sliwaprz 25.11.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam, Dostalem WZ i staram sie o pozwolenie na budowe domu jednorodzinnego na dzialce 5000m2. Jak sami widzicie to jest duza dzialka i warta dosc duzo pieniedzy. Dlatego chcialbym podzielic ja na mniejsze i wybudowac dom na jednej z nich. Czy ktos moglby mi podpowiedziec jak dokonac podzialu w tym momencie - dokonac mozna dopiero w momencie zakonczenia budowy, czy rowniez w jej trakcie? Nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac. Dziki za sugestje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 26.11.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Skoro dostałeś WZ to gmina nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego, zatem Twoja działka najprawdopodobniej figuruje w ewidencji jako rolna.Minimalna powierzchnia wydzielanej działki ornej to 3000 m2, także to w tej chwili nie przejdzie.Jedynym wyjściem jest odrolnienie całej działki w momencie ubiegania się o pozwolenie na budowę.Wystarczy złożyć wniosek i poczekać parę tygodni.Proces taki jest tylko opłacalny gdy ziemia ma IV klasę lub gorszą, bo już od "trójki" są bardzo wysokie opłaty.Gdy ziemia figuruje jako budowlana można już kroić mniejsze działki.Czy można to robić przed zakończeniem budowy to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts