Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka technologia budowy ? Co poradzicie-pomocy

Recommended Posts

Witajcie moi drodzy własnie dokonałem zakupu projektu Perkoz ze Studia Atrium http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-418,457,61,opis.html.

Mam jednak pytanie do Was kochani gdyż technologia budowania jest nastepująca: "Ściany w systemie Porotherm 30 + ocieplenie (styropianem lub wełną mineralną). Pokrycie dachu dachówką cementową Braas."

Pragnę zapytac jaka to jest technologia Waszym zdaniem przede wszystkim czy jest oszczedna? po drugie czy jest dobra ? Czy znacie lepsze ? Wybaczcie głupie pytania ale tak to jest jak sie zaczyna budowac :roll:

Na zakonczenie czy moge ewentualnie to zmienic na inną nawet gdy w projekcie jest wyżej podana ?

Z góry dziekuje za państwa odpowiedzi/pozdrawiam Paweł

My też chcemy budować wg. projektu ze studia Atrium ale w oparciu o projekt GL 150 Jutrzenka . Tam też ściany są z Porothermu 30P+W + ocieplenie.Ale z opinii od budowlańców polecają pototherm 24 + ocieplenie ( nie warto stosować 30-tki) lub Suporex. Pierwszy materiał to ceramika , drugi spory wkład chemii , ale przy wykonywaniu instalacji elektr.+ wieszaniu mebli wygodniejszy jest Suporex . Do porothermu potrzebne są specjalne kołki ,które nie są tanie .Ale plusem jego jest mniejsza nasiąkliwość na wodę i to ,że jest wypalany.Elementy z Suporexu są większe choć cena 1m2 ściany wypada bardzo podobnie .Cóż też mam dylemat co wybrać ?

patrz na cenę,dostępność,rozejrzyj się wokół z czego budują,przyjrzyj sie róznym technologiom i podejmij decyzję wspolnie z architektem który będzie adoptował projekt.dyskusja o tym który materiał jest lepszy już sie toczyla w różnych wątkach i jak dla mnie była bezowocna.wg architekta np beton komórkowy jest bardziej "zdrowy"od wypalanej ceramiki(białe odmiany)ale.. :lol: myslę że na twoje zdrowie większy wpływ bedą miały zupełnie inne czynniki jak np ogrzewanie ,wentylacja...dieta i takie tam.. :lol:

Co do nasiąkliwosci bk ,ta technologia wymaga (jak każda inna)przestrzegania pewnych zasad i tyle.

ps.od ok2- 3 tygodni obserwuje fragmenty Ytonga który unosi sie na wodzie która nieco mi zalega wokół domu(glina :evil: ) :o