęciu dostaw .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remi 16.08.2003 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 Dzieki za ta analize. Wniosek może być jeden. ZE wydaje warunki podłączenia do sieci, by uniknąć rozczarowania jakiego doznała jedni ludzie, którzy kupili działkę na malowniczym wzgórzu daleko od cywilizacji , lecz już samo wykonanie rozbudowy sieci oraz w końcu dostawy energi na teren posesji wymagają jasnej wizji działąń inwestycyjnych przyszłego odbiorcy prądu. Być może chodzi tu o względy bezpieczeństwa oraz zapewnienie sobie odpowiedniego poziomu odbioru energii. Podlewania i koszenie trawy nie zapewni im zwrotu poniesionych nakładów. Ale heca, moi sąsiedzi mają powystawiane dacze bez pozwoleń, z dołączoną energią i wodociągami. Nie, proszę nie odpowiadaćc mi jak to możliwe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 16.08.2003 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 Szanowni Remi i Henok Chciałbym zapytac czy ENEA w umowie kazdemu klientowi "wciska" par. 13 w ktorym zastrzega sobie nieodplatne umozliwienie przez klienta w obrebie nieruchomosci budowy i rozbudowy sieci i przyłączy i oczywiscie nieodplatne udostepnianie pomieszczen na zainstalowanie ukladow pomiarowo- rozliczeniowych i sterujacych?? Czy jezeli podpisalem taka umowe Zaklad moze na mnie wymusic wejscie na moj teren i postawienie np. slupa energetycznego albo stacji transformatorowej??? Prosze o wyjasnienie mi tego zagrozenia i wskazowki jak moge nie dac sobie zbudowac obok domu jakiejs "elektrowni" ktora Zakladowi bedzie niezbedna. No właśnie. W mojej umowie (Wrocław) też jest wspomniany par.13 "Wnioskodawca wyraża zgodę na nieodpłatne udostępnienie w przyszłości terenu działki dla rozbudowy sieci (wprowadzenia/wyprowadzenia przewodów - kabli) od urządzeń wybudowanych na podstawie niniejszej umowy. ... Umowy jeszcze nie podpisałem, a paragraf wydaje się śliski jak cholera. Czy ktoś zmusiła ZEW do podpisania umowy bez niniejszego paragrafu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.08.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Jeśli linia energ. jest blisko a chcesz mieć przyłącze za tydzień - porozmawiaj inaczej. Zajdź do ZE od kuchni. "Brak mocy przerobowych" jest pretekstem do rozmowy jak "człowiek z człowiekiem".Wiem bo przerabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts