pilkarzyk66 24.11.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Witajcie moi drodzy własnie dokonałem zakupu projektu Perkoz ze Studia Atrium http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-418,457,61,opis.html. Mam jednak pytanie do Was kochani gdyż technologia budowania jest nastepująca: "Ściany w systemie Porotherm 30 + ocieplenie (styropianem lub wełną mineralną). Pokrycie dachu dachówką cementową Braas." Pragnę zapytac jaka to jest technologia Waszym zdaniem przede wszystkim czy jest oszczedna? po drugie czy jest dobra ? Czy znacie lepsze ? Wybaczcie głupie pytania ale tak to jest jak sie zaczyna budowac Na zakonczenie czy moge ewentualnie to zmienic na inną nawet gdy w projekcie jest wyżej podana ? Z góry dziekuje za państwa odpowiedzi/pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 24.11.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 My też chcemy budować wg. projektu ze studia Atrium ale w oparciu o projekt GL 150 Jutrzenka . Tam też ściany są z Porothermu 30P+W + ocieplenie.Ale z opinii od budowlańców polecają pototherm 24 + ocieplenie ( nie warto stosować 30-tki) lub Suporex. Pierwszy materiał to ceramika , drugi spory wkład chemii , ale przy wykonywaniu instalacji elektr.+ wieszaniu mebli wygodniejszy jest Suporex . Do porothermu potrzebne są specjalne kołki ,które nie są tanie .Ale plusem jego jest mniejsza nasiąkliwość na wodę i to ,że jest wypalany.Elementy z Suporexu są większe choć cena 1m2 ściany wypada bardzo podobnie .Cóż też mam dylemat co wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 26.11.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 mozesz oczywiscie dokonac adaptacji i zmienic material na sciany nosne. natomiast jesli sciana 1-warstwowa, to polecam tanszy material. ale indywidualne preferencje z reguly decyduja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 26.11.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 patrz na cenę,dostępność,rozejrzyj się wokół z czego budują,przyjrzyj sie róznym technologiom i podejmij decyzję wspolnie z architektem który będzie adoptował projekt.dyskusja o tym który materiał jest lepszy już sie toczyla w różnych wątkach i jak dla mnie była bezowocna.wg architekta np beton komórkowy jest bardziej "zdrowy"od wypalanej ceramiki(białe odmiany)ale.. myslę że na twoje zdrowie większy wpływ bedą miały zupełnie inne czynniki jak np ogrzewanie ,wentylacja...dieta i takie tam.. Co do nasiąkliwosci bk ,ta technologia wymaga (jak każda inna)przestrzegania pewnych zasad i tyle. ps.od ok2- 3 tygodni obserwuje fragmenty Ytonga który unosi sie na wodzie która nieco mi zalega wokół domu(glina ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts