CUKIEREK 25.11.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam. Mam duży problem z załatwieniem w urzędzie gminy pozwolenia na zmianę mpzp. Posiadam grunt orny (ponad 3 ha) V klasy i zamierzam całość przeznaczyć na bodownictwo mieszkaniowe. W studium widnieje jako łąki i pastwiska (bo kiedyś tak było), natomiast w późniejszej decyzji ze starostwa jest grutem ornym V klasy. W urzędzie powiedziano mi, że ta decyzja jest bezwartościowa. Jednak jestem zdania, że w urzędzie nie ma aktualnych danych co do mojego gruntu i na dobrą sprawę studium nie jest zgodne ze stanem faktycznym. Co mam robić? Kto ma rację? Jakie i do kogo pisać wnioski, żeby uzyskać pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.11.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 to nie ma znaczenia bo i tak to są grunty ornenajpierw musi być zmiana studium na np. mieszkaniowe, a dopiero po tym plan zagospodarowania. Plan/zmiana planu/ musi być zgodny ze studium/zmianą studium/. Obie procedury w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym nie ma czegoś takiego jak pozwolenie na zmianę planu. Składasz wniosek do gminy a ta albo przyjmuje albo nie, nie możesz zaskarżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CUKIEREK 26.11.2007 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Jeden wniosek do urzędu był już napisany i w odpowiedzi dostałam, że nie wyrażają zgody ze względu na to, że grunt ten jest przeznaczony na łąki i pastwiska, a w rzeczywistości, już od dawna jest gruntem ornym. Powiedziano mi, że taka zmiana dużo kosztowałaby urząd i dlatego nie ma takiej opcji. Chciałabym wiedzieć, czy jest możliwość uzupełnienia studium lub jego aktualizacji? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.11.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 dla gminy nie ma to znaczenia, wierz mi, cała procedura jest długa i kosztowna, najlepiej wspólny wniosek właścicieli o zmianę dla dużego terenu- studium i planu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CUKIEREK 26.11.2007 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dziękuję za odpowiedź. Dowiadywałam się wcześniej w urzędzie wojewódzkim, jak poradzić sobie z tym problemem i powiedziano mi, że gmina nie może w ten sposób postępować. Zobaczę, co z tego wyniknie. Studium ma już parę lat i podobno jest mnóstwo wniosków co do zmiany, ale Urząd zastawia się różnymi, a przede wszystkim bez podstaw prawnych argumentami. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.11.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 niestety gmina może, bo jest samorządna, Wojewoda nie ma nic do tego gmina opracowywała studium na mapach wtedy obowiązujących i pewnie w ewidencji były wtedy łąki i pastwiskanawet jeśli studium jest nieaktualne - nie tylko Twoje grunty, ale w wielu innych miejscach powstała pewnie zabudowa zagrodowa i całe mnóstwo zmian, to Twój argument jest moim zdaniem za słaby.Jedyne co mogę Ci doradzić to popatrz na to studium - jeśli ten teren jest w rejonie istniejącej zabudowy, nie znajduje się na obszarze chronionym itp, to złóż wniosek wspólny z właścicielami. Musisz wziąć pod uwagę że gmina będzie musiała teren uzbroić, może będzie musiała zbudować drogi itd. Możesz sprawdzić w gminie czy posiada uchwalony dokument pt. OCENA AKTUALNOŚCI STUDIUM UWARUNKOWAŃ I KIERUNKÓW ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO I MIEJSCOWYCH PLANÓWZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO, powinna mieć na 2002-2006 - sporządza się raz w kadencji art. 32 ust. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z dnia 27 marca 2003 r. W celu oceny aktualności studium i planów miejscowych wójt, burmistrz albo prezydent miasta dokonuje analizy zmian w zagospodarowaniu przestrzennym gminy, ocenia postępy w opracowywaniu planów miejscowych i opracowuje wieloletnie programy ich sporządzania w nawiązaniu do ustaleń studium, z uwzględnieniem decyzji zamieszczonych w rejestrach, o których mowa w art. 57 ust. 1-3 i art. 67, oraz wniosków w sprawie sporządzenia lub zmiany planu miejscowego.Taka analiza powinna zawierać wieloletnie programy sporządzania planów i tu się można doczepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CUKIEREK 26.11.2007 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dziękuję uprzejmie za informację. Na pewno się przyda. Będę "walczyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CUKIEREK 26.11.2007 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Jeżeli okaże się, że mój grunt leży na obszarze chronionym albo istnieje projekt takiego obszaru (np. Natura 2000) czy mam jakąś szansę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.11.