Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana miejscowego planu zagosp. przestrz. PROSZĘ O RADĘ!!!!

CUKIEREK

Recommended Posts

Witam.

Mam duży problem z załatwieniem w urzędzie gminy pozwolenia na zmianę mpzp. Posiadam grunt orny (ponad 3 ha) V klasy i zamierzam całość przeznaczyć na bodownictwo mieszkaniowe. W studium widnieje jako łąki i pastwiska (bo kiedyś tak było), natomiast w późniejszej decyzji ze starostwa jest grutem ornym V klasy. W urzędzie powiedziano mi, że ta decyzja jest bezwartościowa. Jednak jestem zdania, że w urzędzie nie ma aktualnych danych co do mojego gruntu i na dobrą sprawę studium nie jest zgodne ze stanem faktycznym. Co mam robić? Kto ma rację? Jakie i do kogo pisać wnioski, żeby uzyskać pozwolenie?

to nie ma znaczenia bo i tak to są grunty orne

najpierw musi być zmiana studium na np. mieszkaniowe, a dopiero po tym plan zagospodarowania. Plan/zmiana planu/ musi być zgodny ze studium/zmianą studium/. Obie procedury w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

nie ma czegoś takiego jak pozwolenie na zmianę planu. Składasz wniosek do gminy a ta albo przyjmuje albo nie, nie możesz zaskarżyć

Jeden wniosek do urzędu był już napisany i w odpowiedzi dostałam, że nie wyrażają zgody ze względu na to, że grunt ten jest przeznaczony na łąki i pastwiska, a w rzeczywistości, już od dawna jest gruntem ornym. Powiedziano mi, że taka zmiana dużo kosztowałaby urząd i dlatego nie ma takiej opcji. Chciałabym wiedzieć, czy jest możliwość uzupełnienia studium lub jego aktualizacji? Z góry dziękuję

Dziękuję za odpowiedź. Dowiadywałam się wcześniej w urzędzie wojewódzkim, jak poradzić sobie z tym problemem i powiedziano mi, że gmina nie może w ten sposób postępować. Zobaczę, co z tego wyniknie. Studium ma już parę lat i podobno jest mnóstwo wniosków co do zmiany, ale Urząd zastawia się różnymi, a przede wszystkim bez podstaw prawnych argumentami. Dzięki

niestety gmina może, bo jest samorządna, Wojewoda nie ma nic do tego

gmina opracowywała studium na mapach wtedy obowiązujących i pewnie w ewidencji były wtedy łąki i pastwiska

nawet jeśli studium jest nieaktualne - nie tylko Twoje grunty, ale w wielu innych miejscach powstała pewnie zabudowa zagrodowa i całe mnóstwo zmian, to Twój argument jest moim zdaniem za słaby.

Jedyne co mogę Ci doradzić to popatrz na to studium - jeśli ten teren jest w rejonie istniejącej zabudowy, nie znajduje się na obszarze chronionym itp, to złóż wniosek wspólny z właścicielami. Musisz wziąć pod uwagę że gmina będzie musiała teren uzbroić, może będzie musiała zbudować drogi itd.

Możesz sprawdzić w gminie czy posiada uchwalony dokument pt. OCENA AKTUALNOŚCI STUDIUM UWARUNKOWAŃ I KIERUNKÓW ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO I MIEJSCOWYCH PLANÓW

ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO, powinna mieć na 2002-2006 - sporządza się raz w kadencji

art. 32 ust. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z dnia 27 marca 2003 r.

W celu oceny aktualności studium i planów miejscowych wójt, burmistrz albo prezydent miasta dokonuje analizy zmian w zagospodarowaniu przestrzennym gminy, ocenia postępy w opracowywaniu planów miejscowych i opracowuje wieloletnie programy ich sporządzania w nawiązaniu do ustaleń studium, z uwzględnieniem decyzji zamieszczonych w rejestrach, o których mowa w art. 57 ust. 1-3 i art. 67, oraz wniosków w sprawie sporządzenia lub zmiany planu miejscowego.

Taka analiza powinna zawierać wieloletnie programy sporządzania planów i tu się można doczepić

występujesz do gminy o warunki zabudowy, gmina wydaje decyzję

ale dodam jeszcze że każda decyzja na obszarze Natura/projektowana też/ z tego co pamiętam ymaga sporządzenia oceny oddziaływania na środowisko, z niej wyjdzie czy dostaniesz zgodę, zabudowa nie może zaszkodzić przedmiotowi ochrony

mogą

ale wówczas możesz się odwołać

poza tym musisz spełnić warunki, jeśli powierzchnia (3 ha) jest mniejsza niż średnia w gminie to art. 61.1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i ocena

Gmina może też zawiesić wydanie decyzji na 12 m-cy

Ale jeśli będziesz wnioskować o coś sensownego i w odpowiednim miejscu to może nie będzie problemu.

Poczytaj bardzo dokładnie studium. Może dopuszcza się tam np.agroturystykę. Co prawda studium nie jest podstawą prawną do wydania decyzji ale gminy często się nim podpierają

Dzięki. Z moim gruntem sąsiaduje mały gaj, a za nim są działki rekreacyjne, gdzie jest mnóswto domków i letniskowych i całorocznych. Jest dostęp do drogi publicznej. W dalekiej przyszłości zamierzam podzielic mój grunt na kilka mniejszych działek.

DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zaraz piszę do gminy :p

• 2 weeks później...
mogą

ale wówczas możesz się odwołać

poza tym musisz spełnić warunki, jeśli powierzchnia (3 ha) jest mniejsza niż średnia w gminie to art. 61.1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i ocena

Gmina może też zawiesić wydanie decyzji na 12 m-cy

Ale jeśli będziesz wnioskować o coś sensownego i w odpowiednim miejscu to może nie będzie problemu.

Poczytaj bardzo dokładnie studium. Może dopuszcza się tam np.agroturystykę. Co prawda studium nie jest podstawą prawną do wydania decyzji ale gminy często się nim podpierają

czy to cos sensownego to moze byc np.produkcja rolna? czy jesli mam np1ha a w gminie srdnia to 9 czy moge wydzierzawic do sredniej wielkoscvi? prosze o pomoc