Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie o wytrzymałość deski 5cm grubej

ertevu

Recommended Posts

Witam , mam nadzieję ,że ktoś będzie to wiedział ( buduję konstrukcję na poddaszu). Więc jaka minimalna może być szerokość takiej sosnowej deski ,aby nie przełamała się kiedy na nią stanę ( np. 70 kg). Deska o długości 1m. podparta luźno na końcach.Wzór mile widziany ( wstawię prawdziwy mój ciężar).Z góry dziękuję za odpowiedź.

czyli powszechnie nazywana bola :D (podest drewniany w rusztowaniu)

podam przykład :

bola o wymiarach 450cm grubości 5 cm i szerokości 25cm , rozstaw podparcia to około 10cm wytrzyma dwóch chłopa i kastra budowlana z taczką zaprawy.

Wiec stosowanie jej na poddaszu staje sie zbytnio przesadzone , zwykła deska starcza

Niedokładnie o to idzie. Mam szerokie dechy o grubości 5 cm. Chcę je pociąć na węższe i użyć do ocieplenia. Maksymalny odstęp miedzy krokwiami to ten 1metr (100cm).Ale jak potnę za wąsko - to nie da sie po tym chodzić, a zamierzam rzucić na nie resztki desek z budowy , i czasem przejść się , chociażby do wyłazu kominiarskiego. Stąd moje proste pytanie.

Czesc ertevu

Obawiam się, że takiego wzoru nie dostaniesz. Drewno (nawet tego samego gatunku) jest dość zróżnicowanym materiałem a poza tym wytrzymałości bardziej zależy od grubości niż od szerokości. Nie lepiej sprawdzić empirycznie na jednej, :lol: dwóch deskach i pociąć je tak, żeby wygodnie było postawić stopę? Myślę, ze 10 cm to na pewno wystarczy pod warunkiem, że nie będzie w niej dużych sęków, które bardzo osłabiają materiał. (Pracowało się kiedyś w tartaku, to się trochę liznęło tematu związanego z drewnem)

Pozdrawiam

bez przesady wzór napewno jest.

Stawiam że wytrzymałość jest proporcjonalna do szerokości i kwadratu grubości.

:wink:

Pal licho te wzory. To dobre naprawdę tylko dla materiału bez sęków.

W normalnej praktyce trzeba używać takiego drewna, żeby gruby sęk

nie wypadał gdzieś w połowie długości listwy czy łaty i na dodatek przez

całą jej szerokość. Po to mamy oczy, żeby obejrzeć każdą deskę dokladnie i zadecydować, czy się nadaje. Zawsze można wcześniej zrobić prostą próbę

naciskając mocno w połowie długości po podparciu jednym czy dwoma

końcami.

A deski bez sęków jak najbardziej można zrobić, sklejając wycięte wąskie

listwy bez sęków.

Toć napisano wyżej.. Wzór to se można zrobić dla materiału jednorodnego.

Nie dla deski. A niby jak uwzględnić ilość i średnicę sęków? gęstość słoi, skręt włókien i kupę innych parametrów?

Dla drewna są bodajże wzory określoane wzdłuż i w poprzek wlókien ze względu na anizotropię właściwości

Witam , mam nadzieję ,że ktoś będzie to wiedział ( buduję konstrukcję na poddaszu). Więc jaka minimalna może być szerokość takiej sosnowej deski ,aby nie przełamała się kiedy na nią stanę ( np. 70 kg). Deska o długości 1m. podparta luźno na końcach.Wzór mile widziany ( wstawię prawdziwy mój ciężar).Z góry dziękuję za odpowiedź.

Może być:

S=M/W

gdzie M=Px0,5x0,5xL =0,175 kNm

L=1,0 m

P=0,7 kN

W=bh2/6

b-szerokość deski

h- wysokość

Rdm= 13,0 MPa

m niech będzie 1,0

blisko :lol:

Według wikipedii E=2 GPa dla drewna dębowego

http://pl.wikipedia.org/wiki/Modu%C5%82_Younga

Jabko moduł Younga będzie Ci potrzebny ale do wyznaczenia sztywności lub ugięcia elementu a nie wytrzymałości

Pal licho te wzory. To dobre naprawdę tylko dla materiału bez sęków.

W normalnej praktyce trzeba używać takiego drewna, żeby gruby sęk

nie wypadał gdzieś w połowie długości listwy czy łaty (...).

:D :D :D

No i wiedziałem ,że mamy tu geniuszy . Ale prośba do Geno - jeśli mógłbyś - wylicz mi to do końca . Przypominam , deska o grubości 5 cm . Interesuje mnie minimalna szerokość . Oczywiście zakładamy deskę sosnową o jednorodnej strukturze włókien.Z góry dziękuję.

A dla dociekliwych . W projekcie mam napisane : więźba z drewna sosnowego klasy K27 wg. PN-1/B-03150,01-03 . A więc są jakieś normy mówiące być może także o tej wytrzymałości.