Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc. Mam w domu bardzo dużo ścian obłożonych boazerią modrzewiową, chciałabym ją odnowić. Myślałam o czymś takim jak efekt bielenia, tylko nie wiem jak to zrobić. Jeśli ktoś wie gdzie można kupić jakieś preparaty do bielenia drewna i jak należy coś takiego zrobić, to bardzo proszę o radę.
https://forum.murator.pl/topic/91642-boazeria-do-odnowienia/

-po pierwsze to zalezy w jakim stanie jest teraz twoja boazeria

-jak gruba wrstwa lakieru na niej zalega

-czy drzewo bylo malowane lakierem podkladowym zapobiegajacym jego ciemnienie,jesli nie to lakier mogl wedrzec sie na tyle gleboko ze plamy pozostana

-ja osobiscie nie polecam zadnej chemii wybielajacej,jesli chodzi o boazerie to wyczyszczenie dokladnie i zabezpieczenie jej na nowo bedzie nasjlepszym sposobem(chociarz czas jaki to zajmie i zapylenie moze przerazac to efekt koncowy bedzie wiele lepszy od eksperymentowania ze specyfikami

-jesli nie masz o tym wogole pojecia to najlepszym narzedziem do takich prac jest szlifierka oscylacyjna z mozliwoscia podlaczenia do odkurzacza,do niej 3 gradacje papieru(na poczatek 80,potem 120 i na koniec 180),potem porzadne odtluszczenie drzewa rozcienczalnkiem nitro,podklad odpowiednim lakierem i lakierowanie koncowe

https://forum.murator.pl/topic/91642-boazeria-do-odnowienia/#findComment-2147022