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 ło matko.........na moje oko zmiana funcji na mieszkaniówkę bez szans, może zagrodowa w zależności jaka Natura i uwarunkowaniajeśli chcesz to wystąp o wz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CUKIEREK 26.11.2007 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 dzięki bardzo. a skrót wz co oznacza? Bo nie bardzo się orientuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.11.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 występujesz do gminy o warunki zabudowy, gmina wydaje decyzję ale dodam jeszcze że każda decyzja na obszarze Natura/projektowana też/ z tego co pamiętam ymaga sporządzenia oceny oddziaływania na środowisko, z niej wyjdzie czy dostaniesz zgodę, zabudowa nie może zaszkodzić przedmiotowi ochrony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CUKIEREK 26.11.2007 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 ok, czyli wniosek o warunki zabudowy? A moga się nie zgodzić? Dziękuję serdecznie za te wszystkie odpowiedzi i informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.11.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 mogąale wówczas możesz się odwołać poza tym musisz spełnić warunki, jeśli powierzchnia (3 ha) jest mniejsza niż średnia w gminie to art. 61.1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i ocenaGmina może też zawiesić wydanie decyzji na 12 m-cy Ale jeśli będziesz wnioskować o coś sensownego i w odpowiednim miejscu to może nie będzie problemu. Poczytaj bardzo dokładnie studium. Może dopuszcza się tam np.agroturystykę. Co prawda studium nie jest podstawą prawną do wydania decyzji ale gminy często się nim podpierają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CUKIEREK 26.11.2007 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dzięki. Z moim gruntem sąsiaduje mały gaj, a za nim są działki rekreacyjne, gdzie jest mnóswto domków i letniskowych i całorocznych. Jest dostęp do drogi publicznej. W dalekiej przyszłości zamierzam podzielic mój grunt na kilka mniejszych działek. DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zaraz piszę do gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CUKIEREK 26.11.2007 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Jeszcze mam małą prośbę. Jak powinien wyglądać taki wniosek, chodzi o treść. Chciałabym, żeby był sensownie sformułowany i miał odpowiednie argumenty. Czy mogę Panią prosić o pomoc? DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.11.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 wrzuć w wyszukiwarkę BIP "nazwa Twojej gminy" i może znajdziesz formularz, jeśli nie to dostaniesz w gminie, ale go trochę rozszerz o swoje zamierzenia, gdzie to będzie, możesz dołączyć szkic na mapie informacyjnej, daj jak najwięcej przemyślanych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLAWIK 04.12.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 mogą ale wówczas możesz się odwołać poza tym musisz spełnić warunki, jeśli powierzchnia (3 ha) jest mniejsza niż średnia w gminie to art. 61.1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i ocena Gmina może też zawiesić wydanie decyzji na 12 m-cy Ale jeśli będziesz wnioskować o coś sensownego i w odpowiednim miejscu to może nie będzie problemu. Poczytaj bardzo dokładnie studium. Może dopuszcza się tam np.agroturystykę. Co prawda studium nie jest podstawą prawną do wydania decyzji ale gminy często się nim podpierajączy to cos sensownego to moze byc np.produkcja rolna? czy jesli mam np1ha a w gminie srdnia to 9 czy moge wydzierzawic do sredniej wielkoscvi? prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts