Gość FAN 09.08.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Czy warto zamontować alarm z kontaktronami w oknach? jakie są za i przeciw bo cena montażu jest dwa razy wieksza niż zwykly system. Czy ktoś z was ma taki alarm - jak on się spisuje i ile kosztował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 dlaczego 2x droższy ? kontaktron - zwykły bez bajerów kosztuje ok. 10 zł, przewód na dobrą sprawę 1 parowy - to groszowy wydatek. Np. dla 2 kontaktronów 3 parowy dla 3 - 4 parowy ( 1 para w zapasie ).Można je ( rozsądnie ) łączyć we spólne wejścia do centralki, w przeciwieństwie do czujek, Nadają się najlepiej do drzwi i rolet zewnętrznych, ale i do okien.chociaż zlodzieje mogą stłuc szybę nie otwierając ramy i kontaktron na nic się nie zda. Potrzeba jest również czujka. Ale przy próbie włamania do mojego domu, złodzieje podważyli jakoś ramę, nawet bez większych zniszczeń i weszli do domu bez ztłuczenia szyby. Możesz zaplanować strefy, gdzie konaktrony będą uruchomione a czujki nie. Wówczas zwierzęta mogą poruszać się po domu, dzieci w nocy itp.Są idealne w takim przypadku. Myślę, że to zależy od potrzeb użytkowników, ale przy nowo-budowanym budynku nie zaplanować kontaktronów to przeoczenie bądź nieświadomość możliwości.W końcu to niewielki wydatek może ze 200 stówki ( materiał ), chociaż można w ogóle nie zakładać alarmu. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 10.08.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Zgadzam się z przedmówcą ,ja na etapie budowy mam alarm tylko z kontraktonami . nie są drogie a działają. Oczywiścia można wybić szybę ale najczęściej później otwierają jakieś większe okna aby sobie wyjśc choć wtedy może być za późno. Najlepiej łaczyć kontraktony wraz z innymi czujkami -stłuczeniówki czujniki ruchu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 11.08.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Witam. A wiecie jak unieruchomić działanie kontaktronu? Bo to bardzo proste i złodzieje raczej o tym wiedzą. Tak więc kontaktron owszem ale tylko w połączeniu z innymi czujkami. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 11.08.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 owszem że proste tylko że musi wiedzieć gdzie on jest a okno jest duże. Ale oczywiście z innymi czujkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Są kontaktrony, których nie da się unieruchomić ( tak łatwo ) ale kosztują tyle co czujka albo więcej, Kontaktrony montuje się raczej w określonych miejscach, więc złodzieje raczej wiedzą co robić. Muszą jednak wiedzieć, że one są - a przecież ich nie widać. Na zwykłych włamywaczy wystarczą.A tak w ogóle to są one wspomaganiem a nie głównym zabezpieczeniem. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 12.08.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Czy kontraktony o których wspominacie należy planować już na etapie zakupu okna, czy okna bądź rolety muszą być już do tego urządzenia jakoś "przystosowane" czy swobodnie instaluje się te urządzenie później ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 12.08.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Magdalenko - zapytaj producenta okien czy nie stracisz gwarancji przy montażu kontaktronów (wiem, że z tym są problemy). Możesz też zamówić okna z kontaktronami - są ładnie zamontowane i nie tracisz gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 12.08.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 oo i to jest cenna rada !!!! za to lubię to forum i was również drodzy Foruowicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 12.08.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Bardzo nam miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2003 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 ustaliłem z producentem okien, że zainstaluje mi dostarczone przeze mnie kontaktrony w cenie okien, to niewielka dodatkowa praca, no i nie stracę gwarancji na okna. Po instalacji okien, zostawią wystające kabelki. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.08.