Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny zegar - budzik

panda

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Niemal jak z historii SF - ustawiam budzik na godzinę G. O godzinie G-30 budzik podaje napięcie na grzejnik łazienkowy, G-5 załącza pompę obiegową, G+10 włacza ekspres do kawy - wszystko programowane w odniesieniu do godziny G. Może ktoś wie jak to urealnić?

Znalazłem budzik (ale sterowany iPodem), budzik do typowej puszki (ale tylko budzi, bez wyjść), różne zrób-to-sam, systemy EIB w tym przypadku to przerost formy nad treścią. Niestety tego czego szukam nie znalazłem.

Kup sobie przekaźnik programowalny. Są jednodrogowe, dwudrogowe i woelodrogowe. koszt od ok. 100 zł. można programować zarówno w cyklu dobowym, jak i tygodniowym. bardzo dużo włączęń - wyłączeń.

Popytaj w dowolnej hurtowni elektrycznej

PS. programowanie jest proste. Nieco więcej niż zegarek elektroniczny.

Obciążać można prądem do 16A bez urządzeń pomocniczych.

To moze coś takiego:

http://www.telmatik.pl/

prosty sterownik swobodnie programowalny.

Przekaźniki programowalne sa prostsze i tańsze, jednak przy większej liczbie urządzeń korzystniej wypadają sterowniki .

Dzięki, ale to dalej nie to :(

Stronę telematika znam, przekaźniki programowalne mam w rozdzielni. Ale jak tu przekonać rodzinę że budzik włącza się w rozdzielni lub poprzez komputer po przeczytaniu instrukcji programowania.

Problem w tym, że ma to być zegar wiszący, stojący lub wbudowany w ścianę, prosty w ustawieniach dla starców, kobiet, dzieci i lamerów wszelkiej maści. Jednym słowem klasyczny budzik z niewidocznymi dodatkami.