Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Mam kolejne pytanie.

Czy MPWiK musi wykonać podłłączenie do kanalizacji jeżeli ona przebiega w ulicy przy której leży nieruchomość?

Czy może się zasłonić przepisami i odmówić- jeżeli tak to na jakiej podstawie?

pozdrawiam :-?

https://forum.murator.pl/topic/91651-pod%C5%82%C4%85czenie-kanalizacji-czy-mpwik-musi-je-wykona%C4%87/

Obawiam się, że warunki mog być napisane pod MPWiK tak by zniechęcić do podłączenia, bo niby jak można wytłumaczyć fakt, że wokół wszystcy sąsiedzi są podłączeni, w ulicy (3 m od mojej posesji!) biegnie rura kanaliacyjna a w otrzymanych już warunkach jest napisane, że sposób podłączenia zostanie określony dopiero po otrzymaniu od gminy warunków zagospodarowania przestrzennego? Przecież to istna kpina - bo niby jaki ja mam wpływ na działanie gminy a po drugie dlaczego sąsiadów podłaczno rok, dwa lata temu - przepisy się zmieniły?

Dlatego pytam czy te przedsiębiorstwo ma jakiekolwiek prawo do odmowy podłączenia?

pozdrawiam :(

ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odbiorze ścieków mówi, że wykonanie przyłącza jest po stronie właściciela posesji. Jednak, aby nie było tak łatwo definicja przyłącza jest bardzie zakręcona niż baranie rogi. Najprawdopodobniej sam będziesz musiał zrobić projekt przyłącza i wykonać je na własny koszt. PWiK swoje zrobiło, tzn ułożyło kolektor w drodze.