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Dodatkową zaletą kontaktronów jest to, że przy wychodzeniu z domu, gdy chcemy właczyć system alarmowy, centralka odmawia włączenia jesli pozostawiliśmy jakieś okno niezamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 12.08.2003 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Witam. A wiecie jak unieruchomić działanie kontaktronu? Bo to bardzo proste i złodzieje raczej o tym wiedzą. Tak więc kontaktron owszem ale tylko w połączeniu z innymi czujkami. Sebastian Polemizowałbym. Łatwiej obejść pasywną czujkę podczerwieni, niż kontaktron. Prawidłowo zamontowany kontaktron wcale nie tak łatwo obejść. Trzeba dobrze poznać system. System oparty na czujnikach kontaktronowych, to najbardziej komfortowy i relatywnie tani sposób zabezpieczenia domu. Zalety: - możliwość uzbrojenia systemu przy obecności w domu i swobodne poruszanie się po całym domu - możliwość spania przy uchylonym oknie - możliwość pozostawienia dowolnych zwierząt w domu - możliwość kontrolowania stanu zamknięcia okna - możliwość sterowania ogrzewaniem Wady: - przy dużej ilości okien, rozbudowana centrala alarmowa podnosi koszt całego systemu innych nie znam. Oczywiście czujniki kontaktronowe należy uzupełnić czujkami zbicia szyby lub czujkami inercyjnymi, ew. pasywnymi czujkami podczerwieni w formie kurtyn poziomych na określonej wysokości (tak, aby zwierzęta mogły się poruszać bez wywołania alarmu). Co do gwarancji na okna, to raczej trudno jedno z drugim wiązać, bo wywiercenie otworu pod czujnik średnicy 6 lub 10 mm w ramie okna nie wpływa na jego trwałośc i potencjalne usterki podlegające reklamacji. Generalnie systemy oparte na kontaktronach są droższe od tradycyjnych systemów opartych na czujkach podczerwieni, bo posiadają rozbudowaną centralę alarmową i dużo okablowania. Nie bez znaczenia jest również pracochłonność montażu czujnika kontaktronowego. Czynność ta trwa ok. 30 - 60 minut dla jednego okna. Moim skromnym zdaniem, warto mieć taki system u siebie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlowe 23.03.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Witam WszystkichJestem na etapie zakładania okien i rolet z kotraktonami. Zainteresowała mnie czytając ten temat informacja o czujnikach zbicia szyb. Jak to działa, czy jest to system w jakis sposób powiazany z kontraktonami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 12.03.2021 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Nie jest powiązany. Czujka reaguje na dźwięk zbicia szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.03.2021 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Fajny wątek:lol2: Post po 13 latach...następny po 5 więc kolejny szybciutko może za 2 lata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.03.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Fajny wątek:lol2: Post po 13 latach...następny po 5 więc kolejny szybciutko może za 2 lata. No ale skoro już wątek został odkopany z czeluści niebytu to se odpowiem Czy warto to zalezy od regionu,okolicy gdzie buduje się dom. W moim regionie/mojej okolicy(Śląsk/Gliwice/Przyszowice)nie warto. Więcej, od 8 lat nie mam ogrodzenia frontowego i tylko stworzenia czterolape coraz bardziej mnie zmuszają do odgrodzenia ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.03.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Kontraktony prócz tego, że chronią mogą informować.... szczególnie gdy dom jest rozległy, albo z dużą ilością okien wtedy przy np opuszczaniu domu można wiedzieć które okno jest otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.03.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 (edytowane) Kontraktony prócz tego, że chronią mogą informować.... szczególnie gdy dom jest rozległy, albo z dużą ilością okien wtedy przy np opuszczaniu domu można wiedzieć które okno jest otwarte. Wiem co to jest Dlatego pisałem o okolicy/regionie w jakim dom się znajduje. Nie mam żadnych kontraktonow, co więcej,nie mam muru/płotu/ogrodzenia frontowego,listonosz listy pakuje do skrzynki przy drzwiach. Tak już od 8 lat Nawet jak na bramie garażu istnieje naklejka z 8 gwiazdkami czyli ***** *** Edytowane 12 Marca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.03.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Również zastanawiam się czy nie dołożyć kontaktronów w oknach ,mam satela perfecta ,z tym że nie wyprowadziłem kabli.W grę wchodzą bezprzewodowe a te już tanie nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts