Jurek_Z 25.11.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Do ramy okiennej mam przyczepione prowadnice rolet. Są one zamontowane we wszystkich oknach w ten sposób, że wystają o kilka milimetrów poniżej dolnej krawędzi ramy. Czy jest to prawidłowe wykończenie? Zamierzam położyć parapety z płytek klinkierowych. Czy płytki należy ułożyć pod prowadnicą a szczelinę między płytkami a ramą okna uszczelnić silikonem? Jak wtedy uszczelnić szparę za powadnicą? A może trzeba skrócić te prowadnice do poziomu ramy okiennej? http://img49.imageshack.us/img49/52/roletaoi1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.11.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Do ramy okiennej mam przyczepione prowadnice rolet. Są one zamontowane we wszystkich oknach w ten sposób, że wystają o kilka milimetrów poniżej dolnej krawędzi ramy. Czy jest to prawidłowe wykończenie? Zamierzam położyć parapety z płytek klinkierowych. Czy płytki należy ułożyć pod prowadnicą a szczelinę między płytkami a ramą okna uszczelnić silikonem? Jak wtedy uszczelnić szparę za powadnicą? A może trzeba skrócić te prowadnice do poziomu ramy okiennej? Z tego co mówił mi fachowiec od okien (mam identycznie jak Ty, parapety też będą z klinkieru) przy robieniu parapetów prowadnice są docinane pod kątem tak aby dolegały dołem do parapetu. Od spodu okna jest taka szczelina/prowadnica w które np. parapety z blachy się wkłada. Nie wiem jak to z płytkami ale powinny dolegać do ramy + ew. wykończenie pianką lub silikonem. Ale tak jak napisałem to tylko info od okniarza, parapety dopiero na wiosnę będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jepil 25.11.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Jurek. Zdradź tajemnicę, jaki to jest system rolet? Fajnie dobrana kolorystyka prowadnic do ramy okiennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.11.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 na 99% BeClewerprowadnica z PVC oklinowana taśma w kolorze okienProwadnice z aluminium w innych systemach także mogą byc okleinowne tak samo jak okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 26.11.2007 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Jurek. Zdradź tajemnicę, jaki to jest system rolet? Fajnie dobrana kolorystyka prowadnic do ramy okiennej. Okna i rolety REHAU. Skoro nie ma innych odpowiedzi to rozumiem, że należy te prowadnice przyciąć tak jak opisał @Mice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 26.11.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Sorry, że trochę nie na temat -ale jaki to kolor okien? -PIĘKNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 26.11.2007 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Sorry, że trochę nie na temat -ale jaki to kolor okien? -PIĘKNY Złoty dąb - ale w rzeczywistości jest trochę jaśniejszy. To zdjęcie było robione wieczorem z lampą błyskową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia i arek chełm 27.11.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Do ramy okiennej mam przyczepione prowadnice rolet. Są one zamontowane we wszystkich oknach w ten sposób, że wystają o kilka milimetrów poniżej dolnej krawędzi ramy. Czy jest to prawidłowe wykończenie? Zamierzam położyć parapety z płytek klinkierowych. Czy płytki należy ułożyć pod prowadnicą a szczelinę między płytkami a ramą okna uszczelnić silikonem? Jak wtedy uszczelnić szparę za powadnicą? A może trzeba skrócić te prowadnice do poziomu ramy okiennej? http://img49.imageshack.us/img49/52/roletaoi1.jpg witam . mam tak samo zamocowane prowadnice rolet, ale instalator prowadnic przed ich zamontowaniem przyciął je pod kątem 5 stopni (parapet klinlier)równając do okna. Trudno będzie (tak mi się zdaje) dociąć je teraz równi i ładnie. pozdrawiam. ps. ja mam okna w kolorze ORZECH (prowadnice rolet również), wyglądają w rzeczywistości tak jak na tym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.11.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Tak właśnie jestem ciekaw jak i czym ktoś chce docinać te prowadnice bez uszkodzenia okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 27.11.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Kilka dni temu zakończono u mnie montaż parapetów. Sytuację miałem identyczną, czyli okna + ocieplenie, klej.Facet od parapetów klął na gości od okien (chociaż obie ekipy z tej samej firmy) że nie ucieli prowadnic przy montażu okien.Gość stwierdził, że nie jest w stanie skrócić prowadnic gdy są zamontowane.Musiał je więc wyciąć ze styro i dopiero ucinać.Oczywiście trzeba było na nowo kleić styro wokół okien.Myślałem, że tylko ja trafiłem na takich 'fachowców'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts