Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto montować alarm z kontaktronami?

Gość FAN

Recommended Posts

Gość FAN
Czy warto zamontować alarm z kontaktronami w oknach? jakie są za i przeciw bo cena montażu jest dwa razy wieksza niż zwykly system. Czy ktoś z was ma taki alarm - jak on się spisuje i ile kosztował?

dlaczego 2x droższy ?

kontaktron - zwykły bez bajerów kosztuje ok. 10 zł, przewód na dobrą sprawę 1 parowy - to groszowy wydatek. Np. dla 2 kontaktronów 3 parowy dla 3 - 4 parowy ( 1 para w zapasie ).

Można je ( rozsądnie ) łączyć we spólne wejścia do centralki, w przeciwieństwie do czujek,

Nadają się najlepiej do drzwi i rolet zewnętrznych, ale i do okien.

chociaż zlodzieje mogą stłuc szybę nie otwierając ramy i kontaktron na nic się nie zda. Potrzeba jest również czujka. Ale przy próbie włamania do mojego domu, złodzieje podważyli jakoś ramę, nawet bez większych zniszczeń i weszli do domu bez ztłuczenia szyby.

Możesz zaplanować strefy, gdzie konaktrony będą uruchomione a czujki nie. Wówczas zwierzęta mogą poruszać się po domu, dzieci w nocy itp.

Są idealne w takim przypadku.

Myślę, że to zależy od potrzeb użytkowników, ale przy nowo-budowanym budynku nie zaplanować kontaktronów to przeoczenie bądź nieświadomość możliwości.

W końcu to niewielki wydatek może ze 200 stówki ( materiał ), chociaż można w ogóle nie zakładać alarmu.

CZ.

Zgadzam się z przedmówcą ,ja na etapie budowy mam alarm tylko z kontraktonami . nie są drogie a działają. Oczywiścia można wybić szybę ale najczęściej później otwierają jakieś większe okna aby sobie wyjśc choć wtedy może być za późno. Najlepiej łaczyć kontraktony wraz z innymi czujkami -stłuczeniówki czujniki ruchu itp

Są kontaktrony, których nie da się unieruchomić ( tak łatwo ) ale kosztują tyle co czujka albo więcej,

Kontaktrony montuje się raczej w określonych miejscach, więc złodzieje raczej wiedzą co robić. Muszą jednak wiedzieć, że one są - a przecież ich nie widać.

Na zwykłych włamywaczy wystarczą.

A tak w ogóle to są one wspomaganiem a nie głównym zabezpieczeniem.

CZ.

ustaliłem z producentem okien, że zainstaluje mi dostarczone przeze mnie kontaktrony w cenie okien, to niewielka dodatkowa praca, no i nie stracę gwarancji na okna.

Po instalacji okien, zostawią wystające kabelki.

CZ.

Witam.

A wiecie jak unieruchomić działanie kontaktronu? Bo to bardzo proste i złodzieje raczej o tym wiedzą. Tak więc kontaktron owszem ale tylko w połączeniu z innymi czujkami.

Sebastian

Polemizowałbym. Łatwiej obejść pasywną czujkę podczerwieni, niż kontaktron. Prawidłowo zamontowany kontaktron wcale nie tak łatwo obejść. Trzeba dobrze poznać system.

System oparty na czujnikach kontaktronowych, to najbardziej komfortowy i relatywnie tani sposób zabezpieczenia domu.

Zalety:

- możliwość uzbrojenia systemu przy obecności w domu i swobodne poruszanie się po całym domu

- możliwość spania przy uchylonym oknie

- możliwość pozostawienia dowolnych zwierząt w domu

- możliwość kontrolowania stanu zamknięcia okna

- możliwość sterowania ogrzewaniem

Wady:

- przy dużej ilości okien, rozbudowana centrala alarmowa podnosi koszt całego systemu

innych nie znam.

Oczywiście czujniki kontaktronowe należy uzupełnić czujkami zbicia szyby lub czujkami inercyjnymi, ew. pasywnymi czujkami podczerwieni w formie kurtyn poziomych na określonej wysokości (tak, aby zwierzęta mogły się poruszać bez wywołania alarmu).

Co do gwarancji na okna, to raczej trudno jedno z drugim wiązać, bo wywiercenie otworu pod czujnik średnicy 6 lub 10 mm w ramie okna nie wpływa na jego trwałośc i potencjalne usterki podlegające reklamacji.

Generalnie systemy oparte na kontaktronach są droższe od tradycyjnych systemów opartych na czujkach podczerwieni, bo posiadają rozbudowaną centralę alarmową i dużo okablowania. Nie bez znaczenia jest również pracochłonność montażu czujnika kontaktronowego. Czynność ta trwa ok. 30 - 60 minut dla jednego okna.

Moim skromnym zdaniem, warto mieć taki system u siebie w domu.

• 12 years później...
  • 4 years później...
Fajny wątek:lol2: Post po 13 latach...następny po 5 więc kolejny szybciutko może za 2 lata.

No ale skoro już wątek został odkopany z czeluści niebytu to se odpowiem ;)

Czy warto to zalezy od regionu,okolicy gdzie buduje się dom.

W moim regionie/mojej okolicy(Śląsk/Gliwice/Przyszowice)nie warto.

Więcej, od 8 lat nie mam ogrodzenia frontowego i tylko stworzenia czterolape coraz bardziej mnie zmuszają do odgrodzenia ich ;)

Kontraktony prócz tego, że chronią mogą informować.... szczególnie gdy dom jest rozległy, albo z dużą ilością okien wtedy przy np opuszczaniu domu można wiedzieć które okno jest otwarte.

Wiem co to jest :)

Dlatego pisałem o okolicy/regionie w jakim dom się znajduje.

Nie mam żadnych kontraktonow, co więcej,nie mam muru/płotu/ogrodzenia frontowego,listonosz listy pakuje do skrzynki przy drzwiach. Tak już od 8 lat ;)

Nawet jak na bramie garażu istnieje naklejka z 8 gwiazdkami czyli ***** *** ;)

Edytowane przez Arturo1972