Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam w swoim projekcie dach kopertowy o kącie nachylenia 40 st.

Ile można wypuścić krokiew poza murłatę przy przekroju krokwi 8x16 i 8x18cm zakładając że dach będzie deskowany i pokryty dachówką ceramiczną.

Ktoś mi mówił że krokiew można bezpiecznie wypuścić 120cm. Te 120cm to jest od zewnętrznego brzegu murłatu czy od osi murłaty?

Jak szybko i łatwo przeliczyć o ile trzeba wydłużyć krokiew jeżeli okap chcemy np. poszerzyć o 10cm.

https://forum.murator.pl/topic/91688-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-krokwi-a-szeroko%C5%9B%C4%87-okapu/

trygonometria się kłania:

krokiew ma być dłuższa o 10/cos40 czyli około 13cm :wink:

No właśnie nie wiedziałem ile cos z 40 :wink:

A jak wydłużę krokwie o 20cm to ile będzie szerszy okap?

kombinuj - duży okap to super sprawa. Ja mam kąt 38stopni i okap okolo 140cm licząc w poziomie i jest super. Elewacja, okna są praktycznie zawsze suche. No i ten wygląd :D

Ile przy takim okapie wystają krokwie poza murlatę.

Masz jakieś fotki co by popatrzeć

Mam nadzieję ,że Fredy zaraz podrzuci zdjęcie. Przy takim wysunięciu krokwi ( prawie 2 metry) , niezbędne jest na pewno jej podparcie.

No raczej nie całe 178cm.

Fredy co masz na dachu balchodachówkie czy coś innego

• 1 year później...

Odświeżam stary wątek :wink:

Mam problem. Wysokość budynku w wyniku podniesienia troche ścianki kolankowej, troche parteru zwiększyła się o 14-16 cm. Bardzo mi jednak zależy na wyglądzie zewnętrznym i zastanawiam się czy nie przedłużyć krokwi, a tym samym nie poszerzyć okapu? Nie wiem czy jest to na tyle duża zmiana wysokości, że bedzie miała wpływ na wygląd budynku.

Troche o dachu:

Dach kopertowy,

Kąt nachylenia: 42st.,

Szerokość okapu w tej chwili wg. projektu, na gotowo to 100 cm,

Krokwie wystają teraz od osi murłaty jakieś 162cm.

Czy jest sens je przedłużać? A jeżeli tak to ile, aby budynek dobrze wyglądał i było to bezpieczne? Dodam, że dach bedzie kryty dachówką ceramiczną bez deskowania.

Mam problem. Wysokość budynku w wyniku podniesienia troche ścianki kolankowej, troche parteru zwiększyła się o 14-16 cm. Bardzo mi jednak zależy na wyglądzie zewnętrznym i zastanawiam się czy nie przedłużyć krokwi, a tym samym nie poszerzyć okapu? Nie wiem czy jest to na tyle duża zmiana wysokości, że bedzie miała wpływ na wygląd budynku.

Troche o dachu:

Dach kopertowy,

Ja ostatecznie od murłaty wypuściłem 160-168 już dokładnie nie pamiętam ale potem robiłem specjalne podparcie krokwi ale wyszło super.

Troche o dachu:

Dach kopertowy,

Czy jest sens je przedłużać? A jeżeli tak to ile, aby budynek dobrze wyglądał i było to bezpieczne? Dodam, że dach bedzie kryty dachówką ceramiczną bez deskowania.

Może ktoś się jeszcze wypowie?