Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wrysowanie domu na mape?

sliwaprz

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam sie ile kosztuje wryswoanie domy na mape dzialki,potrzeba uzgodnic wjazd z gmina bo dzialka lezy przy drodze gminnej - gadalem z kolesiem, ktory zaspiewal mi 1800 PLN. Wydaje mi sie ze jest to bardzo duzo, jesli za projekt domu zaplace prawie tyle samo to nie rozumiem za co te pieniadze. Gosc pewnie zrobi to w ciagu jednego wieczoru - dodam, iz bede u niego zamawial 3 takie projekty.

Co o tym myslicie?

Dzieki za pomoc.

Jeżeli Architekt chce 1800 to jest zbyt pazerny. Przygotowanie Planu Zagospodarowania Działki tzw. Pzt to rząd 800-1000 zł w okoliach Warszawy. Można sie zorientować w cenach pytając inwestorów którzy już budują na danym terenie, więc można wydać 1800 zł za PZT ale po co skoro można pieniądze w inny sposób zainwestować. A zlecenie przygotowania wszystkich papierów potrzebnych do pozwolenia na budowę zajmuje trochę czasu i trzeba sie liczyć z kosztem ok 1000 - 1300 zł.

• 3 weeks później...
U nas- Serock za naniesienie domku na mapke 850 (tylko nie dopytlam netto czy brutto, mam nadzieje ze to drugie) i za projekt zjazdu z drogi gminnej 450zl. jutro sie umowilismy. Facet bardzo przyjemny, powiedzial ze odbierze nam mapki bo zna geodete, zna ludzi w urzędzie Miasta i tez bedzie szybciej-mam nadzieje, Jutro sie okaze dam znac.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
U nas- Serock za naniesienie domku na mapke 850 (tylko nie dopytlam netto czy brutto, mam nadzieje ze to drugie) i za projekt zjazdu z drogi gminnej 450zl. jutro sie umowilismy. Facet bardzo przyjemny, powiedzial ze odbierze nam mapki bo zna geodete, zna ludzi w urzędzie Miasta i tez bedzie szybciej-mam nadzieje, Jutro sie okaze dam znac.

no i jak poszlo? skad byl ten przyjemny pan? ja wlasnie szukam kogos z serocka/okolic do przygotowania mapy.

• 1 month później...
  • 2 months później...
u mnie na śląsku jest tak : mapa do celów projektowych 600zł,adaptacja projektu 1200zł doprojektowanie piwnic i garażu 1700zł.-to ceny architekta,który ma oficjalnie biuro.Znam gościa,który ma uprawnienia ale już jest na emeryturze i wszystkie w/w czynności +kierownictwo budowy zrobi mi za 2500zł .Mam dylemat kogo wybrać :( Cena mnie kusi ale czy nie spaprze mi sprawy

Jak czytam taki tekst to sorry, ale mi sie nóż otwiera - a nie jestem architektem.

"Wrysowanie domu na mapę" to inaczej projekt zagospodarowania terenu. A to oznacza nie tylko narysowanie czterech kresek, ale również : umiejscowienie bramy, zjazdu, śmietnika, furtki, potem przebiegu mediów - przepraszam, ale do tego potrzebna jest jednak jakaś wiedza, bo te wszystkie "pierdoły" muszą być zgodnie z prawem. A jesli to takie w-dupę-proste to może najlepiej samemu sobie narysować ? Kredkami świecowymi ?

P.S. do uzgodnienia zjazdu potrzebny jest projekt zjazdu - proponuję też "sobie narysować".

jaki projekt??? sama musialam powiedziec gdzie i w jakiej odleglosci chce miec brame, furtke, smietnik itp. narysowanie tego na mapie wzietej ze starostwa zajmuje max 15 min

Projekt zagospodarowania działki. Media też sobie sama wrysujesz i pieczątki postawisz ?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

hm... ja mam ciekawa sytuacje. Potrzebowalem naniesienie domku na dzialkę, aby moc zlozyc dokumenty w energetyce. No i moja pani archotekt zrobila to za 100 zl (nazywajac dokument "projekt zagospodarowania dzialki") mowiac jednoczesnie ze za taki wlasciwy projekt zagospodarowania, to bedzie chciala jakies 1500 zl. Na mapke "za 100 zlotych" naniosla chyba wszystko co jest potrzebne aby nazwac mapke "projektem zagospodarowania dzialki", tj. szambo, smietnik itp.itd. Hm...z jej slow wynikalo ze obie mapki beda identyczne!!! tylko ta dotychczasowa byla opracowywana na wyrysie z mapy zasadniczej otrzymanej ze skladnicy map, natomiast "wlasciwy projekt zagospodarowania dialki" ma byc (chyba?) dokonany na mapie do celow projektowych...

jedyne co mnie w tej calej sytuacji frapuje, ze, jak widac, cennik mojej pani architekt (zeby nie generalizowac) wcale nie zalezy od ilosci pracy (ta juz w zasadzie zostala wykonana) ale od cen dyktowanych przez rynek (rynek architektow) i wymogow formalnych (bo taki plan zagospodarowania trza miec)

a, zeby nie bylo, z Pania Architekt wspolpracuje mi sie swietnie, co prawda chyba ponegocjujemy w kwestii ceny tego projektu zagospodarowania dzialki :)